Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 334Фондация “Луи Бондюел”
Low Carb и Аткинс:


Описание на принципите, методологията и критичния анализ

Координатор : Беатрис дьо Рейнал – Специалист по хранене към Фондация “Луи Бондюел”


В тази тема бихме искали да поговорим малко и за любимите на всички жени диети – доколко те са съобразени с организма ни?
Вредят ли? Полезни ли са? Научно обосновани ли са?
След диетите Low Fat и Low Sugar, американците се пристрастиха към диетите Low Carb и към методите, измислени от различни хора на бизнеса : The Zone, South Beach Diet... Методът, разработен от д-р Аткинс беше разпространен  30 години след неговото появяване.  Дали това е опортюнизъм  или е научно откритие ?

 
Диетата Low Carb : тенденция или мираж


Няколко дефиниции


«  Low  Carb  » е диета  с ниско съдържание на въглехидрати : принципът се състои в намаляване на консумацията на захари  (захар, нишесте, захарни комплекси, сложни захари).

«  High  Protein  -  Low  Carb  » или HP/LC е богата на протеини и бедна на всякакъв вид захари диета.

« Аткинс  » : носи името на своя създател – д-р Аткинс. Неговият метод, създаден преди повече от 30 години, проповядва намаляване в максимална степен  на захарите, при запазване на свободната консумация на мазнини и протеини. Няма ограничения в консумираните количества. 

След диетите Low Fat и Low Salt, на консуматорите, които искат да отслабнат, се предлага диетата Low Carb.

Пазарни тенденции

Според Nutrition Business Journal1, продажбите на храните, приготвени на принципа на  Low Carb, надминаха 10 милиона долара през 1997, като през 2003 г. обемът надхвърли 1,4 милиарда долара. Съществуват предвиждания за троен ръст в периода до 2006 година. 

В САЩ 35 милиона американци спазват диетата HP/LC2

Множество фирми пуснаха на пазара (най-вече на американския и английския) хранителни продукти Low Carb, като всяка една от тях разработи своята собствена търговска марка  :

Марка/Производител   Продукт Low Carb
Heinz   Smart Ones
Unilever Bestfoods       Carb Option
Kraft       CarbWell
ConAgra Foods       Life Choice
Hershey       Ig sugar Carb
Sara Lee bakery       Low carb bread
        

 Пресата оповести изключителния успех на тези продукти и марки, който е съпътстван от фантастични цифри: според някои от 80 до 150 милиона американци3 са последователи на този метод  (всъщност те са по-малко от половин милион) ; оборотът възлиза на 1,1 милиарда евро; броят на книгите, продадени от Аткинс  е в порядъка до 45 милиона за период от 40 години !

Американците не са безразлични към медийния успех, дължащ се на неточна информация. 

Atkins  &  Low  Carb  -  История и представяне на идеята4

През 1972 г., Д-р Робърт Аткинс описва метод за намаляване на теглото, чийто принцип се основава на факта, че единствено захарите водят до увеличаване на теглото.

Според него е безполезно да е изчисляват калориите. Човек може да яде до насита продукти, богати на липиди и протеини. Накратко това са: месо, яйца, сирене без ограничения. Забранени захари и въглехидрати: плодове, хляб, зърнени храни, вино.

За период от 30 години някои пациенти ще загубят ефективно част от теглото си, като при по-голямата част от тях ще се забележат последиците върху маркерите (триглицериди, холестерол LDL , проблеми с кръвното налягане), някои ще бъдат покосени от инфаркти. 

През годините Аткинс усъвършенства своя метод с цел предотвратяване на страничните ефекти.

През 1972 г. Аткинс публикува  книга, в която е описан неговия метод.

Някои се вдъхновиха от  този метод:  : Protein power, Life  without bread, Montignac...

И през 2002 г. се случи чудото: една научна публикация, публикувана в медиите, показва, че бедната на захари диета, която се предлага на хората с наднормено тегло (IMC > 35), води до по-голяма загуба на тегло, отколкото класическите, бедни на мазнини диети. И все пак, разликата е доста малка (само 1,5 кг след 6 месеца), като след 12 месеца тя става нулева.

Но тази публикация беше достатъчна, за да се бъде предизвикан наново интереса към метода  Low Carb !

Оттогава някои известни личности  изпробваха метода, който ги очарова:
Упи Голдбърг, Дженифър Анистън, Бил Клинтън... Това предизвика зараждането на методи, които се превърнаха в тенденция  на Западния бряг, като  The Zone, South Beach Diet... Множество американци се пристрастиха към тях в по-голяма или в по-малка степен. 

Доктор Аткинс умира през  2003 г. 5 .Подробности за метода Аткинс6

Според Аткинс първо захарите преминават през процеса на метаболизъм. При липса на достатъчно количество захари, тялото започва да използва  мазнините, за да си осигури енергия. При бедните на захари диети, мазнините не се складират, а напротив – те се използват.

През 2004 г. хранителният подход на Аткинс (след своята 30 годишна еволюция) се превръща в истинска философия на живот и хранене. 

Той се разделя на четири фази: Атака (от 2 седмици до 6 месеца), после постоянна Загуба на тегло, следвана от Пре-стабилизиране и накрая – Стабилизиране.

По време на фазата на атаката  са позволени само  20 гр захари/дневно7.
Месо, риба, яйца, олио, масло и майонеза могат да бъдат консумирани без ограничения. Зелени зеленчуци, без наличие на скорбяла, могат да бъдат консумирани в количество до 3 чаши/дневно, както и следните максимални дажби: 100 гр сирене, 125 гр сметана, от 10 до 20 маслини, 1/2 авокадо,  3 c.л. сок от лимон. Всички останали захари трябва да бъдат избягвани, а също така и заместителите на захарта и транс-мастните киселини8.

По време на фазата на Загуба на тегло, се добавят 5 гр захари с високо съдържание на хранителни вещества (плодове). Тази фаза трябва да бъде спазвана толкова месеца, колкото е необходимо. 

Препоръчва се да се да бъдат приемани мулти-витаминни добавки и фибри. 

По време на фазата на пре-стабилизиране, когато трябва да бъдат загубени от 2 до 5 кг се добавят от  5 до 10 гр захари/дневно. Въвежда се и приемът на плодове, зърнени храни и зеленчуци.

По време на фазата на стабилизиране, всеки трябва да постигне своя EGA (Глюкозен баланс на Аткинс), който съответства на грамажа на захарите, които всеки може да консумира, без да загуби или натрупа килограми, като този баланс следва да бъде запазен.  Всеки човек има своя собствен EGA, който зависи от степента на напълняване, метаболизма, възрастта, пола, ...Действа ли методът Аткинс?

Екип от изследователи извърши библиографичен преглед10 на  2 609
статии по въпросите на диетите за отслабване, публикувани в периода 1966 -  2003 г. 
Загубата на тегло принципно се свързва с необходимостта от намаляване на калориите по време на диетата. Загубата на тегло не се свързва с намален прием на захари. 

Една публикация11 беше посветена на сравнително изследване на диетата Low Carb с класическите диети, проведено сред 63 затлъстели лица. След 3 до 6 месеца, диетата Low Carb доведе до по-голяма загуба на тегло отколкото при диетата  Low Fat. След 12 месеца загубата на тегло е по-малка  (5-6%), като тя е еднаква и при  двете диети. Наблюдава се слаба степен на запазване  на диетичния режим, като само 37 лица я спазваха след дванадесетия  месец. 

В друго изследване12 се прави сравнение на ефектите на диетата Low Fat и Low Carb сред 132 затлъстели/диабетици. След шестия месец Low Carb доведе до по-голяма загуба на килограми в сравнение с Low Fat. Тя доведе до подобряване на чувствителността към инсулина и по-значително намаляване на триглицеридите.

В същото време бяха описани вторични ефекти (повръщане, киселини, главоболие, неразположения), както  и слаба степен на спазване на провежданата диета: само  79 лица я спазваха за период от 6 месеца.Как действа и защо ?

Силното ограничаване на захарите предизвиква бързо намаляване на запасите от гликоген и загуба на вода (и тегло). Наблюдава се производство на кетонни тела (състояние на постене), съпроводено от намаляване на апетита. Протеините са  наситени и позволяват намаляване на енергийния прием. 

Както и при хиперпротеиновите диети, термогенезата е по-важна , което не се отнася за  мазнините. Но преди всичко изборът на храни е ограничен, което води до монотонност и  отвращение. Страничните ефекти, които се почувстват веднага са неприятни : повръщане, главоболие, парене в стомаха...Какви са последствията ?

Напоследък, паралелно с увеличаването на броя на привържениците на този метод,  зачестиха  неприятните случаи, а също така и сериозните инциденти13.  Водят се съдебни дела14, които основно за срещу неинформиране на пациентите за съпътстващите рискове.

Според изследователите няма промяна на средните нива на холестерола, а значителна промяна при 1/3 от участниците15 изразяваща се в намаляване LDL холестерола. Излишъкът от протеини е вреден за бъбреците (при диабетно болните), а кетонните тела са опасни за сърцето. 
Страничните ефекти често пъти се описват: депресивни състояния (механизма захари - инсулин - тритофан - серотони), обща умора, главоболие, констипация.

Изводите на тези изследователи са , че съществуват множество неизвестни:
Какъв е ефектът в дългосрочен план и какви са съпътстващите рискове?
Какви са ефектите върху биологичните маркери при не-затлъстелите лица ?

« Без наличие на допълнителни научни данни, диетите от вида low carb не трябва да се препоръчват »16Понятие за действителността в САЩ

Множество фактори позволяват да бъдат разбрани епидемията от затлъстяване в САЩ и успехът на явлението « диетата Low Carb ».

Приемът на храни се увеличи за сметка на намалената активност

Американската екология показва една мощна еволюция  на консумацията:
1909 г. : 500g  Carb/ден, 123 g мазнини/ден, 3 500 Kcalories / ден
1994 г. : 491g   Carb/ден, 159 g мазнини /ден, 3 800 Kcalories / ден

* Източник : USDA

От 1980 год. насам дневният прием се увеличи с 500 Ккалории, без при това да бъде увеличена физическата активност17.Хранителните качества на американските храни се влошиха

Наблюдава се увеличаване на консумацията на рафинирани продукти без съдържание на микро-хранителни частици, с наличие на високо захарен царевичен сироп, захари, скрити мазнини, като те често са наситени.

В резултат на това се отчита увеличаване на затлъстяването и диабета.

Храните, предпочитани от американците, са посочени в зависимост от изразходваните за тях средства18 :

-  32 % средства за изразходени за месо и млечни продукти
- 10 % за плодове и зеленчуци
- 10 % за снаксове и  подобни продукти
-  9 % за тестени изделияХранителният състав на най-употребяваните храни се влошава (повече мазнини) – напр. храни като пица и ванилов сладолед

Порциите в САЩ са по-големи в сравнение с Франция.
В едно изследване19 се посочва, че в САЩ порциите са средно с  30 % по-големи.

Разпределението на хранителните приеми в САЩ е слабо (всеки яде когато иска, без да се съобразява с определените за това часове), докато в стара Европа и най-вече в южната й част то е на високо ниво (часовете на хранене са почти свещени).

В този смисъл е разбираемо защо затлъстяването се е увеличило толкова много и в такива големи размери (BMI > 35).

В този смисъл диетата Low Carb е наистина благотворна... при условие, че тя е също така Low Fat, Low Calories и Low Serving!

 • Американците намалиха консумацията на картофи, макаронени изделия и хляб. В техните диети широко се прокламират повече от  50 % мазнини

Ефектът върху здравословното състояние стана видим в кратки срокове. (MCV, HTA).

• В Канада : « Low Carb products could be barred with new labelling rules » (законът влезе в сила през 2005)  “Продуктите Low Carb ще бъдат означавани съгласно новите правила за етикетиране”

• FDA иска да бъдат узаконени надписите Low Carb / Low Sugar

Изводи за успеха на Аткинс и  Low  Carb

Идеалната комбинация, за да може даден метод за отслабване да бъде припознат от медиите, съдържа множество компоненти: да се базира на подходящата или почти подходяща научна публикация,  сред множество други, да превърне няколко храни  в “изкупителна жертва”, за да отговарят на дадена диета, да постигне резултати в кратки срокове дори при възстановяване на първоначалното тегло и при наличие на сериозни рискове за здравето... и преди всичко – да бъдат открити няколко известни личности, които да станат посланици на метода.

Препоръки към пациентите в Европа

Диетолозите във Франция и Европа, а също така и в САЩ20,  са единодушни: всяка една диета може да доведе до намаляване на теглото. Но са малко онези, които позволяват трайно намаляване на теглото без странични ефекти.

Намаляването на количеството на простите захари и алкохола при храненето позволява да се постигне балансирано хранене и също така може да допринесе за намаляване на наднорменото тегло.

Спазването на правилата на балансираното хранене спомага за запазване на нормалното телесно тегло: 50 до 55 % от енергийния прием под формата на  захари, 12 до 15 % под формата на протеини,  33 % под формата на мазнини.

Структурирането на храненията, физическата активност, подбора на “добри” храни, които не съдържат мазнини и захари, са също така прости правила, които е лесно да бъдат предписани.

Лекарят трябва да накара своя пациент да повярва, че:

• Няма универсална рецепта, а всяка диета трябва да бъде адаптирана индивидуално.

Опасно е да се провежда небалансирана диета, тъй като това води до увеличаване на теглото в един кратък или по-дълъг период

Необосновано е да жертваме здравето си заради няколко килограма в повече.

• При наднормено тегло е важно да се разбере кога и какви причини са довели до увеличаване на теглото. Преди всичко трябва, в случай че става въпрос за грешки, допуснати по време на диета, следва те да бъдат отстранени, като приоритетно се установи кои са излишните калории, приемани чрез скрити мазнини и захари.

1 Източник: NBJ sports, nutrition and weight loss report 2004
2 Източник: 2003 Health &Wellness Trends Report by Natural Marketing Institute- Harleyville PA
3 Франция днес, юни 2004 г. - Correspondance de la publicité Juin 04 ; Process oct 04, Фигаро, септември 04,
LSA юни 04, Le Point Juin 04
4 Източник: Аткинс 2004
5 Д-р Аткинс умира през 2003 г., вследствие на заболяване на  кръвоносните съдове в мозъка
6 Източник: преса, октомври,  2004
7 Повече от 300 гр за да се постигне постоянна диета!
8 Но по какъв начин консуматорите могат да разберат какво е съдържанието на транс AG в храните?
9 За сравнение Сорбиотол Delalande предлага разфасовка от  5 гр сорбитол за борба с констипацията!
(Източник : Видал  2004)
10 Efficacy and safety of low carbohydrate diets, Bravata D. et al., JAMA, 289, 14, 2003
11 A randomized trial of a low carbohydrate diet for obesity. Foster et al., New Eng J Med, Mai 2003
12 Samaha et al., New Eng J Med, Mai 2003
13 Смърт
14 напр. този на Jody Gorran
15 Yancy, Annals internal Med, mai 2004
16 Astrup A et al., Atkins and other low carbohydrates diets: hoax or an effective tool for weight loss ?, The
Lancet , 365, sept 2004
17 Gross 2004
18 Източник: Supermarket Business Annual Consumption expenditures studies (1999)
19 Fischler et al 2003
20 American Hearth association, American Cancer society, US department of agriculture, American Diabetes
association, Afssa, et leurs équivalents européens.

# 1
 • Мнения: 94
Здравейте  Flutter,
много свежи теми!

За диетите лично аз мисля, че всяка крайност вреди - пълното изключване на дадена група храни лишава организма от ценните специфично нейни вещества, било то витамини, аминокиселини, минерали, белтъчини, захари или мазнини. Организмът ни има нужда и от сол и от захар и от месо.. просто в различни количества и съотношения.

Но всичко се свежда до мярката - дали искаме или можем да я спазваме, дали сме подчинени на разума или на стомаха си? Дали ядем за да живеем или живеем за да ядем?

Жените сме по-склонни да ядем като сме нервни, да си угаждаме, да се глезим със сладки неща, да си "лекуваме нервите" с шоколад..
Може би и затова сме по-склонни към затлъстяване от мъжете, не знам.

Исках да подчертая само, че всяка диета е вредна, според мен, поради 2 довода:
1. изключването на която и да е храна
2. колкото и да е полезна, диетата има ВРЕМЕНЕН характер - с което кръгът на преследване с килограмите се затваря и човек се предава... с хамбургера в ръка, тъпче се вечер, защото през деня яде на крак и не закусва.. "синдрома на Уолстрийт" май го бяха нарекли някъде..

А онази готина поговорка все я забравяме - "Закуската си изяж сам, обеда подели с приятел, вечерята подари на врага си" - това е и моята гледна точка 
Peace

# 2
 • BG
 • Мнения: 1 900
Много свежа тема.
Аз лично съм на диета в смисъл без захар и тестени изделия-има резултат Peace

# 3
 • Мнения: 6 348
Аз лично съм на диета в смисъл без захар и тестени изделия-има резултат Peace
И аз така. И замествам закуската с плод. Понякога и вечерята, но то е от мързел  Laughing
И при мен има мъничък резултат за сега, трябват ми още поне 5-6кг да сваля.  Flutter

# 4
 • ПЛОФДИФ
 • Мнения: 679
 Party наистина е свежо тука.И аз гледам да не ям сладко,тестени и да пия газирано.... защото преди пиех колата вместо вода.И сега мога да кажа че от 10 дни не съм пила нищо газирано  Whistling  само минерална водичка  Crazy ама ми е добре  Party

# 5
 • weltweit
 • Мнения: 8 031
И аз мисля, че е грешно да се изключва цяла група от менюто, просто порциите трябва да са по-малки и да се набляга на зеленчуци, плодове, нетлъсто месо, пълнозърнести зърнени закуски и т.н. Иначе аз не съм на диета, но внимавам какво ям и по колко. Опитвам се да изключа изцяло сладките и тестените неща, но ми е трудно  Blush Имам и аз 5-6кг да свалям, дежурните  ooooh!

# 6
 • Мнения: 2 132
Интересна информация. Особено това - 5 Д-р Аткинс умира през 2003 г., вследствие на заболяване на  кръвоносните съдове в мозъка . Предполагам , че е в следствие от диетата му..

# 7
 • Мнения: 265
 Повече от година не ям месо,само понякога риба.Отказах месото, не като диета, а по други причини и в един моент си дадох сметка, че освен другите положителни промени съм намалила и теглото си.Тъй като рядко готвя месо, започнах да търся нови рецепти с повече зеленчуци и варива.Покрай мен дъщеря ми ,която е на 7 се влюби в карфиола и царевицата.Въпреки,че семейството ми не  на вегетарианско меню,започнахме да се храним много по-здравословно- със салати, готвени зеленчуци,много плодове.Смея да твърдя, че така ,без всякакви диети,всички сме в норма с теглото и много по-здрави от преди.

# 8
 • София
 • Мнения: 5 956
Интересна информация. Особено това - 5 Д-р Аткинс умира през 2003 г., вследствие на заболяване на  кръвоносните съдове в мозъка . Предполагам , че е в следствие от диетата му..

А на колко години е бил тогава?

# 9
 • Мнения: 2 132
Интересна информация. Особено това - 5 Д-р Аткинс умира през 2003 г., вследствие на заболяване на  кръвоносните съдове в мозъка . Предполагам , че е в следствие от диетата му..

А на колко години е бил тогава?
На 72. Сега прочетох, че е имало и спор дали диетата му е свързана със смърта му.

# 10
 • Мнения: 4 111
Диетата на Аткинс е доста крайна, както и много други, изключващи напълно въглехидратите от менюто. Пораженията за организма са големи и съветвам всички добре да проучат диетите, които мислят да спазват - най-вече рисковете за здравето, не само добрите отзиви за свалени килограми, като последното е определящо за кандидат-диетуващите в повечето случаи.

# 11
 • Мнения: 216
Ще следя темата с интерес.
По принцип не съм слабичка и общо взето все съм на диета ,какво ли не пробвах ,но след всяка си връщах килограмите ,докато не установих ,че няма смисъл.
Всички диети които изключват дадена храна са вредни и след като стигнах да този извод отидох на лекар диетолог .Направиха ми специална диета в която не се изключва нищо -има и месо и хляб и плодове ,но всичко е в граници ,по-малко ,няколко хранения на ден и засега има резултат.На килограми свалям малко ,но със сантиметъра като се меря разликата е с по 4-5 см. за десетина дни.

# 12
 • Някъде на път....
 • Мнения: 10 351
Диета, диета и пак съм си същата........няма смисъл........  Sad

# 13
 • Мнения: 2 092
Аз съм била на този режим, свалих за 11 месеца 11 килограма, запазих си теглото над 5 години /с разлика 2-3 кг, когато се отпусна със забранените храни/ и я спрях, когато забременях със Стефания. Супер доволна съм от този режим  Peace

# 14
 • Мнения: 2 286
Аз не изключих напълно въглехидратите,а само ги намалих в менюто си.И резултата не закъсня-за два месеца свалих 3 килограма,без други ограничения.Така ,че с малко воля се постига добър ефект.

Общи условия

Активация на акаунт