Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 юли 2005, 17:12 ч.

За хапчетата за зъбки

 • 4 227
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 394
Какви са тези хапчета за зъбки, които се давали на децата още едва ли не от бебета?
Даже се давали до 4-тата година всеки ден???

Някой дава ли и какви са ви отзвуците?

# 1
 • Мнения: 3 394
а да- и трябва ли давам на Стела такива хапчета пир условие ,че още няма ни един зъб Twisted Evil

# 2
 • София
 • Мнения: 32 676
аз давах капки Зумафлор. След това давах Флуор на таблетки. Зъболекаря на мъж ми казал, че трябва пак да пие Зумафлор.

# 3
 • ново
 • Мнения: 1 858
Аз давах Флуор - таблетки от 1 г. до 3г., дават се всеки ден, летните месеци се прави почивка. Сега сме на 6 г. и имаме на лице 2 пломби  Sad така че вие си преценете дали има резултат, но ........ различни деца - различен организъм.

# 4
И аз съм чувала противоречиви мнения, вклю и от зъболекари. Моята зъболекарка /която ми е близка/ не ми препоръча да давам и никога не съм давала.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 9 908
Даването на флуорни капки или таблетки зависи от съдържанието на флуор в питейната вода - на много места тя е доста флуорирана. Аз проверих в ХЕИ-Бургас и се оказа, че няма нужда от капки тук.

# 6
 • София
 • Мнения: 5 749
Ето малко информация, която намерих по темата.
Дано да е полезна.

Цитат на: Vivi
Майка ми е детски стоматолог, преподавател в Стоматологичен факултет, занимава се години наред с флуорна профилактика, нещата, които тя правеше станаха проекти на СЗО, знам какви невероятни резултати постигна с децата, с които работеше (нейният проект обхвана всички детски градини и училища в Пловдив и Асеновград).
Няма да навлизам в подробности, ще напиша само някои основни неща, които знам и правя по препоръка на човек, който е посветил много години и много усилия да работи в областта на флуорната профилактика:
Количеството флуор, което трябва да се приема долънително чрез капки или таблетки, зависи от количествот на флуора в питейната вода. Според стандартите на СЗО децата на възраст до 2 години трябва да приемат не повече от 0,25 милиграма флуор на ден-общо от всички източници. Ако водата е бедна на флуор-както е в София, например, 0,25 мг флуор е равен на 4 капки Зимафлуор. Аз започнах да давам по толкова след навършването на 2 месеца на бебето ми.
Информация за флуорното съдържание на питейната вода може да се получи от ХЕИ или водоснабдителното дружество.
За да не се получи предозиране, първите пасти за заби на децата трябва да са с много ниско съдържание на флуор или изобщо да не го съдържат. Майките, чиито дечица вече мият зъбките си, са забелязали, че в началото те гълтат пастата. Това може да доведе до предозиране, което е вредно. Така че в този период е добре да се намали количеството флуор, което се дава с капки-ако поглъщаната паста съдържа флуор.
По препоръка на СЗО, флуор трябда да се приема от децата не повече от 200 дни в годината. По тази причина аз не давам капките в събота и неделя, скоро ги спрях за две седмици, по нататък пак ще правя 2-седмични паузи, като вземем предвид и това, че в някои дни забравям да ги дам -така ще се съберат 200 дни в годината.
Според майка ми, погрешно било схващането, че флуорът не бива да се дава с мляко (или скоро след прием на мляко), защото се свързвал с калция в млякото и се образувал трудно разтворимия калциев двуфлуорид. В стомаха под въздействието на киселото pH, независимо под формата на какво химическо съединение се внася флуора, той се йонизира, т.е. освобождава се от другия химически елемент и по този начин се усвоява от организма. В държави, в които се фрлуорира водата, калциевият двуфлуорид се използва за флуориране на водата.
Другото, което ми обясни,е, че в кръвта се поддържа една постоянна величина на флуора (флуорна хомеостаза). След достигането й излишният флуор се изхвърля от организма чрез урината. Така че няма как да доведе до увреждане на вътрешните органи, ако се приема в количество, което се препоръчва като профилактично. Ако системно, ежедневно се приема в големи дози, обаче, може да настъпи флуороза-оцветяването на забите и увреждане на костите. Затова се определя количество флуор за всяка възрастова група за всяко населено място.

от http://web.need.bg/Botev/news.html

Флуорна профилактика на зъбния кариес
 Флуорът постъпва в организма чрез водата и храната в количество 0,2-0,3 mg дневно. Киселата среда на стомаха го йонизира. Флуорният анион е много малък и преминава през клетъчните мембрани, чрез пасивна дифузия, резорбира се в кръвта и оттам във всички течни среди на организма - плазма, слюнка, мляко. От тях  50% се отлага в минерализираните тъкани и 50% се изхвърля с урината.
При малки постъпления се създава отрицателен флуорен баланс с извличане на флуора от депата.
Флуорът има най-голям афинитет към калция и се включва в калциево-фосфатните кристални структури, с които минерализират костите и зъбите.
Флуороапатитът е най-устойчивото на киселинно разтваряне съединение, което стои в основата на профилактиката на кариеса. Той стимулира образуването на по-едри и правилни кристали, които са по-устойчиви и намалява неапатитните примеси в кристалната структура.
В някои райони флуорът във водата достига до 1,5-2,0 mg/l, което е причина за появата на флуороза. При поглъщане на количества от:
-  1,5-2,0 mg - хронична интоксикация;
-  2,0 mg - остра интоксикация;
-  2,5 g - смъртоносна доза за възрастен,
 - 0,5 g - смъртоносна доза за дете.
Когато в питейната вода липсва флуор е необходимо неговото допълнително приемане.
Методи за набавяне на флуор:
1. Ендогенна профилактика.
- Приемане на флуорни таблетки - дневна профилактика
  1 -   3 год.  -   0,7 mg F
  3 -   6 год.  -  0,8 mg F
  7 - 13 год.  -  0,9 mg F
Ако таблетките са по  0.25mg.
- до 3 год.   -  2 x 0,25
- до 5 год.   -  3 x 0,25
- до 10 год. -  4 x 0,25
- Профилактика с минерални води  съдържащи:
 Овощник     23,0 mg F/l
  Хисар             4,7 mg F/l
  Меричлери   5,7 mg F/l
 2. Екзогенна профилактика.
     - Локална апликация на флуориди (извършва се от детски стоматолог) 
     - Миене на зъбите с флуоридни пасти за зъби 
 Флуорната профилактика е основна мярка в борбата със зъбния кариес. Необходимо е всяко дете да я получи в първите години от своя живот. Ето защо всяко дете навършило 1 година е нужно профилактично да посети детски стоматолог.
Кога е редно да започне грижата и предпазването от стоматологични заболявания?
Превенцията - предпазването от заболявания на зъбите и на устната кухина трябва да започне като грижа на бременната жена и да продължи интензивно до осемгодишна възраст на детето. След товада  индивида продължава сам...
Индивидуалните усилия на дадена личност за добро зъбно здраве са предопределени от наследството, което му оставят неговите родители, по-конкретно неговата майка по време на вътреутробното развитие,  цялостното му хранене и възпитание докато стане съзнателна личност.
Какво е нужно:
Бременната жена, трябва да  се пази от  остри инфекциозни и температурни заболявания, които нарушават обмяната на веществата, и особено на минералната обмяна.
Особено важно е правилното хранене и задоволяване на енергетичния разход на организма. Има научни изисквания за задоволяване на пластичните нужди на организма /за изграждане на тъканите/ на подрастващите. Важен е добрият пластично - енергетичен баланс по отношение на протеини, мазнини, витамини, минерални вещества и особено калциевата  и фосфорна обмяна
Дневната доза калций за подрастващи е 1гр.  дневно, за бременните - 2гр. дневно.
В 1 литър  мляко се съдържа около  1.5 гр. калций,  а в 1 кг.  сирене - около  5 гр. калций
Как започва хигиената на зъбите:
- от поникването на зъбите до 3 год. възраст родителите трябва да пoчистват съзъбието на детето - вечер се прокарва надлъжно на зъбите  тампон с 1-2 % кислородна вода;
 - след 3 год. - започва самостоятелното измиването с четка и паста;
- миенето на зъбите трябва да бъде забавление за детето, а не наказание (принуда).


И накрая и моят "опит" - не съм давала и не давам на децата си допълнително флуор. Имат здрави и бели зъбки. Дъщеря ми сменя трудно зъбите (новите растат, а старите не искат сами да падат), но няма почерняване, кариеси и др. подобни.

# 7
 • Мнения: 5 183
Тук, в НЗ, никои не дава нищо за зъбките. на мен от България ми бяха изпратили капки Зимафлуор, които му давах като бебе, но не редовно, а накрая съвсем спрях...

# 8
 • Мнения: 1 250
Здравей.

Аз хапчета не съм давала. НО давах много сирене.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 737
Ние още си нямаме бебче, но аз като разбрах, че на много бременни се препоръчват флуорни таблети, които след раждането пие и бебо, веднага питах бъдещият тати, който е стоматолог. И той беше категорично против да се пият подобни таблети, като отбеляза, че са били голям хит преди 5-6 години, но вече са отречени. Най-важното, което ми каза е, че когато се роди малкото човече и като му поникнат зъбчета има някакви смоли, пасти и други подобни, с които се намазва зъбчето и се "запечатва". Този метод бил много по-ефективен. А приема на флуор бил достатъчен при рационално хранене.

# 10
 • Мнения: 830
И аз съм чувала противоречиви мнения, вклю и от зъболекари. Моята зъболекарка /която ми е близка/ не ми препоръча да давам и никога не съм давала.

И аз така ! Повечето инфо което се намира по нет-а е "против " !  Има се и  впредвид ,  че децата поглъщат пастата за зъби , в която има флуор . Поне на нашия пазар май няма детска паста БЕЗ флуор .
Редовно водя голямата на зъболекар - досега никакви проблеми , абсолютно никакви  със зъбките ! 

# 11
 • Мнения: 5 183
Аз хапчета не съм давала. НО давах много сирене.
И аз така - много сирене, мляко, кисело мляко, кашкавал. Мле4ните продукти са на голяма по4ит в нашето семейство.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 737
И аз съм чувала противоречиви мнения, вклю и от зъболекари.

И аз така !

Те и зъболекарите са като другите лекари - колкото попиташ, толкова различни мнения ще чуеш! Ама какво да ги правим!

# 13
 • Мнения: 7 768
Абе аз ще стана за смях вече с тая моята баба, но все пак да ви кажа, че тя е получила първата си паста и четка за зъби на 23 години...до тогава никога не си е мила зъбите  #Crazyи всяка вечер си е лягала с бучка захар в устата......сложи протези на 50 години......Баща ми от малък си е мил зъбите и сложи протези на 50 години...... Thinkingявно миенето на зъби не е от голямо значение.....50 години обаче е млада възраст
А пък прабаба ми, която почина на 90 години си имаше всички зъби, но протрити почти до корен.......и тя никога не е мила зъби.....
Значи важно е храненето, е и  и гена, разбира се.....питайте и вашите баби какво ще ви кажат...аз много обичам да се сравнявам с бабите ми, защото те са били много по- близо до природата и истинския живот..........Сега живота ни е малко опакован, обезопасен, стерилизиран, подчинен на много условности......и доста по- лесен

# 14
 • Мнения: 1 214
Абе аз ще стана за смях вече с тая моята баба, но все пак да ви кажа, че тя е получила първата си паста и четка за зъби на 23 години...до тогава никога не си е мила зъбите  #Crazyи всяка вечер си е лягала с бучка захар в устата......сложи протези на 50 години......Баща ми от малък си е мил зъбите и сложи протези на 50 години...... Thinkingявно миенето на зъби не е от голямо значение.....50 години обаче е млада възраст

Точно така,вярно е!Някъде четох ,че процесът на флуориране на зъбите протича отвътре навън,а не обратното.Така,че ако някой си мисли,че с търкане на зъбите с четката  и пастата ще се предпази от кариес дълбоко се лъже.Процесът бил изцяло хормонален .Ще търся къде го четох,но не беше в нета и ще се затрудня  newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт