Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 юли 2005, 15:36 ч.

болнични и отпуски при бременни

  • 662
  • 6
  •   1
Отговори
ЗДРАВЕИТЕ! МОЯТ ПРОБЛЕМ Е С НЕКОРЕКТЕН РАБОТОДАТЕЛ И МОЛЯ ЗА САВЕТ.ВЕЧЕ 3-А ГОДИНА РАБОТЯ ВАВ ФИРМА КЬДЕТО СЕ РАБОТИ С ВРЕДНИ ЗА ЗДРАВЕТО МАТЕРИАЛИ(КОРЕСЕЛИН,АЦЕТОН....)ОСИГОРЯВАТ НИ НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА,А ПОЛУЧАВАМЕ ТРОИНО ПОВЕЧЕ.ПРЕДВАРИТЕЛНАТА НИ ,ЗА СЬЖАЛЕНИЕ УСТНА УГОВОРКА С РАБОТОДАТЕЛЯ МИ Е ОТПУСКИТЕ И БОЛНИЧНИТЕ ДА НИ ГИ ИЗПЛАЩА НА РЕАЛНАТА ЗАПЛАТА.ДОСЕГА НЕ Е ИМАЛО ПРОБЛЕМ,НО ЗА СЬЖАЛЕНИЕ САМО ДОСЕГА.ОТ АПРИЛ МЕСЕЦ СЬМ БРЕМЕННА И СЕ НАЛОЖИ ДА ПОЛЗВАМ БОЛНИЧЕН.БОЛНИЧНИЯТ МИ ГО ИЗПЛАТИ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА,ТАКА ЩЕ ПРОДАЛЖАВА И ЗАНАПРЕД.ЛОШОТО Е,ЧЕ НЕМОГА ДА РАБОТЯ ПОВЕЧЕ В ТАЗИ ВРЕДНА ЗА МЕН И ДЕТЕТО МИ СРЕДА И ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЛЗВАМ БОЛНИЧНИ И ОТПУСКИ ДО ДЕКЕМВРИ.МОГА ЛИ ДА СЕ ЗАЩИТЯ ПО НЯКАКЬВ НАЧИН?ЯВНО УСТНИТЕ УГОВОРКИ НИЩО НЕ ЗНАЧАТ,А 120ЛВ.НЕ СА ПАРИ!КАК ДА СЕ БОРЯ?ПОМОНЕТЕ!МОЛЯ!

# 1
  • Мнения: 319
megi, супер е, че ще имаш бебе! Но естествено трябва да пазиш себе, а по този начин и бебето. Излишно е да ти казвам, че работодателят ти е голям задник, щом не проявява разбиране към положението ти! Но вероятно имаш причина да работиш при него! Ако обаче тръгнеш да си търсиш правата, може да се наложи да напуснеш - отношенията ви няма да се подобрят, ако си търсиш правата! Затова реши дали искаш да останеш при него на работа или да ще се махаш оттам. Тогава можем да ти дадем съвет за действие.
Ако напускаш: можеш да го наклеветиш, където трябва (имаше някакъв телефон, на който можеш да се обадиш при некоректен работодател и да се оплачеш - към Министреството на труда и социалните грижи беше открит, ама убий ма - за номера не се сещам. Ще го потърся и ще ти пиша!)
Ако оставаш: опитай да поговориш с него, ако се поддава, и да му обясниш за правата си!
Пиши дали мислиш да оставаш при него, за да ти дадем адекватни съвети!

# 2
  • Мнения: 319
Виж какво намерих на сайта на Главна инспекция по труда!


Харта на клиента на ИА "ГИТ"


Център за информация и услуги

• Центърът за информация и услуги на Главна инспекция по труда работи на принципа “обслужване на едно гише”.

• Центърът за информация и услуги предоставя информация, дава консултации и извършва услуги в областта на контрола по спазване на трудовото законодателство, на Закона за насърчаване на заетостта и на Закона за държавния служител.

• При нас можете да получите информация за всички дейности, които извършват Дирекциите Областни инспекции по труда, както и да се осведомите как да се свържете с тях.

• Екипът на Центъра за информация и услуги ще работи за Вас компетентно, професионално и делово, като във възможно най – кратки срокове Ви осигурява необходимата информация, консултация или услуга.


Центърът за информация и услуги

• Дава устни консултации, сведения и съвети на работодатели, длъжностни лица, работници и служители по спазването и прилагането на нормативните актове в областта на трудовото законодателство, Закона за насърчаване на заетостта и Закона за държавния служител.

• Извършва възстановяване на изгубени трудови книжки.

• Регистрира Колективни трудови договори.

• Отговаря на писмени молби, жалби и сигнали за нарушения по спазване на трудовото законодателство, Закона за насърчаване на заетостта и Закона за държавния служител.


Принципи и срокове на обслужване
Нормативно определени срокове на обслужване

• Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА "ГИТ) предоставя писмено становище/отговор на постъпили жалби, сигнали и молби на физически и юридически лица в срок от 1 месец от датата на подаване на писменото заявление.
• Дирекции "Областни инспекции по труда", които са регионалните структури на ИА “ГИТ” и се намират във всички областни гардове на страната, отговарят на писмени жалби относно трудовите правоотношения в срок от 1 месец от постъпване на комплектованите жалби.
• В едномесечен срок от получаването на писмено заявление за регистрация на Колективен трудов договор (КТД), Инспекцията по труда извършва вписването в специалния регистър и уведомява страните по договора за регистрирането на КТД.

В тези срокове не се включва времето, през което документацията е върната за комплектоване или за изискване на допълнителна информация.
 

Вътрешни принципи на обслужване

• Всеки може да получи информация относно нашата дейност и услуги от служителите в Центъра за информация и услуги.
• На телефон 986-18-88 веднага може да получите основна информация за дейността и услугите на ИА “ГИТ”.
• Всеки втори вторник от месеца Изпълнителният директор на ИА “ГИТ” има приемен ден.
• Ние се ангажираме да отговорим максимално бързо и ясно на всички Ваши запитвания, получени по пощата, факс и e-mail.
• В случай, че срокът за предприети действия от страна на ИА “ГИТ” се налага да бъде удължен, Вие ще бъдете уведомени за причините и за очаквания краен срок, в който ще получите услугата.


Принципи на работа на Изпълнителна агенция
"Главна инспекция по труда"

• Ние се ангажираме да предоставяме вежливо и качествено обслужване на гражданите, работещите, работодателите и техните организации.
• Всеки член на обществото ще има еднакъв достъп до услугите, които предоставяме.
• Ние се ангажираме да отговорим на всички запитвания във възможно най-кратки срокове и в съответствие с нашите принципи и срокове на обслужване.
• Ние се ангажираме да пазим в тайна поверителните и за служебно ползване сведения, които са ни станали известни във връзка с упражняването на дейността ни и да пазим в тайна източника, от който сме получили сигнал за нарушение. Когато Вашето искане не е от компетенцията на ИА “ГИТ”, служителят от Центъра за информация и услуги ще Ви насочи към съответната администрация.
• За да можем с Ваша помощ да предоставяме все по-качествени услуги, периодично ще разглеждаме Вашите коментари и предложения.
• В случай, че не сте удовлетворени от начина на обслужване, Вие имате възможност да направите оплакване и да дадете своето предложение за усъвършенстване.
• Ние се ангажираме периодично да анализираме получените оплаквания, предложения и коментари и да Ви уведомяваме за предприетите действия. 


Изграждане на партньорски взаимоотношения

Предоставянето на вежливо и качествено обслужване от служителите на ИА “ГИТ” зависи и от Вашите отговорности към нас. Чрез взаимно уважение, внимание и търпение и ние очакваме от Вас:
• Да бъдете внимателни и любезни към останалите клиенти в Центъра за информация и услуги.
• Да ни предоставяте пълна и точна информация в съответните срокове, а когато е необходимо да ни предоставяте допълнителна информация.
• Да ни уведомявате за настъпили промени в обстоятелствата, когато сте подали сигнал, молба или жалба.
• Да идвате за консултации в приемното ни време.


Адресът на центъра за информация и услуги е: 

1000 София, бул."Дондуков"3
Тел / факс - 986 18 88

e-mail: priemna-git@mlsp.government.bg

# 3
  • Мнения: 319
Намерих телефона! Ура-а-а-а! Дано съм ти помогнала с нещо! Успех!

Започна кампания на МТСП под надслов: "Защитавай трудовите си права!" Съобщения на пресцентъра дата: 18.04.2005


София. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обяви началото на кампания за защита на трудовите и социалните права на работещите граждани, предаде репортер на Агенция "Фокус". Кампанията е под надслов: “Защитавай трудовите си права!” и цели да насърчи активното поведение на всички заети на пазара на труда, които се чувстват ощетени на работното си място. МТСП обяви горещ телефон – 090032111 за сигнали на граждани за нарушаване на правата им и за информация. Всеки вторник от 11 до 12 часа лично министър Христина Христова ще отговаря на обажданията. И тъй като голям процент от хората се страхуват, че ще загубят работата си или – че работодателят ще се отнесе некоректно към тях след подаване на сигнал, МТСП гарантира анонимността им. Анонимна или не, всяка информация ще бъде проверявана и съответно работодателите, нарушили трудовите и социални права на служителите си, ще бъдат санкционирани според законите и Кодекса на труда.

# 4
  • Мнения: 5 089
Последната публикация на Диана много ми хареса, дано да е верна. Първо искам да ти кажа, че много съжалявам за станалото при теб, наистина е гадничко. На лични ти писах накратко за Инспекцията по труда, която според мен няма да помогне в твоя случай. Ще кажат да си заведеш дело. Но наистина е от значение дали искаш после да работиш при този работодател. Ако не искаш, тогава можеш наистина да го съдиш...ама незнам. За съжаление това е много масово явление, не знам какво може да се направи по въпроса. Не си единствената в това положение, а губиш мног месеци през които да взимаш сносни пари. ooooh! Наистина пробвай както казва Диана. newsm10

# 5
ЗДРАВЕИТЕ И МЕРСИ НА ВВСИчКИ,КОИТО СА МИ ОТГОВАРЯЛИ!НЕ СЪМ ВЛИЗАЛА ОТ ДОСТА ЖРЕМЕ,ЗАщОТО НИ СЕ НАЛОЖИ ДА СМЕНЯМЕ ЖИЛИщЕ!ЗНАЕТЕ КАКВО Е......УЖАСССС!
СЕГА МИСЛЯ ДА СЕ ЗАЕМА С РАБОТОДАТЕЛЯ СИ ПО-СЕРИОЗНО!ВЪПРОСА ЗА МЕН Е ПРИНЦИПЕН!НЕ МИ ПУКА ДАЛИ СЛЕД МАИчИНСТВОТО щЕ СЕ ВЪРНА НА РАБОТА ПРИ НЕГО!БЛАГОДАРЯ НА ВСИчКИ ОщЕ ВЕДНЪЖ!ЛЕКА БРЕМЕННОСТ!

# 6
  • Мнения: 945
Здравей, Меги...

Вече са ти отговорили какво можеш да направиш... Лошото при теб, че твоят шеф де факто не нарушава zакона, пла9айки ти при болничен zаплатата, вписана в трудовия ти договор. Другото лошо е, че zакона не приzнава усни спораzумения... Confused. Няма да ти е лесно...

Единственото, което можеш да направиш според мен е да го съдиш zа това, че не ти е обявил zаплатата в трудовия ти договор, но тогава дори и да го докажеш по някакъв начиин (убедена съм, че това е 100% иzпълнимо), биха те zаставили да си платиш и данъците и осигуровките по цялата zаплата... Каквото и да решищ, успех... и ако не ти е проблем, би ли ни държала в течение какво е станало...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт