Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 юли 2005, 15:52 ч.

Как да направим бащата по-съпричастен в грижите към детето

 • 4 616
 • 6
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Как да направим бащата по-съпричастен в грижите към детето

Този доклад бе изнесен на WABA Международен семинар”Кърмещи жени и работа: от Човешките права до творческите решения”, в гр. Куезън, Филипините, 1 юни 1998.

За съжаление отглеждането на децата е предимно женска работа в почти всяка култура, без съмнение отчасти и поради фактът, че само жените могат да кърмят. Въпреки това бащата заема важна роля както в споделянето на отговорността по грижите за децата, така и в осигуряването на твърда  подкрепа  на уязвимата двойка майка-дете в първите седмици и месеци. Понякога срещаме примери, в които бащата поема основният товар от грижите за детето и разбираме, че мъжът може да направи повече. Това е особено нужно в един динамичен свят, където натискът върху жените е по-силен и съществува заплаха качеството на грижите за детето да намалее, особено сред бедните групи, борещи се да оцелеят.

Ще започна като изрично подчертая, че движението за кърмене трябва да отправи този въпрос по-категорично и да му придаде приоритет. Ако не го сторим, детската хранителна индустрия ще ни победи като въведе социална норма, основана на представата: “мъжка подкрепа = баща с биберон”.

От проучванията за разпределянето на времето в семейството, които съм видял в различните страни, мъжете имат повече свободно време от жените. Това е един не скъп потенциален източник на допълнителна подкрепа към кърмещите майки вкъщи, но не винаги е лесно да мобилизираме тази подкрепа.

През 1979-1983 работех по съвместен проект на фондация Рокфелер и Университета в Корнел с Министерстовото на здравеопазването в Северен Йемен за популяризиране на кърменето. Имаше съвсем малко образовани жени и затова проектът се изпълняваше предимно от мъже, които комуникираха със здравни работници, които също бяха мъже, включително и медицинските сестри. Тъй като по това време повечето жени в Йемен прибягваха до хранене с биберон в ранните месеци от живота на детето, съвсем естествено за работещите по проекта мъже бе да наблегнат на обучението на бащите за важността на кърменето. 

До нас, обаче, започнаха да стигат случаи за мъже, които заплашвали съпругите си с развод ако незабавно не преминат към кърмене. В други случаи чухме, че след като мъжете разбирали, че кърменето увеличава естествената пауза между ражданията, те въвеждали бибероните дори още по-рано. Така ние спряхме да работим с мъже, защото разбрахме, че преди това трябва да се уредят някои по-общи проблеми, свързани с тяхното отношение към жените.

Жените се нуждаят от различни видове подкрепа от бащата на детето. Тук, обаче, аз ще се концентрирам върху отглеждането на детето. Представата за мъж, грижещ се за дете, се свежда почти винаги до хранене с биберон. Всички ще се съгласим, че е по-забавно да отговаряме за “входа” на бебето, отколкото за крайният резултат на “изхода”, въпреки че смяната на пелени може лесно да се поеме от бащата с по-малко риск за здравето на детето, отколкото ако го храни (с изключение на храненето от чашка с изцедена кърма).

Със захранването бащата може лесно да поеме част или цялата отговорност. Винаги е по-добре мъжът да чувства, че държи нещата под контрол, да разбира какво прави и да изпипва детайлите сам. Мъжът обича много повече да прави нещо по собствен маниер, отколкото да получава инструкции от жена как да го свърши по нейния начин. (Може би жените предпочитат да се учат от други жени, не знам!) Той само трябва да е запознат със съвременните хигиенни изисквания и тези за хранене на детето, след което лесно може да поеме храненето.

За моите собствени синове аз готвех един вид храна наведнъж (просто приготвях по-голямо количество), пасирах я, поставях я във форми за лед и замразявах. На възраст от 6 месеца предлагах едно кубче и след това постепенно се учех по колко кубчета от какво ще ядат. Те никога не са яли от готовите бебешки храни. Мъжете ще открият, че щом знаят какво правят, грижата за децата не е трудна, стига да я поставят на първо място пред другите неща, които правят по същото време!

В отделните култури разделението на задачите на женски и мъжки се различава, но играта с деца е честа сред мъжете и със сигурност дава възможност на жените да увеличат участието на бащата в отглеждането на детето. Тъй както жената не иска да бъде насилвана да кърми, така и любезното убеждаване ще има по-голям ефект към повече участие на мъжа в отглеждането на детето. 

Още по-ефективен може да е разговор с други мъже, които са рискували да навлязат по-надълбоко в забранената територия на „женските работи“, свързани с отглеждането на децата. Според моя опит мъжете по-лесно се научават да сменят мъжките си роли един от друг, отколкото от жени, особено от жената, в чийто интерес е тази промяна. Това не е нещо, на което съм отделял голямо внимание, така че може да не съм в течение, но ми се струва, че семейните въпроси не се обсъждат достатъчно от момчетата, младите мъже, женените мъже или от медиите, насочени към мъжете, като мъжките списания. Навярно при мъжете няма изградени начини за получаване на подкрепа, която може да бъде съществено важна, ако трябва да се справят с някои чувства на фрустрация по време на отглеждането на децата. Жените съвсем естествено изглежда че дават и получават това една от друга както в разговорите, така и чрез медиите като женските списания например.

В повечето страни момчетата не научават много за семейния живот в училище, а здравните системи не предлагат никакви рутинни възможности за обсъждане на евентуални въпроси с мъжете, така както го правят на женската и детската консултация. В Швеция, където моите синове отраснаха, момчетата получават уроци по домашна икономика (а момичетата - часове по дърво- и металообработка) и всички тийнейджъри получават сексуално образование. Има няколко книги за мъже, които третират тяхната роля в семейството през последните 20 години, поне в САЩ, така че може да се очаква по-бърза промяна в идващите години.

Вероятно най-добрата възможност да се обсъди с бащата участието му е по време на  бременността, но се съмнявам много курсове за бременни да дават адекватна информация  как да стане това, или да предлагат възможност на мъжете да разговарят с други мъже за това. Естествено, че ще е много ценно, ако бащата разбере ползите от кърменето и пожелае да подкрепя майката в това, ако избере да кърми. Ще е още по-добре ако той може да й даде емоционална подкрепа и помощ да преодолее трудностите или кризите, които евентуално може да се появят по време на кърменето.   

Мъжете, също така, трябва да знаят, че ще се чувстват изоставени и ще изпитват чувство на ревност през първите няколко месеца, тъй като майката и бебето развиват специална връзка. Но връзката между бебето с бащата ще се заздрави с времето, стига да продължат да прекарват време заедно.

Мъжете трябва да знаят, че майките няма да притиснат и задушат бебетата си през нощта. Това е мит, освен ако, разбира се, жената не е пияна или дрогирана. Споделянето на леглото ще направи нощните хранения по-лесни както за майката, така и за бебето с минимална жертва от страна на бащата. Открих, че за моите деца споделянето на семейната спалня носеше големи преимущества докато не станаха достатъчно големи, за да се чувстват добре в техните собствени легла (между 7 и 10 години). С малко творчество може да се ограничи влиянието, което това може да окаже  върху сексуалният живот – моментът, от който повечето мъже, с които съм разговарял, се плашат.

Накрая, мъжете само биха спечелили от публичното дискутиране с други мъже на въпросите, свързани с кърменето. Това, също така, би направило живота на майката и детето по лесен без никакви разходи за бащата, стига той да е имал шанса да помисли върху него, да го обсъди и приеме за нещо нормално. Може би ни трябва една мъжка Ла Лече Лига!

По-активното мъжко участие може да се подпомогне (но не и гарантира) от отпуските по бащинство (вече много страни дават на бащата 1-2 седмици платен отпуск след раждането) и родителските отпуски. Няколко страни предлагат родителски отпуски след отпускът по майчинство. В Швеция платеният родителски отпуск е около 40 седмици, като поне една от тях трябва да се вземе от бащата или няма да бъде платена. В последните години около 30 % от мъжете взимат част от родителския отпуск, а около 10 % взимат целия. Въпреки доброто начало, постигането на ситуация, в която отглеждането на деца ще има съвсем малко повече последствия върху кариерата на жената, отколкото тази на мъжа, ще отнеме доста повече време.


Преведе pilence_74 от http://www.geocities.com/HotSprings/Spa/3156

Последна редакция: пт, 08 юли 2005, 16:02 от Бу

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Много интересно - макар че,за съжаление,все още за повечето от мъжете е малко пожелателно Rolling Eyes
Има нещо вярно за това,че помагащия татко най-често е татко с биберон - при нас,с баткото,таткото ни вършеше точно толкова,колкото и аз от нещата около бебето - и го е къпал,и го е хранил,обличал и т.н.Сега беба си я гледам основно аз,някак покрай кърменето и всичко друго около нея си е моя грижа.Вярно,че имаме две деца,а не едно и че таткото се грижи в детайли за баткото - но все пак ми е малко тъпо,че имат малко възможности за контакт Sad

# 2
 • Мнения: 1 586
Не е споменат авторът на речта - Тед Грейнър. Много го харесвам аз Simple Smile

От проучванията за разпределянето на времето в семейството, които съм видял в различните страни, мъжете имат повече свободно време от жените.
Това си е чистата истина, само дето аз не успявам да убедя татито в нея Simple Smile Иначе идеята за мъжката ла лече лига е доста интересна. При условията у нас съпрузите на кърмещите майки няма как да не станат полу-експерти по кърмене. За всяко нещо и особено при проблеми трябва да направиш собствено проучване и да обясняваш на половин рода и познати защо ти не практикуваш по общоприетия стандарт. И ако таткото те подкрепя, няма как да не прави и той същото Simple Smile

# 3
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Много интересна статия, и аз съм чувала че шведските мъже отделят най-много време за децата и се грижат много умело. Някои неща дразнят обаче, това че никога не са яли купешка храна неговите деца е малко прекалено, нали за това има цели индустрии, мисля че можем да се доверим на храната в бурканче поне за една част от храненията, дори само за разнообразие. Освен това какво точно творчество трябва да проявиш за да правиш секс при седемгодишно Shocked дете в леглото ти. Ако творчеството включва измъкване към друга стая, доста безотговорно е да се оставя на спалня само дете под 3 години, редовно ми водят деца за снимка паднали от леглото, с изкълчени рамена, крака, с цицини на главата ...

# 4
 • Мнения: 1 343
Прекрасно би било ако се случва в нашето общество. За съжаление на мен отрано ми се казва че отглеждането на детето е повече ж енска работа, а работата на мъжа е навън  да изнамира прехраната .
Иначе е изцяло за кърменето моята половинка . И е много възмутен от дочут вчерашен разговор между две момичета цитирам : .... Ааа ще кърмя да не съм крава ! " Но само до там.
Наистина живо се интересувам как да го направя съпричастен към появяването на новия човек. Все ми се струва че не проявява нужната емоция ли еуфория ли незнам как да го кажа.  newsm78
Понякога даже имам чуството че ще забрави да ме вземе от родилния ... ама май сега съпреживявам някои неща повече и ми е изйревена преценката. Ще го натисна да прочете статията обаче  Wink

# 5
 • Мнения: 4 630
Може би има начин да се НАПРАВИ бащата по съпричастен, но лично аз не бих го правила. Той или е човек, който активно ще участв в отглеждането на детето си или не е такъв човек. Ако не е аз не бих се опитвала да го променям. Има бащи, които вечер след работа се просват пред ТВто и такива, които от вратата се лепват за детето си - та чак докато ти си легне. А по въпроса да се спи с детето до 7-10 годишна възраст на мен това ми звучи като кошмар

# 6
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Наистина живо се интересувам как да го направя съпричастен към появяването на новия човек. Все ми се струва че не проявява нужната емоция ли еуфория ли незнам как да го кажа.  newsm78
Бащите нямат такава връзка с детето като нас, все пак ние го носим 9 месеца, те се чувстват аутсайдери още преди да са го видяли  Laughing. Тяхната връзка започва от момента на раждането, затова е добре да присъстват, за да са наравно от първия момент. Отначало ги е страх и са неуверени, което ги и ядосва, смешна история. После постепенно се "влюбват" в човечето, много интересен процес, ще видиш  Laughing. Възлагай на бящата постепенно някои грижи за детето, от по-прости задачи, до най-отговорните като посвикне  Laughing. Важното е да няма баба, която постоянно да грабва детето за да свърши всичко тя, баща с достатъчно отговорности и опит се грижи не по-зле от майката. В някои случаи и по-добре  Wink.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт