Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 септ. 2008, 12:50 ч.

Как готвите леща?

  • 19 914
  • 40
  •   1
Отговори
  • Мнения: 40
Здравейте!

Детето поръча да и сготвя леща за вечеря, но аз не съм готвила такова нещо скоро. Моля ви дайте някои напътствия  Confused Благодаря!

# 1
  • Мнения: 1 253
Аз лично поради липса на време я готвя в тенджерата под налягане.
Слагам я да заври на котлона при отворен капак и след като заври изхвърлям водата и така докато не изхвърля 3 води.
След като прикюча с изхвърлвянето на водите доливам вода на око, да не прекалено много. Довабям ситно нарязан лук, моркови, доматено пюре 1 с.л. и чубрица. Затварям капака на тенджерата под налягане. Варя 20 минути. Охлаждам тенджерата в мивката под струя студена вода и отварям. Овкусявам със сол.
В малък тиган сипвам малко олио/зехтин и слагам червен пипер да се запържи. Добавям към лещата и оставям да поври още малко.

# 2
  • Мнения: 40
ММмм, много интересно. Значи накрая се запържва. Сега я почвам. Благодаря

# 3
  • Мнения: 1 253
ей, че съм заплес  ooooh! Забравих чесънчето. Накъде без него в една леща.

# 4
  • София
  • Мнения: 362
Аз готвя лещата така: В тенджерката на детето слагам леща (от оранжевата - тя е без люспа и става за половин час Simple Smile ), слагам 1/4 глава ситно нарязан лук, една-две скилидки чесън, един-два моркова и един домат - настърган на едрата част на рендето. Всичко варя за около 30-40 мин., добавям сол, чубрица и бучка масло или една супена лъжица зехтин и...воала Simple Smile  лещата е готова. Моят син я обожава Simple Smile

# 5
  • Мнения: 1 310
Ето ти и една рецептичка от мен, много я обичам приготвена по този начин Peace
Леща

# 6
  • Разград
  • Мнения: 3 067
Аз не запържвам лещата.Варя я със зеленчуци-лук,морков,чесън,добавям чубрица,накрая сол.Предварително размивам 1-2 сл брашно с мааалко вода и после добавям едросмляна лютеница,около 4-5 пълни сл,разбърквам добре и прибавям към вече сварената леща,на порции.
Много ни харесва така.

# 7
  • София
  • Мнения: 4 483
Вие сигурно изядохте лещата вече, но и аз да кажа как я приготвям  Joy
Измивам хубаво  лещата през гевгир и наливам вода. Слагам ситно нарязан лук и две супени лъжици олио.
Като поуври лещата слагам ситно нарязани домати, чесън, червен пипер, чубрица и пикантина.
Доварявам на слаб огън.

# 8
  • София
  • Мнения: 11 419
Вие сигурно изядохте лещата вече, но и аз да кажа как я приготвям  Joy
Измивам хубаво  лещата през гевгир и наливам вода. Слагам ситно нарязан лук и две супени лъжици олио.
Като поуври лещата слагам ситно нарязани домати, чесън, червен пипер, чубрица и пикантина.
Доварявам на слаб огън.

Хули, пак ще те цитирам, ма явно готвим еднакво  Mr. Green Само че аз не слагам пикантина, само чубрица и сол.

# 9
  • Мнения: 4 360
Аз лично поради липса на време я готвя в тенджерата под налягане.
Слагам я да заври на котлона при отворен капак и след като заври изхвърлям водата и така докато не изхвърля 3 води.
След като прикюча с изхвърлвянето на водите доливам вода на око, да не прекалено много. Довабям ситно нарязан лук, моркови, доматено пюре 1 с.л. и чубрица. Затварям капака на тенджерата под налягане. Варя 20 минути. Охлаждам тенджерата в мивката под струя студена вода и отварям. Овкусявам със сол.
В малък тиган сипвам малко олио/зехтин и слагам червен пипер да се запържи. Добавям към лещата и оставям да поври още малко.


И аз така я правя става по бързо под налягане

# 10
  • Мнения: 108
Аз готвя лещата така: В тенджерката на детето слагам леща (от оранжевата - тя е без люспа и става за половин час Simple Smile ), слагам 1/4 глава ситно нарязан лук, една-две скилидки чесън, един-два моркова и един домат - настърган на едрата част на рендето. Всичко варя за около 30-40 мин., добавям сол, чубрица и бучка масло или една супена лъжица зехтин и...воала Simple Smile  лещата е готова. Моят син я обожава Simple Smile
Само да допълня ,че ако сложиш и половин чушка става много вкусно  chef

# 11
  • Мнения: 581
 А аз да допълня, че 2-3мин. преди да махна лещата от котлона слагам една супена лъжица горчица, става супер вкусно. Grinning

# 12
  • София
  • Мнения: 4 483
Вие сигурно изядохте лещата вече, но и аз да кажа как я приготвям  Joy
Измивам хубаво  лещата през гевгир и наливам вода. Слагам ситно нарязан лук и две супени лъжици олио.
Като поуври лещата слагам ситно нарязани домати, чесън, червен пипер, чубрица и пикантина.
Доварявам на слаб огън.

Хули, пак ще те цитирам, ма явно готвим еднакво  Mr. Green Само че аз не слагам пикантина, само чубрица и сол.
Нещо напоследък изобщо не ползвам сол. Само пикантина или вегета, но второто май много не ми допада на вкуса.
А тенджера под налягане не ползвам, защото ме е страх  Joy Joy Joy
Пък и от баба зная, че манджата става по хубава, ако къкри на тих огън.

# 13
  • Мнения: 804
 И аз я готвя като вас, но наскоро изпробвах различна рецепта и останах очарована от резултата.
 В зехтин се запържва лука и морковчето, нарязано на ситно, лещата (измита, както е мокра се задушава по-скоро). Добавя се 1ч.л. червен пипер и 1 с.л. брашно. Залива се с топла вода. Като заври се намаля котлона и се добавя домате (кой както иска консерва, настъргано, сок и т.н.), сол, чесън на дребно и чубрица.

# 14
  • Мнения: 3 549
А аз да допълня, че 2-3мин. преди да махна лещата от котлона слагам една супена лъжица горчица, става супер вкусно. Grinning
Интересно, Thinking задължително ще го пробвам Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт