Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 280
Искам да разбера колко дълго след като се роди бебчето в Канада и САЩ се издават документите Birth Certificate, Social Secutity (Social Insurance), Health card.

Аз живея в САЩ сега, но ми се иска да родя в Канада (кадето съм permanent resident, не citizen), за да може бебето да стане Канадски гражданин по рождение. Таткото е гражданин на САЩ (така че за щатското гражданство не се тревожа).

Четох днес в един форум че ваденето на свидетелство за раждане в Канада траело месеци. Какъв в вашия опит?

Ако родя в Канада ще ми трябва свидетелството за раждане за да мога да се прибера в САЩ с бебето.

Благодаря предварително.

# 1
  • Canada
  • Мнения: 1 773
Зависи къде точно в Канада искаш да родиш - за различните провинции е различно. В Онтарио след раждането от болницата ти дават едно листче, на което дори не фигурира името на бебето. Копие на това листче се изпраща в общината по месторождение за да се направи регистрация на раждането - аз чакам вече 2 месеца и още нямам документ за регистрация. Като се регистрира бебето, се подават документи за акта за раждане - отнема около и над 6 месеца. Ясно е, че ти няма да искаш да седиш тук почти година. Можеш да изведеш бебето зад граница и по рано. За целта след като пуснеш документите за регистрация на раждането, отиваш в общината по местораждане и изваждаш "травъл летър". Правиш 2 снимки на бебчето и изтегляш от интернет формуляра за издаване на паспорт - http://www.pptc.gc.ca/online_forms/pdfs/ppt046.pdf. Тъй като няма да имаш кой да ти подпише като гарант (трябва да те познава повече от 2 години и да е учител или лекар или инженер и т.н.- във формуляра има списък с възможните професии и да е канадски гражданин), попъваш клетвена декларация, която после заверяваш при нотариус (една от снимките също се заверява). Паспорта се получава за около 10 дни от датата на подаването.

# 2
  • Мнения: 280
Sneji,

Много ти благодаря за отговора.
Да в Онтарио (Windsor) искам да родя.

6 месеца за свидетелство за раждане наистина е невероиатно много Sad

За да извадя паспорт по-рано какъв документ да покажа за:
- original proof of Canadian citizenship
- all legal documents that refer to custody or mobility of, or access to the child

Това го чета от линка с изискваниата за документи за вадене на паспорт.

Ако занеса само тази бележка от болницата (дето дори и името нямало там) и помоля от общината да ми дадат травел летър - това достатъчно ли ще е?

# 3
  • Canada
  • Мнения: 1 773
За да извадиш "травъл летър", трябва първо да пуснеш документите за регистрация на раждането - ще ти ги дадат от болницата, ти ги попълваш и пускаш. Травъл летъра се вади от същото място в общината, където си пуснала и за регистрация. Ще ти искат само някакъв твой докумет за самоличност, листа от болницата и такса за услугата. Може да те накарат да звъниш до паспортна служба и да питаш, дали детето може да пътува зад граница. Направо им кажи, че си звъняла и няма проблем.
Нещо много важно - като подаваш документите за паспорт, трябва да им покажеш и вече закупен самолетен билет, иначе отказват да издадат паспорта.
За подаването на документите за паспорт трябва да носиш:
1. Молба - декларация - това го теглиш от линка, който ти дадох преди
2. 2 снимки на бебока, като едната е заверена на гърба от поръчител или ако нямаш такъв от нотариус.
3. Самолетния билет на бебето
4. Клетвена декларация - това ако няма кой да ти се подпише на молба-декларацията
5. Травъл летър
6. Твоята здравна карта - с нея удостоверяваш, че това си ти. Не искат ПР-картата, нито паспорта ти, само здравната карта.
7. Там, на място ще те накарат пак да подпишеш декларация, че нямаш кой да гарантира за теб и бебето, ако нямаш такъв човек де.
Сещам се и за друго - ти имаш ли тукашна здравна карта?

# 4
  • Мнения: 280
Да имам Канадска здравна карта и всички канадски документи за самоличност.
Чудя се няма ли да искат и документи (или поне писмо от таткото че може да пътуваме зад граница?) Защото таткото няма никакви Канадски а само американски документи...

И това за самолетния билет е странно, защото нашата къща в САЩ е на 15минути път с кола от тази в Канада - двата града граничат само с 1 река - минаваме моста и готово - няма нужда са самолетен билет ... Sad

Колко време отнема от подаването на документи за регистрация в общината до ваденето на травъл летъра?

Ти в кой град в Онтарио си?

# 5
  • Canada
  • Мнения: 1 773
Пуснах ти ЛС и чакам да ми звъннеш.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт