Хитринки и магийки в кухнята ви

  • 24 272
  • 124
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 4 496


Когато варя сместа на мусаката добавям и една ч.ч. прясно мляко. Става много вкусно  Peace


Когато я вариш? newsm78

# 106
  • Мнения: 364
Аз като правя кюфтета винаги слагам галета и малко водичка,всички които са ги яли казват,че са много по сочни от тези с хляб Peace
А боб като варя слагам малко водка и захар увира по бързо Peace
Картофи в плик правя,като сложа нарязаните картофи с малко сол и масло, а в тавичката слагам вода Peace
Като правя зеле първо го стривам с сол и в глинен съд във фурната
Картовените кюфтета ги правя с готово картофено пюре(само с Бела става)
Много полезна тема

# 107
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Ау, колко полезни нещица научих. Страхотни сте!!!

# 108
  • Мнения: 4 496

Картовените кюфтета ги правя с готово картофено пюре(само с Бела става)


Би ли написала точно как ги правиш с картофеното пюре? 

# 109
  • Мнения: 364

Картовените кюфтета ги правя с готово картофено пюре(само с Бела става)


Би ли написала точно как ги правиш с картофеното пюре? 

Изсипвам картофеното пюре и слагам лук,магданоз,сирене и едно яйце.Разбърквам и добавям по-малко топла водичка докато стане като тесто и оставям за около 5мин. пробвам и ако е много гъсто добавям още малко вода. Оформям кюфтетата и овалвам в яйце и пържа.
(подправките са на вкус) това е . стават точно за 20мин. Hug

# 110
  • Мнения: 364
Честит имен ден на всички  bouquet  bouquet  bouquet

# 111
  • София
  • Мнения: 2 160


Когато варя сместа на мусаката добавям и една ч.ч. прясно мляко. Става много вкусно  Peace


Когато я вариш? newsm78

Варя / Задушавам картофите и каймата предварително. След това ги запичам.

# 112
  • Мнения: 4 496

мистерия, MadGirl,   bouquet  bouquet

# 113
  • София
  • Мнения: 2 160
Защо? 

Опс , то било  nick name  Embarassed

# 114
  • Мнения: 364
Морковите винаги ги слагам в фризера(почистени,и цели)По бързо увират след това
Подправките магданоз,копър,целина,дивисил си ги режа и в камерата.Аромата е същия като на пресните Peace
с чушките по същия начин нарязани и в камерата също и цели за пълнене Peace
Слагам още и кьопало в кутии от сладолед Peace

# 115
  • Countryside
  • Мнения: 11 626

Изсипвам картофеното пюре и слагам лук,магданоз,сирене и едно яйце.Разбърквам и добавям по-малко топла водичка докато стане като тесто и оставям за около 5мин. пробвам и ако е много гъсто добавям още малко вода. Оформям кюфтетата и овалвам в яйце и пържа.
(подправките са на вкус) това е . стават точно за 20мин. Hug
Много интересно, ще пробвам.

# 116
  • Мнения: 364

Изсипвам картофеното пюре и слагам лук,магданоз,сирене и едно яйце.Разбърквам и добавям по-малко топла водичка докато стане като тесто и оставям за около 5мин. пробвам и ако е много гъсто добавям още малко вода. Оформям кюфтетата и овалвам в яйце и пържа.
(подправките са на вкус) това е . стават точно за 20мин. Hug
Много интересно, ще пробвам.
Това са подправки за една опаковка картофено пюре но става само с Бела с,други съм пробвала и не става Peace

# 117
  • Мнения: 1 283
Копнах ви го от друг сайт Wink

Риба и морски дарове

Люспите на рибата се чистят много лесно, ако тя предварително се потопи за кратко в съд с вряла вода или като се остави да престои в оцет.

За да се намали неприятната миризма при варене на риба, във водата се прибавя саламура от кисели краставички (1/2 чаша на 1 л вода).

Рибата не залепва за тигана, ако към мазнината се прибави предварително малко сол.

За да не се плъзга рибата при чистене, ръцете се посипват със сол. Ако люспите се чистят трудно, рибата се потапя за минутка във вряща вода или се полива с оцет.

Мидите се познава дали са пресни, ако се отворят веднага щом заврят.

Можем да познаем дали рибата е прясна, като я потопим в студена вода – ако потъне на дъното, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е развалена.

Купувайте прясна риба само когато се предлага поставена в съдове, пълни с лед.

Ще познаете прясната риба по очите – те трябва да бъдат блестящи и прозрачни, а цветът на хрилете да е яркочервен.

Когато готвите месо или риба в микровълнова фурна, за да се сготви хубаво отвътре, е препоръчително да се нареже на парчета.

Когато си купувате миди, избягвайте да избирате тези, които са тежки. Това означава, че при улова те вече са били мъртви и са пълни с пясък.

Когато подготвяте за консумация шаран, трябва много внимателно да отстраните заседналата кръв в коремната кухина, защото в противен случай ще горчи.

Когато купувате калмари, избирайте най-дребните, защото те са и най-крехки.

Месо

Месото се запазва при горещо време най-добре в студена вода.

Пиле на грил се изпича най-добре, като вратата на фурничката се остави отворена. То се посолява, след като започне да хваща коричка.

За да станат пържените кюфтета по-сочни, вече направени, но сурови, се оставят да престоят два часа в хладилник, а преди пърженето се овалват в галета. Хлябът, с който се меси каймата за кюфтетата, трябва да е сух и да се залее с вода или с прясно студено мляко.

Жилавото месо се вари лесно, ако се счука добре и във водата, в която ще се вари, се сложат 2-3 лъжици оцет или ракия.

Дробът става много вкусен, ако се сложи да престои един ден в прясно мляко, преди да се сготви.

Мухите не кацат върху прясното месо, ако то се натрие с лимон.

За да стане месото, което приготвяте, по-крехко, преди да го изпечете, го накиснете за 1 час в прясно мляко.

Пилешкото месо става много по-ароматно, ако, когато приготвяте цяло пиле, го натриете хубаво с лимон

За да изпечете добре месото има два начина: можете да го сложите в нагорещена фурна при висока температура, която да намалявате по време на печенето, или да поддържате една средна постоянна температура по време на цялото печене.

За да стане парчето месо по-ароматно, се шпикова и се поставят подправки, маслини или скилидки чесън.

Парче месо с кокал се вари много по-бързо, отколкото без, защото кокалът има много по-голяма проводимост на топлина, отколкото месото.

Бялото месо от птици ще стане много по-крехко, ако го оставите да престои за няколко часа в прясно мляко, преди да го сготвите.

Ако искате да запазите фигурата си, можете да си спестите калории, като отстраните тлъстите части на месото.

Когато ядете пилешко, а холестеролът ви е висок, отстранявайте кожата, която съдържа много мазнини.

Ако ви се наложи да консумирате месо от по-старо животно, за да стане по-крехко, трябва да го мариновате предварително за около час в ракия.

Когато приготвяте руло от кайма или месо, можете да сложите каймата върху намаслен лист алуминиево фолио и така ще го завиете много по-лесно.

Мляко и млечни продукти

Мляко, масло и каймак трябва да се държат далеч от лук, зеле или корени за супа, защото поемат бързо миризмата им и придобиват неприятен дъх.

Когато варите мляко, за да не изкипи, намажете края на съда с масло.

Чаша мляко освежава паметта и ви кара да се усмихвате по-често – съдържа калций и фосфор, които премахват вредните вещества върху емайла на зъбите и така ги предпазват от образуване на кариес

Ако усетите неприятна миризма в гардероба си дори след като сте го почистили, сложете по една чаша врящо мляко на всяко рафтче за едно денонощие и миризмата ще изчезне.

Ако искате да бъдете във форма, винаги когато е възможно замествайте сметаната с мляко.

Не бива да се прекалява с разбиването на сметаната от животински произход, защото може да се пресече. Затова е по-подходящо да се използва суха сметана, която обикновено има същия вкус.

Пушеното и топеното сирене се режат най-лесно, ако са току-що извадени от хладилник и се използва специален лък за рязане на меки сирена. Може да се използва тънък остър нож, който след всяка нарязана филийка се потапя в леденостудена вода. Друг вариант е да се почисти и превари парче много тънка тел и да се реже с нея.

Маслото се запазва дълго време, ако се обвие в кърпа, напоена с вода и винен оцет.

Ако искате да си намажете филия с масло, а в хладилника то е замръзнало, сложете го в микровълнова фурна за 30 секунди на максимална мощ и то ще се размекне.

Яйца

Яйцата не се пукат при варене, ако във водата се прибави малко сол.

Жълтъците, с които се мажат отгоре сладкишите, няма да потъмнеят, ако им се прибавят 2 – 3 капки лимонов сок или олио.

Яйцата имат срок на годност 15 дни през лятото и 1 месец през зимата, така че дори когато ги съхранявате в хладилник, не забравяйте, преди да ги употребите, да проверите срока на годност.

Яйцата е по-добре да се съхраняват вътре в самия хладилник, а не на вратата му, където са поставени кутиите за съхранение.

Белтъците се разбиват най-добре, когато са със стайна температура и се разбиват в тесен и висок съд.

За по-пухкав омлет, след като разбиете яйцата, добавете към тях 1 ч. л. сметана.

На децата до 1 година се дава само жълтъкът от яйцата, а до 2 години броят им не трябва да надхвърля 2 яйца на ден.

За да обелите по-лесно твърдо сварените яйца, ги поставете за няколко минути в студена вода веднага щом ги дръпнете от огъня

Ако се объркате и поставите на едно място сварени и сурови яйца, можете лесно да познаете кои какви са. Достатъчно е да ги завъртите – сварените се въртят, а суровите почти не помръдват.

Супи

Ако желаете да имате силна пилешка или говежда супа, месото трябва да почне да се вари в студена вода, за да може огънят да извлече постепенно всички сокове.

Супата става по-добра на вкус, като пуснете в нея, преди да заври, едно парче сирене (колкото орех).

Ако искате да имате добра супа, не я оставяйте никога да кипи дълго време. Супата се вари винаги на тих огън.

Много добър вкус на супата придават зелените части на праза, магданоза и керевиза, които се оставят да се варят заедно с корените.

Супата може да се запази 2–3 дена по следния начин: сваряваме месото с нужното количество сол, но без зеленчук, прецеждаме бульона и го държим на хладно място. Желаем ли да направим от него супа, сваряваме отделно нужния зеленчук и го прибавяме в бульона, който трябва да кипи с него.

Пресолена супа се поправя, ако оставим да ври в нея 15 минути една добре изчистена гъба. Ако след това солта е още много, гъбичката се измива и се слага повторно. Сурови картофи, сварени в супата, също така отнемат от солта.

Супата е много по-вкусна, ако в чинията преди разливане се сложи 1 чаена лъжичка бяло вино.

За да не се утаяват зеленчуковите крем супи, към тях се прибавя малко прясно мляко. При сервиране във всяка порция се слага по едно малко парче краве масло

Готовите сухи супи, след като бъдат приготвени според упътванията, подобряват вкуса си, ако им се прибави малко парченце прясно масло, една-две лъжички сметана или бъдат застроени с жълтък.

За да подобрите качеството на бульона, по средата на варенето добавете 1 к. ч. червено вино или 25 г коняк.

Супите се сервират като първо ястие след студеното предястие и преди топлото, ако такива са включени в менюто.

За чорбите от зрял фасул и леща трябва да знаете, че съотношението вода към продукт е 5:1.

Ако искате да сгъстите супата, можете да добавите 1–2 с. л. картофено пюре на прах.

Освен фиде като добавка към супите могат да се използват различни макаронени изделия, кротони, ориз, овесени ядки.

Когато приготвяте супа, не слагайте всички продукти едновременно, защото така някои от тях ще се преварят, а други ще останат сурови.

Крем супата става много по-хубава, ако към нея се прибавят 2 с. л. сметана и 1 един жълтък, смесен с един черпак от самата супа.

Настъргано твърдо сварено яйце ще повиши значително вкусовите качества на крем супите от спанак, коприва и лапад.

Сосове

Брашнените сосове стават гладки, когато се разбиват с подсолена вода.

За да стане брашненият сос гладък, брашното трябва да се пържи в повече мазнина, сгорещена на слаб огън, а течността (бульон, вода, прясно мляко), която се прибавя, да не е гореща.

Никога не приготвяйте сосове върху силен огън, защото ще загорят

Салати

За да се отстранят червейчетата от зелената салата, след като се измият, листата й се накисват за 10–15 минути в подсолена вода.

Листата на салатата се освежават, като се държат 10–15 минути в топла вода.

Ако салатиерата се натрие с чесън, цялата салата ще получи апетитен мирис на чесън.


Подправките


Ароматът на зелените подправки, богати на етерични масла, се повишава, когато се плакнат в топла, а не в студена вода.

Ментата може да ви помогне да заспите, а отвара от нея (40 г пресни листа и 30 г сухи се варят в литър вода) премахва лошия дъх.

Ако искате да имате по-силен оцет, може да го замразите в пластмасова бутилка. Така замръзва само водата, а киселината остава. Достатъчно е да отстраните леда и оцетът, който ще получите, ще бъде много силен.

Точният момент да посолите ястието е: при варивата – винаги накрая, на стековете на грил – също накрая, а при яхниите – в началото.

Подправки като кардамон, които представляват зрънца и се употребяват цели, за да ги отстраните след това по-лесно, можете да ги сложите в ястието, увити в малко парче тензух и завързани с конец.

Сухите подправки се поставят 5 минути преди ястието да е готово.







Зеленчуци

 

Зеленият грах ще запази цвета си при варене, ако във водата сложите малко захар.

Червеното зеле получава хубав вкус, ако го подправите с червено вино.

Свежестта на зеленчуците се възстановява след потапяне за 1 час в студена вода с оцет (на 1 чаена чаша вода 2 супени лъжици оцет).

Белотата на карфиола се запазва, ако той се постави в прясно мляко.

Лукът няма да прегори и ще получи приятен златист цвят, ако се пържи в мазнина, поръсен с брашно.

Зеленият фасул ще запази цвета си, ако във водата предварително се сложи малко сол.

За да отстраните неприятна миризма при варене на зеле, прибавете малко целина.

Срязан лимон се запазва по-дълго, ако срязаната повърхност се намаже с белтък и след като засъхне, лимонът се прибере в хладилник.

Прясно зеле се слага да се вари в подсолена кипяща вода. За да се отстрани лошата миризма в кухнята при неговото готвене, в съда се прибавя малко захар или два-три ореха.

Замразените зеленчуци не се размразяват предварително, а се слагат направо във врящия бульон, вода или ястие, които са подсолени предварително.

Суфлето от зеленчуци ще бухне повече, ако белтъците не са разбити на много твърд сняг

Изпечените за кьопоолу патладжани се пускат още горещи в силно подсолена вода за десетина минути. След това се обелват и се оставят да се отцедят в гевгир.

Зеленият фасул се залива със солена вода и се поставя да заври на силен огън, а се вари или задушава на слаб.

Картофите придобиват по-приятен вкус, ако се пуснат две лъжички захар във водата, в която се варят.

Пресните картофи се белят по-лесно, ако се държат десет минути в солена вода, преди да се обелят.

Фасул, леща или грах се готвят по-бързо и по-лесно и стават по-вкусни, ако към тях се прибави четвърт чаена лъжичка сода бикарбонат, преди да се запържат.

Морковите за гарнитура ще станат много по-вуксни, ако, докато ги бланширате, сложите във водата щипка захар, 1 лъжичка портокалов или лимонов сок и индийско орехче.

Току що сварените моркови може да гарнирате с масло и ароматни стрити свежи подправки.

Когато консервирате домати, не изхвърляйте семената им, защото най-голямо количество витамин С се съдържа в ципите около тях.

За да плачете по-малко, когато режете лук, най-добре е да го потопите за половин час във вода или да го режете при отворен прозорец.

Когато искате да овкусите ястието си с каперси, сложете ги в ястието малко преди да е напълно готово, защото в противен случай губят аромата си и стават леко горчиви.

За да не ви люти лукът, преди да го нарежете, го сложете за 5 минути във фризер. Когато го режете, мийте често ножа под течаща вода.

Когато слагате плодове или зеленчуци във фризер, те трябва да са пресни и добре измити.

Избягвайте да замразявате повторно продуктите.

Замразените продукти не трябва да престояват във физер повече от една година.

Ако искате да обелите доматите по-лесно, трябва да ги полеете предварително с вряла вода.

Когато готвите с бамя, отстранявайте краищата й внимателно, защото са жилави, но така, че да не се виждат зърната отвътре.

Ако нямате съд за варене на пара, сложете зеленчуците в гевгир. Поставете го в тенджера с кипяща вода, като внимавате дъното на гевгира да не я докосва, и похлупете.

Вечер избягвайте да консумирате спанак, патладжани и картофи, защото съдържат вещества, които нарушават спокойния сън. Ако не можете да се откажете напълно от тях, то поне се опитайте да ги ограничите.

Гъби


Преди да сготвите сушените гъби, дръжте ги няколко часа в подсолено прясно мляко.

Гъбите, особено печурките, се мият лесно, като се накиснат във вода, в която е разбъркана шепа брашно. В рядката брашнена каша гъбите се накисват и търкат с ръка, докато от тях падне полепналата пръст. След това се изплакват и се пускат във вода с малко оцет, за да не потъмнеят.

Гъбите пускат много вода, затова, преди да ги използвате за приготвяне на ястие, ги сложете за кратко в нагорещена фурна.

Когато миете гъби, не ги слагайте под течаща вода, защото поемат от нея и стават по-безвкусни.

Сухите черни китайски гъби можете да замените с манатарки.

 

Сладкиш

Преди да поръсите топлия сладкиш с пудра захар, намажете го с масло.

Миризмата на сода в тестото изчезва, ако тя предварително се смеси с лъжичка лимонов сок или оцет.

Преди да се прибавят в тестото, захаросаните плодове, портокаловите кори, стафидите и други се овалват в брашно, за да не потънат в дъното на сладкиша при печене.

Белият шоколад няма какао, но съдържа повече от 20% какаово масло, т.е. екстракт от семената на какаовото растение.

Когато искате да разбиете сметана с миксер, внимавайте тя винаги да бъде студена. В противен случай ще се втечни много бързо.

Ако не искате кексът ви да спадне, не отваряйте фурната, докато го печете.

Когато приготвяте сиропи за сиропирани сладкиши, за да не се захаросат, добавяйте по малко лимонтузу.

Когато режете торта и не искате части от парчетата да залепват по ножа, трябва да го намажете предварително с лимон.

Когато се сиропира пандишпанов блат, трябва да се спазва следното правило: студеният блат се залива с горещ сироп и обратното.

Лешниковите ядки не трябва да се смилат прекалено ситно, защото тогава от тях се отделя масло и после трудно се разпределят равномерно върху блат, кора или кексово тесто.




За да икономисате мазнина при пърженето на сладки, прибавете в тестото една супена лъжица алкохол.

 




Хляб и тестени изделия




За да не мухлясва хляб, поставен в стъклен, порцеланов или емайлиран съд, в единия му край се слага малко сол или голям резен суров картоф.




За да си направите сухари, нарежете хляба на филийки и върху всяка сложете по парче кафява кухненска хартия. Поставете в микровълнова фурна на максимална мощност за 4 минути.




Не нарязвайте повече хляб, отколкото можете да изядете – нарязаният хляб мухлясва по-бързо от целия.




Когато приготвяте бургери, за да им придадете кръгла форма, можете да използвате празна консервена кутия. За целта дъното се отстранява, страните се намасляват и сместа се поставя вътре. Притиска се внимателно и след това кутията се маха.




Когато месите тесто за пица, водата трябва да е питейна мека или трапезна минерална. Хлорираната трябва да се избягва.




Паста

За да сварите пастата хубаво, използвайте голяма и широка тенджера, а пропорцията трябва да бъде 1 литър вода на 100 г паста.




За варене на паста е по-подходящо да използвате морска сол – 10 г на 1 литър вода.




Солта при варене на пастата се добавя в момента когато водата заври.










Други...




Ако сте прекалили с мазнината, сложете за 10 минути в ястието 1 лист маруля, за да поеме излишното олио.




Миризмата на тиган, в който е пържена риба, се отстранява, като в него се сложи да поври вода с оцет.




За да премахнете миризмата на загоряло от ястието, подръжте в него за няколко минути сребърна лъжичка.




Не забравяйте, че зехтинът „Екстра Върджин” има срок на годност само година. Затова, когато го купите, залепете на видно място етикетче, което да показва кога изтича срокът му на годност.




Ако в мазнината, с която пържите, попадне вода и започне да пръска, сложете две-три щипки сол.




Загорелите от вътрешната страна тенджери можете да почистите, като сложите в тях да заври малко вода с препарат за миене на чинии.




Когато готвите, внимавайте тендежерата да е с диаметъра на котлона, а дръжките винаги да са извън него, за да не се нагряват.




Стъклени вази и гарафи могат да се почистят бързо, ако в тях се сипе водата, в която сте варили картофи.




Лошите миризми от дървената дъска можете да отстраните, като я натриете с лимон. Не забравяйте, че тя се мие само на ръка, не се поставя в миялна машина и преди да се прибере, се подсушава.




Алуминиевото фолио може да се използва и за покриване на тенджера, като се получава по-хубаво задушаване.




Чаена лъжичка оцет, сипана в мазнината за пържене, пречи на продуктите да попият от мазнината.




За да почистите загорелия тиган, преди да започнете да го миете, сложете вътре малко оцет.




Когато готвите в стъклени съдове, за да не се образуват капки по капака, го натрийте с лимон.




Когато използвате консервирани в метална кутия продукти, е най-добре след това да ги преместите в стъклен буркан. Така те ще запазят за по-дълго вкусовите си качества.




Когато олиото започне да мирише неприятно или да има утайка, не го изхвърляйте. Трябва да го затоплите в тенджера на умерен огън, като сложите вътре една филия хляб, половин глава лук и няколко листа градински чай.




За да не пръска мазнината при пържене, поръсете тигана предварително с малко сол или брашно.




Плодовите сокове се прецеждат през пластмасови цедки, а не през метални, защото от досега с метала те губят витамините и вкуса си.




Резенче лимон върху горчицата в бурканчето я предпазва от изсъхване.




Кестените са отлично средство срещу молците, ако се нанижат и оставят в гардероба.




Петно от червено вино можете да премахнете, като го накиснете в смес от сол и лимонов сок и оставите на слънце около час. След това се изпира със студена вода.




Ястията, подправени с майонеза, не трябва да се съхраняват на студено и в никакъв случай не трябва да се оставят да замръзнат.




Ако искате да получите по-гъста майонеза, към останалите съставки добавете 1 с. л. сметана
 
 
 
 
 

# 118
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пепика, уникална си!

# 119
  • Countryside
  • Мнения: 11 626
pepika , много полезно инфо, мерси  Hug

Общи условия

Активация на акаунт