Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • по пътеката
 • Мнения: 3 114
http://www.blitz.bg/article/5572,18
http://events.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=156847&df=456134&dflid=3
как бихте коментирали- докъде се простират правата на социалните служби и не е ли наистина странно в подобни слу4аи да се отказва достъп до децата на който и да е държавен служител , представител на бг  държава и да не се знае нищо или да не се прави нищо за да се реши казуса в полза на децата?дела, пари -от пусто в празно! какво защитават холандските адвокати, интересите на кого? има ли хуманизъм да се постави едно болно дете в стресиращи условия, като си има достатъ4но решения, дале4 по-4овешки! наистина  ли са хуманни и правилни действията на социалните и как се допуска изнасилване на дете в приемно семейство? а къде е правото на родителя(бг баща в слу4ая?)?
може ли едно обаждане на който  и да е от съседите, от  4исто 4овешка непоносимост,   да доведе до подобно нещо? трябва ли да се страхуваме да не ни отнемат децата и кога може да стане това?

# 1
 • Мнения: 126
Марси,благодаря  че  пусна тази тема   bouquet -запозната съм с този случай и се чувствам много,ама много съпричасна с болката на тази бг мама. Този случай е Срамно петно  върху българското достойнсто-отново Никой нищо не може да направи...Дано да се разреши в полза на семейството, чиито деца са били Насилственно отнети ....но за българското момиченце-натикано в затвора,най вероятно ,за да се прикрие че е било изнасилено в приемното си семейство...не знам!има вече и психически травми-а с това шега не бива!
Сега живея  там-в така бленувания години наред от повечето българи - Запад. Не ми харесва това,че дЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ-както е Детска грижа- могат да влезнат в дома ти и да ти вземат детето ,само защото комшийката се е уморила от плача на бебето ти и...е направила Донос там ,че в твоето семейство  климата е не здравословен за деца ,че ти крещиш и ги биеш! И докато се докаже кой е Прав-децата се настаняват в Приемно Семейство!!!!!
Имам позната-българка,която роди детенце тук.Бащата не поиска да го припознае...Защо?!Какво?!-не е темата да коментирам.Детето е факт! Институциите тук-вместо да и помогнат...всячески се стремят да вземат това бебе за осиновяване- дори по-лошо е че тя е европейка....не получава  никаква социална помощ-виж!Ако идваше от бедна,развиваща се страна тук може да получи  малка супсидия.Тя поиска право на работа-отказаха и.В България никой нищо също не прави-още повече-тя е сирак-няма към кого да се обърне,но не иска да си остави детето.И вместо да го кърми-в дома за майка и дете както се предполага че може да е настанена  АКО беше французойка-нашата бг .мама има часове на свиждане ....
Навсякъде има Човешки Драми-и никой не е застрахован,че в един момент няма да има нужда от социална защита и помощ.Кой защитава обаче БГ децата ни в чужбина?!?!
Този случай  само показва че.....каквото и да ти се случи в чужбина-просто трябва за пореден път да се Оправяш Сам.

# 2
 • T"A
 • Мнения: 2 515
Аз не успявам да разбера случая от двете статии...
Дали може някой да разкаже накратко (междувременно си свалям филма, надявам се той да внесе някаква яснота)

# 3
 • Мнения: 2 563
И аз не разбирам от тия два сайта, защото текстовете там са с цел да се възмути читателя, а не да се информира.

Има ли текст в качествен вестник, който обяснява защо са били иззети тези деца и какви са били постъпките на замесените страни?

# 4
 • по пътеката
 • Мнения: 3 114
филма гледахте ли го, не ви блокнат предплагам!
надявам се живеещи в холандия да се вклю4ат с по-актуална инфо! и особена по-добре запознати със системата им там!

# 5
 • Мнения: 126
Това е Проблем,а както е известно за Проблемите в България НЕ СЕ говори много-виж!Ако беше някоя Клюка или поредната операция на Азис....мож би повече материал из вестиците щеше да има....През месец Юни излезе този филм от наша журналистка по Нова Телевизия...близки на момиченцето ,чиито баща е българин са разлипили  никролози из възлови местта в София и до големите наши манастири......

За тези,които наистина желаят да видят проблема-ИЗТЕГЛЕТЕ ФИЛМА...за сега това е начина.....
Влезте в първата статия и натиснете върху -Кратък филм за една истинска история-Българите и Европа
На мен ми се своли за няма и 10минути...а филмчето е около 15минути

# 6
 • Мнения: 434
Предлагам да оставим за малко емоционалните обобщения тип "държавата ме е изоставила, аз сам в чужбина" и "българин в чужбина кучета го яли" - те играят по една тъъънка струна на самосъжалението. Това вече са направили създателите на филма, които и организират "молитвен и протестен" /що за жанр?/ концерт,  и са по съвместителство автори на въпросното интервю във в. "Блиц"

Аз гледах филма. Не поставям под съмнение истинността на фактите. В Германия има също примери как едно обаждане до детската служба отприщва водопади от бумащина, неадекватен психологически натиск и тичане на място за отчитане на дейност.

Но за мен филмът е некадърен опит за разследваща журналистика - нямаше сблъсък на две страни, а монолог на едната страна и преразкази за другата - записани с камера телевизионни емисии, папарашки заснети къщи и детски центрове и нито една дума от представител на социалните служби, каквито сигурно има в изобилие.

Пак апелирам - дайте да се замеряме с фактите, а не с емоциите.

Има ли я някъде официалната позиция на социалните служби - нея много държа да видя и тогава ще коментирам.

# 7
 • Мнения: 1 550
Чух за този случай от друга бг- мама, която се включи със съответната информацията в холандската ни тема.
В Холандия не е известен случая, поне в медиите не беше отразен.
По отношение на социалните служби тук- не е толкова лесно да ти отнемат родителските права. Дори при подадени сигнали за нередности в дадено семейство, социалните не са толкова експедитивни с намесата си. Доста често по новините се съобщава за сигнали от учители и лекари за малтретиране на деца и как въпреки това те продължават да живеят в не-безопасна среда. За това малко трудно мога да си представя, че с едно обаждане децата ще бъдат изведени от дома им.
Имаше и доста фрапиращи репортажи за психически лабилни родители, чиито деца са им били отнети. На от тези майки и беше върнато детенцето (на около 1г. и 1/2) и тя го уби.
В този ред на мисли, социалните служби отнасят по- често критика за това, че не защитават правата на децата.

Не знам къде е истината за цитираният случай, но се надявам да се намери разрешение (ако още не се е намерило такова) удовлетворяващо всички страни.

# 8
 • по пътеката
 • Мнения: 3 114
ами аз 4акам някой да преведе от холандски каквото е писано по слу4ая и да се разтърси в холандската преса!
милена, благодаря за вклю4ването!  Peaceа в холандската тема сещаш ли се за коя то4но като номер става дума, за да потърся там пове4е,ако се е писало?
не се е намерило явно решение, щом се обсъжда в момента какво може и трябва да се  предприеме от бг страна! а там се водят дела от родителите, 40 се споменаха!

# 9
 • Мнения: 7 837
Странно, че няма никакъв отзвук за този филм, който е от юни месец. Или поне търсачката не дава допълнителна информация.

А статията в Блиц е достатъчно нескопосано написана. Все пак, каква сериозна и разследваща журналистика очаквате от списващите жълтите вестници.
Не съм гледала филма. Но, дали изобщо цялата история е истина?

"Бившата наркоманка Антоанета Иванчева: Откраднаха ми детето"
"Дамян Дамянов: Зяпал съм Мара Малеева гола два часа"
Дамян Дамянов: Медсестри правеха френска любов на Тодор Живков
"Киро Скалата: Ще правя погребално шоу, с което да увековеча живота"

Това са част от други заглавия и разследвания на авторката...

# 10
 • Мнения: 1 550
marsy, никоя от нашите 'холандски' мами не беше чувала за тоя случай. Така, че дискусия нямаше из темата. Мамата, която се включи с информацията беше доста нападателна и ние се почувствахме по скоро лично засегнати. Едва ли не се наложи да се вживеем в ролята на защитнички на холандската социална система.

# 11
 • Мнения: 3 353
Историята звучи потресващо. Но има нещо, и то е, че ние не знаем цялата  истина. Определено журналистката е наблегнала на емоциите и  аз на две места гледах филмчето със насълзени очи.  Cry

Но няма факти  от другата страна. Само разказа на журналистката" по думите ма майката". Никъде нямаше документ черно на бяло да се види, в какво точно са обвинени двамата родители? 

Имало напрежение в семейството?  newsm78  От напрежение до напрежение понякога  има  космическа разлика. За какво напрежение става на  въпрос все пак, това си остава загадка за нас...

Освен това са  се били водели 40 дела в рамките на една година...дали е възможно?  Rolling Eyes

Друго, сменила е 9 адвоката...е всичките ли са фалшиви или некадърни?!! Или има нещо зад тайната завеса, в която ние не сме допуснати като зрители. Има нещо неясно в цялата тази история... Thinking

В такъв случай не мога да бъда пристрастна ,защото за да бъда, бих искала да знам мнението и на ДВЕТЕ страни.

Най-ужасното и чудовищно нещо от целия репортаж  ми се видя гледката на затвора и факта, че малкото момиче е там.  Sad

От сърце бих помогнала с каквото мога, но има нещо което не ни е известно. Е как бихме могли  да помогнем в този  случай? Само с доверие към филмчето на журналистката и  на нашите бурни  емоции?!


Моля се за децата, поне да са живи ... Praynig

Просто изказах лично  мнение....

Последна редакция: пн, 25 авг 2008, 17:30 от ЧервеноВинце

# 12
 • Мнения: 3 885
Не бях чувала за този случай, много е тъжно Sad каквото и да е станало, важното е, че 2 деца страдат и трябва някак да им се помогне...
А филмът е много нескопосано направен, даже гласът и интонацията на говорителката дразнят, а какво остава за липсата на факти.

# 13
# 14
 • Мнения: 2 563

Дилмана е Даниела Горчева, на която аз вярвам много. Склонна съм да й повярвам за този случай.

Децата обикновено се взимат след установени лоши условия за тях, които с времето не се променят към по-добро. На родителите се предлага помощ и се предупреждават. Ако не се променят към по-добро, децата се взимат и съдията поставя условията. Навсякъде на Запад се правят продължителни опити семейството да бъде събраното отново, най-често като се изисква от майката и бащата да покажат промяна, да посетят курсове, психолог, да сменят жилище, да спрят вредни навици и пр. неща, които могат да бъдат проблем за децата.

На външни хора майката може и да изглежда като зряла и интелигентна жена, но ако у дома не може да си удържи гнева и обижда, удря и вика до Бога, това стига да стресира и увреди децата за цял живот.  И ако подхожда към социалните с арогантност вместо да се вслуша в съветите им...


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт