Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Ммммм!!!Сладкооо!

  • 26 ноем. 2008, 16:11 ч.
  • Преглеждания  526 015  Мнения  243  Онлайн  1
Отговори
# 45
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
   Шоколадови топки. Grinning Grinning Grinning
   Просто вкусни и шоколадови.Обичам ги с малко повече добавен алкохол(ром,коняк). Wink

   Кремът:
   3 яйца
   1 ч.ч захар
   3-4 с.л. какао
   1/2 ч.ч. прясно мляко(110 г)
   125 г краве масло
   сок от 1 лимон(внимавайте да не е горчив,за да не развали вкуса на топките)
   2 пакетчета ванилена захар
   есенция ром (или 1-2 супени лъжици ром,коняк или друг концентриран алкохол)
   1-2 с.л. мед (при нужда , за да се улесни оформянето на топките. Гледайте описанието долу)

   "Трохите":
    2 ч.ч. орехи  (добавете още , ако сместа не е достатъчно гъста)
    около 270-300 г обикновени бисквити
    (или по-малко орехи и повече бисквити , но в този случай трябва да намалите малко захарта , защото самите бисквити имат захар)
    Количеството на "трохите" може да варира , в зависимост от това колко ви е кремът ( яйцата може да са по-големи или по-малки,лъжиците с мед по-пълни или не толкова и т.н..)

   Орехите и бисквитите се смилат на дребно (в блендера например).

   Приготвяме крема:

   В метален съд смесваме захарта и какаото , към тях прибавяме млякото и яйцата . Разбъркваме хубаво и слагаме на слаб котлон . Чакаме да заври . След като поври минутка , сваляме сместа от огъня и прибавяме към нея кравето масло , нарязано на парчета , за да се разтопи по-бързо . Прибавяме лимоновия сок,есенцията ром , ванилията , меда .

   Изсипваме още топлият крем в по-голям съд . Започваме малко по малко да прибавяме към него натрошените орехи и бисквити . Гледаме да се получи гъста смес , която да става за оформяне с ръце. Ако пък стане прекалено гъста , я "разредете" с 1-2 с.л. мед , но може и да не ви се наложи .

   И така още от топлата смес оформяме топки . Всяка топка овалваме в смлени допълнително орехи или бисквити , или кокосови стърготни , или шоколадови пръчици , или смес от всичко това . Wink
   След като ги оформим , слагаме за няколко часа в хладилник за да се охладят и се постегнат.
   Да ви е сладко! Heart Eyes
 

    

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 18:20 от Селма

Реклама
# 46
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
  Пирожки с цяло яйце.Стъпка по стъпка.  thumbsup
  Тестото за пирожките ми е вид универсално.Ползвам го и за други видове пирожки,тоест с друг пълнеж,както и за хрупкавите кифлички,рецептата на които ще намерите на първата страница.
  Количеството на това тесто е за 8 пирожки. Peace
  
   За тестото:
   125 г краве масло
   125 г кисело мляко
   щипка сол(ако ще ползвате същото тесто за сладките кифлички,пропуснете солта,просто добавете повече сол към яйцето)
   щипка сода бикарбонат
   малко повече от 2 ч.ч.(по 220 мл) брашно(за меко тесто)

   яйца 8 броя(съответно за 8 пирожки)
   малко натрошено сирене
   някоя от любимите ви универсални подправки
 
   В голяма купа настъргвате на ренде студеното краве масло.Към него прибавяте киселото мляко,щипката сода бикарбонат.Разбърквате добре.Започвате постепенно да прибавяте брашното,докато не получите приятно меко тесто.Сложете го в хладилник за известно време(някой път го оставям за цяла нощ).Като се охлади се точи по-лесно.
   С 1/8 от това тесто се процедира по следния начин.
   Разточвате я на кръг с диаметър,горе-долу колкото десертна чинийка.Тестото не трябва да е дебело!
   Взимате една неголяма чаша:
   Леко я набрашнявате и слагате в нея кръгчето тесто,в което натрошавате малко сирене:
    В тестото разбивате едно яйце:
     Яйцето поръсвате с подправката и с още малко натрошено сирене.Слепвате пирожката,като гледате да не разкъсате тестото(макар че и това не е фатално):
    Хващате чашата за дръжката и я обръщате над тигана със сгорещено олио,така пускате пирожката да се пържи.Опържвате я много добре,за да не остане сурова отвътре. Naughty
    Сервирате с кисело млекце,лютеничка,салатка и т.н..
    Бон Апети! Heart Eyes



  

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:33 от Селма

# 47
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
   Много шоколадови сладки с цитрусов дъх.(Шоколадови меденки)
   В близкия супер си купувах натурален шоколад с портокалов дъх.Бях абсолютно пленена от това съчетание на ароматите и вкусове,което ме подтикна да направя и тези сладки.
   Имат доста силен ,доближаващ се до горчивия шоколад,вкус.Който може да се омекоти по желание с намаляването на количеството на какаото.  Peace

   2 яйца
   1 ч.ч. захар
   1 ванилия
   2/3 ч.ч. олио
   2 с.л. мед
   1 ч.л. сода бикарбонат
   1/2 ч.ч. какао на прах
   портокалови корички от 2-3 портокала (може да бъдат заменени със цитрусова есенция)
   около 400 г брашно (за меко тесто)

   Забъркваме тесто от горепосочените продукти.От тестото оформяме топки,колкото голям орех.Редим ги на разстояние (защото чувствително бухват) в намазнена тава.Печем в предварително загрята фурна на по-висока Т (при мен беше около 180-190),около 15 минути.
   Изпичат се много бързо,внимавайте!Ако се препекат има риск да се получат твърди.А трябва да са мекички,като курабийки.
   Да ви е сладко! Heart Eyes


  

Последна редакция: вт, 13 апр 2010, 19:16 от Селма

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
   Тутманик. Grinning
   В основата на тази рецепта е рецептата на Pety.Aз я адаптирах малко,че не винаги имам подръка зехтин,както и много обичам в този вид печива да има краве масло.
    Рецептата е много добра.Тутманикът винаги се получава много мек,вкусен и на конци. Flutter


   1 пакетче мая д-р Йоткер(7 г)
   1 с.л. с връх захар
   1/2 с.л. сол
   4 с.л. олио
   1 1/3 ч.ч. хладка вода
   брашно,колкото поеме,но не за много твърдо тесто

   шепа -две натрошено сирене + белтък
   около 50-70 г разтопено краве масло
  
   Жълтък+ няколко капки олио за намазване преди печене

   В голяма купа сипваме 1 ч.ч. брашно.Към нея прибавяме захарта,солта и маята,олиото и постепенно добавяме водата.Към получената смес малко по малко добавяме брашно.Първо го бъркаме,после минаваме към месене на ръка,докато не получим меко еластично тесто.
    Разделяме го на 2 топки и ги оставяме да почине малко.През това време натрошаваме сиренето ,прибавяме към него белтъка,и разтопяваме маслото.
    Взимаме първата топка.Разтегляме я с ръце,докато не получим правоъгълник.Слагаме я в/у набрашнен плот.Намазваме с половината от разтопеното масло и поръсваме с половината сирене.Завиваме на руло.Усукваме го и завиваме на охлюв.Слагане в намазнена с олио тавичка.По същия начин процедираме и с втората топка,като към края я завиваме около първия "охлюв".
    Оставяме да втаса около 1 час(да удвои обема си).
    След като тестото е втасало го намазваме с разбития жълтък и ,ако искаме,го поръсваме със сусам.
    Печем до готовност.
    След като се изпече го намазваме с краве масло,направо от пакетчето,и увиваме тутманика с кърпи за 30 минути.
    Да ви е сладко! Heart Eyes


    

  

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:34 от Селма

# 49
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
    Кифлички с пълнеж. Grinning
    Много мекички.Пълнежът може да е всякакъв:солен ,сладък....

    1 пакетче суха мая д-р Йоткер(7 г)(или 1/2 пакетче жива)
    1 1/2 с.л. захар
    1 ч.л. сол
    6 с.л. олио
    2-3 с.л. кисело мляко + щипка сода бикарбонат
    100 г прясно мляко
    100 г топличка вода(после добавете и още малко,за да се получи целият бъркоч от течности около 300 мл)
    брашно,колкото поеме за меко тесто

    Пълнеж по желание:сирене,кашкавал,кайма ,сварени яйца + запържен лук.... или сладък:мармалад,шоколад.....
  
     В голяма купа сипваме малко брашно,прибавяме солта ,захарта,маята,олиото.В една чаша 300 мл слагаме киселото мляко.В киселото мляко слагаме да шупне щипка сода  бикарбонат.Прибавяме прясното мляко и водата(чашата трябва да е пълна).Добавяме тази "боза" към тестото.Разбъркваме хубаво кашата и постепенно прибавяме останалото брашно.
    Замесваме меко тесто,което да не лепне към ръцете.
    Оставяме го да втаса около 50 мин -1 час(зависи от топлината на стаята)
    Втасалото тесто делим на 16-20 части.
    За солените кифлички с по-твърд пълнеж от всяка част оформяме продълговати кръгчета,слагаме пълнежа в единия край и ги завиваме на леко рулце.
    За сладките кифлички оформяме кръгчета,слагаме пълнежа в средата на всяко кръгче и ги залепваме ,като полумесеци.
    Оставяме да втасат в тавата още 5-10 минути.Намазваме ги с жълтък.Солените поръсваме с мак или ленено семе,сладките с кристална захар.
    Слагаме ги в судена фурна и я пускаме на умерена степен.Печем до готовност.
    Да ви е сладко. Heart Eyes

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 21:10 от Селма

# 50
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
    Мнооого шоколадов кекс! Heart Eyes Grinning
    Тази рецепта беше представена във форума от потребителката Cherrygabo.Заслужава си да бъде много популярна!Източник
    Аз лично съм абсолютно възхитена от вкуса на това шоколадово чудо! Grinning
    Рецептата е за голям кекс,така че формата трябва да е по-висока.

    250 г захар
    ванилия
    4 яйца
    280 г масло(или маргарин)
    250-300 г шоколад
    150 мл прясно мляко
    1 бакпулвер
    400 г брашно

    Маслото настъргваме на ренде и разбъркваме с захарта,добавяме яйцата,ванилията,разтопеният шоколад,млякото,бакпулвера и брашното.
    Изсипваме получената смес в намаслена и набрашнена форма.Слагаме формата в студена фурна,която пускаме на умерена температура.
     Печем до готовност, проверяваме с дървена клечица.
     На снимката може и да не изглежда кой знае колко впечатляващо(защото с нищо не съм го украсила),но на вкус е абсолютно фантастичен! thumbsup
     Да ви е сладко! Heart Eyes


    

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:36 от Селма

# 51
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
   Торта "Манастирска Изба". Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
   На практика това са тръбички с вишни + крем от заквасена сметана.Тръбичките са направени от маслено тесто.Получават се големи и по-бухнали.Солидното количество крем прави тортата хубаво напоена и.....много-много вкусна! Grinning
    Като размер е доста голяма,затова трябва да имате подходяща чиния и ....много гости! Wink
    Рецептата е сборна  ,по мотиви на различни манастирски изби от руските форуми.

   За тръбичките:
   250г масло/маргарин
   250г кисело мляко
   1 ч.ч. захар
   1 бакпулвер
   1 ванилия
   брашно за меко тесто около 4 ч.ч. или повече

   за плънката
   обезкостени вишни от компот

   за крема
   1200 г заквасена сметана(3 големи кофички по 400 г)
   1 ч.ч. захар
   1-2 ванилии
   (сок от един среден лимон,ако обичате крема да е по-киселичък)

    Смлени орехи за поръсване.

    От горепосочените продукти замесваме маслено тесто.За по-лесно, кравето масло се настъргва на ренде,разбърква се със захарта,добавя се киселото мляко,ванилията,бакпулверът и малко по малко брашно.Слага се в хладилника за няколко часа.
    Тестото се разделя на 15 части.
    От всяка част се разточва правоъгълник с размери около 30/7 см.(Моите правоъгълници бяха с около 25/10 см и тръбичките се получиха леко дебеловати,затова ви препоръчвам да ги направите по-дълги и по-тънки).
     От едната страна на правоъгълника се редят вишните.
     Завиваме правоъгълnика на тръбичка,като леко прищипваме краищата й,за да не изтича сока от вишните.
     Една по една завиваме и 15-те тръбички.Изпичаме ги, докато поруменеят хубаво.
    
     Докато изстиват,приготвяме крема.Разбъркваме сметаната със захарта и ванилията(и лимонов сок,ако решите).Захарта трябва да се разтвори.Ако кремът ви се е втечнил малко,сложете го в хладлника да стегне.

    Започваме да редим тръбичките.Най-отдолу: 5 тръбички,поливаме ги обилно с крема,поръсваме с орехите.
    Втори слой :4,крем,орехи.
    Трети: 3 крем,орехи.
    Четвърти: 2,крем,орехи.
    Последен: 1 крем и орехи по цялата повърхност на тортата.

    Оставяме в хладилника поне за 1 нощ,може и за 2.
    Да ви е сладко! Heart Eyes



    

Последна редакция: нд, 01 яну 2012, 12:47 от Селма

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
     Шоколадов кекс с вишни.  Grinning
    
     3 яйца
     2/3 ч.ч. захар
     100 г краве масло
     100 г кисело мляко
     90-100 г шоколад
     1 бакпулвер
     1 ванилия
     2 добре узрели намачкани банана
     1 и 3/4 ч.ч. брашно

     шепа-две обезкостени вишни или череши

     Шоколадът и маслото се разтопяват заедно.
     Яйцата се разбиват със захарта,към тях се прибавя киселото мляко,шоколадово-маслената смес,намачканите банани,бакпулверът,ванилията,брашното.
     Сместа се изсипва намаслена и набрашнена форма.
     Отгоре се редят вишните.Може да се притиснат лекичко отгоре с една лъжица.
     Слагаме сместа в студена фурна.Пускаме я на умерена температура.
     Печем до готовност.
     Да ви е сладко! Heart Eyes


    
      
    

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:42 от Селма

# 53
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
     Шоколадово-бананов кекс,много пухкав и приказно ароматен!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

   Този кекс е една много нежна шоколадова фантазия.Бананът,който се слага в тестото,придава на сладкиша страхотна пухкавина и аромат. Simple Smile
 
    1 ч.ч.= 250 мл
 
     И така:
     1 ч.чаша захар
     3 яйца
     150 г маргарин (или краве масло и олио 50%-50%)
     1 бакпулвер
     1 ванилия
     100 г шоколад(аз предпочитам натурален),предварително разтопен
     4 с.л. прясно мляко
     1 намачкан(настърган на ренде) банан
     200 г брашно

      В една купа забъркваме всичките продукти.Сипваме получената смес в намаслена/намаргаринена и набрашнена форма.Печем на умерена фурна до готовност.
      (За да ви е по-лесно да разтопите шоколада,прибавете към него 4-те с.л. прясното мляко.
      Ако вместо маргарин ползвате краве масло,и то трябва да се разтопи.)
      Да ви е сладко! Heart Eyes
  
      

      Голямата снимка е линк към темата. Peace

Последна редакция: сб, 18 май 2013, 10:22 от Селма

# 54
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
     Типова питка.  Simple Smile
     Лесна питка от типово брашно.

     около 500 г типово брашно(аз използвам такова )
     7г суха мая (1 пакетче на д-р Йоткер)
     1 1/2 с.л. захар (може и само 1 с.л.,евентуално питката да не ви слади)
     1/2 с.л. сол
     5 с.л. олио
     300 мл топла вода(половината може да бъде заменена с прясно мляко)

     разтопено краве масло около 50 г за намазване на корите


    От горепосочените продукти замесваме меко тесто.Оставяме го да почине малко,докато разтопяваме 50-те г масло.
    Разделяме тестото на 2 части.Всяка част разтегляме с ръце на правоъгълник.Намазваме всеки правоъгълник с разтопеното масло.Завиваме го на руло.Усукваме го леко.
    Двете усукани рула оплитаме едното около другото.Получената "плитка" завиваме на охлюв и я слагаме в подмазана с олио тава(с около 24 см диаметър).
    Втасването продължава около 50 минути.Трябва да удвои обема си.
    Слагаме питката в студена фурна,пускаме я на умерена температура.
    Печем до "суха клечка".
    Готовата питка намазваме с краве масло.И завиваме с кърпа.
    Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:43 от Селма

# 55
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
  Пирожки с кисело мляко.
  Рецептата е заимствана от руски форум.С малки промени от мен.
  Количеството на тестото,което предлагам,е горе-долу за 10 пирожки(това е горе-долу половин порция на оригиналната рецепта)

  200 г кисело мляко
  1 яйце
  1 с.л. разтопено краве масло(маргарин) или олио
  1/2 ч.л. сода бикарбонат
  щипка сол
  брашно за меко тесто

  Пълнеж,какъвто решите:кайма ,сирене,картофи.....
  Оригиналната авторка предлага следният пълнеж:3-4 сварени яйца,зелен лук(или запържена 1 голяма глава стар лук)+1 с.л. разтопено краве масло или олио)+ зелени подправки,сол,пипер.Друг вариант:зеле задушено в малко олио + лук и подправки по ваш вкус.


  В киселото мляко се слага содата и се изчаква да се погаси.Добавят се солта,маслото,яйцето и брашното.
  Тестото трябва да се получи съвсем меко,даже леко да лепне към ръцете.Когато работите с него,просто си топете ръцете в брашно.
  Разделяме тестото на 10-12 парчета.От тях оформяме кръгчета(да не са много дебели,защото тестото бухва при пърженето Naughty ).Във всяко кръгче слагаме от пълнежа.Залепваме краищата на тестото,оформяме нещо като топка или полумесец и пържим в сгорещено олио.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:45 от Селма

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
   Най-вкусните палачинки. Heart Eyes
   Тази рецепта е на Honda.По-вкусни палачинки,като че ли не съм готвила и яла.Препоръчвам ви ги! Hug
   Вървят с всякакви пълнежи:солени,сладки.

  
  Цитат:
  1 яйце
  250 гр. кисело мляко
  250 гр. вода
  1 с.л. олио
  1 ч.л. сода бикарбонат
  щипка сол
  брашно

  Яйцата се разбиват със солта. Прибавят се млякото, содата, олиото, вoдата и брашно така че да се получи тази прословута гъстота на боза.
Аз добавих и мъничко захар. Peace
  Да ви е сладко! Heart Eyes
  

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:45 от Селма

# 57
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
    Чуден меден кекс.Със стафиди и орехи.
    По мотиви на израелския меден кекс. Simple Smile

    4 яйца
    1 ч.ч. захар
    4 с.л. мед
    200 г прясно мляко
    100 мл олио (или 100 г разтопено краве масло)
    1 пакетче ванилена захар
    1 пакетче канела
    1 пакетче бакпулвер
    100г(може и повече) стафиди предварително накиснати в гореща вода
    100-200 г орехови ядки
    2 и 1/3 ч.ч. брашно (по 220 мл)


     Всичките продукти се смесват и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма.
     Пече се до готовност "суха клечка".
     Готовият кекс се поръсва с пудра-захар или се покрива с шоколадова глазура(1 с.л. какао+1 с.л. захар+ малко прясно мляко за гъста кашичка.Сместа кипва на котлона и готово!)
     Да ви е сладко! Heart Eyes


  

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:45 от Селма

# 58
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
     Кифлички от изварено тесто.
     Нежни и мекички. Heart Eyes


    Тесто:
    150-170 г извара
    1 яйце
    6 с.л. прясно мляко
    6 с.л. олио
    1 бакпулвер
    1 пакетче ванилена захар
    около 300 г брашно
  
    Пълнеж:
    мармалад + орехи ,или друго:задушени пюрирани ябълки
    канела

    За намазване:
    жълтък + захар за поръсване

    Замесваме тестото.Разделяме го на 3 топки.Всяка топка разточваме на кръг с диаметър около 31-32 см.
    Всеки кръг разрязваме поръсваме с канела.Разрязваме го на 12 триъгълника.
    В широката част на всеки триъгълник слагаме по малко мармалад + парченце орехова ядка.
    Завиваме кифличката от към широката част към тясната.
    

    Прищипваме краищата на кифличките,за да не излиза пълнежът.
    Редим ги в подмазана с олио тава.Намазваме кифличките с жълтък и ги поръсваме със захарта.
    Печем в загрята фурна,докато поруменеят хубаво.
    Ако пълнежът ви не е от най-сладките,поръсете кифличките допълнително с пудра-захар. Peace
    Да ви е сладко! Heart Eyes


Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:46 от Селма

# 59
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
   Сладки Хрупанки.   Party Party Party
   На руски тези сладки се казват Хрустики или Хворост.Много са хрупкави.Малко напомнят сладък чипс.Почнеш ли да ги ядеш,много трудно спираш. Crazy

    3 яйца
    брашно,колкото поеме
    водка около 25 г (слага се по желание,по принцип допринася за хрупкавостта,но много пъти съм я пропускала)
    
    олио за пържене
    пудра-захар за поръсване

   Това са продуктите.Да не се чудите защо са толкова малко.Нищо не съм изпуснала.Просто рецептата си е много икономична.
   От яйцата,(водката) и брашното се замесва еластично тесто.
   Тестото се разделя на 2 части.
   Всяка част се разточва максимално тънко,кръг около 50 см диаметър.
  

   Този кръг се нарязва на ленти.
  

   И след това на ромбове.
  

   Всеки ромб се резва така.
  

   Единия ъгъл на ромба се мушка в дупката и се изтегля.Получава се ето това:
  

   По същия начин обработваме и втората част на тестото. Peace

   По-голямо количество олио се сгорещява в чугунено казанче или фритюрник.
   В него се пържат хрупанките до златисто.Аз ги пържа на групички по 5-6 броя.Вие се ориентирайте според вашето казанче или фритюрник.
   Още горещи хрупанките се поръсват с пудра-захар (по желание и с малко канела).
   Приятно хрупане! Grinning
   Да ви е сладко! Heart Eyes


  

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 22:37 от Селма

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт