Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 юли 2005, 15:27 ч.

Дайте ми основание да не се разведе човек

 • 1 563
 • 14
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 2 002
Една моя приятелка казва, "ако мъжът не пие и не те бие, а имате дете/деца, не се развеждай, децата имат нужда и от двамата".
Съгласни ли сте? Така ли е в действителност - питам тези, които са минали по пътя на развода/раздялата.
Доста отдавна, на една тренировка по бойни изкуства имаше ново дете - на около 8-9 г. След тренировката, треньорът попита, това дете без баща ли живее? Наистина, родителите му бяха разведени и макар че живееше с майка си, баба си и дядо си, явно е имало нещо, по което е проличало, че е не е възпитавано от баща си.
От друга страна, животът "всеки поотделно, макар и под един покрив" ми се струва много неестествен...

# 1
 • Мнения: 1 366
ако мъжът не пие и не те бие, а имате дете/деца, не се развеждай, децата имат нужда и от двамата
Горката жена, ако живее с мъжа си, само защото не я бие... Направо е за бой  Wink Е, това на шега, разбира се.

# 2
 • Мнения: 5 578
Смятам, че донякъде е така, но...само донякъде.
Ако имаш дете от един мъж, и той "горе-долу" е 4овек, трябва да сте заедно заради детето. Естествено, ако те малтретира или нещата са съвсем нетърпими- развод и край. Имаш право на избор.
За да имаш 2 деца, нещата придобиват друг аспект. Мъжа трябва да е работен, чо4евен, всеотдаен, добър...

Разбира се има и отвратителни мъже, заради който съществува тази тема. По-добре без баща в слу4ая.
Това е моето некопетентно мнение, така стоят нещата според мен.
По-опитните мами ще кажат по-то4но.

# 3
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
единственото основание са децата; но няма универсална формула- всичко е до човек, до мироглед, до психическа нагласа, до конкретните обстоятелства;
аз за себе си знам, че бих опитала всичко, за да не се разведа, защото децата на каквато и да са възраст трудно го понасят. Но пък и да живееш с човек, който не обичаш и/или който не те обича е мъчение и за теб и за детето.
Най- добрия вариант е, когато и ти и партньорът ти съумеете да намерите начин с цената на компромиси да запазите семейството. И то здраво семейство- децата да не са свидетели на караници и разправии, сцени на ревност или неуважение.

Имам една леля. Напусна мъжа си, когато децата и бяха съответно на 10 и 15 години. Имаше си причини и то основателни. Докато се разправяха кой крив кой прав изкараха всичките си "мръсни ризи" пред децата. След три години се върна в семейството си, защото и двете й деца страдаха от депресия и натвориха какви ли не глупости. Все си мисля, че ако още в началото беше поговорила с мъжа си можеха да намерят компромисен вариант, в който и двамата да са доволни. В крайна сметка пак стигнаха до него- сега всеки има свой живот в свободното си време и общ семеен живот, където благополучието на децата им е най- важно, но по трудния начин.

# 4
 • Мнения: 1 431
@malina_m
А какви са ти основанията да се развеждаш?

# 5
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
може да дадем аргументи "за" само ако знем твоите "против"  Wink

както и да е - аз не съм на мнение, че жертвайки два живота и възможността им за щастие ще създадеш едно/или повече щастливи деца! малкия чувствая когато съм разстроена въпреки, че аз го прикривам, а е само бебе... представяш ли си като порасне? а лошия пример /напр. на разбито семейство, на примиряване, на живот без любов а по сметка/ си е лош пример и по-добре без какъвто и да е пример!

# 6
 • Мнения: 6 462
Няма универсален отговор на този въпрос! Във всеки случай твърдението, че си заслужава един брак да се запаза САМО заради децата не е правилно. Казвам ти го на базата на година и нещо личен опит Sad Мъжът ми не пиеше и не ме биеше, но така успяхме да психираме детето, че до ден днеше (вече 3 години) не мога да потуша последствията Confused Cry

# 7
 • Мнения: 4 459
Всичко зависи от ценностната ти система и от това как разбираш семейството.
Когато аз казах на мои познати мами че сме се разделили с мъжа ми те всички бяха много изненадани "защото отстрани изглежда, че сме перфекното семейство". Когато им казах причината за раздялата чух следното : "ехееее, че то при мен това си е всекидневие, даже и по-зле, ама какво да правя търпя го, нямам друг избор"
Човек винаги има избор, както и винаги може да намери оправдание за постъпката и решението си.
Някои казват в името на детето съм с него/нея а други точно обратното Hug

# 8
 • Варна
 • Мнения: 2 002
Panther, трудно, дълго, скучно, а и сложно ще е да описвам. Различия в психологията, типовете характери и т.н., които тежат особено, когато човек се чувства неподкрепен и извървяващ пътя си сам. На практика всеки го извървява сам, но човек има нужда да види някакво отражение на мечтите, целите, разбиранията си... предполагам, на всички е ясно това усещане за баланс, без което е трудно да се реализира каквото и да е в живота.

# 9
 • Мнения: 6 462
Е бедна ти е фантазията колко добре те разбирам!!!!!!!!!!!
Само дето при нас това дето си го написала имаше и съответното продължение. Очуждихме се един от друг, той си намери друга и в крайна сметка ни изгони Cry
И всички останаха безкрайно изненадани, защото отстрани нещата наистина изглеждаха наред Confused

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 036
И всички останаха безкрайно изненадани, защото отстрани нещата наистина изглеждаха наред Confused

вярно е  Sunglasses. Даже им се възхищавахме за чудно-хармоничните взаимоотношения, а то каква била работата  ooooh!

# 11
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Основанията за това можеш да ги намериш САМО И ЕДИНСТВЕНО ти!
...Така, че никой от нас не намери нищо по-добро след брака и ето ни много често под един покрив...Но пък дадохме на сина си от тази смейност, той си расте спокоен, че има двама родители, колкото може да разбере сме му обяснили, че живеем заедно като приятели....

И аз имах нещо подобно предвид в предишния си отговор. Но ти си първия човек, който чувам да го е постигнал.

Смътно си спомням един филм, в който героят избра да не се развежда, а да остане с бременната си жена, защото след (не си спомням вече какви перипетии) разбра, че "номерът" бил да останеш и да имаш търпение, за да видиш какво ще се случи на следващия етап.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 002
Благодаря ви. Да, знам, че всеки взема решенията сам - исках да видя развитието на други подобни случаи...

# 13
 • Мнения: 2 868
Наблюдавам мъжът си от години и те уверявам, че неговата житейска философия води до страхотни резултати и много уравновесен живот(само дето аз нищо не съм закачила от нея за толкова години)...Та той просто си седи на брега на реката и чака да види какво ще му донесе течението.... е понякога проявява волско търпение обаче накрая винаги е възнаграден. Ако нямаш сериозни, наистина сериозни причини да искаш да си прекъснеш брака, аз бих казал да не бързаш.
Успех

# 14
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 519
Децата често пъти служат като оправдание за непрекратяване някакво изчерпано от съдържание съжителство,но според мен причината е в страха да се вземе  решението за раздяла. Ако една връзка не ти дава нищо и не се страхуваш да се пребориш с бъдещето без настоящата си половинка , няма причини агонията да продължава. Много е трудно да се вземе това решение,още по-трудно да се оповести публично. Следват едни самообвинения , едно чувство за вина...Много,много е трудно. Ако имаш смелостта да го направиш и да си понесеш и негативите - дерзай. живота е пълен с изненади и много от тях са хубави.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт