Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 334Фондация “Луи Бондюел”
Low Carb и Аткинс:


Описание на принципите, методологията и критичния анализ

Координатор : Беатрис дьо Рейнал – Специалист по хранене към Фондация “Луи Бондюел”


В тази тема бихме искали да поговорим малко и за любимите на всички жени диети – доколко те са съобразени с организма ни?
Вредят ли? Полезни ли са? Научно обосновани ли са?
След диетите Low Fat и Low Sugar, американците се пристрастиха към диетите Low Carb и към методите, измислени от различни хора на бизнеса : The Zone, South Beach Diet... Методът, разработен от д-р Аткинс беше разпространен  30 години след неговото появяване.  Дали това е опортюнизъм  или е научно откритие ?

 
Диетата Low Carb : тенденция или мираж


Няколко дефиниции


«  Low  Carb  » е диета  с ниско съдържание на въглехидрати : принципът се състои в намаляване на консумацията на захари  (захар, нишесте, захарни комплекси, сложни захари).

«  High  Protein  -  Low  Carb  » или HP/LC е богата на протеини и бедна на всякакъв вид захари диета.

« Аткинс  » : носи името на своя създател – д-р Аткинс. Неговият метод, създаден преди повече от 30 години, проповядва намаляване в максимална степен  на захарите, при запазване на свободната консумация на мазнини и протеини. Няма ограничения в консумираните количества. 

След диетите Low Fat и Low Salt, на консуматорите, които искат да отслабнат, се предлага диетата Low Carb.

Пазарни тенденции

Според Nutrition Business Journal1, продажбите на храните, приготвени на принципа на  Low Carb, надминаха 10 милиона долара през 1997, като през 2003 г. обемът надхвърли 1,4 милиарда долара. Съществуват предвиждания за троен ръст в периода до 2006 година. 

В САЩ 35 милиона американци спазват диетата HP/LC2

Множество фирми пуснаха на пазара (най-вече на американския и английския) хранителни продукти Low Carb, като всяка една от тях разработи своята собствена търговска марка  :

Марка/Производител   Продукт Low Carb
Heinz   Smart Ones
Unilever Bestfoods       Carb Option
Kraft       CarbWell
ConAgra Foods       Life Choice
Hershey       Ig sugar Carb
Sara Lee bakery       Low carb bread
        

 Пресата оповести изключителния успех на тези продукти и марки, който е съпътстван от фантастични цифри: според някои от 80 до 150 милиона американци3 са последователи на този метод  (всъщност те са по-малко от половин милион) ; оборотът възлиза на 1,1 милиарда евро; броят на книгите, продадени от Аткинс  е в порядъка до 45 милиона за период от 40 години !

Американците не са безразлични към медийния успех, дължащ се на неточна информация. 

Atkins  &  Low  Carb  -  История и представяне на идеята4

През 1972 г., Д-р Робърт Аткинс описва метод за намаляване на теглото, чийто принцип се основава на факта, че единствено захарите водят до увеличаване на теглото.

Според него е безполезно да е изчисляват калориите. Човек може да яде до насита продукти, богати на липиди и протеини. Накратко това са: месо, яйца, сирене без ограничения. Забранени захари и въглехидрати: плодове, хляб, зърнени храни, вино.

За период от 30 години някои пациенти ще загубят ефективно част от теглото си, като при по-голямата част от тях ще се забележат последиците върху маркерите (триглицериди, холестерол LDL , проблеми с кръвното налягане), някои ще бъдат покосени от инфаркти. 

През годините Аткинс усъвършенства своя метод с цел предотвратяване на страничните ефекти.

През 1972 г. Аткинс публикува  книга, в която е описан неговия метод.

Някои се вдъхновиха от  този метод:  : Protein power, Life  without bread, Montignac...

И през 2002 г. се случи чудото: една научна публикация, публикувана в медиите, показва, че бедната на захари диета, която се предлага на хората с наднормено тегло (IMC > 35), води до по-голяма загуба на тегло, отколкото класическите, бедни на мазнини диети. И все пак, разликата е доста малка (само 1,5 кг след 6 месеца), като след 12 месеца тя става нулева.

Но тази публикация беше достатъчна, за да се бъде предизвикан наново интереса към метода  Low Carb !

Оттогава някои известни личности  изпробваха метода, който ги очарова:
Упи Голдбърг, Дженифър Анистън, Бил Клинтън... Това предизвика зараждането на методи, които се превърнаха в тенденция  на Западния бряг, като  The Zone, South Beach Diet... Множество американци се пристрастиха към тях в по-голяма или в по-малка степен. 

Доктор Аткинс умира през  2003 г. 5 .Подробности за метода Аткинс6

Според Аткинс първо захарите преминават през процеса на метаболизъм. При липса на достатъчно количество захари, тялото започва да използва  мазнините, за да си осигури енергия. При бедните на захари диети, мазнините не се складират, а напротив – те се използват.

През 2004 г. хранителният подход на Аткинс (след своята 30 годишна еволюция) се превръща в истинска философия на живот и хранене. 

Той се разделя на четири фази: Атака (от 2 седмици до 6 месеца), после постоянна Загуба на тегло, следвана от Пре-стабилизиране и накрая – Стабилизиране.

По време на фазата на атаката  са позволени само  20 гр захари/дневно7.
Месо, риба, яйца, олио, масло и майонеза могат да бъдат консумирани без ограничения. Зелени зеленчуци, без наличие на скорбяла, могат да бъдат консумирани в количество до 3 чаши/дневно, както и следните максимални дажби: 100 гр сирене, 125 гр сметана, от 10 до 20 маслини, 1/2 авокадо,  3 c.л. сок от лимон. Всички останали захари трябва да бъдат избягвани, а също така и заместителите на захарта и транс-мастните киселини8.

По време на фазата на Загуба на тегло, се добавят 5 гр захари с високо съдържание на хранителни вещества (плодове). Тази фаза трябва да бъде спазвана толкова месеца, колкото е необходимо. 

Препоръчва се да се да бъдат приемани мулти-витаминни добавки и фибри. 

По време на фазата на пре-стабилизиране, когато трябва да бъдат загубени от 2 до 5 кг се добавят от  5 до 10 гр захари/дневно. Въвежда се и приемът на плодове, зърнени храни и зеленчуци.

По време на фазата на стабилизиране, всеки трябва да постигне своя EGA (Глюкозен баланс на Аткинс), който съответства на грамажа на захарите, които всеки може да консумира, без да загуби или натрупа килограми, като този баланс следва да бъде запазен.  Всеки човек има своя собствен EGA, който зависи от степента на напълняване, метаболизма, възрастта, пола, ...Действа ли методът Аткинс?

Екип от изследователи извърши библиографичен преглед10 на  2 609
статии по въпросите на диетите за отслабване, публикувани в периода 1966 -  2003 г. 
Загубата на тегло принципно се свързва с необходимостта от намаляване на калориите по време на диетата. Загубата на тегло не се свързва с намален прием на захари. 

Една публикация11 беше посветена на сравнително изследване на диетата Low Carb с класическите диети, проведено сред 63 затлъстели лица. След 3 до 6 месеца, диетата Low Carb доведе до по-голяма загуба на тегло отколкото при диетата  Low Fat. След 12 месеца загубата на тегло е по-малка  (5-6%), като тя е еднаква и при  двете диети. Наблюдава се слаба степен на запазване  на диетичния режим, като само 37 лица я спазваха след дванадесетия  месец. 

В друго изследване12 се прави сравнение на ефектите на диетата Low Fat и Low Carb сред 132 затлъстели/диабетици. След шестия месец Low Carb доведе до по-голяма загуба на килограми в сравнение с Low Fat. Тя доведе до подобряване на чувствителността към инсулина и по-значително намаляване на триглицеридите.

В същото време бяха описани вторични ефекти (повръщане, киселини, главоболие, неразположения), както  и слаба степен на спазване на провежданата диета: само  79 лица я спазваха за период от 6 месеца.Как действа и защо ?

Силното ограничаване на захарите предизвиква бързо намаляване на запасите от гликоген и загуба на вода (и тегло). Наблюдава се производство на кетонни тела (състояние на постене), съпроводено от намаляване на апетита. Протеините са  наситени и позволяват намаляване на енергийния прием. 

Както и при хиперпротеиновите диети, термогенезата е по-важна , което не се отнася за  мазнините. Но преди всичко изборът на храни е ограничен, което води до монотонност и  отвращение. Страничните ефекти, които се почувстват веднага са неприятни : повръщане, главоболие, парене в стомаха...Какви са последствията ?

Напоследък, паралелно с увеличаването на броя на привържениците на този метод,  зачестиха  неприятните случаи, а също така и сериозните инциденти13.  Водят се съдебни дела14, които основно за срещу неинформиране на пациентите за съпътстващите рискове.

Според изследователите няма промяна на средните нива на холестерола, а значителна промяна при 1/3 от участниците15 изразяваща се в намаляване LDL холестерола. Излишъкът от протеини е вреден за бъбреците (при диабетно болните), а кетонните тела са опасни за сърцето. 
Страничните ефекти често пъти се описват: депресивни състояния (механизма захари - инсулин - тритофан - серотони), обща умора, главоболие, констипация.

Изводите на тези изследователи са , че съществуват множество неизвестни:
Какъв е ефектът в дългосрочен план и какви са съпътстващите рискове?
Какви са ефектите върху биологичните маркери при не-затлъстелите лица ?

« Без наличие на допълнителни научни данни, диетите от вида low carb не трябва да се препоръчват »16Понятие за действителността в САЩ

Множество фактори позволяват да бъдат разбрани епидемията от затлъстяване в САЩ и успехът на явлението « диетата Low Carb ».

Приемът на храни се увеличи за сметка на намалената активност

Американската екология показва една мощна еволюция  на консумацията:
1909 г. : 500g  Carb/ден, 123 g мазнини/ден, 3 500 Kcalories / ден
1994 г. : 491g   Carb/ден, 159 g мазнини /ден, 3 800 Kcalories / ден

* Източник : USDA

От 1980 год. насам дневният прием се увеличи с 500 Ккалории, без при това да бъде увеличена физическата активност17.Хранителните качества на американските храни се влошиха

Наблюдава се увеличаване на консумацията на рафинирани продукти без съдържание на микро-хранителни частици, с наличие на високо захарен царевичен сироп, захари, скрити мазнини, като те често са наситени.

В резултат на това се отчита увеличаване на затлъстяването и диабета.

Храните, предпочитани от американците, са посочени в зависимост от изразходваните за тях средства18 :

-  32 % средства за изразходени за месо и млечни продукти
- 10 % за плодове и зеленчуци
- 10 % за снаксове и  подобни продукти
-  9 % за тестени изделияХранителният състав на най-употребяваните храни се влошава (повече мазнини) – напр. храни като пица и ванилов сладолед

Порциите в САЩ са по-големи в сравнение с Франция.
В едно изследване19 се посочва, че в САЩ порциите са средно с  30 % по-големи.

Разпределението на хранителните приеми в САЩ е слабо (всеки яде когато иска, без да се съобразява с определените за това часове), докато в стара Европа и най-вече в южната й част то е на високо ниво (часовете на хранене са почти свещени).

В този смисъл е разбираемо защо затлъстяването се е увеличило толкова много и в такива големи размери (BMI > 35).

В този смисъл диетата Low Carb е наистина благотворна... при условие, че тя е също така Low Fat, Low Calories и Low Serving!

 • Американците намалиха консумацията на картофи, макаронени изделия и хляб. В техните диети широко се прокламират повече от  50 % мазнини

Ефектът върху здравословното състояние стана видим в кратки срокове. (MCV, HTA).

• В Канада : « Low Carb products could be barred with new labelling rules » (законът влезе в сила през 2005)  “Продуктите Low Carb ще бъдат означавани съгласно новите правила за етикетиране”

• FDA иска да бъдат узаконени надписите Low Carb / Low Sugar

Изводи за успеха на Аткинс и  Low  Carb

Идеалната комбинация, за да може даден метод за отслабване да бъде припознат от медиите, съдържа множество компоненти: да се базира на подходящата или почти подходяща научна публикация,  сред множество други, да превърне няколко храни  в “изкупителна жертва”, за да отговарят на дадена диета, да постигне резултати в кратки срокове дори при възстановяване на първоначалното тегло и при наличие на сериозни рискове за здравето... и преди всичко – да бъдат открити няколко известни личности, които да станат посланици на метода.

Препоръки към пациентите в Европа

Диетолозите във Франция и Европа, а също така и в САЩ20,  са единодушни: всяка една диета може да доведе до намаляване на теглото. Но са малко онези, които позволяват трайно намаляване на теглото без странични ефекти.

Намаляването на количеството на простите захари и алкохола при храненето позволява да се постигне балансирано хранене и също така може да допринесе за намаляване на наднорменото тегло.

Спазването на правилата на балансираното хранене спомага за запазване на нормалното телесно тегло: 50 до 55 % от енергийния прием под формата на  захари, 12 до 15 % под формата на протеини,  33 % под формата на мазнини.

Структурирането на храненията, физическата активност, подбора на “добри” храни, които не съдържат мазнини и захари, са също така прости правила, които е лесно да бъдат предписани.

Лекарят трябва да накара своя пациент да повярва, че:

• Няма универсална рецепта, а всяка диета трябва да бъде адаптирана индивидуално.

Опасно е да се провежда небалансирана диета, тъй като това води до увеличаване на теглото в един кратък или по-дълъг период

Необосновано е да жертваме здравето си заради няколко килограма в повече.

• При наднормено тегло е важно да се разбере кога и какви причини са довели до увеличаване на теглото. Преди всичко трябва, в случай че става въпрос за грешки, допуснати по време на диета, следва те да бъдат отстранени, като приоритетно се установи кои са излишните калории, приемани чрез скрити мазнини и захари.

1 Източник: NBJ sports, nutrition and weight loss report 2004
2 Източник: 2003 Health &Wellness Trends Report by Natural Marketing Institute- Harleyville PA
3 Франция днес, юни 2004 г. - Correspondance de la publicité Juin 04 ; Process oct 04, Фигаро, септември 04,
LSA юни 04, Le Point Juin 04
4 Източник: Аткинс 2004
5 Д-р Аткинс умира през 2003 г., вследствие на заболяване на  кръвоносните съдове в мозъка
6 Източник: преса, октомври,  2004
7 Повече от 300 гр за да се постигне постоянна диета!
8 Но по какъв начин консуматорите могат да разберат какво е съдържанието на транс AG в храните?
9 За сравнение Сорбиотол Delalande предлага разфасовка от  5 гр сорбитол за борба с констипацията!
(Източник : Видал  2004)
10 Efficacy and safety of low carbohydrate diets, Bravata D. et al., JAMA, 289, 14, 2003
11 A randomized trial of a low carbohydrate diet for obesity. Foster et al., New Eng J Med, Mai 2003
12 Samaha et al., New Eng J Med, Mai 2003
13 Смърт
14 напр. този на Jody Gorran
15 Yancy, Annals internal Med, mai 2004
16 Astrup A et al., Atkins and other low carbohydrates diets: hoax or an effective tool for weight loss ?, The
Lancet , 365, sept 2004
17 Gross 2004
18 Източник: Supermarket Business Annual Consumption expenditures studies (1999)
19 Fischler et al 2003
20 American Hearth association, American Cancer society, US department of agriculture, American Diabetes
association, Afssa, et leurs équivalents européens.

# 1
 • Мнения: 94
Здравейте  Flutter,
много свежи теми!

За диетите лично аз мисля, че всяка крайност вреди - пълното изключване на дадена група храни лишава организма от ценните специфично нейни вещества, било то витамини, аминокиселини, минерали, белтъчини, захари или мазнини. Организмът ни има нужда и от сол и от захар и от месо.. просто в различни количества и съотношения.

Но всичко се свежда до мярката - дали искаме или можем да я спазваме, дали сме подчинени на разума или на стомаха си? Дали ядем за да живеем или живеем за да ядем?

Жените сме по-склонни да ядем като сме нервни, да си угаждаме, да се глезим със сладки неща, да си "лекуваме нервите" с шоколад..
Може би и затова сме по-склонни към затлъстяване от мъжете, не знам.

Исках да подчертая само, че всяка диета е вредна, според мен, поради 2 довода:
1. изключването на която и да е храна
2. колкото и да е полезна, диетата има ВРЕМЕНЕН характер - с което кръгът на преследване с килограмите се затваря и човек се предава... с хамбургера в ръка, тъпче се вечер, защото през деня яде на крак и не закусва.. "синдрома на Уолстрийт" май го бяха нарекли някъде..

А онази готина поговорка все я забравяме - "Закуската си изяж сам, обеда подели с приятел, вечерята подари на врага си" - това е и моята гледна точка 
Peace

# 2
 • BG
 • Мнения: 1 900
Много свежа тема.
Аз лично съм на диета в смисъл без захар и тестени изделия-има резултат Peace

# 3
 • Мнения: 6 346
Аз лично съм на диета в смисъл без захар и тестени изделия-има резултат Peace
И аз така. И замествам закуската с плод. Понякога и вечерята, но то е от мързел  Laughing
И при мен има мъничък резултат за сега, трябват ми още поне 5-6кг да сваля.  Flutter

# 4
 • ПЛОФДИФ
 • Мнения: 679
 Party наистина е свежо тука.И аз гледам да не ям сладко,тестени и да пия газирано.... защото преди пиех колата вместо вода.И сега мога да кажа че от 10 дни не съм пила нищо газирано  Whistling  само минерална водичка  Crazy ама ми е добре  Party

# 5
 • weltweit
 • Мнения: 8 018
И аз мисля, че е грешно да се изключва цяла група от менюто, просто порциите трябва да са по-малки и да се набляга на зеленчуци, плодове, нетлъсто месо, пълнозърнести зърнени закуски и т.н. Иначе аз не съм на диета, но внимавам какво ям и по колко. Опитвам се да изключа изцяло сладките и тестените неща, но ми е трудно  Blush Имам и аз 5-6кг да свалям, дежурните  ooooh!

# 6
 • Мнения: 2 132
Интересна информация. Особено това - 5 Д-р Аткинс умира през 2003 г., вследствие на заболяване на  кръвоносните съдове в мозъка . Предполагам , че е в следствие от диетата му..

# 7
 • Мнения: 265
 Повече от година не ям месо,само понякога риба.Отказах месото, не като диета, а по други причини и в един моент си дадох сметка, че освен другите положителни промени съм намалила и теглото си.Тъй като рядко готвя месо, започнах да търся нови рецепти с повече зеленчуци и варива.Покрай мен дъщеря ми ,която е на 7 се влюби в карфиола и царевицата.Въпреки,че семейството ми не  на вегетарианско меню,започнахме да се храним много по-здравословно- със салати, готвени зеленчуци,много плодове.Смея да твърдя, че така ,без всякакви диети,всички сме в норма с теглото и много по-здрави от преди.

# 8
 • София
 • Мнения: 5 956
Интересна информация. Особено това - 5 Д-р Аткинс умира през 2003 г., вследствие на заболяване на  кръвоносните съдове в мозъка . Предполагам , че е в следствие от диетата му..

А на колко години е бил тогава?

# 9
 • Мнения: 2 132
Интересна информация. Особено това - 5 Д-р Аткинс умира през 2003 г., вследствие на заболяване на  кръвоносните съдове в мозъка . Предполагам , че е в следствие от диетата му..

А на колко години е бил тогава?
На 72. Сега прочетох, че е имало и спор дали диетата му е свързана със смърта му.

# 10
 • Мнения: 4 111
Диетата на Аткинс е доста крайна, както и много други, изключващи напълно въглехидратите от менюто. Пораженията за организма са големи и съветвам всички добре да проучат диетите, които мислят да спазват - най-вече рисковете за здравето, не само добрите отзиви за свалени килограми, като последното е определящо за кандидат-диетуващите в повечето случаи.

# 11
 • Мнения: 216
Ще следя темата с интерес.
По принцип не съм слабичка и общо взето все съм на диета ,какво ли не пробвах ,но след всяка си връщах килограмите ,докато не установих ,че няма смисъл.
Всички диети които изключват дадена храна са вредни и след като стигнах да този извод отидох на лекар диетолог .Направиха ми специална диета в която не се изключва нищо -има и месо и хляб и плодове ,но всичко е в граници ,по-малко ,няколко хранения на ден и засега има резултат.На килограми свалям малко ,но със сантиметъра като се меря разликата е с по 4-5 см. за десетина дни.

# 12
 • Някъде на път....
 • Мнения: 10 351
Диета, диета и пак съм си същата........няма смисъл........  Sad

# 13
 • Мнения: 2 092
Аз съм била на този режим, свалих за 11 месеца 11 килограма, запазих си теглото над 5 години /с разлика 2-3 кг, когато се отпусна със забранените храни/ и я спрях, когато забременях със Стефания. Супер доволна съм от този режим  Peace

# 14
 • Мнения: 2 285
Аз не изключих напълно въглехидратите,а само ги намалих в менюто си.И резултата не закъсня-за два месеца свалих 3 килограма,без други ограничения.Така ,че с малко воля се постига добър ефект.

# 15
 • Мнения: 94
Мии аз знам, че трябва да не ям тестени и сладко, обачеее.. дали защото все още кърмя, яде ми се и т'ва е! Tired ooooh! Thinking

# 16
 • София
 • Мнения: 5 956
Insatiable, аз, докато кърмех, беше нещо страшно по отношение на сладкото.  ooooh! А преди да забременея почти не ядях сладко - не се и сещах.  Peace

# 17
 • Мнения: 1 259
Относно диетите съм против...никога не съм била... най добре е да се хапва от всичко по малко... но не и напълно да се ограничаваме!

# 18
 • Мнения: 3 184
и аз съм на диета  ooooh!  не ям сладко , тестено , не пия газирано , ям до 16.00ч. ... това от един месец насам и резултата е само -2 кг.  #Cussing out

# 19
 • Мнения: 484
И аз съм против диетите. При това много. Особено в дългосрочен план.
Никога не съм била на диета. Това не означава, че ям боклуци. Смятам, че най-добрият начин е умерен спорт, редовно + балансиран хранителен режим, който включва всички хранителни елементи в определено съотношение.
Цитат
и аз съм на диета  ooooh!  не ям сладко , тестено , не пия газирано , ям до 16.00ч. ... това от един месец насам и резултата е само -2 кг.  #Cussing out
Това не е диета. Нищо чудно, че нямаш почти никакъв резултат.

# 20
 • Мнения: 1 572
за мен най-ефикасната диета е разделното хранене , при мен винаги е действало съчетано и с доста ходене пеша , първите 1-2 месеца е най-трудно защото почти не дава резултат ,
моите уважения към П.Дюкан но неговият режим е зверски , а и не съм съгласна че е много полезно да не се ядат плодове например
без плодове и зеленчуци не мога

# 21
 • Мнения: 684
Интересно ми е мнението ви за диетата на Дюкан. Режимът не изключва напълно зеленчуци и плодове.

# 22
 • Мнения: 2 285
Интересно ми е мнението ви за диетата на Дюкан. Режимът не изключва напълно зеленчуци и плодове.
Да,но се изключват напълно въглехидратите,което е много драстично,пък и не е полезно за организма!

# 23
 • Пловдив
 • Мнения: 199
Интересно ми е мнението ви за диетата на Дюкан. Режимът не изключва напълно зеленчуци и плодове.
Да,но се изключват напълно въглехидратите,което е много драстично,пък и не е полезно за организма!
нещо си в грешка Simple Smile

# 24
 • Мнения: 2 011
Интересно ми е мнението ви за диетата на Дюкан. Режимът не изключва напълно зеленчуци и плодове.
Да,но се изключват напълно въглехидратите,което е много драстично,пък и не е полезно за организма!
въглехидратите се изключват само временно/за десетина дни мисля/и после пак се включват...

# 25
 • Мнения: 6
Интересно ми е мнението ви за диетата на Дюкан. Режимът не изключва напълно зеленчуци и плодове.
Да,но се изключват напълно въглехидратите,което е много драстично,пък и не е полезно за организма!
защо не влезете да почетете малко във форума на Дюканките, пък тогава като разберете за какво става въпрос, да си направите изводите?..дали наднорменото тегло е "полезно" за организма?С Дюкан има момичета,които решават проблема с кг и то не говорим за 4-5кг......и освен проблема с кг придобиват нова визия, ново самочувствие, отърсват се от доста здравословни проблеми...думата диета е "начин на хранене", а Дюкан ви учи как не само да свалите кг, а да ги запазите и да се храните здравословно дългосрочно...

# 26
 • Мнения: 831
Категорично съм ЗА режима на Дюкан.Храниш се слабееш Mr. Green сменяш размера Whistling.И най-
важното е ,че здравето е цветущо.  bouquet

# 27
 • Мнения: 484
Всяка дискусия за диети в крайна сметка се превръща в дискусия за диетата на Дюкан.
Колкото и да е прехвалена тази диета, тя не може да замени пълноценното и балансирано хранене.

# 28
 • Мнения: 3 202
Всяка дискусия за диети в крайна сметка се превръща в дискусия за диетата на Дюкан.
...
Joy Joy Joy Сигурно има добри причини за това.

# 29
 • Мнения: 226
и аз съм на Дюкан и си правих изследвания... еми в по цветущо здраве не съм била
не мога да разбера защо хора които си нямат идея за какво става въпрос в режима ни се опитват да го плюят
изключвали сме били въглехидратите  newsm78, вземете прочете малко
а как изглеждам ... това е друг въпрос и това че целулита ми изчезна, кожата изчисти и стана като на бебе, а да и не стоя гладна

# 30
 • Мнения: 454
Вид храна               Вода   Белтъчини Мазнини Въглехидрати Калории
Обезмаслено мляко     90,5     3,6             0,1           5,0                     36
Извара                         80,4     17,2           0,6           1,8                     80
Черен дроб                 71,8     20,1           5,7           1,1                    140
Яйчен жълтък             50,8     16,1         81,9           0,3                    364
Яйчен белтък              87,3     11,1          0,7            0,7                     50
Телешко                      72,7     20,5          5,4               0                    134
Пилешко                      73,3    21,6          3,9                0                    125
Кисело мляко  0.1%                3.2            0.1             4.3
Овесени трици                        17             7              66
Патладжани                            6.7            0.5           14.5
Домати                                     1.4            0.2             4.2
Моркови                                   1.7            0.3            10.5
Салата (маруля)                       1.6            0.2              2.3
Зеле                                          1              0.2               3.7
Краставици                              1.9            0.1            16.9
Пиперки и камби                      0.8            0.2            8.0           
Въглехидратите в зеленчуците се намират под форма на монозахариди, дизахариди и полизахариди. Те са източник на енергия за дейността на клетките. Монозахаридите са разтворими във вода и не се преработват от хранителните ферменти, а постъпват в кръвта неизменени.
Минералните соли  се набавят главно от зеленчуците и плодовете, които са по – богати от животинските продукти на минерални соли.
Калият - богати на калий са баклата,спанакът, салатата, зелето
Богати на калций са алабашът, краставиците, зеленият фасул, целината, салатата, цветното зеле, празът
Богати на фосфор са баклата,  краставиците, спанакът, алабашът, брюкселското зеле
Богати на магнезий са всички зеленчуци със зелен цвят, защото той влиза в състава на хлорофила – алабашът, празът, спанакът, салатата, краставиците, ряпата, доматите
Желязото е тясно свързано с най – активните процеси на клетката. То е необходимо на хемоглобина и на някои клетъчни ферменти. Намира се в по – голямо количество в зеленчуците, които съдържат хлорофил – спанак, коприва, зеле, салата, репички, краставици, лук
Сярата влиза в състава на кожата, ноктите и космите. Необходима е за дейността на жлъчката, слюнката, за нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция, на черния дроб и др. Източници на сяра са лукът, чесънът, цветното зеле, алабашът, копривата

Ето  само малка част от храната , която се консумира през втора фаза на режима Пиер Дюкан . Това е начин на хранене за определен период , след което се включват плодове и внимателно въвеждане на всички останали храни  Peace

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 23:01 от Nelly#

# 31
 • Мнения: 243
                 Тъй като коментарите са винаги отрицателни за режима на Дюкан, моля да погледните моите снимки под лентичката с кг.. и сами да си направите извод момичета. Преди да започна режима бах с: подагра, холестирол, високо кръвно, имам и  нарушения в щитовидната жлеза. Изследванията които направих когато бях в БГ преди един месец са меко казано ИДЕАЛНИ - няма холестирол, подагра, кръвно, спрях хапчетата, чувствам се идеално! А ВИДА МИ ГОВОРИ ЛИ ВИ НЕЩО!

# 32
 • Мнения: 831
Всъщност режима на Дюкан има и голямо предимство-не състарява кожата и
външния вид се запазва без последствия.

# 33
 • Мнения: 6
Всяка дискусия за диети в крайна сметка се превръща в дискусия за диетата на Дюкан.
Колкото и да е прехвалена тази диета, тя не може да замени пълноценното и балансирано хранене.
"Добре е все пак за Китай да говорят хора , които са го посетили, а не такива които само знаят , че го има на картата" т.е. добре е да се коментират неща с които си запознат - тогава чак приемаш или отричаш.....

# 34
 • Мнения: 2 092
провеждала съм и двата режима, Дюкан по-скоро, но определено Аткинс е по-добрия от двата  Peace

# 35
 • Мнения: 831
за Аткинс нямам мнение -просто не съм се  интересувала за неговата диета.Знам ,че двете диети са сходни и има хора доволни от нея.Всеки трябва да намери сам за себе си своя начин на живот със или без диети и режими. Simple Smile
Но пък е глупаво да се отричат неща, които не са проверени. Peace

# 36
 • Мнения: 226
аз съм правила аткинс и после си върнах килата които смъкнах
поне с дюкан знам как да си ги задържа

# 37
 • Мнения: 7 809
А какви са разликите между диетите на Аткинс и Дюкан? Доколкото знам, двата режима са сходни, но не са напълно еднакви.

# 38
 • Мнения: 484
Цитат
"Добре е все пак за Китай да говорят хора , които са го посетили, а не такива които само знаят , че го има на картата" т.е. добре е да се коментират неща с които си запознат - тогава чак приемаш или отричаш.....

Точно затова не говоря за Китай. Този "аргумент" съм го чувала много пъти, когато съм спорила за или против диетите. Не само за тази на Дюкан.

Цитат
Но пък е глупаво да се отричат неща, които не са проверени. Peace
Хората, които цял живот са на диети, дали поне веднъж наистина са пробвали какво е да се хранят умерено, редовно, разнообразно и здравословно? Или са отрекли този начин на хранене без да проверят.

Повечето хора се доверяват на поредната диета само защото е модерно, защото някоя приятелка казва, че е отслабнала еди-коло-си килограма или защото им обещават сваляне на 10 кг за 10 дни. Това е глупаво и безотговрно към собственото здраве.

# 39
 • Мнения: 454
Цитат
Хората, които цял живот са на диети, дали поне веднъж наистина са пробвали какво е да се хранят умерено, редовно, разнообразно и здравословно? Или са отрекли този начин на хранене без да проверят.
Мда , след като отслабнат и се научат що е това редовно хранене , закуска , спорт и здравословна и питателна храна  Peace

# 40
 • Мнения: 831
За умереното хранене спор няма.Цял живот се храня умерено.Обаче при едно заболяване и гълтане на всякакви антибиотици,  за месец и половина  наддадох 15 кила,
при положение ,че се храня УМЕРЕНО.След това покачване просто нямаше смъкване.
Започнах да тренирам  и ефект никакъв-пълно безумие.Тогава попаднах на книгата на Дюкан и форума.
Сега осем месеца по-късно съм нов човек.От здраве не се оплаквам , видът ми е по-добър и се чувствам Щастлива.
Цитат
Повечето хора се доверяват на поредната диета само защото е модерно, защото някоя приятелка казва, че е отслабнала еди-коло-си килограма или защото им обещават сваляне на 10 кг за 10 дни. Това е глупаво и безотговрно към собственото здраве.
Доста силен коментар без аргумент!!! Mr. Green

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 23:37 от rivela

# 41
 • софия
 • Мнения: 697
Мислех да не се включвам,но пусто ме сърбят ръцете.......За Аткинс не мога да кажа нищо,просто не съм запозната с нея.Полин,съгласна съм с теб,че ако се храниш умерено и включваш често похапване и по малко, няма да имаш нужда от диети.Е аз сега започвам да се храня правилно. WinkДюкан е направил режима специално за хора с голямо наднормено тегло.За всички  тях този режим е перфектен защото:Сваля кръвното,кожата не увисва,определено здрвето се подобрява много(стига да спазваш всичко по устав),не гладуваш и ефекта йо-йо е почти в границите на невъзможното(разбира се ако не се постараеш качествено да си върнеш килата).Периода на захранване е доста голям,точно за това аз се впуснах в тази одисея.Не съм съгласна,че въглехидратите са изключени напълно.Нелката ви е показала нагледно Hug.Режима е изпитан и действа,никого не агитирам,но се дразня когато започне да се говори на изуст.Прочете бре,хора и тогава плюйте.
Ха,балконя е пълен с другарки. hahaha

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 00:09 от СлаБе

# 42
 • Пловдив
 • Мнения: 11 282
Много е лесно на слабите да дават акъли на дебелите.

# 43
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 355
Аз съм за балансираното хранене-за мен разделното хранене е най-добро Peace
Започнах диетата на Дюкан и на 5-я ден я спрях поради болки в бъбреците....явно всеки организъм  понаса различно този режим.моята приятелка,която също започна режима получи тахекардия #Crazy
Отслабването може да се постигне по много начини...и въобще режима на Дюкан не ми се струва здравословен за 2-3м да отслабнеш с 15кг ми се струва много драстично.
Чела съм темата на дюканките и доста от тях се отказват бързо поради някакви проблеми.Някои се оплакват от спиране на МЦ-то

# 44
 • Мнения: 2 092
При Аткинс храните са разделени и обозначени с т.нар. гликемичен индекс, храните с по-висок такъв /да речем над 60/ отпадат от менюто.
пет години съм поддържала тегло само с неядене /като от време на време съм си позволявала/ на:
картофи, ориз, царевица и производните й, грозде, банани, диня, бира, захарни изделия /освен продукти за диабетици/, газирани напитки /освен газирана вода/.
Другото което правех- спазвах постите по православния календар, тогава пък реално спирах да ям разрешените с режима на Аткинс и се хранех точно с продуктите, които не съм приемала. Получаваше се един спад на тегло отново, може би заради промяна в режима на хранене, първата година, в която почнах постите отслабнах 7 кг за 40 дни.
С Дюкан свалих за 5 седмици 6 кг, почна да ми става лошо, но предполагам от настъпилата бременност и спрях, големия проблем при нея за мен конкретно е готвенето, едно трябваше да готвя за мен, второ за детето и трето за таткото. В един момент даже не ми се ядеше, като си представя какво готвене ме чака.

# 45
 • Тракийка в Софийското равно поле....
 • Мнения: 438
Аз съм за балансираното хранене-за мен разделното хранене е най-добро Peace
Започнах диетата на Дюкан и на 5-я ден я спрях поради болки в бъбреците....явно всеки организъм  понаса различно този режим.моята приятелка,която също започна режима получи тахекардия #Crazy
Отслабването може да се постигне по много начини...и въобще режима на Дюкан не ми се струва здравословен за 2-3м да отслабнеш с 15кг ми се струва много драстично.
Чела съм темата на дюканките и доста от тях се отказват бързо поради някакви проблеми.Някои се оплакват от спиране на МЦ-то
Около 1% дори по-малко са тези, които се отказват! Няма да коментирам, защо според мен  Rolling Eyes

Интересно съвпадение сте ти и твоята приятелка. Аз познавам лично поне 50 човека на Дюкан, на различна възраст, и нито една няма смущения от какъвто и да било характер..... Освен вечно недостигащи финанси ...... все трябва да си сменяме гардероба  Mr. Green

# 46
 • Мнения: 6 346
В един момент даже не ми се ядеше, като си представя какво готвене ме чака
За това по принцип не ми хареса Дюкан, че само като си помисля какво готвене ще падне Shocked, било то само за мен и мъжа ми. Изключи това, включи онова...Пък и в началото почти само месо, а аз не ям много месо..
Имам чувството, че диетите са за хора, които имат много свободно време. Греша сигурно, защото не може да има толкова много хора със свободно време  Laughing, но не знам просто как им стигат нервите с готвенето и включването и изключването на различни видове храни.
За себе си избрах да променя 2 от дневните си яденета - сутрин вместо кроасани - плодове, вечер - малко месо, малко зеленчуци (преди обикновено бяха сандвичи разни). На обед обикновено само зеленчукова супа, преди си хапвах и друго, но започна да ми става тежко да ям 2 неща на обед.
Та така, наредих си ги неща, които ми харесват, не стоя гладна, хапвам по-здравословно от преди и имам резултат, от който за сега съм доволна. Доста още трябва да сваля, но и това да остане, ще съм щастлива  Grinning

# 47
 • Мнения: 484
Цитат
Повечето хора се доверяват на поредната диета само защото е модерно, защото някоя приятелка казва, че е отслабнала еди-колко-си килограма или защото им обещават сваляне на 10 кг за 10 дни. Това е глупаво и безотговорно към собственото здраве.
Доста силен коментар без аргумент!!! Mr. Green

Аргументи? Мислех, че в случая дори са излишни. Но нека започнем поред:откакто се помня все излизат на мода какви ли не диети и общото между тях е, че след известно време биват отричани и заклеймявани. Най-често, заради следващата модерна диета тип 10 кг за 10 дни. Ако един режим е добър за мен, това не означава, че е добър за всички други хора - всеки има различна генетична , различни вкусови предпочитания, различна скорост на метаболизъм, различно ежедневие. Всичко това означава,че не бива да се подвеждаме по някоя диета, само защото на наша приятелка тя е подействала добре. И трето бързото сваляне на килограми е изключително вредно за организма - влияе зле на кръвното, на сърцето, на на кожата, на метаболизма.
Тези аргументи надявам се са достатъчни.

Цитат
Много е лесно на слабите да дават акъли на дебелите.
Права си, лесно е. Трудното идва след това.


Цитат
За умереното хранене спор няма.Цял живот се храня умерено.Обаче при едно заболяване и гълтане на всякакви антибиотици,  за месец и половина  наддадох 15 кила,
при положение ,че се храня УМЕРЕНО.

Тук говорим за някакъв медицински проблем. Не ти ли хрумна да се обърнеш към лекар? Вместо да се впускаш в какви ли не диети?

Цитат
Отслабването може да се постигне по много начини...

Всъщност отслабването става по един единствен начин - когато приемаме по-малко калории, отколкото горим. Затова комбинацията от редовно, умерено и разнообразно хранене и спорт е най-добрата рецепта за постигане и поддържане на желаното тегло. И най-здравословната.

И още нещо. Замисляли ли сте се защо диетите имат определен срок за спазване? Ок, намаляват приема на калории (по един или друг начин), добре захранвате се (кратко или дълго), но какво става после? Ако се върнете към предишното си хранене - килограмите се връщат. Ако започнете да спазвате определен хранителен режим - запазвате или още намалявате теглото си. Ако добавите и спорт- всичко ще си дойде на мястото. Е, питам аз, защо не прескочите етапа с диетата и не преминете към онзи с редовното , разнообразното и умерено хранене + движение? Нали всеки съставител на поредната "чудотворна" диета ви препоръчва точно това?

# 48
 • Мнения: 484
Поздравления за Еовин за пътя, който е избрала Simple Smile

# 49
 • Мнения: 831
Цитат
Тук говорим за някакъв медицински проблем. Не ти ли  хрумна да се обърнеш към лекар? Вместо да се впускаш в какви ли не диети?
#Crazy
Няма медицински проблем !Жена съм на 45 години и това ми е първата диета в живота!
В никакъв случей не е внезапно хрумване. Mr. GreenНапротив поне три месеца съм издирвала как да намаля внезапното си напълняване и то да е качественно.
Може да си пишем много, обаче при мен резултата е налице!  Laughing
ЖИВОТА е ПРЕКРАСЕН! Whistling

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 10:02 от rivela

# 50
 • Мнения: 6
Полин, сама казваш "Ако един режим е добър за мен, това не означава, че е добър за всички други хора - всеки има различна генетична , различни вкусови предпочитания, различна скорост на метаболизъм, различно ежедневие." - ето , че в разговора се стига до консенсус Simple Smile...точно диетата на Дюкан е начин първо - да се ускори метаболизма , при хора изпробвали доста други начини Второ- да научи хората да мислята какво слагат в устата си, постепенно да ги приучи към нови начини на хранене, на мислене Трето - което също не е никак маловажно - да им покаже , че кг се свалят, така да ги стимулира да продължат, а не обезкуражени да се откажат
 "Всичко това означава,че не бива да се подвеждаме по някоя диета, само защото на наша приятелка тя е подействала добре."-
Да отново съм съгласна с теб , запознайте се, ама наистина добре с дадена диета и сами изберете добра ли е за вас, бихте ли се справили
"И трето бързото сваляне на килограми е изключително вредно за организма - влияе зле на кръвното, на сърцето, на на кожата, на метаболизма. " - точчно тези негативизми от доста др диети са избегнати при диетата на Дюкан
Лесно е да изкаже човек каатегорично мнение, лесно е да се чуе само едната страна на нещата, малко по-трудно е да видим кое как е в действителност

# 51
 • Мнения: 484
Напълно умишлено не съм писала за определена диета, а по принцип.

# 52
 • Мнения: 212
Смятам,че всеки сам избира режим за отслабване-всичко е  строго индивидуално.Аз съм пробвала много диети,в това число и на Дюкан.Имам ниско кръвно и след 4 ден се отказах,тъй като не се чувствах добре.За свалянето се сваля.Моя близка я прави и се чувства превъзходно,освен свалените 25 кг. се нормализира кръвното и.Така,че при различните хора е различно и влиянието на диетата.

# 53
 • София
 • Мнения: 3 547
Да почвам ли да разбирам,че за хора с ниско кръвно диетата на Дюкан не е подходяща,а за такива с високо е подходяща  Thinking

# 54
 • Мнения: 684
Да почвам ли да разбирам,че за хора с ниско кръвно диетата на Дюкан не е подходяща,а за такива с високо е подходяща  Thinking

Аз съм с ниско кръвно и направих диетата, нито веднъж не ми е падало драстично или ми е ставало лошо. Единствено в първите дни на ударния режим имах главоболие. Строго индивидуално е. Консултация с лекар би била най доброто решение.

# 55
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 355
И аз съм с ниско кръвно и диетата ми се отари супер зле  #Crazy
"И трето бързото сваляне на килограми е изключително вредно за организма - влияе зле на кръвното, на сърцето, на на кожата, на метаболизма. " - точчно тези негативизми от доста др диети са избегнати при диетата на Дюкан
Лесно е да изкаже човек каатегорично мнение, лесно е да се чуе само едната страна на нещата, малко по-трудно е да видим кое как е в действителност

Точно с дюкан се свалят бързо килограми....13кг за 1м или 18кг за 2м според теб не е бързо сваляне така ли newsm78

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 16:26 от pamsi

# 56
 • Мнения: 226
строго индивидуално е колко и за колко време ще свалиш
аз за 3 мес и половина 13 кг много ли е?
и за ниското кръвно и режима на Дюкан и аз съм с ниско кръвно 80 на 50 обаче нито веднъж не ми е станало лошо понеже пия вода
ако не пиеш достатъчно е нормално да ти прилошее

# 57
 • Мнения: 1 572
аз за 3 мес и половина 13 кг много ли е?
а не ,
айде стига спорихте за тоз Дюкан ,наистина ако си 130 кг нямаш избор освен някаква такава диета , иначе трябва да спазваш режим 10 години , а и според мен проблемите с кръвното , холестелора , щитовидната жлеза и т.н се решават до голяма степен със загуба на теглото по принцип а не точно с диетата на Дюкан

# 58
 • Мнения: 6
И аз съм с ниско кръвно и диетата ми се отари супер зле  #Crazy
"И трето бързото сваляне на килограми е изключително вредно за организма - влияе зле на кръвното, на сърцето, на на кожата, на метаболизма. " - точно тези негативизми от доста др диети са избегнати при диетата на Дюкан
Лесно е да изкаже човек каатегорично мнение, лесно е да се чуе само едната страна на нещата, малко по-трудно е да видим кое как е в действителност

Точно с дюкан се свалят бързо килограми....13кг за 1м или 18кг за 2м според теб не е бързо сваляне така ли newsm78
...никъде не съм писала за това , кое е "бързо сваляне",написах само ,"тези негативизми от доста др диети са избегнати при диетата на Дюкан", като имах предвид
че при тази диета,се получава работещ метаболизъм, нормализиране на кръвното, и най-вече ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА ДИЕТА, ПРИ КОЯТО ВЪПРЕКИ СВАЛЕНИТЕ ДОСТА КИЛОГРАМИ КОЖАТА НЕ УВИСВА...а ако някои дами не пият достатъчно вода, естествено ще имат проблем с ниското кръвно, с ниско кръвно съм била винаги, имам и хронична мигрена, но за краткото време докато съм н а режима не ми е падало драстично кръвното(както се случваше често преди), нито пък съм имала дори намек за главоболие..

# 59
 • Мнения: 1 254
Аз пък не мога да търпя диети.Като реша че съм на диета и всичко м и се яде  BlushНаправо е ужасно.за това си направих своя си диета за една седмица.Ям само обикновенни солети,обезмаслено кисело мляко,плодове и зеленчуци и минерална вода.Днес ми е втория ден.ще видим след още 5дали ще има ефект Flutter

# 60
 • Мнения: 484
Внимавай с такава диета тип "направи си сам". Диетата (както и вегетарианството) не е просто изключване на определен вид храни или ограничаване до яденето само на 3 продукта. Организмът ни има нужда от всички хранителни елементи, само че в различни количества. Когато изключиш от храната си определен вид храна, която е била източник на протеини, трябва да се включи друга, която да носи протеини, но например по-малко или по-чисти (с по-малко мазнини). Пълноценното хранене е много сложно нещо, всъщност. Дори и за определен период да се лишите от дадена хранителна съставка (което според мен е абсолютно излишно), после трябва да се направи внимателно захранване.
Такова отношение "ще ям само солети и мляко" е много безотговорно към собственото здраве. Защото храната и начинът на хранене пряко влияят върху състоянието на организма ни. Лишаването на тялото от въглехидрати, протеини или мазнини, особено в дългосрочен план води до доста сериозни последствия, за които повечето хора не си дават сметка.
Аз твърдо вярвам, че начинът, по който изглеждаме, по който се чувстваме и в голяма степен колко сме здрави, зависи от начинът ни на мислене, от собственото ни отношение към самите нас.

# 61
 • Мнения: 1 254
polinbg съгласна съм с теб.Но не мисля че ще ми стане нещо ,ако хапвам тези неща една седмица. smile3506Лошото е че винаги огладнявам към 21-22часа.а нали не е хубаво да се яде след 18часа.

# 62
 • Мнения: 484
Някои специалисти смятат, че за покачването на теглото значение кога се храниш, а по-скоро с какво и колко. В този смисъл, няма проблем да хапнеш след 18 часа. Късното хранене може да наруши съня, ако е прекалено обилно.

# 63
 • Мнения: 265
polinbg ,много си права за това, че промяната в теглото и въобще външността на човек се влияе от вътрешната промяна.От начина на мислене и духовен живот.Например вегетарианството не е просто диета, а въпрос на убеждение и мироглед.Вегетарианското меню осигурява на организма всички необходими хранителни елементи,които се изключват с отказа от месо.
 Тялото не бива да се лишава от нищо,само че е важно по какъв начин постъпват  нужните му вещества.
 Между другото,случайно да познавате дебел вегетарианец?  Wink

# 64
 • Мнения: 4 111
Между другото,случайно да познавате дебел вегетарианец?  Wink

Аз не познавам, защото не познавам вегетарианци Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=339381.msg8924824#msg8924824 някои познават

# 65
 • Пловдив
 • Мнения: 11 282
Между другото,случайно да познавате дебел вегетарианец?  Wink

Преди години, когато спазвах постите, винаги след тях бях надебеляла. Не ям месо, ям повече въглехидрати.
Аз също съм за балансираното хранене. Но когато човек има да сваля 20+ килограма не може да стане само с него и само с тренировки. Трябва нещо по-драстично. Именно затова съм се спряла на Дюкан - при него няма гладуване. А както казва самия доктор - не можеш да спреш дебелия човек да яде. Ще го спреш за няколко дена, след това ще се нахвърли отново към храната и ще стане още по-дебел. А след като сваля каквото е нужно ще се храня много балансирано Simple Smile За поддържане на постигнатото.

# 66
 • тук и там където дойде
 • Мнения: 85
Аз съм пробвала какви ли не диети. Най голям резултат съм имала с разделно хранене. Доста от диетите са така драстични че след тях идват много здравословни проблеми. Истината е в психиката /да се настроим че не сме гладни/и да не хапваме обилно. Сладкото и тестените изделия пък са нещата които допълнително отежняват положение. На мен лично ми е много трудно да се въздържам от тях   newsm12

# 67
 • Мнения: 1 284
Между другото,случайно да познавате дебел вегетарианец?  Wink

...............
Да, да, да, и пак да.
Имам позната йога учителка, която е веган и е доста пълна, да не кажа дебела.....
Така, че не е само до неяденето на месо!!!

 Но когато човек има да сваля 20+ килограма не може да стане само с него и само с тренировки. Трябва нещо по-драстично.
Ами не съм съгласна.Аз свалих 23 килограма с разделно хранене и 3-4 пъти на седмица тренировки!!!

# 68
 • Мнения: 2 132
Ако ти е гинетично заложено да си пълен каквото и да правиш предполагам няма да успееш.

# 69
 • Мнения: 484
Няма такова нещо - генетично ти е заложена определена структура, но не и тегло.

# 70
 • Пловдив
 • Мнения: 11 282
Между другото,случайно да познавате дебел вегетарианец?  Wink

...............
Да, да, да, и пак да.
Имам позната йога учителка, която е веган и е доста пълна, да не кажа дебела.....
Така, че не е само до неяденето на месо!!!

 Но когато човек има да сваля 20+ килограма не може да стане само с него и само с тренировки. Трябва нещо по-драстично.
Ами не съм съгласна.Аз свалих 23 килограма с разделно хранене и 3-4 пъти на седмица тренировки!!!

Значи за теб разделното хранене е балансирано, но за други не е . Имам предвид, че не може да ядеш нормално и балансирано и да сваляш само със спорта. Може да се обиждате, но за мен разделното хранене също е донякъде крайност като Дюкан. И затова се сваля. А не можеш да ядеш всичко и да разчиташ само на спорта.

# 71
 • Мнения: 484
А не можеш да ядеш всичко и да разчиташ само на спорта.

Зависи от количеството, което изяждаш и колко често, колко качествено и какво спортуваш.

В моята практика имам много опровержения на горното твърдение

# 72
 • Мнения: 1 254
Чувала съм че трябва да се яде по малко и на често?Аз не мога така.Огладнявам винаги вечер.Цял ден мога и да не ям,но вечер озверявам Twisted Evil

# 73
 • Мнения: 6 346

Зависи от количеството, което изяждаш и колко често, колко качествено и какво спортуваш.

Личен опит нямам, защото съм мързелива Laughing и чак сега с диетата се захванах и със спорт и повечко движение, но определено съм виждала потвърждения на мнението на Поли Peace Мъжът ми, който дълги години е тренирал бойни изкуства и е блъскал фитнес, твърди същото и ме юркаше много, заради прословутия ми мързел  Crazy

# 74
 • Мнения: 484
Чувала съм че трябва да се яде по малко и на често?Аз не мога та … о вечер озверявам

Да, това е най-добрият вариант. А "не мога така" е само оправдание. Храненето е въпрос на навик, затова е добре да си създадем здравословни навици.

# 75
 • тук и там където дойде
 • Мнения: 85
Много е разпространено твърдението че е вредно да се храниш вечер, РХ не е крайна мярка още повече дори и да се отклониш малко не вреди т.е. не се отразява на теглото. При всеки е различно но обикновенно когато кг са драстично много причината не трябва да се търси само в храненето има и друг проблем поне при мен е така. А мъжа ми яде като слон "хаби храната". и не наддава и грам.

# 76
 • Мнения: 1 454
Ех, мъжете са друго нещо...те си нямат хормони да си трупкат на дупе и корем разни мазнини и тлъстини...

Някой написа...по-малко приети за сметка на изразходени хормони...какво има да се умува повече...

А колкото до храненето вечер...имаше специално пост-ната тема с диета, която препоръчва вечерното 'тъпчене' с храна, че даже и със сладко.
Разбира се, беше дадена изключително дълга и научно потвърдена аргументация по въпроса...

И НАИСТИНА индивидуалността в постигнатите резултати на всеки и е различна с различните диети...
И като говорихме за научни обосновки...Ето още една научна обосновка относно краставиците...http://venetzia.bloghub.org/2007/07/27/%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%80 … 0%B8%D1%82%D0%B5/

И се посмеейте малко какви гугутки можем да бъдем в името на 5 килограма по-малко...защото по коментарите след статията ще разберете, че съществуват хора , които дори не го намират за смешно Simple Smile

# 77
 • София
 • Мнения: 5 956
Ех, мъжете са друго нещо...те си нямат хормони да си трупкат на дупе и корем разни мазнини и тлъстини...

Някой написа...по-малко приети за сметка на изразходени хормони...какво има да се умува повече...

А колкото до храненето вечер...имаше специално пост-ната тема с диета, която препоръчва вечерното 'тъпчене' с храна, че даже и със сладко.
Разбира се, беше дадена изключително дълга и научно потвърдена аргументация по въпроса...

И НАИСТИНА индивидуалността в постигнатите резултати на всеки и е различна с различните диети...
И като говорихме за научни обосновки...Ето още една научна обосновка относно краставиците...http://venetzia.bloghub.org/2007/07/27/%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%80 … 0%B8%D1%82%D0%B5/

И се посмеейте малко какви гугутки можем да бъдем в името на 5 килограма по-малко...защото по коментарите след статията ще разберете, че съществуват хора , които дори не го намират за смешно Simple Smile

Искаш да кажеш калории?  Laughing

# 78
 • Мнения: 1 454
 hahaha hahaha hahaha
Да, калории исках да напиша...
Ама като в главата ми се върти въпроса за влиянието на хормоните и калориите и диетите и ... Simple Smile

# 79
 • Мнения: 1 254
Чувала съм че трябва да се яде по малко и на често?Аз не мога та … о вечер озверявам

Да, това е най-добрият вариант. А "не мога така" е само оправдание. Храненето е въпрос на навик, затова е добре да си създадем здравословни навици.


като пробвам да ям по малко и често,се чувствам дебела,преяла и ме мързи да движа . BlushЗа това казвам че не мога

Последна редакция: ср, 22 окт 2008, 14:15 от Мама терорист

# 80
 • Мнения: 1 454
като пробвам да ям по малко и често,се чувствам дебела,преяла и ме мързи да движа . BlushЗа това казвам че не мога

Ауу, все едно чета себе си...точно така! Simple Smile

# 81
 • Мнения: 6 346
Уф, това с краставиците е много смешно.  Laughing
Особено тия ,които са коментирали  Laughing

# 82
 • тук и там където дойде
 • Мнения: 85
И аз се посмях на това с краставиците  newsm78 а за коментарите не говорим  Joy

# 83
 • Мнения: 1 454
Да Simple Smile
Страхотно си кореспондира в момента с рекламата на кафе с антиоксиданти , маргарини с витамини, разтворимо кафе с витамини и всякакви глупости...само и само да звучи по-полезно Simple Smile

# 84
 • Мнения: 1 284
Да Simple Smile
Страхотно си кореспондира в момента с рекламата на кафе с антиоксиданти , маргарини с витамини, разтворимо кафе с витамини и всякакви глупости...само и само да звучи по-полезно Simple Smile

Тази реклама и на мен ми се струва адски тъпа....
Как кафето ще е мощен антиоксидант???
Пълни глупости!!!

# 85
 • Мнения: 1 454
Специално за кафето съм чела минимум 30тина изключващи се една друга статии- наскоро и шоколада беше обявен за животоспасяващ...
Както и да е де Simple Smile

Я да се изкажа директно по въпроса За и Против диетите

ЗА диетите съм - но нещо не ми се отдават тези дни

# 86
 • Мнения: 1 254
Да Simple Smile
Страхотно си кореспондира в момента с рекламата на кафе с антиоксиданти , маргарини с витамини, разтворимо кафе с витамини и всякакви глупости...само и само да звучи по-полезно Simple SmileОтносно витамините,чухте ли за новата минерална вода на С. с витамини?и не стига че лъжат като дърти цигани ами и е по-скъпа с около левче от отбикновенната Crossing Arms

Последна редакция: ср, 22 окт 2008, 23:06 от Мама терорист

# 87
 • Мнения: 1 284
Да Simple Smile
Страхотно си кореспондира в момента с рекламата на кафе с антиоксиданти , маргарини с витамини, разтворимо кафе с витамини и всякакви глупости...само и само да звучи по-полезно Simple Smile


Вода с витамини???
Луда работа.....

Относно витамините,чухте ли за новата минерална вода на Савина с витамини?и не стига че лъжат като дърти цигани ами и е по-скъпа с около левче от отбикновенната Crossing Arms

# 88
 • Мнения: 1 254
Да Сладкиш.вода с витамини.А,Ц,незнам си какви ,дрън-дрън.....като я пиеш в комбинация със селенчуци и плодове,бързо топиш мазнини  и ти укрепва тялото.... ooooh!

# 89
 • Мнения: 334
Само с молба да не споменавате марки, че ще ми дърпат ушичките. Не с лошо към колегите.
 Peace

# 90
 • Мнения: 1 254
лелеее,пак се издъних BlushНе се сетих за рекламата.  bouquet

# 91
 • Мнения: 1 454
Е, хайде сега - това не е реклама, само споменаваме определени продукти Simple Smile

За протокола открих Бг-Мамма, издирвайки производители на специфични марки продукти Simple Smile
Каквото и да напишеш в Гугъл - тема от бг-мама излиза мааксимум на втора страница  Flutter

А за водата с витамини не съм чувала  newsm78 Но скоро се спореше и по темата дали се пълнее или не от допълнително приемане на витамини, така че може да се намерят хора, които да оспорят и това

Madame Bonduelle , ще внимаваме разбира се и все пак никъде не се назовава марка Simple Smile
И във връзка с Бондюел...скоро разбрах , че граха - който си представях, че е зеленчук се води въглехидрат Sad много тъжно ми стана...А и карфиола как е като хранителна характеристика?

# 92
 • Мнения: 484
Ама то не пречи да е зеленчук и основно да носи въглехидрати като хранителен елемент.
Така е и с царевицата, с картофите. Не виждам как зеленчуците могат да са основно протеини или мазнини.
Има разлика, обаче между въглехидратите от зеленчуци и от шоколад, например. Едните са бавноусвоими, другите са бързоусвоими. При бързоусвоимите, ако не се изгорят веднага (или почти веднага), много лесно се трупат в мастните депа.

# 93
 • Мнения: 1 454
Thanks, Полин Simple Smile
Просто за всеки случай избягвам и тези въглехидрати ,макар и набавени от зеленчуци...  Peace
Най-хубавото е , че скоро започват постите и тогава искам не сикам ще огранича огромна част от продуктите , които приемам

# 94
 • Мнения: 1 254
Е, хайде сега - това не е реклама, само споменаваме определени продукти Simple Smile


А за водата с витамини не съм чувала  newsm78 Но скоро се спореше и по темата дали се пълнее или не от допълнително приемане на витамини, така че може да се намерят хора, които да оспорят и това

Madame Bonduelle , ще внимаваме разбира се и все пак никъде не се назовава марка Simple Smile


Никъде не се назовава,защото аз си го поправих още вчера след като разбрах че съм сгафила Blush

# 95
 • Мнения: 334
Цитат
Никъде не се назовава,защото аз си го поправих още вчера след като разбрах че съм сгафила Blush

За което благодаря 
  bouquet

# 96
 • Мнения: 1 254
Няма защо! Hugвече си имам обичка на ухото и ще внимавам Wink

# 97
 • Мнения: 334
И във връзка с Бондюел...скоро разбрах , че граха - който си представях, че е зеленчук се води въглехидрат Sad много тъжно ми стана...А и карфиола как е като хранителна характеристика?

Грахът съвсем си има въглехидрати, което не му пречи да е зеленчук. Няма растение без въглехидрати и това изобщо не е причина за тревога. Въглехидратите участват в жизнените процеси на растенията, а влизат и в състава на клетъчните им стени.
 
Някои зеленчуци са по-калорични от други (справка - графиките; понеже питате за карфиола, го слагам пръв). Не всички въглехидрати от растенията се усвояват - човешкият организъм няма механизмите на тревопасните животни да усвоява целулозата. Ето защо, богатите на целулоза зеленчуци (като зелето, например), дават усещане за ситост, а реално не се "лепят". Това, което носи до голяма степен хранителната стойност (енергията) от растенията, всъщност е скорбялата (нишестето).
 

Легенда:
1. Карфиол
2. Броколи
3. Брюкселско зеле
4. Моркови
5. Грах
6. Зелен фасул
7. Зрял фасул
8. Царевица

И понеже се заговорихме за въглехидратите, ето ги и тях:


Поздрави

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 19:01 от Madame Bonduelle

# 98
 • Мнения: 11 610
Диета, диета и пак съм си същата........няма смисъл........  Sad

Абсолютно същата работа........

За да има ефект от диетата, означава ли,че след това цял живот трябва да си на диета?

# 99
 • Мнения: 1 284
Диета, диета и пак съм си същата........няма смисъл........  Sad

Абсолютно същата работа........

За да има ефект от диетата, означава ли,че след това цял живот трябва да си на диета?
Не!!!
Защо при вас не се получава?
Може би имате някакъв хормонален проблем. Проверете си хормоните на щитовидната жлеза TSH,TAT и MAT, защото в много случай проблема с не свалянето на кила означава проблем с някой хормон.
А може би и трябва да спортувате???

# 100
 • Мнения: 11 610
Защо при вас не се получава?
Може би имате някакъв хормонален проблем. Проверете си хормоните на щитовидната жлеза TSH,TAT и MAT, защото в много случай проблема с не свалянето на кила означава проблем с някой хормон.
А може би и трябва да спортувате???

При мен щитовидната жлеза е добре. Точно тази седмица си правих изследвания за това. Но се оказа,че един хормон - ИРИ - при норма 17, при мен е 35. И точно от него ми идват ядовете, като се има предвид,че имам и повишено ниво на пролактина и тостестерона, както и поликистозни яйчници с изключително редки включвания на цикъла и картинката е пълна.

За съжаление е вярно и това, че в последно време не спортувам.......Ако изкл. тази година(по ред причини) други години поне много вървях пеша.......

# 101
 • Мнения: 1 284
Защо при вас не се получава?
Може би имате някакъв хормонален проблем. Проверете си хормоните на щитовидната жлеза TSH,TAT и MAT, защото в много случай проблема с не свалянето на кила означава проблем с някой хормон.
А може би и трябва да спортувате???

При мен щитовидната жлеза е добре. Точно тази седмица си правих изследвания за това. Но се оказа,че един хормон - ИРИ - при норма 17, при мен е 35. И точно от него ми идват ядовете, като се има предвид,че имам и повишено ниво на пролактина и тостестерона, както и поликистозни яйчници с изключително редки включвания на цикъла и картинката е пълна.

За съжаление е вярно и това, че в последно време не спортувам.......Ако изкл. тази година(по ред причини) други години поне много вървях пеша.......
Значи за това не можеш да постигнеш желания резултат.
Пиеш ли нещо за регулиране на тези хормони?

# 102
 • Мнения: 11 610
Пиеш ли нещо за регулиране на тези хормони?

Тъй като нямам цикъл, не могат да ми направят изследвания на хормоните. Сега чакаме цикъл Mr. Green - малко мисия невъзможна, но чакаме.......До тогава - въпреки,че нямам диабет(пак изследвания тази седмица) - пия едно антидиабетно лекарство, от което ендокриноложката ми каза,че други са се повлиявали добре....Пия го от 3 дни и чакам резултата от него.....

# 103
 • Мнения: 2 092
Сиофор ли е лекарството  Rolling Eyes
определено щом има поликистозни яйчници, най-вероятно се касае за повишени нива на "мъжките" хормони
има само три хормона с изискване към точно определен ден от месечния цикъл при жената, които в твоя случай са също достатъчно важни /по-скоро съотношението между два от тях/
LH Лутенизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2 Естрадиол
за останалите няма изискване за ден, така че не е необходимо да чакаш цикъл Peace
Тестостерон
Дехидроепиандростерон (ДХЕА/DHEA)
Пролактин
Прогестерон

# 104
 • Мнения: 11 610
Сиофор ли е лекарството  Rolling Eyes

Да, да....някакви наблюдения върху него? Може и на ЛС......За хормоните - добре си го обяснила.....

# 105
 • Мнения: 2 959
...А след като сваля каквото е нужно ще се храня много балансирано...За поддържане на постигнатото...
Дюкянске Шеривке, да не Си забравиш обещанието, чули?! Успех Ти желая в избраният път към постигане на целта. А колкото до РХ, не мисля че е крайност, но всеки вижда нещата под различен ъгъл.
По отношение на диетите, и аз съм против тях и съм за правилно, съчетаните и здравословни хранителни избори.

Мадам Бондюел, ще ми е интересно да чуя и Вашето мнение като жена и фармацефт за диетите, приемате ли ги или не, защото, темата е пусната от фармацефта, интригуващо е какво мисли жената във Вас?

# 106
 • Мнения: 334
Мадам Бондюел, ще ми е интересно да чуя и Вашето мнение като жена и фармацефт за диетите, приемате ли ги или не, защото, темата е пусната от фармацефта, интригуващо е какво мисли жената във Вас?

Първо, да пожелая успех на всички, които са поели трудния път да пазят диета, защото това е винаги голямо предизвикателство.

Kalida, ще бъда съвсем честна с Вас - много внимавам с тази тема, защото повечето хора имат мнение по нея и е трудно да се уцели балансът между здравословното тегло и представата за красива фигура. Истината е, че голяма, даже огромна част от жените се подценяват и виждат повече дефектите, отколкото качествата си. Имам не малко познати, при които разликата между ръст (в сантиметри) и тегло (в килограми) е повече от 120 и те въпреки това се оплакват колко са напълняли. Ако природата е предопределила да сме закръглени на някои места, това никак не е случайно - мастната тъкан, освен за "депо за енергия" служи и за предпазване на определени органи от външни влияния и студ - бъбреци, полова система... Една разлика от 112-115 между ръст и килограми (подчертавам - това не е абсолютна мярка, а само приблизителна идея) за жени, е съвсем нормална и не бива да буди тревога. Независимо какво се опитват да ни наложат модните магазини или дрешките в гардероба.

Когато, обаче, съвсем обективно трябва да се стигне до диета, тогава е наистина трудно. Всяка от нас сигурно е имала както своите малки победи, така и не толкова успешни опити. Въпрос както на воля и настройка, от една страна, така и на организъм - от друга. В момента Дюкан е огромен хит, съгласна съм - виждала съм дама, при това фармаколог, която се кълнеше, че никакви диети не й помагат (има и фактор възраст, защото метаболизмът от един момент нататък се забавя), която след месец стриктно спазване на диетата смъкна 8 килограма. Понеже ме питате за лично мнение, смятам диетата за малко крайна. Резултати дава, но те би следвало да дойдат постепенно, за да може организмът да "свикне" с новите килограми и да ги "възприеме" за нормални. Борбата по запазването им също не е лека, но пък крайният резултат си заслужава......

И понеже стана един доста дълъг пост, за финал: наистина предпочитам темата да остане отворена и всеки да си изкаже мнението. Ако считам нещо за вредно за здравето, ще се обадя, но ако се касае за здрав човек, който е намерил най-добрия начин за себе си да се храни балансирано, това е повече от чудесно, а може и някой друг да последва примера му.
  bouquet

# 107
 • Paradise
 • Мнения: 3 094
"Диета" - означава режим на хранене.

При едни Аткинс, при други Дюкан, при трети разделното хранене води до успех.
Организмът ни се нуждае от всичко - и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати, но всичко в умерени количества. Всяко прекаляване е вредно.

Качеството на храната е много важен момент.
За съжаление, в днешния модерен свят 99% от храната е химия - оцветители, набухватели, консерванти, стабилизатори и прочие дивотии. Което също води до повишаване на килограмите и разните му там болести.
За зеленчуците и плодовете същото важи.

Ограничаване на количеството на храната, повишаване на нейното качество, и много движение.

# 108
 • Мнения: 1 254
Здравейте!Аз съм ужасно злояда и се чудех дали не мога да карам само на зеленчуци и плодове?Дали ще даде някакъв ефект?Вече пробвах само на солети и вода,но не се получи.на третия ден бях захапала едно пилешко бутче.Много наддадох през бременността.останаха ми само 7кг за сваляне и не мога.каквото и да правя си седя на едно и също място.  bouquet

# 109
 • Мнения: 334
Здравейте!Аз съм ужасно злояда и се чудех дали не мога да карам само на зеленчуци и плодове?Дали ще даде някакъв ефект?Вече пробвах само на солети и вода,но не се получи.на третия ден бях захапала едно пилешко бутче.Много наддадох през бременността.останаха ми само 7кг за сваляне и не мога.каквото и да правя си седя на едно и също място.  bouquet

Опитайте се да ядете балансирано - например, нискомаслено кисело мляко с овесени ядки на закуска, голяма салата на обяд, плод за вечеря. Не отрязвайте изцяло млечните и месните (особено бяло пилешко месо и риба) продукти, тъй като организмът Ви се нуждае от белтъци и най-вече от калций, особено ако скоро сте изкарали бременност. Вие сама ще прецените каква диета Ви подхожда най-добре, но основните принципи са по-малко тестени и сладкарски изделия - повече плодове и зеленчуци.

# 110
 • Мнения: 2 959
...Ограничаване на количеството на храната, повишаване на нейното качество, и много движение...
Пипинце, много се радвам да се засечем. Доста ясно и конкретно си го формулирала, но понякога изкушенията са доста силни и в тез моменти на минаване на здравосл. граница ми е интересно как преборваш чуството за вина, намаляваш храната ли или разтоварване правиш? Максим е доста пораснал, слабостта на мама е, нали?!
Мадам Бондюел, не знам колко му е тук мястото но понеже четох нещо интересно за една диета искам да го споделя, Вие сигурно сте отдавна запозната, но може на някой Момичета да им е от полза?! А по точно предпочитането на ниски GI храни намалява отслабването  на зрението с възрастта/ AMD/, както има благотворно влияние за сърцето и помага за диабета.
"Малодетна" Мамо, успех с новото лек- во и дано помогне, че да се сбъдне близнашката мечта!

# 111
 • Paradise
 • Мнения: 3 094
Привет, Калида, драго ми е да те видя Hug

Ограничаване на количеството, но не и за сметка на качеството.

Освен това за себе си открих, че трябва да имам физическо натоварване, за да си дойдат нещата на място. Затова и тръгнах на народни танци 2 пъти седмично (фитнесът не е "моят" спорт). Вкъщи също си пускам народна музика и играя. Резултат има.

# 112
 • Мнения: 1 254
То май от почти всяко раздвижване има ефект.преди време тренирах спортни танци.Но на едно състезание разтегнах сухожилие и се отказах.След като родих си танцувам в къщи.ей така за кеф и определено има ефект Peace

# 113
 • Мнения: 1 284

Освен това за себе си открих, че трябва да имам физическо натоварване, за да си дойдат нещата на място. Затова и тръгнах на народни танци 2 пъти седмично (фитнесът не е "моят" спорт). Вкъщи също си пускам народна музика и играя. Резултат има.
Съгласна съм. Само с диета не става. За да се стегне и оформи едно женско тяло след раждането, трябва и спорт. Вече два месец плувам по 2 пъти в седмицата и тялото ми е като на ученичка. А преди какви паласки, какъв корем, ръце и многооо целулит не е за разправяне..... ooooh! ooooh! ooooh! Sick Sick Sick

# 114
 • Мнения: 831
Цитат
. Резултати дава, но те би следвало да дойдат постепенно, за да може организмът да "свикне" с новите килограми и да ги "възприеме" за нормални. Борбата по запазването им също не е лека, но пък крайният резултат си заслужава......
Мда -това е напълно вярно.Най-важното е след спазване на каквато и да е диета,да
се промени начина на живот.Бившия дебеланко да се научи на балансирано  и здравословно хранене.Тогава ще има успех.  Peace

# 115
 • Мнения: 2 110
А, какво правите когато много ви се яде ?

# 116
 • Пловдив
 • Мнения: 11 282
Ами ядем Simple Smile

# 117
 • Мнения: 1 454

 hahaha hahaha hahaha
nice  Peace

Ривела , скоро попаднах на две-три теми по въпроса...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=348965.0
и
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=350132.0

успех!

# 118
Не знам какви ефекти сте имали от тези диети но аз съм опитвала какви ли не но ефекта е нулев в повечето случай за това измислих друг начин тъй като живея на 14 етаж реших да спра да използвам асансьор и да ви кажа ефекта за 2 седмици беше невероятен бях свалила 12 килограма и краката ми бяха заприличали на Бен Джонсан.

# 119
Нова съм в този сайт и ми харесват много темите които прочитам и се надявам да помогна някой с моите коментари. Така в една голяма част от живота си съм изучувала кой храни какво съдържат в крайна сметка когато разбрах какво трябва да ям за да отслабна много ме домързяваше да се занимавам ежедневно с приготвянето на храната осбенно като се има на в предвид и другите ми домакински задължения като пране гладене на ризките на милото простиране искарване на голямото миризливо куче на милото и тем подобни неща най ми беше лесно да се наям с ядки и солети или някви други боклуци и да седна пред телевизора и да изгледам някоя болна сапунка да си порева няколко минутки и да се върни милия да му спретна една салатка към ракииката и т.н. До момента в които родих големия човек който излезе от мен четири кила и полвина ужас но ужаса тепърва започна защото бях качила 33 килограма от горе и не започваха да падат минаха дни месеци нищо не се промени. В ден от голямата ми депресия с килата една приятелка ми предложи от това кафе Витаголд но никакъв ефект всъщност имаше слабителен после пробвах калорекс и от него само си гълтах корема и ефект никакъв оказа че каквото и да гълтам няма да отслабна.В крайна сметка отслабнах но не с диети ако някой иска да разбере как да ми пише. Извинявам се многото правописни грешки и че не използвам припинателни знаци.

# 120
 • Мнения: 212
Не знам какви ефекти сте имали от тези диети но аз съм опитвала какви ли не но ефекта е нулев в повечето случай за това измислих друг начин тъй като живея на 14 етаж реших да спра да използвам асансьор и да ви кажа ефекта за 2 седмици беше невероятен бях свалила 12 килограма и краката ми бяха заприличали на Бен Джонсан.
Ще ме извиниш,ама ми звучи невероятно за 14 дни -12кг.....

# 121
 • Мнения: 405
 Crazy  хахохихи, а колко колограма си била преди да свалиш тези 12?

Иначе по темата - против съм зверските диети /японско чудо, плодова диета и др. / , съчетани с натовареното ни ежедневие - това е обречено на неуспех от самото начало. За да се подложи на тежка диета човек има нужда от почивка и да се занимава само с това.

СЛед като родих, имах 6-7 кг за сваляне - свалих ги с режим /1400 калории дневно и 2-3 часа упражнения на ден/
Ударно, за 1 седмици 4 от килограмите изчезнаха. Но се занимавах само с това. Бебето беше вече на 7 месеца, не кърмех и имаше на кого да го оставя за първата седмица.
След това минах на режим зеленчуци и нетлъсто месо + 2 пъти седмично тичане и гимнастика и останалите кг изчезнаха за още 2 седмици.

Сега поддържам фигура със следния режим - по-принцип всичко си позволявам, но по малко.  Mr. Green
Избягвам газираните напитки, соковете, пици, банички и пр. тестени изделия, от сладкото си позволявам черен шоколад, без него не мога  Laughing
Пия кафе обаче, не ми се разделя с него засега  Blush
Продължавам да наблягам предимно на зеленчуците, птиче месо и риба, плодовете и черен шоколад  Joy

# 122
 • Мнения: 1 284
Не знам какви ефекти сте имали от тези диети но аз съм опитвала какви ли не но ефекта е нулев в повечето случай за това измислих друг начин тъй като живея на 14 етаж реших да спра да използвам асансьор и да ви кажа ефекта за 2 седмици беше невероятен бях свалила 12 килограма и краката ми бяха заприличали на Бен Джонсан.
Така е..без движение няма добри резултати и от продължителни диети.....

# 123
 • Пловдив
 • Мнения: 11 282
Не знам какви ефекти сте имали от тези диети но аз съм опитвала какви ли не но ефекта е нулев в повечето случай за това измислих друг начин тъй като живея на 14 етаж реших да спра да използвам асансьор и да ви кажа ефекта за 2 седмици беше невероятен бях свалила 12 килограма и краката ми бяха заприличали на Бен Джонсан.
Така е..без движение няма добри резултати и от продължителни диети.....

И аз така си мислех, но се оказа, че не е вярно.

# 124
 • Мнения: 1 284
Не знам какви ефекти сте имали от тези диети но аз съм опитвала какви ли не но ефекта е нулев в повечето случай за това измислих друг начин тъй като живея на 14 етаж реших да спра да използвам асансьор и да ви кажа ефекта за 2 седмици беше невероятен бях свалила 12 килограма и краката ми бяха заприличали на Бен Джонсан.
Така е..без движение няма добри резултати и от продължителни диети.....

И аз така си мислех, но се оказа, че не е вярно.
Кое не е вярно???Че е свалила 12 кг, за 14 дни ли?
Или, че без спорт няма добри резултати?

# 125
 • Пловдив
 • Мнения: 11 282
Че без спорт няма резултати. Но без да се обижда момичето, което твърди, че е свалило толкова килограми за толкова дни и това не ми се вярва.

# 126
 • Мнения: 2 959
...В крайна сметка отслабнах но не с диети ако някой иска да разбере как да ми пише...
Хахохихи, за качването на стълбите ли имаш предвид с тоз постинг?! Поздравления от мен за постигнатите резултати, дори да не са точно 12кг за точно две седмици, придобитата мускулна маса за сметка на мазнините в Тялото ти, както и физическото натоварване ежедневно си заслужава усилията Ти.
Ей, Вие завиждащите- Морска Сирено и Ти, разхубавяваща се Шеривке, не подлагайте на съмнения чуждият опит, ами споделяйте Вашият. Лидерко на Дюкянките, поздравления за загубените 25кг, напредваш към целта бавно и славно, явно скоро ще я стигнеш, обеща да се похвалиш, нали няма да забравиш?!

# 127
 • Пловдив
 • Мнения: 11 282
Ами опитът е в подтемата за диетите - над сто теми Simple Smile А като постигна целта си ще ме чуят всички  Joy