Булка шета - град бие!

  • 5 243
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 272
"Булка шета - град бие" казва баба ми, когато се е развихрила в кухнята и счупи нещо, загори манджата, пресоли я и тем подобни провали. Аз често се провалям когато готвя, но пък имам и някои звездни моменти. Звездните ми моменти обикновено идват когато най-малко ги очаквам и когато не спазвам строги правила. Решавам, че ще направя нещо вкусно, сипвам си едно малко/голямо - зависи от целуналата ме муза и... дали ще бие град или слънце ще пече - това става ясно после!


Ето едно
Гъбено мезе

Продукти:
Гъби
Чесън
Копър
Зехтин
Лимон

Тънката подробност тук, е че гъбите трябва да са печени. Най-добре е да ги изпечете на скара, като отделите пънчето от шапката на гъбата, а докато печете шапката, капвате вътре зехтин. Изпечете и пънчетата, като се стараете и върху тях да капнете зехтин. След като всичко е изпечено, нарежете гъбите на колкото едро ви харесва. Обелете няколко скилидки чесън и ги накълцате ситно. Няколко стръка копър - също накълцайте ситно и прибавяте към нарязаните гъби. След това изстискайте отгоре лимон и разбъркайте хубаво.

Това мезе пие мастика, ракия, вино - никой досега не се е оплаквал!

# 1
  • Мнения: 272
Спагетите у нас са на почит. Ето един много бърз и чеснов начин за приготването им. Ако нямате търпение или време да бъркате сос и ако обичате риба, вижте моите

Спагети с риба тон

Продукти:

Спагети /от най-тънките/
Консерва риба тон /По-добре заложете на по-скъпа консерва. По мое наблюдение, евтините съдържат прекалено солена риба, а и е 
                                 спорно дали е точно тон/.
Чесън
Риган
Пресен магданоз
Кашкавал
Зехтин

Сварете спагетите така, че да са леко жилави. Когато са готови, ги полейте с малко зехтин. Разпределете в чинии.
Намачкайте рибата и я сложете върху спагетите /аз слагам една консерва на две порции спагети, но у нас спагетите се ядат в купи за салата, така че вие си преценете/.
На всяка порция спагети прибавете по една-две  скилидки пресован чесън.
Настържете отгоре много кашкавал /колкото по-миризлив - толкова по-добре/.
След това поръсете с риган и ситно нарязан магданоз.

Това е цялата философия!

# 2
  • Мнения: 272
Запечени картофи с бекон

Продукти:

Картофи
Лук
Бекон
Заквасена сметана + прясно мляко
Зехтин
Кашкавал


Нарежете картофите на шайби, наредете един пласт в тавичка, посолете ги и ги полейте със зехтин. Нарежете ситно лука и го разстелете върху картофите. Нарежете бекона и го сложете върху лука. Покрийте бекона с пласт картофи, посолете и полейте със зехтин. Разредете заквасената сметана  с малко прясно мляко и залейте картофите. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете, докато картофите омекнат. След това махнете алуминиевото фолио и печете още малко, докато картофите хванат лека коричка. След като изключите фурната, настържете върху картофите кашкавал и оставете във фурната, докато кашкавалът се разтопи.

# 3
  • Мнения: 272
Доматена салата с козе сирене

Продукти:

Домати
Козе сирене
Босилек
Чесън
Зехтин
Сол

Нарежете доматите на малки кубчета /за осъществяване на тази операция доматите трябва да са твърди, а ножът - остър/. Нарежете и сиренето на малки кубчета. Смесете доматите и сиренето, поръсете с босилек, прибавете пресован чесън, посолете и полейте със зехтин. Разбъркайте.

Добавка към тази салата могат да бъдат ръжени филийки или препечени бели филийки, върху които да поставяте по малко от салатата.

Случвало се е да ми се обадят приятели и да ми съобщят, че идват на гости за да правим филийки с  гореописаната салата. Това им било достатъчно, нищо друго не искали Laughing.

# 4
  • Мнения: 272
Пилешки крилца с мед и маслини

Продукти

Пилешки крилца
Сос "Уорчестър"
Мед
Зехтин
Маслини
Сол

Полейте крилцата със сос и мед. Разбъркайте ги хубаво. Наредете ги в тавичка и посолете. Прибавете зехтин и малко вода. Сложете маслини между крилцата.
Печете на фурна, докато крилцата хванат златиста коричка.

# 5
  • Мнения: 272
Свински кубчета

Продукти

500 гр. свинско месо
2 големи глави лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
Зехтин
Червен пипер
Кимион

Нарежете месото на малки кубчета. Задушете под капак с малко вода и зехтин. Нарежете лука  едро и прибавете към месото, Нарежете чушките  ситно и прибавете и тях. Прибавете още малко зехтин. Подправете с червен пипер и малко кимион и оставете да се запържи, като разбърквате непрекъснато. Не оставяйте прекалено дълго на котлона - нека лукът и чушките останат леко хрупкави!

# 6
  • Мнения: 272
Една любима закуска на моите дечурлига:

Филийки с яйце и сирене

Продукти

Сирене
Яйца
Филийки от бял хляб

Намачкайте сиренето и чукнете отгоре две яйца. Разбъркайте.
Покрийте с тази смес филийките и ги запечете във фурната.

# 7
  • Мнения: 272
През почивните дни бях в една чудна стара селска къща. Отбор юнаци майстореше нова порта, а аз, препасана с една стара престилка, се въртях в кухнята. Да ви кажа , май престилката се оказа вълшебна, защото не знам какво се случи, но се получи едно вълшебно...

Прясно зеле със свинско месо


Продукти

Прясно зеле
Лук
Чесън
Домати
Магданоз
Копър
Дафинов лист
Кимион
Червен пипер
Свинско месо
Олио
Сол

Нарежете зелето ситно, посолете го и го намачкайте хубаво. Сипете му чаша вода и олио и го сложете в дълбока тенджера да се задушава на котлона. Прибавете ситно нарязан лук, магданоз, копър, дафинов лист и червен пипер. Когато зелето поомекне малко, сложете в тенджерата и ситно нарязаните домати. След това подправете месото /нарязано на едри парчета/ с малко кимион и го прибавете към зелето. Оставете всичко това да покъкри на слаб огън. Когато зелето омекне съвсем, прехвърлете в тава, боднете  няколко скилидки чесън и печете в не много силна  фурна, за да има време да си мисли. Разбърквайте отвреме- навреме за да не загори горният слой. Стигнах до извода, че колкото по-дълго се запича във фурната, толкова по-вкусно става. Също така - нещо, което е широко известно - ако се готви на печка с дърва... е, тука вече думите не стигат!
А, и люти чушлета много вървят със зеленцето!

Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 14:14 от Тилилейска

# 8
  • Мнения: 272
Картофена салата с печени чушки

Продукти

Картофи
Печени чушки
Чесън
Праз лук
Риган
Сол
Оцет
Зехтин

Тук има една подробност, че печените нарязани на едро чушки трябва да преседят няколко часа, разбъркани с накълцан чесън и оцет. /Всъщност, колкото повече преседят - толкова по-добре/.
Сварете картофите и ги нарежете на кубчета. Докато са още топли, прибавете печените чушки, лука, ригана, солта и зехтина. Може да полеете с още оцет - според вкуса. Разбъркайте и оставете да изстине.
Освен всичко, хубавото на тази салата е, че носи на всякакво есенно-зимно пиене!

# 9
  • Мнения: 272
Кюфтенца от печени чушки

Продукти:

Ситно нарязани печени чушки
Настъргано сирене
Яйце
Ситно нарязан магданоз
Сол
Черен пипер
Брашно

От всички тези продукти пригответе смес, от която да можете да оформите кюфтета. Изпържете ги  след като ги потопите в галета и яйца, а може и без галета и яйца.


Общи условия

Активация на акаунт