Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 6 982
Значи въпросът ми е продиктуван от следното:

Бавачката води Дари в градинката до нас, където се събират с още 3-4 майки и баби и толкова дечица по на година, година и половина. Това става всеки ден. Онзи ден отидох след работа, за да си поиграе детето още и ми направи впечатление, че майките само се караха на децата си: "Не пипай това.", "Това не е твое.", "Не, тази играчка е на..." и др. подобни.

Много ми стана странно и чудно, защото това са дребосъци, а най-вече защото бяха някакви кофички и лопатки от един и същи вид. За мен няма значение дори и някое дете да прибере тези на Дари - нали утре пак ще се видят. Нужно ли е да им внушаваме още от сега този респект от чуждото? Децата дори не се карат за играчките - просто си ги разменят.

Аз оставих Дари да си играе с каквото си ще, но после прилежно върнах всичко на собствениците им. Но се чудя: Права ли съм? Да не направя някаква фатална грешка във възпитанието на детето. Или пък това да е някакво негласно правило от градинките? Какво мислите вие?

# 1
 • Мнения: 431
На тази възраст децата имат абсолютно чувство на собственост= всичко, което виждам е мое. Не могат да разберат, че нещо е чуждо. По тази причина няма никакъв смисъл да ги караме да споделят играчките си или да ги ограничаваме в избора "мое-чуждо". Това че майчетата повтарят "остави това...."- то е само "за очи", съвсем не мислят така. Е, при бебешкия спор е хубаво да се намесваме, за да не си издерат очите, но няма смисъл да мелим през цялото време- хем е досадно, хем файда- йок.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 7 771
Деца са, още мънички, не разбират кое е тяхно, кое е чуждо, макар и да си познават играчките  Laughing Аз я оставям да си играе с чуждите - те на нея са й по-интересни от собствените й, и това е нормално, мисля при всяко детенце е така. Разбира се ако тръгне насила да взима от някое дете играчка - тогава казвам, че тя не е наша и т.н., но май няма много голям ефект. Пък и не мисля, че трябва да им забраняваме да си играят и да си разменят с другите деца играчките - после като си тръгваме, всеки си прибира своите играчки и никой не се сърди - нормално е. Пък и като тръгнат на ясла, играчките там са общи - нека отсега да свикват да си ги делят.  Wink

# 3
 • Мнения: 7 832
Споделям предишното мнение. Всичко в пясъчника е общо, не разрешавам само да се взимат играчки от ръцете на другите деца и очаквам същото от другите родители и деца  Wink  Simple Smile. В нашия пясъчник е като панаир на играчката  Grinning, всички влачим едни торби .... , но така е по-весело за децата. Не, че няма конфликти де.
НО когато Вики беше в период на недаване на своите играчки на другите деца, му забраних и той да пипа чуждите.
Успех

# 4
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Аз си мисля, че бих му правила забележка. Той трябва да осъзнае, че някой неща не му принадлежат и, че не може да има всичко което поиска. Може да са малки, но не са глупави, мисля си, че понякога много подценяваме децата си. Незнам, може мнението ми да се промени, когато Давид порасне, но за сега така мисля. МОже би съм твърде взискателна..., незнам

# 5
 • София
 • Мнения: 6 982
Ама то верено всички са с едни и същи кофички, лопатки и гребла /различен цвят обаче/ и топки. Незнам как толкова бързо разбират, кое е тяхно и кое не и винаги си играят с чуждите.

Честно казано мен ме притесни най-много това, да не си кажат майките колко нахално съм оставила детето да си играе с техните играчки  Embarassed А аз по принцип се опитвам да не тормозя Дари с непрекъснат "Не"-та.

# 6
 • Мнения: 187
Може би, пък са го повтаряли, защото не знаят как би реагирала майката на детето, чиято играчка са взели. Хора всякакви. Иначе според мен е хубаво детето да се научи, че трябва да се пита за чуждите неща и да не се развива чувство за собственост от ранна възраст още. Аз лично не ходя по градинки и площадки, но вкъщи ако има друго дете, никога не е ставало въпрос за играчките чии са. И никога не се бъркам в детските спорове за играчки. Оставям ги сами да се оправят. Че в яслата ме няма да раздавам правосъдие Mr. Green.

# 7
 • Чикаго / София
 • Мнения: 3 135
Аз давам да си играе с чуждите играчки, както давам и нейните на другите дечица! Намесвам се само ако настане спор м/у Дени и някое друго детенце! Деничка в момента е в период в който нищо не си дава на другите и само пищи ако някой й вземе играчка, та дори и в моменто тя да не си играе с нея! Опитвам се да обяснявам, че както тя си играе с играчките на другите, така и те могат да си играят с нейните, но май резултат няма! Wink

# 8
 • Мнения: 673
Разменяме си играчките разбира се, всяко предпочита да играе с чуждата. Накрая само е зора докато ги разделят на тръгване, настава голям рев: всеки реве за някоя играчка.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 982
И никога не се бъркам в детските спорове за играчки. Оставям ги сами да се оправят. Че в яслата ме няма да раздавам правосъдие Mr. Green.

Аз съм точно на твоето мнение - в смисъл гледам да се бъркам по-малко. Искам Дари да се научи сама да се оправя. Обаче не би ми било приятно другите майки да ме мислят за нахална или незаинтересована.

До сега спорове и караници за играчки не съм виждала. Дариа е доста спокойна. Обикновено другите деца й дърпат играчките от ръцете, а не тя на тях, но за мен това са нормални неща.

# 10
 • София
 • Мнения: 32 490
карам се само ако Дияна се опита да вземе насила нещо от някой. Опитвам се да я науча да дава. Ако някое дете се опита да й вземе нещо я оставям да се оправя сама. макар, че сега в градината са почнали да се оплакват и клюкарят, което общо взето не ми харесва "мамоооо тя ме ощипа", "мамоооо тя ми взе еди какво си", "мамоооо ...." Simple Smile

# 11
 • Мнения: 811
Оставям ги сами да се оправят. Че в яслата ме няма да раздавам правосъдие Mr. Green.
Подкрепям.
Улеснена съм защото зверето първо подава своята, после иска чуждата играчка - трампа да става  Wink

Смешна случка от миналата седмица:
С Малчо сме в парка и той фиксира тротинетка в ръцете на по-голямо дете  Shocked Направи две-три кръгчета около него, а аз чак чувам как му щрака мозъка  newsm78. Не носим нищо.... Малчо си подръпна панталона, почеса си ухото и ....... взе шепа камъчета  Mr. Green С горда крачка се засили към баткото - на ти камъчета дай ми тротинетката rotfImbo

Виж при по-големи деца трябва да се обяснява. Дъщеря ми си канеше гости още от 3 годишна. Въведох принцип щом покани гости, да не си крие играчките  Naughty Ако не ги дава - няма гости

# 12
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 7 116
Не се сещам за случай,в който Констанца да си играе с това,което сме изнесли навън.Постоянно се въртят играчките.Не съм на мнение,че не може децата да си играят с чуждите играчки.Намесвам се само,когато видя,че не някои непознат родител му е неприятно или,ако положението излиза извън контрол.Иначе се опитвам да втълпя на малката,че може да играе с чуждите играчки,докато "собственика" им не си ги поиска.

# 13
 • София
 • Мнения: 11 919
Разрешавам. По-скоро-не мога да го спра. Иво е решил, че всички играчки в квартала са изнесени, за да може той да си играе с тях. Види ли чужда играчка-веднага се устремява към нея. Аз нося една торба с коли, топки, лопатки......, за да има какво да давам в замяна. Така всички са щастливи-и Иво, че е докопал нещо ново, и другото детенце-също. Ако някое дете не си дава играчката, обаче, не оставям Иво да се бори за нея. Казвам му да я остави, а ако се затръшка го отвеждам.
Много пъти се прибираме в къщи с чужда играчка и без някоя от нашите. Но ние се познаваме вече с повечето деца на Ивовата възраст (и с майките и бабите, естествено) и на следващия ден си ги разменяме обратно.

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Разбира се, че й разрешавам. Също я насърчавам да дава играчки нейни, ако някое дете ги иска - "Дай я на... да си поиграе малко, после ще ти я върне'.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт