Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 138
Пиша от името на бременна приятелка. Тя ще ражда след месец, поне за тогава й е термина - 22.08. Не е работила от повече от година, т. е. не и на трудов договор. Внася си сама здравните осигуровки, но е много притеснена защото и на таткото доходите не са високи.
Та въпросът ми е при положение, че има стаж по документи само 1 год. на какво може да разчита освен на еднократната помощ от 200 лв. Да допълня само, че тя има фирма на свое име, която не действа, ако това е от значение.

# 1
  • Мнения: 5 578
Аз мога да ти кажа като неосигурена, незнам дали е същото, така мисля.
45 дена преди термин вземах 150лв еднократна помощ за раждане, тя е за неосигурените! Да провери веднага това, защото има срок за одобрение, дано не го е проруснала! Много е стриктно.
Ще взема по 100лв, за една година.

Успех и леко раждане на приятелката ти.

# 2
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Мисля че безработните получатват обезщетение преди раждането от социалните служби. Това е болничния който започва 45 дни преди термина. Ако не се лъжа сумата е 150 лева за пълен месец. Същата сума ще получава и 90 дни след раждането ако роди на термина.
Полага и се еднократната помощ от 200 лв.
Майчинство до навършване на една година на детето от социалните служби
Детски - 18 лв. ако дохода на член от семейство е под 200 лв.

# 3
  • Мнения: 5 578
Същата сума ще получава и 90 дни след раждането ако роди на термина.

 newsm78
Мога ли да помоля тук за още малко разяснение? А ако не роди на термин, аз не родих, и не съм получила....ще е много тъпо ако е така.

# 4
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Болничния за бременности раждане е общо 135 дни, 45 преди термина от женската консултация, 42 след термина от родилния дом и 48 дни от педиатъра на детето. Ако роди преди термина от родилния дом издават втория болничен от датата на раждане и после педиатъра изравнява до 135 дни. Ако роди след термина не съм сигурно, но май от родилния дом издават болничен за 5 или 10 дни, после 42 за раждане и пак педиатъра изравнява.
Май не съм се изразила точно, за което съжалявам   bouquet

# 5
  • Мнения: 138
Благодаря за отговорите момичета!
Към останалите бъдещи мами - свободно задавайте и вие въпроси по въпроса за парите за майчинство в тази тема.

Последна редакция: ср, 20 юли 2005, 10:00 от Diana P

Общи условия

Активация на акаунт