Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 ноем. 2008, 10:42 ч.

90-дневна диета - рецепти

  • 1 154 561
  • 498
  •   2
Отговори
# 45
  • Мнения: 37
13 ден - белтъци

Гръцка салата

4 домата
1 краставица
1 глава лук
1 зелен пипер
5 маслини
няколко листа зелена салата
200 гр. сирене фета
100 мл. обезмаслено кисело мляко
1 ч.л. зехтин
сол, черен пипер
риган, розмарин

Пипера и лука ги нарежете на тънки колелца, краставицата на кръгчета, а доматите на парченца, сиренето - на лентички. Смесете всичко. На дъното на чинията разстелете листата на зелената салата, върху нея сложете сместа от салатата, добавете маслини, посипете с риган, сол и пипер. Оставете да престои 10 мин. За заливката: смесете киселото мляко със зехтина и розмарина.  Салатата се консумира с филийка хляб. Изпийте и 300 мл. бульон, приготвен от кубче.



14 ден - бобови и варива

Мусака и салата


5-6 картофа
няколко домата или чери домати
1 чаша сварена жълта леща
1 морков
100 мл. булон
сол, черен пипер
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 ч.л. зехтин
продукти за салата

Сварете картофите с кожата, охладете, обелете ги и ги нарежете на кръгчета. Междувременно сварете лещата. В неголям огнеупорен съд нареде на редове картофите, лещата, настърганите моркови и нарязаните на парчета домати (последен слой). Залейте с горещ бульон. Покрийте съда с алуминиево фолио и запечете при 200 градуса. Готовата мусака наръсете със ситно нарязан магданоз. Това блюдо се съчетава великолепно със свежа салата, по желание - филийка хляб. Ако желаете можете да замените лещата с боб. 



15 ден - въглехидрати


Макарони с гъби


80 гр. макарони (по ваш избор)
2 шепи гъби
1 скилидка чесън
1 ч.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 ч.л. ситно нарязан магданоз

Сварете макароните, изсипете водата. В разгорещения зехтин припържете нарязаните гъби, залейте с неголямо количество вода, добавете размачкания чесън и 1 с.л. оцет. Размесете с макароните и посипете с магданоза.



16 ден - плодове

Печени ябълки

Изчистете ябълките от семките, сложете ги в подходяща форма, предварително застлана с оризова хартия. Фаршировайте ябълките с мармалад по ваш избор или с конфитюр с ниско съдържание на захар. Запечете за 15 мин. при 180 градуса. В процеса на запичане заливайте ябълките с портокалов сок с 1 ч.л. подправки за ябълков щтрудел. За обяд - 4 ябълки, за вечеря - 2.

# 46
  • Мнения: 799
Тестян ден  Mr. Green

Кус-кус с тиквички:
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 тиквички - обелени и нарязани на кубчета
300-400 гр. кус-кус
джинджифил
къри
сол
олио

Сварява се кук-куса и се отцежда. В дълбок тиган се запържват за около 5 минути нарязаните лук и чесън. Добавят се тиквичките, джинджифила и кърито и се пържи още около 2 минути. Добавя се сварения кус-кус, сол и се разбърква.

# 47
  • София
  • Мнения: 5 831
Ден варива.
Грах със зехтин по средиземноморски
/рецептата я преписвам от един пакет замразен грах "Uncle Statis"/

1 пакет замразен грах /450гр.
200 гр. нарязани домати
1 нарязан на дребно картоф
1/2 ч. чаша зехтин
50 гр. нарязани моркови
магданоз
чесън
лук
сол и черен пипер

Приготвяне:
Лука и чесъна се запържват в зехтина. Добавят се картофа, морковите, и граха - пържете още няколко минути като разбърквате.
Прибавят се доматите, солта и черния пипер и се задушава на умерен огън 45 минути.
Поръсете с магданоз и сервирайте.

Заб. Граха не се размразява предварително!
Аз добавих заедно с доматите и доматено пюре и малко вода. картофа го нарязах като за мусака.

# 48
  • Мнения: 1
Паста с доматен сос:





Необходими продукти:

паста по избор - спагети, мидички, макарони, юфка... - количеството се преценява според това дали порцията е за един или повече души.

консервирани домати, за предпочитане млени или на кубчета (аз използвах домашно направени млени домати) тъй като моите бяха малко по водни използвах половин буркан, но трябва да се има предвид, че при варенето водата се изпарява и значително се намалява размера

лук - една малка глава
 
чесън - 3-4 скилидки

мащерка - съвсем малко, около половин щипка

чубрица - от нея може повече, соса носи много на чубрица, сложих 3 щипки

магданоз

зехтин или олио и сол.

Начин на приготвяне:

Пастата се слага да се свари като във водата се слага малко сол и 1-2 капки зехтин или олио.

През това време в тиган с няколко капки мазнина се слага да се запържи нарязания лук. Запържва се до златисто и се слагат доматите оставя се да къкри 1-2 мин. и се добавя наситно нарязания чесън.
След още 1-2 мин. се добавят чубрицата и мащерката + малко сол (на вкус). И така се оставя за още 2-3 мин. докато соса се стегне и не е много воден. След като се махне от котлона се слага на едро накълцания магданоз.

Накрая в чиния се слага пастата, а отгоре се сипва и соса.  

Общо времетраене на приготвяне: не повече от 20 мин.

Бон апети! Simple Smile


Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 10:47 от ЗлаВещица

# 49
  • Мнения: 242
салата с императорски ориз
3-4 домата, 2 жълти, 2 зелени, една червена и една люта чушка, стрък пресен чесън , половин  връзка магданоз, босилек, зехтин, една кафена чашка императорски ориз

нарязваме на малки кубчета доматите, и чушките, а лютата аз я нарязах на четири/ защото исках и малкия да яде и да мога да я отделя/,накълцваме и чесъна и магданоза и подправяме със солта и зехтина и босилека и оставяме един час да си пусне соковете. малко преди да сервираме сваряваме и императорския ориз в подсолена вода 1:3 със затворен капак да къкри -става за около 25 минути, пробвайте , ако е готов , а има останала вода изсипете я, на мен най-често не ми остава и преди да сервирате ги смешете.
лесна, бърза и страшно вкусна!

# 50
  • Мнения: 1 263
Бакла

1/2 κг. бакла

2-3 скилидки чесън нарязани на ситно

2 лука нарязани на ситно

1 чаена чаша зехтин

сол, черен пипер,риган или чубрица, лимонов сок

Накисваме баклата за 24 часа, отрязваме черната част, слагаме да се свари и прецеждаме.  Добавяме зехтина, чесъна, лука, сол и лимонов сок на вкус, и накрая риган или чубрица. Ето как би трябвало да изглежда като готово ястие -цък.
ПП. Аз лично я правя без лук и чесън, за да не ми дразни стомаха.  

В Гърция е много популярна комбинацията от бакла с варени треви от сорта на спанака или копривата (към които също е прибавен зехтин, сол и лимонов сок) .

                                                                
 

Вкусно се получава и ястието от бакла с артишок (около 12 бр.). Единствената разлика е, че вместо риган се прибавя ситно нарязан копър. Изглежда така.
Приятен апетит!      chef
 

Последна редакция: нд, 31 май 2009, 16:58 от ЗлаВещица

# 51
  • Мнения: 622
Наскоро пробвах тази рецепта:

ПОСТЕН МЕДЕН СЛАДКИШ

Продукти:
1 ч.ч захар,
1 ч.ч вода,
2 с.л. мед,
1/2 ч. л. сода,
1 бакпулвер,
2 с. л. какао или кафе,
по ½ ч.ч. стафиди, начупени орехи, олио,
каквото и да е сладко, ако решите да разрежете блата и да го намажете със сладкото.
по щипка канела, карамфил, кориандър или джинджифил,
брашно – приблизително 2 ½ ч.ч.

Приготвяне:

В съд сипете захарта, водата и олиото, загрейте леко и добавете меда. Бъркайте на слаб огън до разтварянето на захарта и меда. Оставете да изстине.
 В изстиналата течност сипвате содата, какаото или кафето, подправките. Хубаво разбърквате, за да няма грахулки. Добавяте орехите, стафидите и брашното с бакпулвера. Тестото прилича на гъста сметана. Изсипете във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печете на умерена фурна около 30-35 мин. Изстиналият сладкиш може да срежете на две и да го намажете с мед или сладко.

Понякога не дочаква да го разрежа и намажа със сладко, но и без него е вкусен. Мек и пухкав е.


Благодаря на Лабрекс за рецептата  Hug, която взех от тук.

# 52
  • Мнения: 37
17 ден – белтъци

Месна салата

•   400 гр. немазно говеждо с кост
•   зеленчуци за супа
•   1 глава лук
•   1 пиперка
•   1 домат
•   стръкче магданоз
•   1 ч.л. тиквено масло, оцет
•   сол, черен пипер

Сварете обикновен месен бульон. Ако готвите само за себе си, отделете месото и част от бульона и го замразете на порции, които можете да използвате за друг белтъчен ден. Свареното говеждо нарежете на тънки парченца. Почистете зеленчуците, измийте ги и ги нарежете на кръгчета и лентички. Добавете ги в купата, поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Залейте с предварително подготвена смес от растително масло, оцет и ситно нарязан магданоз. Оставете да престои минимум 30 мин., за да се овкуси добре. Консумирайте с филийка хляб. Изпийте и 300 мл. булон.


18 ден – бобови и варива

Зелен боб с картофи

•   500 гр. зелен фасул
•   2 картофа
•   1 средна глава лук
•   1 ч.л. растително масло
•   2-3 скилидки чесън
•   1 с.л. сладък червен пипер
•   майорана на вкус
•   сол, черен пипер
•   1 ч.л. ситно наразян магданоз
•   400 мл. вода

Припържете в растително масло ситно нарязания лук, добавете малко червен пипер и 400 мл. вода. Като кипне добавете зеления фасул, чесъна и майораната, посолете и добавете черен пипер. Варете докато боба омекне. Готовото блюдо поръсете със ситно нарязан магданоз. Картофите ги нарежете на кубчета и сварете в подсолена вода. Сервирайте като гарнитура към зеления фасул. Консумирайте с филийка хляб. Ако се чувствате гладни може да хапнете и салата с продукти по желание.



19 ден – въглехидрати

Кравай

•   400 гр. брашно
•   около 300 мл. минерална вода
•   1 пакет бакпулвер
•   1 к.л. сол
•   1 с.л. зехтин

Смесете брашното с бакпулвера и солта, постепенно добавете минералната вода и омесете меко тесто (трябва леко да прилепва към ръцете). Намажете тавата с растително масло, разпънете тестото по тавата и изравнете с ръка, леко намокрена във вода. Изпечете при 220
о С докато придобие румен вид. Изпечения кравай напръскайте леко с вода, покрийте с кърпа и го оставете да престои (изстине). Кравая се чупи, не се реже. Хапнете половината, а останалото оставете за следващия въглехидратен ден.[/color]

20 ден – плодове

Пържени банани с ягоди

Изчистете бананите от кожата и нарежете на дължина. Намокрете ги с лимонов сок и припържете съвсем за кратко в 1 с.л. растително масло. Сервирайте ги с ягоди или други плодове.


21 ден – белтъци

Пилешки шишчета и салата

Пилешки шишчета и салата

•   3 пилешки шишчета
•   100 мл. вода
•   Продукти за салата

Пилешките шишчета се слагат в тефлонов тиган, добавя се около 100 мл. вода, тигана се покрива с капак и се оставя да се задушат. Когато водата се изпари, припържете месото от двете страни. Шишчетата могат да се изпекат също така и на грил. Нарежете 300 гр. тиквички на тънки лентички и запарете за 5 мин. в малко количество вода.  Нарежете ситно и глава лук и смесете с тиквичките. От 1 с.л. растително масло, оцет и сол подгответе заливка.


22 ден – бобови и варива

Пълнен пипер

Количеството на продуктите не съм конкретизирала, защото копието на книгата е много лошо и почти не се виждат самите продукти, да не говорим за количество.

•   няколко пиперки среден размер
•   няколко картофа
•   1 глава лук
•   1 с.л. ситно нарязан магданоз
•   1 с.л. ситно нарязан шнит-лук
•   1 с.л. доматено пюре
•   сол, черен пипер
•   1 с.л. растително масло
•   Зеленчуков бульон
•   1 с.л. сушени зеленчуци
•   продукти за салата
•   вода

Почистите пипера от семената, измийте го. Почистете картофите, нарежете ги на кубчета и сварете. След това ги размачкайте и добавете припържените в растително масло лук, магданоз, шнит-лук, доматено пюре, сол и черен пипер. С тази смес напълнете пиперките. Сложете ги в неголяма тенджера, посипете със сушените зеленчуци и залейте с бульон. Варете докато омекне пипера (примерно 25 минути). Прекрасно допълнение към това блюдо е сезонна салата.  Консумирайте с филийка хляб. Можете да напълнете пипера и с ориз и зеленчуци или варени картофи и леща.


23 ден – въглехидрати

Полента с паприка
(ако не знаете какво е полента, можете да прочетете тук: )

•   80 гр. полента
•   Сол
•   1 с.л. растително масло
•   1 ч.л. сладък червен пипер

Сварете полентата така, както е написано на опаковката и. В леко загрято олио добавете 1 ч.л. сладък червен пипер. Дръпнете тигана от огъня, за да не загори пипера. Използвайте като подправка за полентата.


24 ден – плодове

Гарнирани печени ябълки

Измийте ябълките, добре ги подсушете и ги разрежете на половинки. Изчистете ги от семената. Щателно почистете 2 портокала, парченцата ги разрежете на ситно. Смесете от портокала с 50 гр. шам-фъстък, нарязан на ситно и 1 с.л. ситно нарязан бадем. Гарнирайте с така приготвената смес ябълките и ги сложете в тава. Запечете за около 25 минути при 180
о С. Готовите ябълки полейте със гореща смес от вода и портокалов сок с 1 ч.л. подправки за ябълков щтрудел. Консумирайте ги топли.[/color]

Последна редакция: вт, 02 окт 2012, 16:34 от ЗлаВещица

# 53
  • Мнения: 167
Пълнени постни чушки
2- бобови и варива

5-6 червени пиперки
около 70 гр. царевица от консерва
1/2 кафена чашка ориз
2-3 с.л. домати от консерва
100 гр. гъби
малка глава лук
1 малък морков
сол, черен пипер на вкус

Запържват се нарязаните на дребно лук и морков, към тях се прибавя ориза. Щом се позапържи и той, последователно се слагат царевицата и гъбите. Поръсва се със сол и черен пипер. Слага се 1 с.л. домати. С така готовата плънка се пълнят чушките, нареждат се в тавичка, налива се вода, колкото да ги покрие на половина и се пекат до готовност. Във водата се слагат останалите домати + 1 кубче зеленчуков бульон (по желание) или малко сол.



Мързелива пица
3- въглехидрати

2-3 филийки хляб
4-5  маслини
50 гр. гъби
1 домат или домати от консерва
1 печена чушка
1 кисела краставичка

Филийките се намазват с доматения сок от консервата или върху тях се поставят домати нарязани на колелца. Върху тях се подреждат нарязаните кисели краставички, маслини, чушка. Най - отгоре се слагат задушените в малко масло и посолени гъби. Готовите "пици" се запичат до готовност в парти грил.


Мерките ги сложих по-скоро за ориентир, защото слагам всичко на око и вкус. Да ви е сладко!

Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 15:46 от ЗлаВещица

# 54
  • Мнения: 6 395
салата:
зеле, настърган морков, лук и магданоз, копър, краставица, домат.
Подправете салатата с лимонов сок и чаена лъжичка зехтин.
300 г от тази салата е 100 ккал.

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 10:48 от ЗлаВещица

# 55
  • Мнения: 622
Вкусните питки на Карина

Продукти:
ТЕСТО
500 г брашно
250 мл топла вода
7 г суха мая
или 20 г прясна мая
3 с л олио
или 50 г мас
2 ч л захар (меласа, мед)
2 ч л сол


Ароматно олио

ситно нарязан магданоз
ситно накълцан чесън
ситно нарязана мащерка
олио
чили

Приготвяне:

Приготвяне:

• Маята се разтваря в топлата вода и се добавя захарта.
• Оставете за 10 минути (докато не се появи шапчица).
• Изсипете сместа в подходяща купа (кухненски робот, машина за хляб) и пресейте брашното.
• Омесете еластично тесто като накрая прибавете олиото (маста) и солта.
• Поставете в намаслена купа (плик).
• Покрийте и оставете на топло място за около 30 минути.

• Ароматното масло:
- сипете в средна купа около 70- 100 мл олио. Изсипете вътре подправките.

• Втасалото тесто разделете на 16 части.
• Всяка част разточете и оформете във вид на пръчка с дължина около 25 см.
• Оформете питките като ги завържете на възел.
• Поставете питките върху хартия за печене.
• Покрийте и ги оставете за още 30 минути или докато не увеличат обема си два пъти.
• В предварително загрята фурна на 210 С за около 15 минути (до златист цвят).
• ГОРЕЩИТЕ питки намажете с помощта на четка с ароматното олио (или ги пуснете в купата с ароматното олио)


Рецептата взех от тук

Направих я с малки изменения- подправките за ароматното олио ги сложих в самото тесто- риган, чубрица, босилек и подправка за салата и изпечените питки намазах с разтопено масло.

Последна редакция: нд, 31 май 2009, 16:56 от ЗлаВещица

# 56
  • Мнения: 1 234
Предлагам на вашето внимание две леснички за изпълнение рецепти, но много вкусни и изпитани, с които може да разнообразите режима си Laughing
Сърца по селски
Задушават се в мазнина 2 средно големи глави лук. След като поомекнат, се добавят 1 кг. пилешки сърца, разрязани и измити. Задушават се под капак, до готовност, като към края се добавя от зеленчуковата пикантина на вкус /сол не е нужна допълнително, пикантината е достатъчно солена/ и черен пипер

 

Картофи с тиквички и гъби
Необходими са около 1 кг. пресни картофи, около 3 средно големи тиквички, 400 гр. пресни гъби и копър, сол на вкус и олио.
Нарязват се картофите и тиквичките на кръгчета, гъбите на филийки, задушават се в мазнината, овкусяват се със сол и копър и се пекат до готовност. Пак може вместо сол да се сложи от зеленчуковата пикантина.

 

Последна редакция: вт, 02 окт 2012, 16:32 от ЗлаВещица

# 57
  • София
  • Мнения: 17
Предлагам баница с халва:
продукти:
един пакет финни кори
300 гр. тахан халва
маргарин
Намазва се кората с маргарин, върху нея се слага втора кора и тя се маже. Отгоре се настъргва халва на едро ренде. Навива се на руло и се поставя в кръгла тава. Така се навиват и останалите кори. Най отгоре се намазва с маргарин. Пече се в умерена фурна до зачервяване.
Залива се със сироп по желание. Сиропа да е по-рядък за да не стане много сладка.
 Това е изпитана рецепта, от години я правя.

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 10:43 от ЗлаВещица

# 58
  • Мнения: 1 777
Картофени кюфтета на фурна



картофи
лук
магданоз
чубрица
черен пипер
риган
сол

Сваряваме картофите,обелваме и настъргваме.Настърганите картофи омесваме с останалите продукти.Оформяме кюфтета ,намазваме ги с зехтин и слагаме в тавичка да се пекат. Simple Smile

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 10:52 от ЗлаВещица

# 59
  • Мнения: 1 777
Мексикански ориз



1ч.ч.ориз
1 глава лук
1/2ч.ч. настърган домат(може и от консерва)
1/2ч.л.смлян кимион
черен пипер
2 с.л.зехтин

В зехтина и малко вода се задушава наситно нарязания лук.
След като поомекне се добавя ориза,разбърква се и след малко се добавят и доматите.
Бърка се окло 1-2 минути и след това се долива 3 ч.ч.вода.Добавят се кимиона ,черния пипер и сол на вкус.
Котлона се намаля на много слабо и се оставя да поври около 15 минути с капак.След това котлона се изключва и се оставя още 15 минути за да може ориза хубаво да попие водата.

**Пожелание може да се добави замразен грах или царевица.Добавя се когато се налее водата.

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 10:50 от ЗлаВещица

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт