Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 окт. 2008, 14:38 ч.

Увъртане, премълчаване, лъжа...?

 • 2 394
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 16 430
Хайде и аз най-накрая с тема в ДИС. ))))

Интересува ме какво е мнението ви за въпросните три думички. Следва ли от първите две - увъртането и премълчаването, лъжата, или не? В какви случаи човек се занимава с такива дейности и не казва директно и направо нещата такива, каквито са? И защо аджеба ще увърта, ще се мъчи да измисля някакви глупости, вместо да направи каквото трябва?

За по-добра илюстрация ще дам следният пример. )))

Обаждате се на гаджето, съпругът, или в каквито отношения сте с човека до вас. Работи в друг град и вечерта няма да се прибере.
Звъните в 21.00ч - човекът казва, че е на кръчма да изпие по една ракия. На въпроса с кого е - нищо не се казва. Прехвърляйки вариантите на ум (защото иначе надълго и широко обяснява с кого е и т.н. ) достигате до извода, че е с човек, за когото ясно знае, че не можете да понасяте по съвсем обективни причини. Отново телефонен разговор с конкретен въпрос дали е с него - отговорът е да.
На другата сутрин се започва с обясненията как този човек се е обадил в последният момент и е излязъл с него, на въпроса - защо не ви се е обадил по-рано, за да ви каже - изведнъж се оказва, че имал много работа, проблеми, задачи и не е успял да се обади. )) После се оказва, че не е бил само с него, а с цялата негова компания. И накрая се заявява - щях да ти кажа сутринта. ))))

Как се коментира подобна случка?

# 1
 • Мнения: 4 618
В началото, като четях мислех ,че става въпрос за среща с бивша или нещо подобно. Ако са били цяла компания обаче не виждам къде е проблема. И все пак ти е казал истината,пък дори и по-късно. Я представи си варианта да си изключи телефона и да те излъже ,че е бил в хотела ,спял е и не е  видял,че му е паднала батерията. Мен това по би ме притеснило.
 Преди срещата може наистина да е имал работа и да не е смогнал да ти звънне. А по време на самата среща пред толкова хора може би му е било неудобно да се "отчита". Аз лично не виждам проблем. Все пак какъв е този човек? Защо е толкова лошо да е в компания с мъжа ти?

# 2
 • Мнения: 473
По принцип рядко задавам въпроси от рода на: С кой си? Къде сте? Даже когато мъжа ми е някъде в командировка не му се обаждам изобщо. Ако той има желание ми се обажда, ако не аз не го търся. Излишно ми се струва. Ако любимия иска да излъже, винаги има начини да го направи. Ако иска да изневери - също. Да се притискаме до стената, да си задаваме излишни въпроси, на които да се чудим как да отговорим няма смисъл. Човек ходи там, където му е хубаво. Не се затормозявай излишно. Радвай се на всичко, което имаш и което си постигнала и спокойно си живей живота.

# 3
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 303
използва се за да спести неприятни емоции на питащия, но той (питащия) в повечето случаи е доста упорит и иска да си развали настроението ...

# 4
 • Мнения: 16 430
използва се за да спести неприятни емоции на питащия, но той (питащия) в повечето случаи е доста упорит и иска да си развали настроението ...

не е въпроса в неприятните емоции. Но за нещо, което така или иначе ще се разбере, какъв е смисълът да се прави и да се говорят глупости?

# 5
 • Мнения: 7 973
Добре е по принцип човек бидейки  любопитен, да може да си го позволи.Един вид да ползва паспорт за безопасност, преди да посегне към любопитството.Малко великодушие не би навредило. Комбинацията мнителност+ дребнавост+ избухливост е взривоопасна.

# 6
 • Мнения: 2 556
Зависи кой е човека, който не ми допада, а мъжа ми е с него.

Иначе смисълът на усукването е да не се караш с партньора си на момента. Поне такива спомени имам отпреди 100 години, когато и аз съм изпадала в неловки ситуации - знам, че няма да ми се разминат обясненията, но поне да не са на момента, за да не ми се провали цялата вечер, нещо такова...

# 7
Мирама,случвало ми се е да премълча истината,мразя да ме лъжат и не ми се е налагало аз да лъжа!
А, и увъртам понякога когато ме притискат да кажа нещо което неискам!Ето ти честен отг.!
Аз пък си имам желязно правило,не задавам въпроси чийто отговор предусещам ,че няма да ми хареса!Ако имам съмнения за мъж да речем,просто го наблюдавам нпр.в ситуацията която споменаваш,след неговото мълчание усмихнато бих пожелала `приятна вечер`и щях да започна да отбелязвам точки за себе си,ако има повтаряемост на поведение което не ми се нрави ,ще прекратя отношенията без драматизъм и скандали!
Не вярвам в превъзпитанието на зрели хора,а също и че за любовта човек трябва да се бори,това е мое мнение резбира се! Flutter

Дано,есамо хипотетична случка и всичко е наред при теб!Темата ти е интересна Thinking

# 8
 • out of space
 • Мнения: 7 709
Не виждам проблем. На мен някой си може да ми е неприятен, но на мъжа ми да му е приятен. Не съм идиот, че да му се сърдя ако се вижда с него. Това си е личен избор и да се цупя за подобно нещо е незряло и детинско.
Относно това, че не ми е казал- явно го е страх от реакцията ми, сериозно бих се замислила върху поведението си защо и как съм довела до това положение любимият да го е страх да споделя с мен елементарни неща.
Тосет- вината ще е изцяло в мен.

# 9
 • Мнения: 10 206
Човекът е дипломатичен. И не може да лъже. Е...ма..му да му забраниш да се среща с чонек, щото на теб ти е неприятен. Нали не се среща в твое присъствие.

# 10
 • Мнения: 2 556
Ако мъжът ми се среща с някоя засукана мацка, която хич не ми допада и двамата пият ракия, хич даже няма да се почувствам виновна аз, че разпитвам Wink

# 11
 • Мнения: 167
достигате до извода, че е с човек, за когото ясно знае, че не можете да понасяте по съвсем обективни причини.

Много засиви, какъв е характерът на причините за непонасянето. То нехаресването обикновено е по- скоро субективно, отколкото обективно. Правилното според мен е, ако аз не харесвам някой, нямам право да ограничавам другия да не се среща с него, че й да го карам да се чувства неудобно от това като му искам обсянения. Била съм от другата страна и знам какво е.

# 12
 • Мнения: 2 388
По принцип не питам с кой е, къде е и т.н. освен в случаите, когото интуитивно или по пътя на логиката ( когато е извън града например ) знам, че е с човек или компания, които по някакви причини не ми допадат.
Случвало се е да реагира почти по начина, който ти си описала.
Разбирам го много добре, предвид моята ответна и не особено адекватна реакция, за мен е напълно нормално да се опита да отложи развалянето на настроението си за сутринта.

# 13
 • Русе
 • Мнения: 2 350
Но за нещо, което така или иначе ще се разбере, какъв е смисълът да се прави и да се говорят глупости?

Ми няма смисъл.
Аз лично бих предпочела да ми каже "Тая вечер ще идем с Едикой си  за по питие" и точка. Не му забранявам да се вижда с някого, само защото аз не го понасям.

# 14
 • Мнения: 2 447
Когато предполагам отговор, който няма да ми хареса, изобщо не питам.
Освен това човек може да си прецени дали има толкова близки отношения с някой, че да може да си позволи да казва винаги само истината, (не визирам само конкретната случка ).

И какво значи с еди кой си, аз не познавам всички хора, с които контактува мъжа ми и би могъл да пие питие, както и той не познава всичките ми приятели и познати.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт