Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • Мнения: 38
Здравейте! Решила съм да раждам в София, живеем в град на 120км. от там и тъй като смятам да раждам естествено, ще пътуваме когато започнат признаците за раждане. Моля, ако има мами, предприемали подобно пътуване, да споделят BlushСамо да уточня,че ми е първо раждане.

# 1
 • Мнения: 40
Имам приятелка, която живееше в Сандански и роди в София. Като й почнаха контракциите се качиха в колата с мъжа и и потеглиха. Мисля че няма от какво да се притесняваш. Само шофьорът да не се окаже по-притеснен от тебе  Wink

# 2
 • Мнения: 342
Не мога да разбера подобни постъпки! Това с каква цел е - детето да е родено в София ли? Не знам от кой край на България си, но не вярвам да няма поне едно надеждно родилно в твоя район. Извинявай, че на въпроса отговарям с въпрос Rolling Eyes

# 3
 • Мнения: 40
данина , живееш в голям град, затова така реагираш

# 4
 • Мнения: 342
А в Сандански например, няма ли родилно, в което е можело да роди твоята приятелка? Това не е повод за спор, а наистина не мога да разбера мотивите, все пак по пътя за 120 км, не може да няма друго родилно, ако в района,в който живеем не ни харесва то.

# 5
 • Мнения: 9 817
Лично аз живеех на 20 км от София по време на бременността си.
И въпреки, че това въобще не е дълбоката провинция и се стига до столицата за не повече от 40 минути, 20 дни преди термина дойдох в апартамента ни в София. Просто не ми се рискуваше.
Всичко всичко се случва, все пак пътуваш- задръствания, катастрофи и пр., а пък и никога не може да си сигурна от първата контракция до раждането колко време ще мине.
Моята приятелка роди първото си дете точно за 4 часа- времето от първата регулярна контракция до излизането на бебето.

А в Сандански например, няма ли родилно, в което е можело да роди твоята приятелка? Това не е повод за спор, а наистина не мога да разбера мотивите, все пак по пътя за 120 км, не може да няма друго родилно, ако в района,в който живеем не ни харесва то.

Много хора от провинцията смятат, че в столицата ще получат най-добрата грижа и най-компетентната лекарска помощ.

# 6
 • Мнения: 543
Една моя приятелка, която живее в София, беше отишла в Карлово на гости у баба си и там й започнаха контракциите. Метнаха се с мъжа си в колата и хоп - в София, където роди по живо по здраво.

Първото раждане по принцип е доста продължително.

Обаче друга моя приятелка, също от София, отишла на консултация и й казали да тича в болницата, защото ражда. И много бързо излизи бебенцето. Мислех, че това се случва само по филмите, ама не...

Та мисълта ми е, че наистина при първото раждане контракциите по правило са много продължителни. Обаче има и изключения. Затова ми се струва по-сигурно да родиш някъде наблизо. Или примерно, като ти наближи термина, да отидеш у познати в София, ако твърдо си решила там да раждаш.

Това е моето мнение. Пожелавам ти много леко раждане!

# 7
 • Мнения: 1 512
Аз не бих предприела такова пътуване.При първо раждане може да не разпознаеш първите признаци за такова в смисъл че или ще тръгнеш прекалено рано или късно.Давам себе си за пример - започна да ме боли кръста и корема долу ниско много силно и аз реших,че е започнало ( да ама не родих 3 дни по късно) та като отидох в болницата след преглед ми казаха,че още ми е рано и за да ми е по спокойно си ме изпратиха в къщи.
Щом си решила да раждаш в София е най-добре ако имаш близки да останеш при тях докато родиш.
Пожелавам ти леко раждане.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 675
Ами да не те плаша, но според мен е много рисковано това пътуване - като раждах аз, едно момиче роди в коридора,  тръгнала от вкъщи като и почнали контракциите и едвам успели да дойдат до болницата, а все пак идват от София. После бях със същото момиче в една стая -  беше и първо дете, за 30 мин са стигнали до болницата и идвам са успели да и сабуят панталона и да извадят бебето - много бързо е станало. Така че не се знае при теб как ще се развият нещата - ако искаш да раждаш в София, по-добре ела по-рано в града  Peace

# 9
 • Мнения: 342
Сега като се замисля може би мотивът е : "  Ако стане нещо....." Ами добре, но по-възможно е това нещо да стане по пътя. Лично аз не мога да коментирам по въпроса за самото раждане, понеже бях секцио, но мнението ми е, че колкото и екстремна личност да си, точно с това не си прави експерименти. За пояснение - да живея в Пловдив, но родих в малко родилно заведение /да поясня - не частно /, а не в това,в което масово предпочитат и резултатът беше - много добро обслужване и внимание. В повечето случаи в по-големите родилни заведения персоналът е доста ангажиран и много мои познати са разочаровани от липсата на внимание или не до там нужното внимание. За това проучи района около мястото, в което живееш, ако все пак си решила да раждаш в София, надявам се да имаш роднини там! И все пак, нека не бъдем толкова черногледи, може би по-разумни  Wink Късмет и успех!

# 10
 • Разград
 • Мнения: 2 077
И аз родих детето си в друг град, но той беше на 40 км. Според мен ако тръгнеш щом усетиш първите болки не би трябвало да има проблем.

# 11
 • Мнения: 11
И спорд мен си е рисковано едно такова пътуване,защото както са казали и другите,не се знае колко време ще мине от първата контракция до самото раждане-може да е съвсем кратко и.......да не вземе да се случи баш в колата  Naughty ooooh! Confused
Все пак сподели мотивите си да желаеш точно в София да раждаш  newsm78

# 12
 • Мнения: 374
В болницата, където родих ( в Сливен) идваха да раждат много момичета от Карнобат ,Айтос, Бургас, Шумен...
Бургас е на 100 км от Сливен.Така, че има доста , които са предприели подобно на твоето пътуване.Но наистина си е малко рисковано.Няма ли начин да прекараш извастно време преди термина в София - например около седмица по-рано?То не, че е гаранция - бебето ако ще избърза може и преди тази седмица да се роди... newsm78Пък може и да закъснее, знаеш ли го какво си е решило!!! Wink
 Надявам се всичко да протече нормално...Успех Peace
 

# 13
 • Мнения: 4 335
Аз ли4но не бих предприела такова нещо,на мен ми се вижда рисковано.Винаги се замислям за лошите вьзможности,ами ако спукате гума,ако има задрьстване,ако времето е лошо или нещо друго ThinkingКаквото и да решите успех и леко раждане Hug

# 14
 • Мнения: 774
120 км са около 2 часа път с кола. Ако се случи през деня да е, в трафика може да загубите още толкова. За 4 часа може да се стигне и до пълно разкритие - раждания всякакви. Плюс това ще ти е кошмарно да пътуваш с контракции.

Вариантът, за който говори Франческа Салиери според мен е най-удачния.

# 15
 • Мнения: 711
И аз мисля, че е рисковано, но все пак момичета е решило да ражда в София и си има своите съображения. Ако живеех в по-малък град също бих постъпила като нея, може би с разликата, че бих дошла 1-2 седмици преди термин например. За съжаление трафикът в София е убийствен и непредвидим, та аз се шашкам дали ще успея да стигна на време при положение ,че живея на 30 мин. от болницата. При моята лекарка също ще ражда 1 момиче, което ще пътува от Благоевград- предполагам, че там има "свястно родилно", но това си е въпрос на избор- къде ще се роди детето ти.

# 16
 • в Надежда-та
 • Мнения: 4 955
Няма да си единствената (имам приятелки тръгнали след изтичането на водите или след започване на контракциите).
Аз лично 2 седмици преди термина отидох там където реших да раждам (не желаех да рискувам)

# 17
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 357
Според мен всеки има правото да роди където иска-щом си решила така О.К мисля,че няма да родиш докато стигнете Peace

# 18
 • Мнения: 2 908
Аз обаче не съм много сигурна,защото една моя приятелка роди първото си дете за 40 минути,тя живее на 40 минути от болницата с кола тук и докато я докарат,само стъпила в родилно започва да ражда.И аз мислех,че е само по филмите,но има и то много такива случаи и не мисля,че е удачно да  се рискува с това...но всеки си преценява сам. Rolling EyesВиж,аз можех и два пъти,че и три пъти да дойда до София с кола,от 180км...но не съм знаела,че толкова много време ще раждам Mr. Green-но пък можеше да съм на мястото на приятелката ми,нали(както и авторката)?

# 19
 • Мнения: 16 773
Аз също смятам, че това си е доста голям риск.
Има всякакви раждания, бързи, бавни, сложни и т.н.
120км не са много, но не са и малко. На път се случва всичко, няма смисъл да изреждам, от катастрофи по пътищата, до пукане на гума, други проблеми с колата и т.н., да не говорим за задръстванията в София.
Едва ли с контракции ще ти е най-удобно да пътуваш, да не кажа, че хич. Това си е и около час и половина, два път. Възможно е да възникне и някакъв проблем с бебето и теб (не дай боже) а ти ще си по пътя и няма кой да реагира.

# 20
 • СВИЩОВ
 • Мнения: 540
В една съботна сутрин две седмици по рано ми падна тапата и аз веднага при лекарката.
Тя ми каза че имам време и че до вечерта ще родя и аз едва следобед тръгнах и в 22.00ч се роди моето момченце.
Аз също мисля че е рисковано,но чек сега почти две години след като родих синът си  в Плевен /на около 80км. разстояние. /. Но пак бих го направила.

Пожелавам ти леко раждане и успех ,каквото и решение да вземеш.

# 21
 • Мнения: 1 372
Аз също пропътувах 120 км, за да отида да родя. Също беше първо раждане и също естествено. При мен нямаше проблеми. Казват че при първо раждане е трудно да стане за 1 час, въпреки че винаги има изключения. Според мен ако не чакаш много и тръгнеш още при първите признаци на започнало раждане, всичко ще мине нормално и успешно!
Стискам ти палци и ти пожелавам леко раждане!

# 22
 • Мнения: 274
Аз лично не бих рисковала такова пътуване,но това си е ваш избор Peace                                                                               
Пожелавам ти леко раждане и всичко да бъде ОК Hug

# 23
 • Мнения: 304
едно такова пътуване и то с контракции е много рисковано,защо пък трябва да родиш в София

# 24
 • Мнения: 285
И двете ми раждания протекоха толкова бързо,че според мен си е доста рисковано...120км са все пак!  newsm78

# 25
 • Мнения: 938
Според мен, идеята е доста рискована - пътя предполагам не е магистрала, може да има катастрофа или друга причина за забавяне, да не говорим, че в самата София трябва да си предвидиш още 1 час - зависи от къде ще влизаш, с контаркции в кола... - няма да коментирам, а и на шофъора горкия множко ще му дойде отговорността, която му прехвърляш...
Аз бих постипила както са ти казали и другите, бих дошла поне 2 седмици преди термин, ако ми е толкова зор за раждане в София.

# 26
 • Мнения: 4 210
Намирам риска за голям и необоснован. Изобщо не бих предприела такова пътуване, абсурд просто.

# 27
 • Мнения: 9 006
120 км. в най-лошия вариант са два часа шофиране. За първескиня като теб това не носи никакъв риск. Ако тръгнете веднага след първите симптоми, то бъди сигурна, че до раждането ще имаш поне 5-6 часа.
Онези кадри от филмите, в които на бременната й изтичат водите и тя започва неистово да се гърчи на минутата от силни контракции през минута, с пълно разкритие и почти излязла глава на бебето, са само едни литературни хиперболи. Няма такава приказка в живота.
Леко и безпроблемно раждане, където и да се случи!

# 28
 • Мнения: 126
Не мога да разбера подобни постъпки! Това с каква цел е - детето да е родено в София ли? Не знам от кой край на България си, но не вярвам да няма поне едно надеждно родилно в твоя район. Извинявай, че на въпроса отговарям с въпрос Rolling Eyes

Аз също раждах в София, въпреки, че съм от провинцията. Просто в градът, в който живея има един лекар и няколко акушерки. Ако започне раждането му се обаждаш и ако е на кеф идва навреме, ако не е се молиш акушерката да е в час. Като капак на всичко не правят секцио ако се наложи - нямат нужното оборудване. Е как да не отидеш в София. Все пак живота ми и този на детето са ми скъпи.
Аз отидох няколко дни по-рано при познати, за да не съм на тръни .

# 29
 • София
 • Мнения: 41 282
Аз не бих... не и по този начин.
Да дойдеш седмица-две преди термина и тук да чакаш - да, но да хукнеш с контракции - безмислено и донякъде безотговорно...
Има много майки - първескини родили доста бързо...има такива с нерегулярни контракции през часове....които отиват с 5 см и раждат за 2-3 часа....
Има и лошия сценарии да стане някой кръвоизлив - тогава и 15 мин са от значение, какво остава за 2-3 часа....
Стават катастрофи, задръствания и кво ли не по пътищата....абе изобщо - що за риск???Или ела по-отрано или намери по-близък вариант.

# 30
 • Мнения: 1 554
Успех Peace

# 31
 • Earth
 • Мнения: 1 937
Аз родих много бързо. Ако трябваше да пътувам 120 км. нямаше да стигна до болницата. Щях да родя в колата...

Аз лично, бих дошла 2 седмици преди термина в София. За всеки случай  Hug

# 32
 • Мнения: 2 521
Моя позната роди в колата докато пътуваше към болницата която си беше избрала.А тя беше само на 15км,и детето и беше първо newsm78всяко раждане е различно-не знаеш колко бързо ще се развият нещата при теб,затова според мен не рискувай и отиди по-рано в София щом си решила да раждаш там Hug

# 33
 • София
 • Мнения: 2 952
Не съм раждала естествено, но на леглото на което бях след реанимация с първото ми дете, беше лежало момиче родило в коридора на партера на Тина Киркова. Първескиня, българка, слаба...
Лекарката, която тогава ми водеше ЖК, ме успокояваше, че всичко е късмет с разказ за нейна близка, която се наложило да изроди в линейка след 15 годишно чакане на дете и съответно подготовка за секцио...
Реално шансът да не стигнеш навреме до Сф е минимален, но защо ти е да го поемаш. Предполагам имаш уговорка с лекар, за което ще заплатиш - наемете жилище или евтин хотел поне за последните 2-3 седмици.

# 34
 • София
 • Мнения: 1 185
120 км. в най-лошия вариант са два часа шофиране. За първескиня като теб това не носи никакъв риск. Ако тръгнете веднага след първите симптоми, то бъди сигурна, че до раждането ще имаш поне 5-6 часа.
Онези кадри от филмите, в които на бременната й изтичат водите и тя започва неистово да се гърчи на минутата от силни контракции през минута, с пълно разкритие и почти излязла глава на бебето, са само едни литературни хиперболи. Няма такава приказка в живота.
Леко и безпроблемно раждане, където и да се случи!

Аз няма да се съглася - в минутата в която ми изтекоха водите бях на четири крака на пода от болки и така, докато след два часа и половина не се роди сина ми. А бях първескиня и всички ми разправяха, че няма да стане бързо. Така че за мен е рисковано да се изминат 120км след започнало раждане!

# 35
 • Мнения: 726
ами доста са си километрите... 20-30, 40 както и да е, обаче 120 много ми се виждат  newsm78
понеже има такива случаи на бързи раждания на първескини, не си заслужава риска /защото е малко на хазарт, не знаеш дали и ти няма да родиш много бързо/. отиди при познати по от рано  Peace успех и леко раждане   bouquet

# 36
 • София
 • Мнения: 33 115
Лично аз не бих предприела такова пътуване.
Не разчитай на приказките за първескиня, т.е. че 1вото раждане може да се проточи във времето.
С Дияна водите ми изтекоха у дома. Болките не ми започнаха веднага. Действахме експедитивно. Преди 7 години и нещо нямаше много задръствания, а и пътувахме рано сутринта. С такси минахме цяла Сф, т.е. към 40мин. Родих за 2 часа. В б-цата да сме били към 7-7:30, в 9:20 родих. Такс. шофьор ме успокояваше, че до сега никоя жена не е раждала в колата му Simple Smile

# 37
 • София
 • Мнения: 365
Аз не бих рискувала. Дано всичко е наред, където и да решиш да раждаш. Успех   bouquet

# 38
 • Мнения: 4 753
Аз също смятам, че това си е доста голям риск.
Има всякакви раждания, бързи, бавни, сложни и т.н.
120км не са много, но не са и малко. На път се случва всичко, няма смисъл да изреждам, от катастрофи по пътищата, до пукане на гума, други проблеми с колата и т.н., да не говорим за задръстванията в София.
Едва ли с контракции ще ти е най-удобно да пътуваш, да не кажа, че хич. Това си е и около час и половина, два път. Възможно е да възникне и някакъв проблем с бебето и теб (не дай боже) а ти ще си по пътя и няма кой да реагира.

Няма какво повече да добавя...    202uu

# 39
 • София
 • Мнения: 4 938
Присъединявам се към мненията, че е рисковано.
Прибави към тези км и задръстванията в София, т.е. към времето необходимо за път още 1-2 ч.
Не казвам да не раждаш в София, просто трябва да си наблизо.

Ето моята равносметка
Раждане 1: При мен водите изтекоха в 5:40, докато тръгнем стана 6:20 родих в 8:20 .... Не усещах болки
                    Предния ден цял ден съм била с контракции, не ги разпознах (пазарувах, катерих се по стълби, приготвях вечеря за гости).
Раждане 2: Пак не разбрах, че имам контракции, бях отишла в болницата преглед а се оказах с 3см разкритие и с регулярни контракции.
                    Отидох в 11 в 3:25 имах бебе, сложиха ме на система към 13 ч....
 

# 40
 • Някъде по Дунава
 • Мнения: 1 960
Аз родих в Плевен по простата причина,че там където живея (Белене) няма родилно.Намираме се на около 70км от Плевен,но не съм се притеснявала,защото тръгнахме,когато контракциите ми бяха по на рядко.

# 41
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 357
Вторият път родих 2седмици преди термина с планирано секцио на 90км от нашия град.Ако болките бяха почнали по-рано пак бих поела риска да отида до там Peace

# 42
 • София
 • Мнения: 4 159
Аз не бих поела такъв риск. Другите вече са изброили причините.
Ако толкова държиш да раждаш в София, най-добре ела предварително. Wink
Успех и леко раждане! Hug

# 43
 • Мнения: 238
Недей рискува и ела по-рано в София... ако нямате познати има вариант да наемете прилична квартира за няколко седмици. Не знам от кой край на София ще влезете и до коя болница искате да стигнете, но и аз да предупредя, че вътре задръстванията може да ви отнемат повече време от колкото 120 км до самия град!  Crazy
А и за да не съм назад с примерите за лесно раждащи  Mr. Green да спомена, че сестрата на моя съученичка роди на бензиностанция край Сливен, а идваха само от 30 км. Добре, че свекърва й също беше в колата, че я изроди  ooooh! Линейката само дойде и ги прибра към Сливен.

# 44
 • Мнения: 805
Познавам едно момиче тук в Словения.
Беше на морето( на Харватска) три седмици преди термина си.
Там и изтичат водите, отива в местната болница и и казват че е с 3 см. разкритие, и тя си стегнала багажа, качили се на колата и обратно тук където си живее( на 200км) и си родила нормално в болницата...Точно по този сценарий аз не бих играла, но при теб ми се струва ОК

Общи условия

Активация на акаунт