Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 980
Брей, вчера разбрах, че по деб. карта ми изплащат още заплата, вместо майчинството? А аз вече 4-ти месец не съм на работа! Преди да родя един месец ми плащаха болнични - в това съм сигурна. После, обаче мъжо ми проверяваше картата, имаше много разходи и приходи Simple Smile и не съм хванала паричния поток. Миналия месец изтеглих всичко и хоп- тоз месец заплата.
Сега като се замисля, поне 2-ри месец ми плащат заплата. Аз съм си пуснала всички необходими документи. Искала съм и декларация за детските, но разбира се, в нашата фирма не получаваме колкото декларират.
Дали могат даме осъдят да връщам парите? Аз нямам вина, но се вижда, че съм ги взела. Rolling Eyes
На някой случвало ли му се е такава грешка?
Да вметна, че фирмата е голяма, централния офис е в София, а прекия ми шеф - тук. Мисля днес да се обадя да му кажа, но ако иска да върна парите, ще ми дойде много нанагорно. newsm78

# 1
 • Мнения: 2 047
   Как ще превеждат пари не по предназначение и няма да си ги поискат обратно, дори и да е тяхна грешката, кой така подарява заплати? Най-много компромис да те изчакат.

# 2
 • Мнения: 980
или да не получавам майчинство 1 г., ми се вижда по-добър вариант, може би него ще предложа...ако е възможно.

# 3
 • Мнения: 214
не че съм много запозната с финансовата страна на въпроса, но 135 дни след раждане се водиш болнични и тогава трябва да получаваш 80 или 90% от заплатата си. след тези 135 дни вече се взима майчинство, което е 130 лв.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 021
Три месеца след раждането си в болнични по майчинство, който е 90% от заплатата, но на него не се начислява Данък общ доход и си е почти колкото заплатата (нещо такова беше). Не знам дали не е такъв случая! Провери си добре вноските по картата, но май е по-добре да си говориш със счетоводството. Съмнявам се да са объркали, тъй като повечето фирми използват счетоводни програми: само вкарват документа, който си им дала и програмата сама смята.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 2 021
Общо болничния е 135 дни - 45 преди датата на термина и 90-след. Ако родиш по-рано от термина, оставащите от 45те дни се смятат към другите, но общо-135. След това до 2 години - майчинство по 120 или 130лв на месец (не помня точно)

# 6
 • Мнения: 980
Мерси, АниК! Да, но заплатата на която се водя по документи е 170 лв. Аз досега мислих, че трябва да получа 80-90% от тях. Ще съм много щастлива, ако е върху реалната сума. Брей, че съм патица, не питах преди ра родя, сега да се чудя. Отивам да се обадя на счетито. После ще докладвам, така, за обща информация.

# 7
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Не виждам как ще ти превеждат болничния върху заплата, различна от тази, върху която се осигуряваш.
Не и когато разплащането става по банка, определно

# 8
Не се притеснявай пари немогат да те накарат да върнеш, поради следният текст от Кодекса на труда:

Съгласно КТ в частта му "Добросъвестност при получаване на трудово възнаграждение" гласи:
чл.271 ал.1 Работникът или служителят не е длъжен да връща сумите за трудово възнаграждение и обезщетения по трудовото правоотношение, които е получил добросъвестно.
ал.2 Виновните длъжностни лица, които са наредили или допуснали неоснователното изплащане на сумите по предходната алинея, носят имуществена отговорност.

# 9
 • Magrathea
 • Мнения: 2 771
Мерси, АниК! Да, но заплатата на която се водя по документи е 170 лв. Аз досега мислих, че трябва да получа 80-90% от тях.
Така е, само че не се облагаше с някакви данъци и аз дефакто си получавах, същата заплата тези 135 дни, както преди да излезна в майчинство.

# 10
 • Мнения: 980
Mного мерси, Etkata! Аз не търся конфликти, ама все пак...
Мечо Пух, а ти на реалната заплата ли се осигуряваше?
Счетоводителката ни я няма днес, не мога да питам.  Вече съм спокойна, че не съм направила престъпление. Дават ми ги - аз ги харча. smile3508

Последна редакция: вт, 28 юни 2005, 16:06 от mama monik

# 11
 • Варна
 • Мнения: 750
3 месеца вече получавам заплатата, която вземам чисто, въпреки, че ме осигуряват на 200 лева. Дори не ми спират никакви данъци. Въпреки, че не са длъжни да ти изплащат тези 3 месеца болнични на цялата сума, явно работодателите ти са от малкото свестни в БГ. Около мен има куп майчета, които са им плащали 90% от сумата, върху която ги осигуряват. Така че спокойно си ги харчи!!!

# 12
 • София
 • Мнения: 2 263
Болничния се плаща от НОИ, не от работодателя. Затова в много частни фирми като си в болнични ти дават на колкото се осигуряваш.

За въпроса - аз от 29 май излязох в майчинство. Ходих до работа, подадох молба, както си трябва. Изведнъж на 10 юни гледам в картата - аванс. Видях го, понеже исках да разбера, кога плащат детски, а сумата е различна от майчинството. Нали съм честна, обадих се в работата и счетоводителката казала, че се е объркала и ще ми ги удържи по натам. Обаче на 25 число гледам хоп - заплата (колкото трябва за месец с болнични и 2 дни майчинство). Не ми ги е удържала. Повече не съм се обадила, но това което знам, е че ако фирмата спазва всичко по кодекса, НЕ могат да те накарат да връщаш парите, нито имат право да ти ги удържат. Който си е направил грешка си плаща. В случая ти не си виновна и само за добри отношения можеш да върнеш парите и то защото не те осигуряват на пълната заплата, а другите ти ги дават на ръка. В моя случай като се замислих, няма да се бутам да връщам парите, защото нашата фирма беше доскоро държавна и ако ги върна, все едно да почерпя счетоводството, по кой параграф ще ги връщам? Ако ми ги удържат добре, ако не, още по добре. А за счетоводителката не се притеснявай, тя ще намери начин да ги осчетоводи, така че да се покрие загубата й (казвали са ми). Grinning

# 13
 • Мнения: 453
Най-простото решение на тези съмнение - поискай фиш от заплатата за двата месеца, за които имаш съмнения. Там ще са изброени всички пера по които ти се начисляват удържат пари и ще разбереш как те водят.
Предполагам, че грешката е тяхна.
Ти пусна ли молба в отдел Счетоводен/ТРЗ в Централния офис, че искаш да ползваш полагаемия ти се отпуск за гледане на дете до навършване на 2 години? Какъв беше отговорът им на тази молба? Те формално няма начин да отговорят с НЕ, ама такава е процедурата и ти си измиваш ръцете - подала си молба, те са я удобрили, оттам нататък топката е у тях.
Вероятно ще те накарат да върнеш парите, които си взела в повече.

# 14
 • Мнения: 3 200
Вероятно ще те накарат да върнеш парите, които си взела в повече.

Точно така

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт