Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 юли 2005, 13:10 ч.

Болни млечни зъби

 • 8 473
 • 9
 •   1
Отговори
Здравейте мами,
Имам голяма нужда от съвет или подкрепа. Не знам дали сте се сблъсквали с това...не го пожелавам на никой.
Моят син е на 3 години (скоро ни е рожденният ден), но вече имаме доста проблеми с млечните зъби. Горните 4 предни зъба му се "разболяха" преди около половин година. Започна да се рони емайла им и ме посъветваха от няколко места да го заведа на зъболекар за да го намажат със сребърен нитрат.  Thinking Това щяло да спре процеса на ронене, като единственото неприятно нещо ще е че зъбите стават чисто черни. Съгласих се, т.к. половината от зъбите вече се бяха счупили. Малко след второто намазване обаче в основата на зъбите му се образуваха няколко ужасни гнойни фистули (наистина беше страшна картинка). Заведохме го за пореден път на зъболекар, за да спука фистулите, след това се наложи да пие антибиотик за да се приберат възпалените венци. Всичко това няма да ви описвам с колко рев и мъка от негова страна беше съпроводено Cry Отвориха му единият зъб за да го почистят (и аз не знам как успяха). Накрая ме посъветваха да го заведа в специализирана поликлиника за да му лекуват зъбите с пълна упойка, защото много мърда и е опасно да се работи с инструменти в устата му.  #2gunfire Естествено аз не съм съгласна да подложа детето си на нещо подобно, но и не мога така да оставя нещата. Това, което е останало от тези зъби е започнало да гние и той самият ми казва че му мирише на лошо в устата #Crazy
Ако някой може да ми даде съвет...моля пишете...
Ако можете и да ми препоръчате добър детски стоматолог в София, т.к. този който ни лекува е в Стара Загора, а скоро синът ми идва в София.

# 1
 • Мнения: 2 524
И на сина ми зъбите бяха развалени, но не ги чаках толкова.На 3 г. с пълна упойка му направиха 5 пломби ,от които 2 бяха пулпити! Всичко това продължи 1,5 ч. и детето нищо не разбра.Не искам да си помислям какви мъки и травми щяха да са ако трябваше да ги лекуваме- ми то за едно намазване го държим трима! Да не говорим, че има вякакъв ефект само в нечелен кариес , а при гангрени с фистули/както е при вас/ все едно нищо не правите!Спокойно, ако решите ще ти дам координати , в гр. Пловдив сме, не сме плащали нищо, минава от здр. каса! А упойката не е като за операция само го приспиват!

# 2
 • Мнения: 2 013
Здравей,
състоянието на зъбите, което описваш е точно като при дъщеря ми, при нея започна даже преди да навърши 2 г. При сина ми - те са близнаци - също нещата не бяха розови, емайлът също започваше да се рони, но само на предните два и общо взето доскоро бяха цели, макар и по-тъмни, но сега единият се счупи наполовина. Те са на 5г и 7 месеца.
Когато започнаха проблемите ни, разбира се, веднаха хукнахме на зъболекар, където ни обясниха, че единственото, което може да се направи е да се мажат със сребърен нитрат, за да се запазят остатъците. Обясниха ни, че се случва - или от шишетата с биберони, с които имаха навик да заспиват, или пък не им е достигнал калции през време на бременността - двама са все пак. Казаха ни да пазим корените, това е най-важното, за да могат постоянните зъбки а си имат място на венеца и пр. Подчертаха, че млечните зъби нямат връзка с постоянните, които могат да бъдат най-здравите на света. Много бях нещастна.
Сега, когато тя започна вече да сменя зъбите - имаме два нови долу, съм далеч по-спокойна. Като свикнеш да гледаш детенцето си с черна усмивчица, даже ти се струва чаровно.
Знам, че това, което те притеснява са гнойните абсцесчета или както там се казват, върху венеца горе. При нея също се появяваха от време на време. Тъй като сме на място, където не бих потърсила зъболекар - Афганистан - това, което правех е да я карам да се жабурка с вода за уста - някоя, която е по-вкусна. Ти самата с клечка за уши с йод можеш да натъркваш абсцесчетата.
АЗ ОБАЧЕ НЕ БИХ ВОДИЛА ТАКОВА МАЛКО ДЕТЕ НА ЗЪБОЛЕКАР ЗА БОЛЕЗНЕНИ ПРОЦЕДУРИ!!!! Казвам го от личен, изстрадан опит. При мен, на около 4-5 г. предните зъби също бяха станали чернички. Освен това съм имала кариеси и назад, което, слава богу, не е случаят при моите деца. Спомням си титаничните опити на майка ми да ме сложи на зъболекарски стол, моето отчаяние, как се бих с една зъболекарка и т.н, т.н.... Нямам много отчетливи спомени от детството си, но този е доста силен. Резултатът е, че после ходех на зъболекар, само ако не мога вече да търпя болката. Този ужас ми остана за цял живот. Имам потенциално добри зъби, но поради нелекуване на малки кариесчета, вече съм извадила 2.... Е, сега на 30 и кусур, го правя, но с много упойки.
Познавам и други хора, които като малки са имали този проблем - предните зъби са им се изронили преди 3 г., но сега всичко при тях е ОК.   
Заведи детенце на консултация при добър детски стоматогол, попитай го как в домашни условия да решавате проблемите с абсцесчетата, но не давай да му бъркат с машинки в зъбетата.... Мажете го по-често със сребърен нитрат - може да намажете и съседните зъбчета, за да не се предава към тях.... Въпреки че ние сме ги мазали общо 2 пъти, май, всички останали зъби, освен предните горни 4 при нея, са бели и здрави, даже черни точици нямат.
И много хигиена на устата, за да не му мирише - дъвки, води за жабуркане, миене по няколко пъти на ден.... И флуор на таблетки - всеки ден, с почивки от по 10-ина дни.
Не знам дали постъпихме правилно с нашите деца, но сега, когато скоро ще започнеме да сменяме зъби, ми се струва, че няма проблем.
При всички случаи обаче се консултирай с детски стоматолог и в София, даже с двама - трима, преди да разбереш наистина ли е наложително да се слагат пълни упойки и да се прави нещо по зъбите. Ако може да стои така в следващите 2-3 години, по-добре....

# 3
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Има някои антибиотици и то от детските, които увреждат млечните зъбки, но за съжаление не знам кои са. Лекарите обаче знаят и въпреки това ги изписват. Това, разбира се, не е единствената причина.

# 4
 • Мнения: 2 524
Да вярно е че проблемите с млечните зъби не означава че и постоянните ще са предразположени към кариес, но наличието на инфекция в коста и фистули може да увреди зародиша им! Така че трябва да се лекуват, а това не става само със сребърен нитрат.И защо да го гледаш със черни зъби? Сина ми има страхотна бяла пломбичка на предния зъб и въобще не личи нищо.С едно съм съгласна- да не се насилват нещата! Трябва да намерите добър стоматолог, много търпелив ,който да прадразположи детето и да го лекува, ще отнеме месеци , или както аз постъпих- с упойка.

# 5
Здравейте,
благодаря на всички, които ми отговориха. Все пак аз съм майката и трябва да преценя как постъпя. newsm78
veni-b не се ли колебаеше като мен преди да подложиш сина си на подобно нещо? Все пак това са 3 години само ?! Със сигурност ще го заведа на зъболекар и в София, но не съм убедена за упойката. А как разбра че при сина ти са пулпити? Правихте ли снимка преди това?
Мила Divana, при теб явно нещата не са били особено лесни. Това за мазането с йод и на мен ми го казаха вчера. Не знам обаче как ще го правим - той не дава никой да му пипа в устата? А на колко време ги мажеше? Предполагам че става въпрос за 10% разтвор на йод?

# 6
 • Мнения: 2 524
С йода се действа внимателно ,защото изгаря лигавицата! За пулпитите - в процеса на работа се разбра, просто кариеса е до пулпата. За колебанието- той имаше месеци преди това две пълни упойки и нинак не исках да се стига до там, но като виждах че е абсолютно невъзможно да се работи ,предпочетох здрави зъби .А упоиката не е толкова драстична, просто приспиват детето и това става в кабинет ,на стом. стол,няма интубации и т . н ..Другото опасно е  след чести инфекции да се наложи да се вадят зъбите , а ако това стане по- рано , то трябва да са сложат местопазители- представяш ли си травмата? За София- потърси д-р Маркова от Стомат. факултет , детски стоматолог. Прави чудеса със неспокойни деца. Трябва са се въоръжите с много търпение- може да се наложи да ходите месеци само и само да не ен насила! Съвета ми е - не оставяйте нещата така!

# 7
Мерси veni-b, ще потърся тази д-р Маркова. Поне да се опита да погледне в устата му Sad Като се сетя какъв рев рева последния път и настръхвам....

# 8
 • Мнения: 1 214
Има някои антибиотици и то от детските, които увреждат млечните зъбки, но за съжаление не знам кои са. Лекарите обаче знаят и въпреки това ги изписват. Това, разбира се, не е единствената причина.

Аугументина със сигурност!

# 9
 • Мнения: 7 718
Първата пломба на дъщеря ми сложих на година и половина.
Разбира се, появиха се нови кариеси, но аз бях упорита и веднага на зъболекар. Първоначално бяха големи ревове, после свикна.
Вярно, че е травмиращо, но много зависи от зъболекаря. Потърси си детски.
Усложнения нямаше, само защото правехме по десетина пломби годишно - правим, падат и т.н.
За венците - горещо ти препоръчвам разтвор на прополис, невероятен ефект, лично съм го изпитала на себе си.
И по-добре ревове на малък кариес, отколкото фистули на венците

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт