Тук ще споделя рецепти , които обичам и бих се радвала ,ако на вас също ви харесат. Рецептите са ,както мои, семейни, така и от форума, от Интернет, от книги ,от телевизия... важното е да продължаваме да готвим - вкусно , разнообразно , интересно!
[/size]
Пай с пилешко и спанак:
За пълнежа:
*1 глава лук
*1 голяма връзка спанак( 1 пакет замразен ако няма пресен)
*2 пилешки филета(150-200 гр)
*3-4 лъжици заквасена сметана
*2 с.л. масло
*1 кафена чаша брашно
*3 кафени чаши прясно мляко
*1ч.л. сол
*1/2 ч.л. черен пипер
*1/2 пакет бутер тесто
Първо слагам пилешкото филе да се свари леко.
В отделен съд задушавам 1 глава лук с малко масло и вода.
Спанака се почиства, измива и нарязва на ивички.
Когато пилето е посварено го накъсвам на късчета и прибавям към лука , а след това и спанака, добавям още вода.
Докато се задушават приготвям сос бешамел:
Запичам леко предварително пресятото брашно.
Разтапям маслото,свалям от огъня и постепенно прибавям брашното и бъркам.
Добавям малко от млякото и разбивам добре.
Затоплям на слаб огън останалото мляко и прибавям на струйка разбитото брашно.Като се посгъсти махам от огъня и добавям черен пипер.
Вече задушените лук, спанак и пилешко пасирам леко както са в същия съд и добавям соса.
На дъното на намазана с мазнина тавичка нареждам един ред бутер тесто.
Слагам половината от плънката, върху нея в средата разстилам подквасената сметана и отгоре останалата плънка.
Отгоре нареждам бутер тесто и пека в предварително загрята фурна.
Когато извадя напръсквам кората със газирана вода и завивам за малко със кърпа
Пиле "Капса"
*6-8 пилешки джопанчета (може и други пилешки части Smile)д
*1 ч.ч. ориз "басмати"
*1 глава лук (по-голяма)
*2-3 скилидки чесън
*1-2 домата(зависи от големината)
*Около 10-12 маслини-черни
*1 шепа стафиди
*1 1/2 ч.л. сол
*1/2 ч.л. чер пипер
*1 ч.л. турмерик( куркума)
*1ч.л. масала
*1/2 ч.л чили 9ако обичате по-пикантно)
*1 ч.л кимион
Най-напред се запържва лукът, до омекване , добавя се пилето и се запържва до получаване на много лек златист цвят.
Намаля се огъня и се добавят чесъна и всички подправки+ доматите нарязани на ситно.
Около 5 мин се готви така с подправките , като се разбърква.
След това се налива гореща вода- за това количество ориз около 2 1/2 ч.ч. или колкото да покрие пилето.
Захлупва се и се готви така на слаб огън около 20 мин.
Измитият ориз се добавя , разбърква се няколко пъти и се оставя на бавен огън , разбърква се само един или 2 пъти с по 1-2 обръщания на лъжицата за да не се мачка и слепва.
Мисля , че за около 7-10 мин е напълно готов , но аз готвя на газов котлон , така че - пробвате - докато е готов и водата е напълно изпарена. При едно от разбъркванията се добавят маслините и стафидите.
Сервира се в голям плосък съд , може да се поръси с магданоз
Спагети "Сицилия"
*3 големи патладжана
*олио
*500 гр. телешка кайма
*1 голяма глава лук
*3-4 скилидки чесън
*400 гр домати консерва
*1/2 ч.л. орегано
*2 с.л. доматено пюре
*сол , черен пипер
*250 гр спагети
*250 гр замразени зеленчуци- микс
*90 гр сирене Чедар или Пармесан (или и двете)
*4 с.л. галета
Патладжаните се измиват , изсушават и нарязват на филийки и се пържат в добре загрята мазнина до златист цвят.
Оцежда се върху готварска хартия.
Каймата се запържва леко в малко мазнина, след като се промени леко цвета се добавят нарязания лук и чесън.
Добавят се доматите,доматеното , пюре, ореганото, солта и пипера. Готви се на слаб огън без капак около 15 мин или до пълна готовност на каймата.
През това време се сваряват спагетите и замразените зеленчуци поотделно.
Когато всичко е готово се смесва в голяма купа- спагетите , каймата със соса, зеленчуците и сирената.
Подходяща по размер тава(кръгла ) се намазва с мазнина и се поръсва с част от галетата.
нареждат се колелца патладжан спираловидно на дъното и по стените като по-малките колелца се оставят за стените , а големите за центъра.
Изсипват се спагетите и отново се нареждат останалите колелца патладжан отгоре.Поръсва се с останалата част от галетата и се пече в умерена фурна за около 20-30 мин.
Поръсва се с магданоз.
Пикантни зеленчукови кюфтенца
*1 пакет замразен зеленчуков микс(царевица , грах,морков, зел фасул)-400гр.
*2 средно големи картофа
*2 яйца
*3 с.л. царевично брашно
*1 к.л. сода бикарбонат
*1ч.л. сол
*1ч.л. куркума
*!/2ч.л. кимион
*1/2ч.л.черен пипер
*1/2ч.л.лютив червен пипер - подправките може да варират според вкуса
*4-5 с.л. олио за пържене
Зеленчуковият микс и картофите(предварително обелени и нарязани) се сваряват в подсолена вода
Изплакват се и се поставят в дълбок съд.
Пасират се и след това се добавят яйцата, брашното смесено със содата,и всички подправки
Сместа се разбърква добре- трябва да е нито много гъста , нито много рядка- може да се добави малко прясно мляко ако е прекалено гъста или 1 с.л. брашно ако е много рядка.
Олиото се загрява и се пържат кюфтенца на средно гопрещ котлон, които се сипват в тигана или с лъжица или може да се използва формичка за пържене на яйца.