Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 ноем. 2008, 16:11 ч.

Ммммм!!!Сладкооо!

  • 567 225
  • 243
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Медовик с лимонов дъх.  Heart Eyes
    В началото се отнесох леко скептично към вкуса на този Медовик,но после си промених мнението и констатирах,че го харесвам и то много!Изключително е важно да престои в хладилника поне 24 часа преди консумацията. Peace

       Блат:
       3 с.л. мед
       100 г краве масло/маргарин
       3 яйца
       1 пакетче бакпулвер
       3 с.л. олио
       настъргана кора на 1 лимон
       1 ч.ч. захар
       2 пълни чаени чаши брашно
       по желание може да се добави малко какао(2-3 с.л.) в блата,ефекта е много интересен

        крем:
        400 г заквасена сметана + 1/2 ч.ч. захар(разбърква се)
        1 ч.ч. готварска сметана + 1/3 ч.ч. захар(разбива се)
        смесваме и двете сметани и към тях добавяме:2 пакетчета ванилена захар,
        около 1 ч.ч. смлени орехи(по-малко или повече,според вкуса ви)

        сок на 1 лимон за сиропиране на блатовете(ако вкъщи е на почит киселото)

        друг вариант крем:
        800 г заквасена сметана
        2/3 ч.ч. захар
        2 пакетчета ванилена захар
        орехи
        + сок на 1 лимон за сиропиране

      
     Медът и маслото се разтопяват на тих котлон.Отделно със миксер се разбиват яйцата със захарта,добавя се бакпулверът,олиото,лимоновите корички,изстиналата медено-маслената маса и брашното.
     Получаваме доста гъста кексова смес.
     Изсипваме я в намаслена и набрашнена форма и печем на умерена фурна.
     Не отваряме фурната по време на печенето(поне първите 20-30 минути).Както и не бързаме да проверяваме с клечка за готовност.(Случвало ми се е да бодна още неизпечения блат с клечка и той изведнъж да спадне.)
    Изпеченият блат срязваме на 3.
    Всяка част преди да промажем с крема,сиропираме с лимонов сок,като гледаме най-малко да сиропираме най-долния блат,за да не се разкашка и да имаме стабилна основа на тортата.
    Украсяваме със смлени орехи или настърган шоколад.
    Слагаме да стегне в хладилника поне едно денонощие.

   Забележка! Naughty Ако решите да избегнете сиропирането с лимонов сок,увеличете количеството на крема. Peace
    Да ви е сладко! Heart Eyes


    
        

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 10:58 от Селма

# 76
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Стърган сладкиш с майонеза.  Simple Smile
     За по-малка тавичка(24 см диаметър).
     Майонезата е една от съставките на тестото. Peace

     110-115 г маргарин или масло
     1/2 ч.ч. захар
     100 г майонеза
     1 яйце
     1 ванилия
     1/2 ч.л. сода бикарбонат загасена с оцет или 1/2 пакетче бакпулвер
     брашно за меко тесто

     сладко около 330 г
     1 с.л. брашно или нишесте
     2-3 шепи орехи

    Замесваме меко тесто от  горепосочените продукти.Отделяме от него 1/3.Прибавяме към нея още малко брашно,за да я направим по-плътна.
    2/3 от тестото разпределяме на дъното на тавичката,която е намаслена и набрашнена предварително.Гледаме да придадем да тестото формата на кошничка.
     Поръсваме тестото в тавичката с половината орехи.Сладкото смесваме с 1 с.л. брашно(това служи за стягането).Разпределяме сладкото върху орехите,поръсваме го с останалите орехи.
     Отгоре настъргваме на ренде останалата 1/3 от тестото.
     Печем в загрята фурна до готовност.
     След като се изпече,изчакваме да изстине малко и тогава обръщаме сладкиша върху голяма чиния.
     Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: нд, 14 мар 2010, 20:33 от Селма

# 77
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Бананови бисквитки.  Heart Eyes
   Хрупкави и ароматни.

   200 г маргарин или масло
   2/3 ч.ч. захар
   1 яйце
   4 с.л. кисело мляко
   1-2 ванилии
   половинка намачкан банан
   1/3 ч.л. сода бикарбонат
   брашно за меко тесто

   От всичките продукти замесваме меко тесто.Разточваме го до дебелина около 0,5 см.Изрязваме фигурки.Печем в загрята фурна,без да намазняваме тавата.
   За моя вкус,задължително трябва да се препекат,да не останат бели,а да бъдат светло-кафяви.
   Още горещи поръсват се обилно с пудра-захар.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:02 от Селма

# 78
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
       Меденки.
       Правила съм ги много пъти.Просто са страхотни!  Party

       1 ч.ч. = 250 мл

        2 яйца
        2 с.л. мед
        1 ч.л. сода бикарбонат
        1/2 ч.ч. олио
        1 ч.ч. захар
        1 п. ванилия
        1 п. канела
        брашно за меко тесто(около 500 г)

     Замесва се меко нелепнещо тесто.От него се оформят топчета,колкото орех.Редят се в намаслена тава на разстояние едно от друго.Във всяко топче се мушка по половинка/четвъртинка орехче.
     Пекат се в загрята фурна докато поруменеят хубаво(около 15-20  мин.,зависи от фурната).Не ги препичайте,за да не се получат твърди.
      Да ви е сладко! Heart Eyes



     Охладете тестото около 30 минути в хладилника.Разточете го на кора с дебелина около 0,5 см.Изрежете фигурки.Печете ги,както обикновено.Ще получите чудесни хрупкави медени бисквитки.

    

Последна редакция: пт, 03 фев 2012, 18:31 от Селма

# 79
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Вафлена торта.
    Зверски шоколадова! Twisted Evil

    10 броя готови вафлени кори

    Крем:
    1 буркан(400 г) сварено кондензирано мляко
    1 ч.ч. захар
    6 с.л. какао
    3/4 ч.ч. прясно мляко
    125 г масло
    ванилия,лимонови корички,ром
    сок от 1 малък лимон

    В малка тенджерка се смесват захарта,какаото и млякото.Слагат се на котлона,докато заврят.Дърпаме тенджерката и веднага
    към тях се прибавя конднзираното мляко,маслото ,по-късно и ароматите.
    С този крем се мажат вафлените кори.
    Най горната кора може и да се покрие с крем,а може да остане и без него.
    Хубаво е да остане в хладилника поне една нощ.
    Да ви е сладко! Heart Eyes
 

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:05 от Селма

# 80
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Хлебчета.
    
    1 пакетче суха мая д-р Йоткер
    1 с.л. захар
    1/2 с.л. сол
    1 яйце
    4 с.л. олио
    1 ч.ч. топличко прясно мляко
    1 с.л. кисело мляко + щипка сода бикарбонат
    брашно,колкото поеме

    Киселото мляко се смесва със содата бикарбонат ,оставя се да шупне.
    В дълбока купа 1 ч.ч. брашно се смесва с  горепосочените продукти.Прибавя се и киселото мляко със содата.
    Малко по малко се добавя и останалото брашно,докато получим нелепнещо към ръцете тесто.
    Разделяме го на 8-10 части.
    От всяка част оформяме правоъгълничета и ги завиваме на ролца.
    Слагаме ги в намазнена тава на разстояние едно от друго.Цепваме ги с голяма ножица.
    Оставяме да втасат хубаво.
    Печем до "суха клечка".
    Още горещите хлебчета намазваме с краве масло и ги увиваме в кърпа.
    Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:07 от Селма

# 81
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Ароматни коледни сладки.
   Много вкусни и ароматни!  Heart Eyes
   Омитат се за нула време.Помислете хубаво,дали да не направите двойна доза.  Wink

   1 с.л. мед
   1 яйце
   1/2 ч.л. сода бикарбонат
   1/2 ч.ч. захар
   1/3 ч.ч. олио
   1 пакетче ванилена захар
   1 пакетче канела
   по щипка индийско орехче,кориандър,карамфил,бахар
   портокалови корички
   брашно за нелепнещо тесто

   още малко захар за овалване

   В метален съд разбъркваме меда и содата.Слагаме ги на тих котлон и варим до получаване на оранжева пяна.
   Тази смес прибавяме към останалите продукти без брашното.
   Започваме да добавяме малко по малко и брашното,докато получим не много твърдо тесто.
   От тестото оформяме топчета колкото среден орех овалваме ги в захарта.Редим в намазнена тава на разстояние едно от друго.
   Печем в загрята фурна (180 г) около 15 минути,като към края намаляваме температурата.Не ги препичайте,за да не получите прекалено твърд продукт.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 22:41 от Селма

# 82
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Сельодка под шуба.
     Класическа руска зимна салата.
     Така се прави в моя дом. Peace

     картофи,моркови,цвекло,лук(често го пропускам,че салатата ми грубее със силния му вкус),сельодка почистена и обезкостена(може да е заменена със студено или топло пушена скумрия или даже рибена консерва,която ще отдалечи салатата от истинския й вкус,но хич няма  да я направи лоша),майонеза.

     Картофите,морковите,цвеклото се сваряват с кожата.Изстудяват се със студена вода,почистват се.Настъргват се на едро ренде в отделни купички.
     Лука се почиства и се нарязва на дребно също в отделна купичка.
     Сельодката се почиства и се обезкостява и се нарязва на малки парченца.Ако ползвате консервирана риба,само я нарязвате.

     В прозрачна купа редим :

     слой настъргани картофи
     майонеза
     лук
     майонеза
     сельодка
     майонеза(по-малко)
     моркови
     майонеза
     цвекло
     майонеза

     Майонезата само покрива всеки слой.Предварително я разбъркайте хубаво с лъжичка,за да се разнася по-лесно по зеленчуците.
     Някой път я смесвам с кисело мляко,за да намаля малко калориите на салатата. Wink

    Слоевете може да се повторят 2 пъти.Най-горният винаги трябва да е от цвекло.
    Преди да я сервирате, нека престои в хладилника поне 1-2 часа.
    Бон апети! Heart Eyes


    
    

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:39 от Селма

# 83
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
      Питка "Венец от кифлички".
      
      1 пакетче суха мая д-р Йоткер (18-20 г прясна)
      1 с.л. захар
      1/2 с.л. сол
      1 яйце
      3 с.л. олио
      1 ч.ч. прясно мляко(леко затоплено на котлона)
      брашно за меко тесто

      около 50 г разтопено краве масло
      натрошено сирене


     В дълбока купа сипваме около 1 ч.ч. брашно.Прибавяме сухите и мокрите съставки.Забъркваме нещо като еднородна каша.
     Постепенно добавяме и още брашно,като бъркаме,а после и месим...
     Замесваме меко тесто.
     Разделяме го на 2 части.
     Всяка част разточваме на кръг.
     Единия кръг намазваме с разтопеното масло и поръсваме с натрошеното сирене.
     Отгоре слагаме другия кръг.
     Разточваме кръговете заедно още малко.
     Разрязваме ги на 12 триъгълника.
     Завиваме ги на кифлички от тъпата към острата част.
     Редим кифличките една до друга във форма с дупка(като за кекс).
     Оставяме ги да втасат много хубаво(да увеличат обема поне 2 пъти).За да ускоря втасването ги слагам в печката на 40  градуса.
     Увеличаваме фурната до 180 градуса и печем до готовност.
     Още горещата питка намазваме с краве масло и след като попие малко,я увиваме в кърпа.
     Да ви е сладко! Heart Eyes

 

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:40 от Селма

# 84
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Меден кекс с мак,сини сливи,орехи и лимонова глазура.
     Ммммм!!!Топлещо душата медено вълшебство! Flutter

     2 големи яйца
     1 ч.ч. прясно мляко
     1 с.л. мед
     1 ч.ч. захар(може да се увеличи)
     130-150 г масло или маргарин
     1 ванилия
     1 бакпулвер
     1 банан(настърган на ренде)
     половин пакетче мак
     шепа сини сливи(нарязани на малки парченца)
     шепа натрошени орехи
     2-3 ч.л. канела
     1 щипка индийско орехче(по желание)
     2 ч.ч. брашно

    глазура:сок от половинка по-малък лимон + няколко ч.л. пудра захар + ванилия+ няколко капки ромова есенция=кашеобразна смес(да не е много гъста,защото по-трудно се разнася)

     1.вариант.Може елементарно да смесите всичките продукти.Да изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма и да я изпечете.
      Но настоятелно ви препоръчвам втория вариант на приготовление.
     2.вариант.За повече аромат аз карамелизирах меда,захарта и 2-3 с.л.от маргарина/маслото.После към тях добавих прясното мляко и бърках,докато не получих еднородна смес (няма страшно,ако в началото в сместа плуват карамелизирани парчета;бъркайте,докато не се разтворят) .Прибавих тази смес към останалите продукти,добавих и брашното с бакпулвера.И тогава сложих кекса да се пече в загрята фурна (160 г)
    Получих много ароматен и мекичек сладкиш!
    След като се изпече,го покрих с глазурата.
    Да ви е сладко! Heart Eyes


    

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 08:41 от Селма

# 85
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
  Кокосово-шоколадов мус. (Coconut Mousse Cakes).
  Рецептата не е моя.Само я превеждам.Снимките,съответно,също не са мои. Simple Smile
  Това е източникът.

  

  Блат:

  100 г краве масло на стайна температура
  1/2 ч.ч. захар
  1/2 ч.л. ванилия
  50 г шоколад
  1 яйце
  1 1/4 ч.ч. брашно за торти
  2/3 ч.л. сода бикарбонат
  1/2 ч.л. сол
  2/3 ч.ч. вода

  Кокосов мус:

  1 ч.ч. сладки кокосови стърготини
  1 ч.ч. прясно мляко
  2 ч.л. натурално нишесте
  2+2 с.л. прясно мляко
  2 ч.л. желатин
  2 с.л. кокосов ликьор Малибу
  3/4 ч.ч. готварска сметана

  Шоколадов мус:

  2 яйца
  4 с.л. захар
  4 с.л. нишесте
  350 мл прясно мляко
  100 г шоколад
  1 с.л. желатин
  1/4 ч.ч. прясно мляко
  1 ч.ч. готварска сметана

  Блат:
  Пуснете фурната на 170 г.
  Форма 23 см се покрива с намазнена пекарска хартия.
  Маслото и захарта се разбъркват до побеляване,прибавя се ванилията,разтопения и охладения до стайна Т шоколад,всичко се разбива с миксер на средна скорост.Продължавайки разбиването,добавяме и яйцето.Отделно пресяваме брашното със содата и солта.Прибавяме брашнената смес към маслено-яйчената на 3 стъпки,като я редуваме с водата(също на 3 стъпки),разбъркваме с миксер.Получената хомогенна смес изсипваме във формата и леко я разтръскваме,за да излязат на повърхността въздушните мехурчета.
   Печем около 30-40 мин. до суха клечка.Охлаждаме.
   Отрязваме краищата на блата за да остане разстояние между стените на формата и блата.

   Кокосов мус:

  Смесваме прясното мляко и кокосовите стърготини(ако не са сладки,към млякото се прибавят 4 с.л. захар).Кипваме сместа,процеждаме я през марля и добре я изстискаме.
  Смесваме 2 с.л. мляко с нишестето.Още веднъж кипваме кокосовото мляко и прибавяме на тънка струйка млякото с нишестето.Варим до сгъстяване около 2 минути.Охлаждаме.
  Разтваряме желатина в останалите 2 с.л. мляко и му даваме да набъбне няколко минути,затопляме го (на водна баня) до пълното разтваряне.
  Към охладената кокосовата смес прибавяме ликьора и желатина,разбъркваме.Разбиваме сметаната и на 2 стъпки я смесваме  с муса.
  На дъното на формата слагаме найлон.Формата трябва да е по-малка отколкото изпечения блат.Запълваме я с муса,заглаждаме го и оставяме да стегне във фризера.

   Шоколадов мус.

 Приготвяме яйчено-млечен крем.Охлаждаме го.
 Разтопяваме шоколада и го разбиваме заедно с крема(трябва да са на една Т).
 Разтваряме желатина в млякото,оставяме го да набъбне няколко минути и го затопляме до пълното разтваряне.Сипваме в крема,разбъркваме.
 Разбиваме сметаната и нежно я съединяваме с крема.

  Сглобка:
  Слагаме на дъното на формата (с падащо дъно) пекарска хартия,а стените покриваме с найлон.
  На дъното на формата слагаме бисквита,върху него замразения кокосов мус ,повърхността заливаме  с шоколадовия мус.Покриваме формата с найлон и оставяме да стяга в хладилника не по-малко от 3 часа.
  Внимателно освобождаваме тортата от формата и я сервираме.

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:42 от Селма

# 86
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Шоколадов сладкиш "Фантазия".
   Темата с отзиви и коментари

      Сладкиш,който клони към торта.Плътен шоколадов блат с цитрусов дъх,наситен шоколадов крем с дъх на ром,банани и въздушна белтъчена маса.
   Основната идея на сладкиша(тесто,крем,белтъци)  заимствах преди години от един вестник.Сега реших да направя сладкиша в шоколадов вариант,както и промених рецептата на блата.
   Предлагам ви го стъпка по стъпка със снимки.Ще се убедите сами,че изобщо не е труден.Много е ефектен на вид и чудесен на вкус! Grinning
  Успех! Hug

   Напомням,1 ч.ч. = 220 мл.Ползвам от обикновени пластмасови,както по заведенията
  
   блат:
   1 голямо яйце
   1/2 ч.ч. захар
   1/2 ч.ч. кисело мляко
   ванилия
   настъргана кора от половин лимон
   1/2 ч.л. сода бикарбонат загасена с оцет(или лимонов сок)
   2/3 ч.ч. брашно
   2 с.л. какао

   крем:
   1 пакетче шоколадов пудинг на д-р Йоткер с варене
   1 ч.ч. прясно мляко
   2 с.л. захар
   ванилия
   2 жълтъка (от големи яйца)
   1 с.л. краве масло
   1/2 капсула ромова есенция
   1 банан,нарязан на кръгчета

   белтъчена маса:
   2 белтъка(от големи яйца + няколко капки лимонов сок за по-добро разбиване)
   1/2 ч.ч. захар
   ванилия
   кокосови  стърготини

   1.Забъркваме сместа за блата.Изпичаме го в намаслена и набрашнена тава(24 см) до суха клечка.Получава се тъничек около 1,5-2 см височина.Ползвайте форма с падащо дъно,ако нямате такава,след изпичането обърнете блата в друга по-широка тава.
  
  
   2.Слагаме 1/2 ч.ч. мляко да заври на котлона.През това време в една купа разбъркваме пудинга,захарта,млякото и жълтъците.Когато млякото на котлона заври,прибавяме към него и забърканата смес с пудинга.Варим до хубаво сгъстяване.Дърпаме от колона,добавяме маслото и ванилията.След като крема изстине напълно,прибавяме и есенцията ром(или малко твърд алкохол).
   3.Отделно разбиваме белтъците със захарта.В началото бием само белтъците,когато добре побелеят малко по малко прибавяме и захарта и ванилията.Бием до много твърда пяна.
  

   4.Със изстиналия крем покриваме блата.
  

   5.Върху крема нареждаме кръгчетата банан.
  

   6.Покриваме бананите с разбитите белтъци.Заглаждаме ги и ги поръсваме с кокосови стърготини.
  

   7.Слагаме сладкиша във фурната.Пускаме само горния реотан+вентилатор на 80-90 градуса.Печем така около 45 минути.
   8.Изваждаме сладкиша и сваляме ринга,ако формата е с падащо дъно.
   Ако сте ползвали обикновена тава,както мен,просто го оставете да изстине,охладете го в хладилника(няколко часа),нарежете го на парчета и сервирайте.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 14:52 от Селма

# 87
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Сладки канелени сърчица.
   Ароматни,много мекички и наистина сладки! Heart Eyes

   11 г суха мая(френската)
   3,5 ч.ч. брашно
   1/2 ч.ч. захар
   1/2 ч.ч. олио
   1 ч.ч. топло прясно мляко
   1 яйце
   щипка сол
   ванилия
   1 капсула лимонова есенция

   за пълнежа:захар,канела,ванилена захар,мак(по желание)

   В дълбока купа сипваме 1 ч.ч. брашно,добавяме останалите продукти и забъркваме боза-образна смес.Малко по малко добавяме останалото брашно,като бъркаме непрекъснато.Замесваме меко тесто.Можете да добавите още мъничко брашно,ако се наложи,но по-добре е тестото да е по-меко.За улесняване на месенето хубаво намазнете ръцете с олио. Simple Smile
   Оставете тестото да втаса и да удвои обема си.
   След като втаса,разделяме тестото на около 24 части.
   От всяка част правим кръгче,направо с ръце.
   Поръсваме всяко кръгче с ванилената захар,канела,бялата захар(около 1/3 ч.л.),мак.Хубаво е предварително да намажем кръгчетата с олио или разтопено краве масло.

   Завиваме кръгчетата на рулца.Оформяме ги по 1 един от двата начина,показани на снимките долу.

   1.
   2.

   Редим сърчицата в намазнена тава на разстояние едно от друго.Оставяме ги да втасаме още малко(може и във фурната на около 40 градуса,15-тина минутки)
   Пускаме фурната на 180 градуса и ги печем до готовност.
  

   Още горещи ги поръсваме с пудра захар.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

   
  
  
  

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:44 от Селма

# 88
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Разядка от цвекло и чесън.
    
     2 глави цвекло сварено с кожата
     малка шепа натрошени наситно орехи
     1-2 скилидки чесън ,настърган на много ситно ренде
     1-2 с.л. майонеза
     сол

   Свареното цвекло се обелва и се настъргва на средно или ситно ренде,смесва се с другите съставки,подправя със сол ,според вашия вкус.Сервира се охладено!
   Бон апети! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:50 от Селма

# 89
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Зелево-сиреново-чеснова салата.
    Нещо вкусно и полезно. Wink

    Нарязваме зеле,прибавяме малко натрошено сирене,1-2 скилидки намачкан чесън,подправяме салатата с майонеза или олио с малко оцет.Сервираме.Това е!
    Бон апети! Heart Eyes

 

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:54 от Селма

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт