Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юли 2005, 18:31 ч.

трябва ли...?

 • 601
 • 7
 •   1
Отговори
Здравейте!Майка съм на две момиченца .Каката е на 3годинки/навърши ги на 1юли/вече и когато ходим на лекар при нашето дж.п. ни взимат такса от 1,50 за прегледа.Но много приятелки и познати казват,че не трябва до 7годишна възраст.Аз мислех,че е безплатен прегледа до 2годинки.Те ми казват,че е така до 7.Трябва ли да ми взимат такса за прегледа на детето?

# 1
 • Мнения: 6 155
Не, не трябва! За деца до 18г. не се заплаща потребителска такса!

# 2
 • Добрич
 • Мнения: 3 228
Вашето JP така ви премята, че повече няма накъде. Както е написала Biby до 18 години децата не дължат потребителска такса.
От къде си? Смятам, че трябва да се оплачеш!!!

# 3
 • Алпите
 • Мнения: 10 374
Що за наглост?! #Crazy #Crazy #Crazy Веднъж си прибират пари от ЗК и веднъж- от пациентите!  Shocked Аз бих си сменила JP-то. Crossing Arms

# 4
 • Мнения: 6 155
Ето члена от Закона за здравното осигуряване:
Можеш да си го разпечаташ и следващия път ДжиПито като ти поиска такса, й дай да го чете!

 Чл. 37.  (1) Лицата по чл. 33 заплащат на лекаря, стоматолога или на здравното заведение суми, както следва:

      1.  за всяко посещение при лекаря или стоматолога - по 1 на сто от минималната работна заплата, установена за страната;

      2.  (изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) за всеки ден болнично лечение - по 2 на сто от минималната работна заплата, установена за страната, но не повече от 10 дни годишно.

      (2) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) Сумите по ал. 1 са за оказаната медицинска помощ.

      (3) (Предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 107 от 2002 г., изм., бр. 120 от 2002 г.) От заплащане на сумите по ал. 1 се освобождават лица със заболявания, определени по списък към НРД, както и малолетни, непълнолетни и неработещи членове на семейството; военнослужещи на наборна военна служба; пострадали при или по повод отбраната на страната, ветерани от войните, военноинвалиди; задържани под стража или лишени от свобода; социално слаби, получаващи помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; лица без доходи, настанени в домове за деца и юноши, в домове за деца от предучилищна възраст и в домове за социални грижи; медицински специалисти.

      (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) Лекарят, стоматологът или здравното заведение издават на лицата по ал. 1 документ за заплатените суми.

# 5
Много Ви благодаря!Утре отивам да взема амбулаторния картон на малката от дж.п.-то.Смених  го миналата седмица.Поне знам за какво мога да споря с пълно право!Нека само да ме попита ,,Защо?,,.Знам,че ще съм права.Малката изкара бронхит без да й го открие.Ходих отново на частно.Всеки щеше да разбере без слушалки ,че има хрипове.Това ми го прави за кой ли път...Дано не сгреша с новото дж.п.Вече нямам доверие на никакви педиатри...

# 6
трябва ли да се заплаща потр.такса за преглед на дете от gp при положение,че детето не е негов пациент(на gp-то)?

# 7
 • Мнения: 8 769
трябва ли да се заплаща потр.такса за преглед на дете от gp при положение,че детето не е негов пациент(на gp-то)?
Според мен - да, все пак, на GP-то няма да му бъдат преведени парите за този пациент, па макар и дете.
Същото е както на свободен преглед при който и да е друг лекар.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт