Ще се радвам, ако ви хареса!

  • 30 736
  • 61
  •   1
Отговори
  • Мнения: 569
  Привет на всички кулинарки и кулинари!


Тук ще споделя рецепти , които обичам  и бих се радвала ,ако на вас също ви харесат. Рецептите са ,както мои, семейни, така и от форума, от Интернет, от книги ,от телевизия... важното е да продължаваме да готвим - вкусно , разнообразно , интересно!
[/size]

Пай с пилешко и спанак:


За пълнежа:

*1 глава лук
*1 голяма връзка спанак( 1 пакет замразен ако няма пресен)
*2 пилешки филета(150-200 гр)
*3-4 лъжици заквасена сметана
*2 с.л. масло
*1 кафена чаша брашно
*3 кафени чаши прясно мляко
*1ч.л. сол
*1/2 ч.л. черен пипер

*1/2 пакет бутер тесто

Първо слагам пилешкото филе да се свари леко.
В отделен съд задушавам 1 глава лук с малко масло и вода.
Спанака се почиства, измива и нарязва на ивички.
Когато пилето е посварено го накъсвам на късчета и прибавям към лука , а след това и спанака, добавям още вода.
Докато се задушават приготвям сос бешамел:
Запичам леко предварително пресятото брашно.
Разтапям маслото,свалям от огъня и постепенно прибавям брашното и бъркам.
Добавям малко от млякото и разбивам добре.
Затоплям на слаб огън останалото мляко и прибавям на струйка разбитото брашно.Като се посгъсти махам от огъня и добавям черен пипер.
Вече задушените лук, спанак и пилешко пасирам леко както са в същия съд и добавям соса.

На дъното на намазана с мазнина тавичка нареждам един ред бутер тесто.
Слагам половината от плънката, върху нея в средата разстилам подквасената сметана и отгоре останалата плънка.
Отгоре нареждам бутер тесто и пека в предварително загрята фурна.
Когато извадя напръсквам кората със газирана вода и завивам за малко със кърпа
 bouquet



Пиле "Капса"
  

*6-8 пилешки джопанчета (може и други пилешки части Smile)д
*1 ч.ч. ориз "басмати"
*1 глава лук (по-голяма)
*2-3 скилидки чесън
*1-2 домата(зависи от големината)
*Около 10-12 маслини-черни
*1 шепа стафиди
*1 1/2 ч.л. сол
*1/2 ч.л. чер пипер
*1 ч.л. турмерик( куркума)
*1ч.л. масала
*1/2 ч.л чили 9ако обичате по-пикантно)
*1 ч.л кимион

Най-напред се запържва лукът, до омекване , добавя се пилето и се запържва до получаване на много лек златист цвят.
 Намаля се огъня и се добавят чесъна и всички подправки+ доматите нарязани на ситно.
Около 5 мин се готви така с подправките , като се разбърква.
След това се налива гореща вода- за това количество ориз около 2 1/2 ч.ч. или колкото да покрие пилето.
Захлупва се и се готви така на слаб огън около 20 мин.
Измитият ориз се добавя , разбърква се няколко пъти и се оставя на бавен огън , разбърква се само един или 2 пъти с по 1-2 обръщания на лъжицата за да не се мачка и слепва.
Мисля , че за около 7-10 мин е напълно готов , но аз готвя на газов котлон , така че - пробвате - докато е готов и водата е напълно изпарена. При едно от разбъркванията се добавят маслините и стафидите.

Сервира се в голям плосък съд , може да се поръси с магданоз




    Спагети "Сицилия"


 *3 големи патладжана
 *олио
 *500 гр. телешка кайма
 *1 голяма глава лук
 *3-4 скилидки чесън
 *400 гр домати консерва
 *1/2 ч.л. орегано
 *2 с.л. доматено пюре
 *сол , черен пипер
 *250 гр спагети
 *250 гр замразени зеленчуци- микс
 *90 гр сирене Чедар или Пармесан (или и двете)
 *4 с.л.  галета
 


 
Патладжаните се измиват , изсушават и нарязват на филийки и се пържат в добре загрята мазнина до златист цвят.
Оцежда се върху готварска хартия.
Каймата се запържва леко в малко мазнина, след като се промени леко цвета се добавят нарязания лук и чесън.
Добавят се доматите,доматеното , пюре, ореганото, солта и пипера. Готви се на слаб огън без капак около 15 мин или до пълна готовност на каймата.
През това време се сваряват спагетите и замразените зеленчуци поотделно.
Когато всичко е готово се смесва в голяма купа- спагетите , каймата със соса, зеленчуците и сирената.
Подходяща по размер тава(кръгла ) се намазва с мазнина и се поръсва с част от галетата.
нареждат се колелца патладжан спираловидно на дъното и по стените като по-малките колелца се оставят за стените , а големите за центъра.
Изсипват се спагетите и отново се нареждат останалите колелца патладжан отгоре.Поръсва се с останалата част от галетата и се пече в умерена фурна за около 20-30 мин.
Поръсва се с магданоз.




      Пикантни зеленчукови кюфтенца



   *1 пакет замразен зеленчуков микс(царевица , грах,морков, зел фасул)-400гр.
   *2 средно големи  картофа
   *2 яйца
   *3 с.л. царевично брашно
   *1 к.л. сода бикарбонат
   *1ч.л. сол
   *1ч.л. куркума
   *!/2ч.л. кимион
   *1/2ч.л.черен пипер
   *1/2ч.л.лютив червен пипер - подправките може да варират според вкуса

   *4-5 с.л. олио за пържене

   Зеленчуковият микс и картофите(предварително обелени и нарязани) се сваряват в подсолена вода
   Изплакват се и се поставят в дълбок съд.
   Пасират се и след това се добавят яйцата, брашното смесено със содата,и всички подправки
   Сместа се разбърква добре- трябва да е нито много гъста , нито много рядка- може да се добави малко прясно мляко ако е прекалено гъста или  1 с.л. брашно ако е много рядка.
   Олиото се загрява и се пържат кюфтенца на средно гопрещ котлон, които се сипват в тигана или с лъжица или може да се използва формичка за пържене на яйца.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:11 от Dina767

# 1
  • Мнения: 569
   Торта с трицветни блатове

Преди да споделя рецептата искам да уточня , че за блатовете използвам полуготовата смес на Betty Crocker- Super Moist:

http://www.bettycrocker.com/images/SuperMoist/MainGraphic.png
Разбира се бихте могли да замените с всеки друг любим блат , който ви се получава.

 За балатовете:
  
  *1 кутия Super Moist-Ванила
  *3 яйца
  *1/2 ч.ч. олио
  *1 1/4 ч.ч. прясно мляко
  *3 с.л. какао

  За крема :- по рецепта на Червено винце bouquetКато за тортата малко видоизменям / добавям:
  *Ванилено-сметанов крем
    Направих двойна доза
    Трябваха ми още :
   *1/2 ч.ч. смлени орехи
   *1/2 млечен шоколад

 Към полуготовата смес за блатове прибавих яйцата , олиото и пр.мляко.
 разделих на 3 равни части, като едната оставих бяла , към другата прибавих съвсем малко от какаото и към 3-тата почти 3 лъжици какао.
 Изпекох блатовете в кръгла тавичка на около 180 градуса за не повече от 8-10 мин.

 Вече готовият крем също разделих на 3 равни части- едната остана с ванилов вкус и кремав цвят , към втората добавих половин чаша смлени орехи и към 3-тата половин разтопен млечен шоколад.

 Първият бял блат залях с ваниления крем,
 Вторият леко какаов блат с крема с орехи
 Третият шоколадов блат с шоколадовият крем

Наредих оградка от бишкоти , понеже имаше опасност крема да се разлее, а така попи в много меките и пухкави блатове и станаха сочни.
Отгоре залях с още 1 разтопен тъмен шоколад с 1 бучка масло.[/b]
 [/b]

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:13 от Dina767

# 2
  • Мнения: 569
Пиле по Грузински :


  *  1 глава лук
  *1 голям морков( или 2 малки)
  *1 голям домат9или 2 малки)
  *2 с.л. доматено пюре
  *3 големи картофа
  *3 пилешки бутчета или 3 пилешки филета по желание
  *3-4 с.л. подквасена сметана
  *по една червена , жълта и зелена чушка
  *2-3 кисели краставички
  *10-тина маслини(черни)
  *сол, черен пипер , червен пипер, 2-3 скилидки чесън

  Пилешките бутчета се сваряват в подсолена вода, обезкостяват се и месото се накъсва на средно големи късчета. Бульона се запазва
   В глинено гърне се нарежда лукът, нарязан на филийки, върху него морковите на колелца, доматите със доматеното пюре и половината картофи също на колелца- така наредени се посоляват леко.
   Следващият ред е пилешкото , което се поръсва с пресен черен пипер , червен пипер , малко сол, чесън на ситно и подквасената сметана.
   Следва още един ред от другата половина картофи и накрая предварително изпечените , нарязани на лентички чушки и нарязаните на тънко кисели краставички.Нареждат се маслините.
   Всичко това се залива с бульона от пилето.Слага се капака на гърнето и се готви около час и половина в силно загрята фурна.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:14 от Dina767

# 3
  • Мнения: 569
  Агнешко със сушени сини сливи

 *4-5 порции агнешко месо(без значение какви)
  *3-4 средно големи картофа
  *10-12 цели, малки лукчета(кромид)
  *10-12 сушени сини сливи
  *1 голям домат ( или половин консерва)
  *1 морков
  *1 червена чушка

  *1 ч.л. розмарин
  *1 ч.л. червен пипер
  *1 ч.л. черен пипер
  *1ч.л. суха мента (или няколко стръкчета прясна)
  *5-6 дафинови листа
  *2с.л. мед
  *сол
  *2с.л. олио

  Агнешкото месо  заедно с дафиновите листа , розмарина,ментата, меда и олиото и 2-3 ч.ч. вода (колкото да покрива месото) се слагат в тенджера под налягане и се готви за 10 -мин. Може и в обикновена тенджера , но тогава плътно затворете с капак и оставете поне 20-25 мин.
  След като месото е готово се поставя в глинено гърне , прибавят се настърганият морков , нарязаните на ситно домат и червена чушка, нарязаните на големи кубчета картофи , сините сливи , обелените цели лукчета и се добавя бульона от вареното месо. Добавя се сол .Гърнето се затваря плътно и се готви в силно загрята фурна за около 45 мин. Ако бульона ви е повече може да махнете капака за около 15 мин докато се поизпари.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:14 от Dina767

# 4
  • Мнения: 569
  Пица със зеленчуков блат ( и наденички Grinning)

  *3 тиквички
  *1 по- голям картоф
  *1 стрък праз
  *4-5 наденички , кренвирши или друг колбас
  *2 яйца
  *100 грама сирене
  *1 домат (половин консерва)
  *150-200 гр кашкавал
  *2 с.л. зехтин
  *1с.л. заквасена сметана
  *1ч.л. сода бикарбонат
  *1ч.л.сол
  *1ч.л.сух босилек(пресен още по-добре)
  няколко листа спанак


Тиквичките и картофа се настъргват и заедно с нарязаният праз се слагат в сух тиган. Посоляват се. След като поомекнат се изцежда водата и се добавят 2-те лъжици зехтин.След още 2-3 мин. се свалят от котлона и се изсипват в кръгла тавичка.
 Наденичките нарязани или цели се нареждат отгоре.
 2-те яйца със сметаната, малко сол , сухият босилек и содата бикарбонат ,  се разбиват и с таях заливаме останалите неща.
 След това се нареждат доматите на кръгчета.
 Настъргва се сиренето
 Нареждат се листата спанак
 Слага се в загрята фурна за около 15 мин , след което се настъргва и кашкавала и се пече до готовност и  зачервяване   на кашкавала.

 Ето и стъпка по стъпка:


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:16 от Dina767

# 5
  • Мнения: 569
  Маринован чесън на фурна

 Обелва се самo най-горният слой на чесъна-люспите. След това с вилица се надупчва внимателно, странично за да не се разпаднат скилидките.
 Главите чесън се поставят върху двоен  лист фолио.
 Заливат се с 2-3 с.л. зехтин, 2-3 с.л. балсамико , 1 с.л. мед.
 Увиват се добре и се оставят таказа час-два. Пекат се в силно загрята фурна върху скаричката за половин час.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:17 от Dina767

# 6
  • Мнения: 569
  Картофи Соте

  *4-5 картофа
  *3-4 скилидки чесън
  *1с.л. масло
  *копър
  **сол

  Желаното количество картофи се обелват и нарязват предварително на кубчета.
  Варят се в подсолена вода , но се внимава да не се разварят.
  Отцедените картофи се поставят в тиган-прибавя се маслото, посоляват се и се разбъркват много внимателно.
  Добавя се пресованият чесън и се пържат до получаване на леко златист цвят. Накрая се прибавя ситно нарязаният копър и червеният пипер.




  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:19 от Dina767

# 7
  • Мнения: 569
  Лешникови мъфини с шоколад

 Рецептата е от Гответе с мен Tired

http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/various_sorts/chil … en/recipe_864.php

[

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:20 от Dina767

# 8
  • Мнения: 569
  Супа със спанак и зеленчуци
      подходяща за дребосъци Laughing


  *1 малка връзка спанак
    *1 глава лук
    *1 домат
    *1 ч.ч. ориз
    *3-4 скилидки чесън
    *малко фиде
    *сол
    *масло
    *5-6 с.л. кисело мляко+1 яйце за застройката
    *свежа мента накрая
 bouquet
Аз я приготвям в тенджера под налягане, но ако се приготви в обикновена, принципа е същия - без запръжка , но се вари по- дълго време - около 45-50 мин.

Зеленчуците се нарязват на ситно, спанакът се измива и нарязва, чесънът на ситно и всичко без фидето се слага в тенджера под налягане с вода малко повече от половината на съда.
След като е готово, се добавя фидето и се вари без капак още 10 мин , следва застройката и най-накрая ментата.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:21 от Dina767

# 9
  • Мнения: 569
   Супа топчета със зеленчуци
     подходяща за дребосъци


*1 глава лук
*1 по-голям картоф
*1 червена чушка
*1 тиквичка
*1 k.ч. ориз
*суха мента

*150 гр кайма(телешка или смес)
*сол
*1/2 ч.л.кимон
*1 ч.л. чубрица
*малко брашно
*масло

Аз я приготвям в тенджера под налягане, но ако се приготви в обикновена, принципа е същия - без запръжка , но се вари по- дълго време - около 45-50 мин.

Зеленчуците се нарязват на ситно, посоляват се , прибавя се оризът,маслото ,подправките, вода - малко повече от половината на съда и се готвят в тенджерата под налягане.
Каймата се омесва с подправките, правят се малки топчета , овалват се в брашно и се добавятв супата. вари се без капака още 10-15 мин.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:24 от Dina767

# 10
  • Мнения: 569
  Мусака със зелен фасул

*300-400 гр зелен фасул(или 2 консерви)
*1 морков
*1 глава лук
*2 яйца
*1ч.ч. кисело мляко
*100 гр сирене
*сол
*1 ч.л.червен пипер
*1 ч.л.черен пипер
*1 ч.л.чубрица

*2 кренвирша по желание



Свареният зелен фасул (или консерва , както е при мен) се изсипва в тавичката за печене
Добавя се настърган морков и глава лук , предварително запържени леко
Добавят се подправки(според вкуса) и малко мазнина
Поръсва се със сирене
Залива се  с кисело мляко,разбито с 2 яйца и червен пипер.
Пече се до зачервяване.
Рецептата е от форума на Готви с мен , но не мога да намеря точно автора и самата рецепта в момента , ще приложа линк, когато я намеря.
.    bouquet

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:26 от Dina767

# 11
  • Мнения: 569
  Пирог със спанак , сирене и яйца


  *300 гр. спанак
  *1 стрък праз/пресен лук
  *2 яйца
  *1 ч.ч. фета сирене
  *1/2 ч.ч. предварително сварен ориз
  *3 с.л.  масло
  *сол
  *чубрица
  

  С 1 с.л. масло и малко вада задушаваме спанака и праза/пресния лук за около 5-6 мин
  Сваляме от огъня и прибавяме яйцата,3/4 от фета сиренето,ориза, солта и чубрицата и ги смесваме добре
  В намаслена, кръгла тавичка нареждаме една по една 6 кори за баница , всяка от които намазваме с останалите 2 ч.л. разтопено масло.Поставяме така че краищата на корите да са свободно извън тавата
  Изсипваме спаначената плънка в средата и завиваме краищата на корите навътре ги оформяме като пръстен
  В средата наръсваме останалата 1/3 част от сиренето и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин.

  


Рецептата взаимствах от тук , но с малко променени продукти и начин на приготвяне , според нашите вкусове  bouquet
  

 

  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:27 от Dina767

# 12
  • Мнения: 569
   Бисквитено руло с фъстъчено масло

  * 1 пакет бисквити - по ваш вкус , желателно с неутрален вкус(чаени)
   *3-4 с.л. фъстъчено масло
   *3-4 с.л. конфитюр (без значение какъв)
   *1 ч.ч. прясно мляко
   *1/2 с.л. пудра захар
   *1/2 ч.ч. заквасена сметана
   **100 гр орехи
   няколко блокчета шоколад

 Фъстъченото масло и конфитюра се смесват в купичка , като не е задължително да се получава еднородна смес
  Внимателно се намазват бисквитите една по една със сместа и се залепят една за друга, докато свършат бисквитите или сместа
  Слепените бисквитите се поставят в подходящ продълговат съд и се залива с леко затопленото прясно  ги докато се напоят, може да обърнете рулото след 10-Тина минути за да се напои и от другата страна във млякото
  Сметаната, пудрата захар и 1 -2 ч.л. фъстъчено масло се смесват добре и рулото се намазва внимателно и равномерно от горе и по страните
  Поръсва се с предварително запечените , смлени орехи и с малко настърган шоколад.
  Оставя се в хладилника за няколко часа.
  Реже се леко по диагонал.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:29 от Dina767

# 13
  • Мнения: 569
  Мини пици с бутер тесто


 *1 пакет бутер тесто
 *2 домата
 *2-3 вида сирена по ваш вкус(аз използвах фета , топено, моцарела и крема сирене)
 *2 с.л. маслинена паста
 **зехтин
 сух босилек

От бутер тестото се изрязват с помощта на чаша кръгчета.
Нареждат се в тавичка за печене.
Доматите се нарязват на колелца и се поставя по едно върху всяка пица,
отгоре се нареждат различните сирена
Слага се 1 ч.л. маслинена паста в средата на всяка пица.
Поръсват се със малко зехтин и сух босилек.
Пекат се за 10-12 мин в предварително загрята фурна.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:29 от Dina767

# 14
  • Мнения: 569
Бисквитено-маслени топки



*1/2 пакет бисквити (по ваш вкус-какаови, с шоколадов чип и т.н.- аз използвах с ядки макадемия)
*2с.л. масло
*2 капки бадемова есенция или 1 пакетче ванилия по избор
**1 шоколад
*12-14 цели бадема


Бисквитите се натрошават в блендер.
Прибавя се -трябва да е меко , но не прекалено,есенцията и ликьора и се смесват добре.
С леко намазнени ръце се оформят топчета и се поставят във формички за бонбони/сладки.
Шоколадът се разтапя на водна баня с 1ч.л. масло и се оставя леко да поизстине.
С лъжица внимателно се обливат топчетата с шоколад.
На всяко се поставя по 1 бадем.
Оставят се в хладилника за 1 денонощие.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:30 от Dina767

Общи условия

Активация на акаунт