Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Трабва ли съседите ни да определят дали да гледаме куче или не?

Опции:

# 30
 • Мнения: 1 763
Едва ли някой може да отрече факта, че има лоши собственици на кучета, които не се държат добре с тях или умишлено ги правят агресивни. По-добрият вариант е да се въведат други санкции срещу тях, в краен случай да се прибегне до такъв закон. Всички домашни кучета, независимо дали са злобни или не, трябва да се водят на каишка. Ако едно голямо куче скочи на малко дете, независимо дали иска да го нарани или да му се порадва, може да му причини стрес и други психически проблеми. А не е нормално да се  твърди, че кучето е по-важно от психическото здраве на едно дете. Така че, аз съм за въвеждането на такъв закон. По-добре да се рискува някое куче да бъде отстранено без причина от злобни съседи, отколкото дете да бъде наранено, заради немарливи собственици.

# 31
 • София
 • Мнения: 1 469
По-добре да се рискува някое куче да бъде отстранено без причина от злобни съседи, отколкото дете да бъде наранено, заради немарливи собственици.

Извинявай, но това никога няма да се случи. Никой нормален собственик на животно, който спазва всички правила и закони за отглеждането на животно, няма да се съгласи кучето му да бъде "отстранено".

При положение, че кучето ми е научено да не лае, не цапа във входа или около блока, аз почиствам след него и не го извеждам на детски площадки или на което и да е околоблоково пространство, кучето ходи само вързано, а хората ги заобикаляме отдалече, освен ако не са от тези, които му се радват, никой не може да ме накара да "отстраня" животното. А ако на някой съсед му пречи кучето, само защото е куче, а не поради някаква обективна причина, нека се опита да ме изгони. Ще трябва да мине през съда, а там вече се надявам, че значение ще имат обективните факти, а не личните отношения.

А срещу немарливите собственици и новият закон няма да ни помогне.

# 32
 • Мнения: 1 763
Надявам се това наистина да не се случи. Аз обожавам кучетата и искрено се радвам на хора като теб, които се грижат прекрасно за животните си.

Но имаше една възрастна жена в блок до нашия, които имаше 8 кучета и заедно с тях ровеше по кофите. Кучетата се спускаха и лаеха по колите и бебешките колички. Освен това бяха мръсни и очевидно гладни. Никой не може да ме убеди, че една пенсионерка има възможност да издържа 8 кучета. Такива собственици имам предвид.

# 33
 • Мнения: 3 167
Да

# 34
 • Мнения: 1 910
Онзи ден един идиот насъска питбула си срещу улично куче без повод - гледката беше ужасна така страдаше горкото едва не умря, месо му късаха.  Всички се развикахме да ги разтърве, а онзи изрод се смее и радва....
Заради такива екземпляри според мен трябва да забранят бойните породи кучета в България, не може неуравновесени хора да ги гледат.
Нали има закон вече някакъв. Не може ли да се обади човек някъде да каже за този човек. Да бъде глобен за "жестокост". Свидетели явно има достатъчно. То тези кучета стават все по и по агресивни. То си е опасно и за вас...
Тук в NL  със сигурност ще му се стъжни, ако направи такова нещо.

# 35
 • София
 • Мнения: 2 950
Jarita, ако кучето ти е такова, каквото описваш, надали някой би имал нещо против него.  Peace Ако някой съсед те мрази или просто мрази кучета, то това ще са единични случаи. За да се иска изгонването на кучето ще са необходими поне 50% от съседите да са против него. Така мисля де, не знам точно проектозакона. Но ако някой звяр тероризира цял вход-еми ,моите уважения, да се маха.
Иначе нашите съседи имат една доста злобна немска овчарка. Ама си налита гадината на хора! Но те си я знаят, извеждат я на каишка, дебнат да няма хора в асансьора и я сбутват до стената, ако случайно се качи някой. С две думи-много изкъсо я държат, щото си знаят стоката. Ми нямам проблем с това животно, ако поискат -ще подпиша да си го гледат. Т.е. аз проблем имам, както и останалите, но с цената на разумен компромис, примерно да се изчакваме в асансъора, проблемът се решава. Но ако собствениците на това куче нехаеха, пускаха го на площадката и то да скача към мен ,докато излизам с количката, примерно- кво правим? И те ми кажат "Глей си работата, мааа, ша прая кот си искам, махай са кат не ти харесва кучето!" тогава какво?

# 36
 • София
 • Мнения: 11 058
Добре де = , аз ако решат съседите,че не искат моето куче къде да го дявам? Нямам село, нито познати от село.Когато и го оставиха на дъщерята за две седмици и после собственика се обади от Гърция да и каже, че и го подарява, търсихме желаещи да го вземат, но не намерихме.Никой не искаше питбул и си остана в нас. Сега да го приспя ли или да го пусна на улицата- само защото някой съсед може да е против? Просто имам  късмет, че и съседите под нас и съседите до нас имаха кучета и обичат кучета.Иначе не знам какво бих правила.

# 37
 • Мнения: 2 563
Нека всеки вход/блок реши дали да се допускат домашни любимци по принцип, а не да се гласува всеки път, когато някой реши да си вземе.

Откак майка ми почина преди седем месеца, баща ми живее в собствения си апартамент, купен от баща му преди не знам си колко си години, с кучето си. То му е най-близкият приятел. Не е мръсно, не е диво, но се случва да лае и да скимти. Айде да видим как някой си ще реши, че кучето, което пази баща ми и въобще му е подкрепа, трябва да се махне! Да си гледат работата.

Слава богу, нямаме такъв проблем. Съседите ни са чудесни хора, обожават кучето и вечно носят разни лакомства. Аз предпочитам кучето да лае при шум навън, кооперацията са я обирали 4-5 пъти.

# 38
 • София
 • Мнения: 1 469
Но имаше една възрастна жена в блок до нашия, които имаше 8 кучета и заедно с тях ровеше по кофите. Кучетата се спускаха и лаеха по колите и бебешките колички. Освен това бяха мръсни и очевидно гладни. Никой не може да ме убеди, че една пенсионерка има възможност да издържа 8 кучета. Такива собственици имам предвид.

А за такива хора и кучета направо ми се къса сърцето. Ако в България имаше нормални приюти, тази жена нямаше да прибере толкова животни, щеше да има само 1 и да му осигурява нормални грижи. А сега и тя е претоварена и физически, и финансово, и кучетата са полу-бездомни и нямат нормален живот.

Аз постоянно повтарям, и на хората тук вече им е писнало от мене, че има закони за ситуации като тази. Тази жена е задължена със закон да осигури на всяко куче определена квадратура от жилището си (което очевадно не е изпълнено), длъжна е да ги разхожда вързани (невъзможно е да го изпълни поради очевадни физически причини), и е длъжна да ги обучи да спазват хигиената и спокойствието на околните (което също очевадно не е изпълнено).

Ако държавата си изпълняваше задълженията, които сама е регламентирала вече със закон, сега щеше да има да кой да се обадите, да подадете жалба и те да се погрижат за разрешаването на проблема. Всъщност, вие и сега можете да подадете сигнал до общината. Приемането на новия Закон за етажната собственост ще ви утежни положението, защото най-вероятно общината ще прехвърля топката на общото събрание и съвсем няма да прави нищо, а общото събрание няма властта да изгони животните поради това, че изгонването е престъпление по Закона за защита на животните.

Както виждате, вече са се разгоряли страстите за новия закон, и отношенията между съседите са достатъчно обтегнати и без да има подобна "ябълка на раздора", а при наличието на подобен неизпълним закон ще стане още по-зле.

# 39
 • Мнения: 581
 Според мен този закон е изключително глупав.По принцип нямам нищо против съседите да си отглеждат кучета стига да не пречат и цапат.Само че как преди да дам съгласието си да знам, че няма да имам проблеми с кучето.Аз съм страшно против да се отглеждат големи кучета в апартамент.По би ме устроил закон, забраняващ това, а също и забраняващ отглеждането на някои породи кучета (питбул, бултериер, доберман).

# 40
Добре де = , аз ако решат съседите,че не искат моето куче къде да го дявам? Нямам село, нито познати от село.Когато и го оставиха на дъщерята за две седмици и после собственика се обади от Гърция да и каже, че и го подарява, търсихме желаещи да го вземат, но не намерихме.Никой не искаше питбул и си остана в нас. Сега да го приспя ли или да го пусна на улицата- само защото някой съсед може да е против? Просто имам  късмет, че и съседите под нас и съседите до нас имаха кучета и обичат кучета.Иначе не знам какво бих правила.
Е аз ли да търся място на нещо, за което ти носиш отговорност? Когато ти не искаш да влезеш в положението на някой друг защо и този друг трябва да влиза в твоето положение и да те разбира? Защо твоят проблем трябва да става проблем на някой друг?
Такива са приказките ако се игае грубо. Не виждам смисъл в тях. Съжалявам, че изложих толкова много лични факти, моят живот си е мой и не притеснявам никого с него. Не искам да се бъркам в твоя живот (както вероятно и ти) за да търся къде и при кой мога да дяна кучето си.

 
А сега помисли - има ли причина някой от входа да не иска твоето куче? Потърси какво можеш да направиш за да са съгласни всички. Не виждам смисъл в правилото "ми те и другите така".

Най-големия за мен проблем е безотговорността на собствениците на женски кучета, които блеят и оставят кучето да забременее и после удобно оставят котилото пред нечий вход, хората после от жалост хранят малките и те порастват в един момент и от малки сладки същества стават заплаха за хората. Но това няма общо с домашните кучета, нали... все пак в темата влизат само отговорните стопани и съвестните съседи...така че спор е безмислен...

# 41
 • София
 • Мнения: 1 469
Най-големия за мен проблем е безотговорността на собствениците на женски кучета, които блеят и оставят кучето да забременее и после удобно оставят котилото пред нечий вход

Моето куче е резултат от такава безотговорност, при това двойна. Не стига, че е бил изхвърлен като бебе на улицата, ами и бабата, която го е прибрала, починала, и "добри" хора пак са го изхвърлили. Аз няма да позволя кучето ми за трети път да се озове на улицата, и при положение че съм примерен собственик, ще си отстоявам правата, моите и на кучето, с всички сили и средства.

И аз нямам проблеми със съседите, може би именно благодарение на това, че чисто човешки се съобразявам с тях и спокойствието им, а не защото съм задължена. И пак чисто човешки, смятам, че никой не може да се бърка в живота на другия дотолкова, доколкото нищо от това, което прави, не нарушава системно реда и спокойствието и добросъседските отношения. Все пак на всеки може да му се наложи да ремонтира нещо и да вдигне малко шум, или да празнува рожден ден, няма проблеми  Simple Smile

# 42
Не,те нетрябва да определят но,ние трябва да се съобразяваме с тях кагято решим да си вземем любимец е моето мнение! Thinking

# 43
 • Мнения: 2 229
...
При положение, че кучето ми е научено да не лае, не цапа във входа или около блока, аз почиствам след него и не го извеждам на детски площадки или на което и да е околоблоково пространство, кучето ходи само вързано, а хората ги заобикаляме отдалече, освен ако не са от тези, които му се радват, никой не може да ме накара да "отстраня" животното. А ако на някой съсед му пречи кучето, само защото е куче, а не поради някаква обективна причина, нека се опита да ме изгони. Ще трябва да мине през съда, а там вече се надявам, че значение ще имат обективните факти, а не личните отношения.

А срещу немарливите собственици и новият закон няма да ни помогне.

При това положение, защо изобщо би си помислила, че биха те накарали да го махнеш?! Shocked
Освен ако някой съсед много, много те мрази и иска да ти направи мръсно...

Не мога да разбера, ако на всички кучетата се държат по гореописания начин, защо се притесняват? newsm78
Ако не е така - ами явно че съседите са ви криви! Peace

Добре де = , аз ако решат съседите,че не искат моето куче къде да го дявам? Нямам село, нито познати от село.Когато и го оставиха на дъщерята за две седмици и после собственика се обади от Гърция да и каже, че и го подарява, търсихме желаещи да го вземат, но не намерихме.Никой не искаше питбул и си остана в нас. Сега да го приспя ли или да го пусна на улицата- само защото някой съсед може да е против? Просто имам  късмет, че и съседите под нас и съседите до нас имаха кучета и обичат кучета.Иначе не знам какво бих правила.

Ами направи така, че съседите да не са против кучето ти. Peace
Ок, нямаш къде да го оставиш, но съседите ти трябва ли да търпят денонощно лаене, цапане и т.н.? Сигурно не е така, но давам пример...

...но,ние трябва да се съобразяваме с тях кагято решим да си вземем любимец е моето мнение! Thinking

И аз така мисля!

# 44
 • Мнения: 2 563

Ами направи така, че съседите да не са против кучето ти. Peace


За съжаление понякога се намира по някоя кокона, която умира от ужас при вида на куче и не желае да си овладее психичния проблем.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт