Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 8 септ. 2008, 13:38 ч.
  • Преглеждания  1 526  Мнения  10  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 175
Предпочитам да давам домашно приготвени пюрета на малката!
Ние сме в началото на захранването и с малки стъпчици напредваме!
Обаче!
Мислех си, че лятото и още повече есента ще има разнообразие от зеленчуци, които да предложа в пюрето, но се оказва, че не е съвсем така!
Правих от картоф, тиквичка, морков, чушка в различни комбинации и до тук!
Картофът почти го отказва, мисля че и чушката не и харесва особено!
Тиквичките почти преминаха/имам малко замразени/, и остава моркова!
ИДва карфиола, но какво още????
ЗАтова се сетих за готовите зеленчукови замразени миксове-там има грах, царевица, както и броколи и т.н.
Но въпросът ми е дали са подходящи за приготвяне на пюрета предивид  обработката им?

Личното ми мнение, че дори те, използвани за домашни пюрета са по-добър избор от готовите такива, но ми е много любопитно да чуя какво мислите по въпроса.
Използвали ли сте такива миксове за пюрета!
Дайте идеи за зеленчуковите пюрета? newsm78 newsm78 newsm78

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 2 613
Да,използвала съм и вършат чудесна работа.Те всъщност не се подлагат на никаква специална обработка.Само са нарязани и шоково замразени,като по този начин в тях са запазени голяма част от ценните хранителни в-ва.Можеш да си ги ползваш спокойно.

# 2
  • Мнения: 2 186
И аз мисля, че можеш да ги ползваш, особено зимния период, когато изборът на пресни зеленчуци е по-беден. На мен са ми много удобни за приготвяне на супи Laughing

# 3
  • София
  • Мнения: 417
аз ползвам замразени царевица и спанак. получава се добре, само от царевицата понякога остават люспи и трябва да ги почиствам в последствие. препоръчвам ти да включеш и грах в пюретата. аз купувам сух, но може да се вземе и замразен. добави фиде и ориз. можеш да пробваш и със зеле и домат. Трябва обаче всичко да съобразиш с възрастта на детето. сещам се и за тиква. комбинациите могат да са най-разнообразни. успех!

# 4
  • Мнения: 3 869
Нямам опит със захранването; само исках да вметна, че царевицата е зърнена култура, а грахът - бобово растение - не са зеленчуци, ако това има някакво значение за захранването. Иначе замразените зеленчуци са май second best на пресни от градината и понякога по-добри от стоелите в хладилници по разни борси полу-узрели такива. Сега се сещам че има замразена бамя и зелен фасул - особено кръглия. Фасълут си е бобово растение, но при зеленият кръгал бобчетата са в начална фаза на развитие и на практика си е зеленчук.

# 5
  • софия
  • Мнения: 148
Когато правех на каката пюрета често използвах тези миксове,защото се захранвахме зимата и съм много доволна.Давах освен традиционните зеленчуци и броколи.Царевицата и грахът след като ги сварях ги стисках да им се махнат люспите,голяма играчка беше,ама какво да се прави.

# 6
  • Мнения: 1 449
Но въпросът ми е дали са подходящи за приготвяне на пюрета предивид  обработката им?

Подходящи са по две причини:

1. Парадоксът е, че замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат по-полезни от пресните: ако се замразят веднага след откъсването им. За сравнение - всеки час престой на продуктите (в хладилник или на стайна температура) води до загуба на все повече витамини. Предполага се, че готовите замразени зеленчуци са отгледани в сезона им и съответно имат по-ниско съдържание на нитрати.

2. При промишлено замразяване се използва методът на шоковото замразяване – продуктите се охлаждат до -35 градуса и водното съдържание преминава директно от течна в твърда форма. В домашни условия това е трудно постижимо, тъй като фризерът охлажда бавно и до -25 градуса. При недобра технология на замразяване не спират изцяло някои биохимични процеси и се развиват микроорганизми, а образувалите се кристали (лед) в продуктите вследствие на постепенното замразяване увреждат повече тяхната структура и клетки.

За да се запазят максимално витамините, при размразяване зеленчуците се консумират при първа възможност или се слагат директно във вряща вода при готвене (за разлика от месото, което се размразява бавно и по-продължително в хладилник).

# 7
  • Стара Загора
  • Мнения: 6 327
Аз готвя само с пресни зеленчуци Peace

# 8
  • Мнения: 7 628
Използвам ги целогодишно, особенно тези от броколи, грах, зелен фасул и различните миксове.

# 9
  • Мнения: 175
Благодаря за окуражителните отговори!
Определено се видях в чудо с тези домашни пюрета!
Много се радвам, че малката прояде, но се самообвинявам,че не предлагам достатчъно разнообразие! Hug

# 10
  • САЩ
  • Мнения: 15
да Косе Босе го е обяснила много добре.
Точно вчера го четох това в една книга за приготвяне на бебешка храна. Правеха сравнение между пресни зеленчуци, замразени и такива от консерва. Естествено тези от консерви не са подходящи, но ако се избира зеленчук/плод на който не му е в момента сезона е по-добре замразен. Това е така защото  "пресните" зеленчуци може да са пръскани с допълнителни препарати за да им се запази свежестта и добрият външен вид.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт