Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 193
Здравейте,

Искам да попитам, бихте ли се намесили във взаимоотношенията на детето си с други деца и как бихте постъпили:
Във входа ни има едни съседи, чиято дъщеря - С. е на възрастта на Катя - 4 години. те двете са първи приятелки, ходят в една група в детската градина, даже учителките са се оплаквали, че С. обсебва Катя и не и дава да си играе с друг освен нея.
С родителите бяхме в добри отношения - излизахме заедно, събирахме се у нас или у тях до момента в който на нас ни беше необходимо да разширим аптеката на свекърва ми, която е в нашия гараж. Това е възможно единствено ако имаме мазето на тези съседи и говорихме с тях - дали са съгласни на размяна + доплащане на или пък да ни продадат тяхното мазе което е до аптеката (те имат 2). Отговориха, че не искат да продават или заменят за нашето мазе, но са съгласни за размяна с едно друго, което е до второто им. Казахме им, че в такъв случай ще купим мазето което искат, те се съгласиха и ние започнахме да действаме. Наложи се да дадем нашето мазе + 3000 лв за това което ни трябваше, като въпросните съседи бяха информирани за преговорите.
Когато вече купихме другото мазе и казахме на съседите - хайде да правим смяната те започнаха да мислят...и така 2 месеца.
Събрахме се една вечер и говорихме отново /предлагахме и доплащане + мазето, но казаха, че пари не им трябват/. Съгласиха се и се разбрахме на другия ден да ходим при нотариус.
Обаче на сутринта съседката се обади, че съжалява, но са размислили и се отказват от размяната.
Много се ядосахме, защото те знаеха, че даваме тези 3000 лв и че новото мазе ни е необходимо само за да вземем тяхното и не ни спряха като го купувахме.  Те мислеха, че отношенията ни ще останат както преди и непрекъснато ни се обаждаха да излизаме, да им ходим на гости, при което аз не издържах и при една от поредните покани отидох у тях и им обясних, че смятам постъпката им за непочтена и за това не можем да продължим да се събираме, но като ги срещна ще ги поздравявам и няма да спра Катя да си играе с дъщеря им, защото е глупаво да замесваме децата в нашите отношения.
Това беше януари. Децата си играят заедно, често се събират у нас, у другото дете..не са ходили /те правиха ремонти/. В събота пуснах Катя да си играе пред блока и свекърва ми се обади, че С. я кани на гости, дали я пускам. Казах, че може, ако не стои дълго.
След което видях двете деца да си играят заедно около блока. Като прибирах Катя да обядва свекърва ми ми разказа както се е случило.
Катя отишла у С. но не я пуснали да влезе, държали я на входната врата на апартамента им и С. излязла с нея.
След това отишли в аптеката свекърва ми да им даде бонбони и С. обяснила, че майка и не дава Катя да ходи у тях, защото ние сме скарани с родителите и - искаме мазето им за да разширим аптеката, но те не ни дават и за това Катя не може да ходи у тях.
Много ме доядя на съседката (тя че е луда, такава е - скарана е с почти всички от входа, даже има издадена съдебна заповед да не доближава една от другите съседки, скарана е с учителките в градината, с близките на мъжа си) но защо трябва да постъпва така с децата.  #2gunfire
С. казала на свекърва ми: ами то аз искам да ви дадем мазето, но мама и тати не.
И какво да правя аз от тук нататък - няма да забраня на детето си да играе с другото, не мисля че е редно да я занимавам с проблемите на възрастните и няма да да забраня другото дете да идва у нас.
Но какво да кажа, ако Катя поиска да ходи у тях на гости - че съседите не дават или ..и аз не знам Sad  newsm78
Извинявайте че, че стана толкова дълго и объркано, но трябваше да споделя и ми се иска да получа съветите ви.

# 1
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
За съжаление такива неща се случват- между съседи, роднини, приятелски семейства. Аз също мисля, че не трябва да замесваме децата при такива спорове- най- малкото е лош пример. Но не всички хора са на едно мнение, а и често явление е децата да се използват като средство за манипулация.
Явно и в твоя случай е така. Съседката иска да те накаже по някакъв начин и не се интересува дали това ще нарани детенцето й или не.
Аз бих продължила да се отнасям добронамерено към нейното момиченце и бих се опитала да обясня и на двечките, че тези неща са между възрастните и те не са виновни; че това не означава че те не могат да бъдат приятелки; че могат да идват у вас и т.н. Може би трябва да поговориш първо с тоето детенце и после със съседското. Все пак е важно как се чувстват и какво искат.

# 2
 • София
 • Мнения: 32 490
Ако съм на твое място не бих спряла дъщеря си да играе с другото момиченце, но ще й кажа, че у тях не може да ходи на гости. Навън също могат да си играят. У вас ако искат нека се събират. Едва ли съседката ти ще се трогне от това, но бъди над нея и не се принизявай на нейното ниво.
Децата според мен не трябва да се намесват в отношенията на големите. Има неща, които малките им главички няма да могат да осмислят.

# 3
 • Мнения: 4 244
И аз мисля като АнМари - децата не могат да проумеят когато възрастните се вдетиняват и се карат за глупости.
Нека дка си поддържа приятелството, и да но да е наистина истинско приятелство, което да надделеее след години на всичките детински глупости на родителите.

Аз имам подобна случка от моето детство
Имах една страхотна приятелка - от 2 клас бяхме заедно и много добре се разбирахме.
След 7 клас аз отидох да уча в езиковата гимназия, а тя продължи в нормална гимназия. В един момент тя престана да ми се обажда и да отбягва контактите си с мен. Аз не можех да разбера какво съм и сторила и защо така се отдръпна от мен.
Чак след 15 г разбрах истината - оказа се че загубената ми и надута като пуйка баба я срещнала и и заповядала да не се вижда вече с мен че тя не била подходящо обкръжение, щото видите ли аз съм в елитна гимназия, а тя в просто училище. Тя милата нали е добре възпитана послушала "заповедта" на баба ми #Crazy
Е, сега след като се разбрахме кой крив кой прав, пак си подновихме взаимоотношенията и с радост се срещам с нея винаги щом се прибера в България и си разказваме и споделяме неща както преди.

# 4
 • Мнения: 8 769
Подкрепям мненията на  AnMary и "Стройна фиданка", но не разбрах какво общо има това:
даже учителките са се оплаквали, че С. обсебва Катя и не и дава да си играе с друг освен нея.
Rolling EyesА може би така другото момиченце компенсира, че Катя няма как да отиде у тях да си игратя заедно?
Много е глупаво наистина да се намесват децата в спорове между възрастни, много низко. Моят съвет е да продължаваш да се държиш както до сега.

# 5
 • Мнения: 5 467
Ех, българската завист е безпределна...
За какво им е толкова това мазе, че не ви го дават? Голямо приятелско семейство, няма що  Close. Сакън, аптеката ви да не стане много голяма... е това е проблема.
Децата, разбира се, че няма какво да се замесват, въпреки че те вече са замесени, щом другото дете знае, за какво става въпрос. И аз като Ан Мари, бих те посъветвала, дъщеря ти да не ходи у тях, а да си играят, където и да е... у вас, в градината, където и да е, но да не ходи у тях, за да не вземат да я унижават с приказките си.

# 6
 • София
 • Мнения: 193
Съгласна съм с всички вас, няма да спра децата да играят, но няма да пускам Катя да ходи на гости, като намеря някакво обяснение ако ме пита защо.
а Ню е абсолютно права за завистта - важното е на другия да му е зле  Cry
С въпросната съседка вчера отново имахме 'спор' - имахме събрание на входа и тя за пореден път отказа да плаща сумата за чистачка, която за тях е 2.5 лв  - по 1 лв за възрастен и 0.5 лв за дете до 6 години с мотива, че тя живее на първия етаж  и цапа по-малко. Ако плащала, щяло да е 1/4 от сумата която дават живеещите на 4 етаж (т.е. ние). ....
А всичко това отново казвам, в никакъв случай не е защото не им стигат парите, те са много добре финансово. Просто злоба или ..и аз не знам как да го нарека.
Но да са живи и здрави, за себе си реших, че ще се опитам да не мисля за тях и да си развалям настроението. Само се надявам детето им да не стане като тях, защото все пак семейната среда си оказва влияние при всички случаи - типичен пример С. нарича един съсед пенсионер 'дъртата дядка' което е израз на майка и  Confused

# 7
 • Мнения: 4 630
След като има конфликт между възрастните аз не виждам как ще се изолират децата от ситуацията  newsm12 Ето във вашия случай съседката ти ги е замесила като не пуска дъщеря ти в тах и им е разказала за какво става въпрос. Мисля, че по един или друг начин, ако има конфликт между възрастните и децата ще бъдат замесени. А дали е редно незнам Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт