Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 септ. 2008, 00:15 ч.

Спешно: Сладко от круши с карамелизирана захар!

  • 12 011
  • 10
  •   2
Отговори
  • USA
  • Мнения: 7 091
За първи път ми се случва такова нещо! Купих сума круши ( на границата на презряването) и не мога да си открия рецептата, по която правех сладко!!!
Ако някой има рецепта за сладко от круши с карамелизирана захар, много ви моля споделете, защото крушите трябва да ги направя най-късно утре! Sad Обърнах къщата с главата надолу..не знам изглежда е изпаднал лист от тетрадката ми, но я няма тази рецепта!
Спомням си само, че захарта се карамелизираше, после се сипваше вода и крушите се "варяха" вътре обаче това ми е всичкия спомен....Sad
Много ще съм ви благодарна ако ми спасите крушите!  Laughing
В краен случай, ако имате друга хубава рецепта за сладко от круши, може и нея да напишете...
Благодаря на всички!  bouquet

# 1
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Сладко от круши  Simple Smile, не съм яла таквоз нещо и не правя, сори. Павих само от силни аромати - ягоди, боровинки, вишни, кайсии и любимото ми Heart Eyes - смокини с пеканс, индрише, малко портокал и малко елхов мед ...
Защо не направиш мармалад Grinning, сложи и малко сливи  и готово!

# 2
  • USA
  • Мнения: 7 091
Сладко от круши  Simple Smile, не съм яла таквоз нещо и не правя, сори. Павих само от силни аромати - ягоди, боровинки, вишни, кайсии и любимото ми Heart Eyes - смокини с пеканс, индрише, малко портокал и малко елхов мед ...
Защо не направиш мармалад Grinning, сложи и малко сливи  и готово!

Аз сливите и ягодите вече ги сварих, остана ми само грозде и круши. Отгоре на това мармалада никой не иска да го яде, а това с карамела става просто разкошно! Ще го мисля...явно никой няма рецепта. Sad
Благодаря ти все пак!

# 3
  • Мнения: 1 282

Аз сливите и ягодите вече ги сварих, остана ми само грозде и круши. Отгоре на това мармалада никой не иска да го яде, а това с карамела става просто разкошно! Ще го мисля...явно никой няма рецепта. Sad
Благодаря ти все пак!


От гроздето и аз го сварих, /написала съм рецептата в темата/, но за първи път чувам за тази рецепта. Ще съм ти благодарна, ако я изнамериш, да я споделиш с нас. Peace  Успех!

# 4
  • USA
  • Мнения: 7 091
Най-после успях да се свържа с баба ми ( тя си е в БГ) и да ми даде рецептата пак! Много се надявах да я пази ! Simple Smile
Няма нищо сложно се оказа, ама не исках да рискувам да не направя нещо като хората.
В тава или голяма тенджера се слага 1.200 захар на 5 кг плод. Изсипва се една ч.ч вода ( и си приготвяте 1.5 литра отделно) в захарта, добре се обърква и се слага на умерена температура на котлона, като се бърка непрекъснато. Постепенно водата извира и захарта почва да се карамелизира. Трябва здраво бъркане, само да ви предупредя! След това като стане желания цвят ( кехлибарен, не кафяв, не жълт!) се излива отгоре водата ( 1.5 литра). Хубаво е ако водата е гореща, за да не втвърдите карамела, но и студена да е, той после се разтапя от нагряването на самата тенджера, така че не е проблем.
След като цялата захар се е разтопила пускате вътре крушите на едни парчета ( аз пуснах на половинки) и небелени!
Като цяло това сладко се прави най-добре с малките круши петровки, където крушките си остават цели, а карамела стара на сиропче. Обаче може да си стане и на нормално сладко ( както аз направих). Сгъстявате до желаната консистенция и после 5 мин преди да свалите от котлона слагате 1 ч.л лимонтозу.
Затваряте горещо и това е! Simple Smile

# 5
  • Мнения: 1 282
Tandoori можеш ли да снимаш сладкото, за да добия представа за едрината на парчетата. Знам, че се прави с варов разтвор, за да не се разкашка плода, поради тази причина не съм правила сладко от круши. Трябва ли да са твърди или както ти казваш за твоите круши, че са "на границата на презряването"? Blush Много въпроси, но интереса ми е голям.

# 6
  • USA
  • Мнения: 7 091
Tandoori можеш ли да снимаш сладкото, за да добия представа за едрината на парчетата. Знам, че се прави с варов разтвор, за да не се разкашка плода, поради тази причина не съм правила сладко от круши. Трябва ли да са твърди или както ти казваш за твоите круши, че са "на границата на презряването"? Blush Много въпроси, но интереса ми е голям.

Пепика, в момента няма как да го снимам, защото вече го сложих в бурканите, а те са цветни и нищо няма да е види. Ами от половин круши излязоха парчета колкото 50 стотинки, но имай предвид, че аз въобще не ги пазих да не се надробяват, напротив.
Ако искаш да са цели просто трябва да купиш малки петровки круши, да сгъстиш сиропа предварително и тогава да пуснеш крушите вътре. С големи круши това няма как да стане, защото няма да се сварят добре.
А, ако има значение аз използвах жълти круши, не твърдите зелени или кафеви, но мисля че и с червени ще стане.

# 7
  • сред люляците
  • Мнения: 704
Tandoori , рецептата звучи страхотно! Веднага си я прибирам Peace

# 8
  • Мнения: 324
Страхотна рецепта!
А крушите за колко време се сваряват горе-долу?
И като се сгъстява сиропа, карамелизираната захар не потъмнява ли още, има ли опасност да започне да горчи? Или след като е прибавена вече водата, този проблем отпада?

# 9
  • USA
  • Мнения: 7 091
Арабела, като прибавиш водата не потъмнява повече сиропа, дори като прибавиш крушите изсветлява малко. За колко време се сваряват много зависи от големината, сорта на крушите и т.н. Знаеш как се пробва сладко- да не се разлива капка като капне. Някои хора обичат по-гъсто, други по-течно.  Peace

# 10
  • Мнения: 324
Благодаря!
Абе, честно казано, знам само на теория  Laughing
Да са живи и здрави, имаме две баби-мераклийки и на тях разчитаме основно за зимнина.
Но това сладко ще го направя аз  bowuu
Мерси още веднъж за рецептата!



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт