Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 ноем. 2008, 16:11 ч.

Ммммм!!!Сладкооо!

  • 567 229
  • 243
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Пиле с ориз на фурна.
    
     2 цели пилешки бутчета
     1,5 или 2 ч.ч. бланширан ориз
     1-2 моркова
     1 глава лук,срязана на 4 части
     олио
     сол
     къри
     зелени подправки

     Оризът се измива и се изсипва в йенска тенджера.Към него се прибавят нарязани на кръгчета моркови,лука,всичко се посолява,добавят се 2-3 с.л. олио и вода (количеството на водата е 2 пъти повече от количеството на ориза).Всичко се разбърква.
      Отгоре се слагат бутчетата и се поръсват със къри.
      Тенджерата се захлупва с капак и се слага във фурна на Т около 200 градуса.
      Пече се докато месото не започне лесно да се отделя от костта.(Аз пека около 45-55 минути).
      Вече готовото ястие поръсваме със зелените подправки (копър,магданоз).
      Сервираме със чер пипер,кимион,соев сос.
      Бон апети! Heart Eyes

# 106
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Меден сладкиш "Далматинец".
   Сочен и ароматен! Simple Smile

   2 яйца
   1 ч.ч. прясно мляко
   1/2 ч.ч. олио
   2 пълни с.л. мед
   1 ч.л. сода бикарбонат
   1 ч.ч. захар (ако решите да правите сладкиша без плънка,добавете още 1/2 ч.ч. захар)
   1 пакетче ванилена захар
   около 2 ч.л. канела
   1 намачкан банан
   2 ч.ч. (по 220 мл) с връх брашно
   (малко пакетче мак,шепа нарязани орехи,шепа стафиди,настъргани лимонови корички)
  
   За пълнежа:сусамов тахан или фъстъчено масло,сладко от сини сливи.

   В метален съд смесваме меда и содата,слагаме го на умерен котлон и,бъркайки, загряваме до поява на бяла,а след това оранжева пяна.
   През това време в дълбока купа смесваме останалите продукти без брашното.Когато меда се карамелизира го прибавяме към сместа,като бъркаме непрекъснато.
   Постепенно прибавяме и брашното.
   Готовата смес изсипваме в намаслена и набрашнена тава.Печем на умерена температура около 40 -45 минути до суха клечка.
   Чакаме сладкиша да изстине.Срязваме го на 2.Намазваме долния блат със сусамовия тахан и отгоре със сладкото от сливи.Прихлупваме го с горната половинка.
   Ефекта на "Далматинец" се получава по следния начин:напръскваме сладкиша със сок от лимон,като го изтискваме направо от лимона, и веднага го поръсваме с пудра захар.Там ,където е имало капки от лимоновия сок,ще останат тъмни петна.
   Да ви е сладко! Heart Eyes



    

Последна редакция: нд, 19 дек 2010, 11:55 от Селма

# 107
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Супа а ла "Харчо".
   Нямам представа откъде дойде името на тази супа,но така от край време я наричаме вкъщи.
   Много е вкусна.Пробвайте и ще се убедите сами.

   1 голям морков
    шепа ориз
    2 големи картофа
    1 средна глава лук
    1-2 (може 3-4) скилидки чесън
    1 яйце
    3-4 с.л. кисело мляко
    пресни копър и магданоз,смлян черен пипер,сол,дафинов лист

    Във вряща подсолена вода (ако сте месоядни,може да използвате и пилешки бульон) слагаме нарязания на кубчета морков и шепата ориз.Когато оризът е готов някъде на половината,прибавяме и нарязаните на кубчета картофи и дафиновия лист.
    Отделно в тиган с малко олио запържваме до златисто лук,който предварително нарязваме на дребно.
    В отделна купичка разбъркваме яйцето и киселото мляко.
    Когато картофите са сварени,прибавяме към супата запържения лук и яйчено-млечната смес,като бъркаме непрекъснато.
    Прибавяме и нарязания на ситно чесън,зелените подправки и мъничко от черния пипер.
    Когато супата кипне отново.Изключваме котлона и я захлупваме с капак.
    Сервираме с  препечени филийки или крутони.
    Бон апети. Heart Eyes

    


    

Последна редакция: вт, 07 дек 2010, 08:33 от Селма

# 108
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
  Шоколадов сладкиш с аромат на сладолед.
  Много е елементарен и неочаквано вкусен!

  Пандишпанов блат:
  3 големи яйца
  2/3 ч.ч. захар
  1 шоколадов пудинг на д-р Йоткер + брашно = 2/3 ч.ч.
  1 ванилия

  Пълнеж:
  2-3 с.л. конфитюр от вишни,може и сливи или боровинки (да е в тъмен цвят)
  200 г заквасена сметана + 1 с.л. захар+ ванилия
  нарязани орехи

   Глазура:
   2 с.л. какао
   2 с.л. захар
   прясно мляко за гъста кашичка
   около 70-80 г краве масло
   шепа нарязани орехи

   Блат.Приготвяме стандартен пандишпанов блат,като разбиваме по отделно белтъците и жълтъците.
   В една чаша сипваме пудинг на прах на д-р Йоткер,досипваме брашно до 2/3 от чашата.Тази смес ще ни замести брашното.
   Изпичаме блата в намаслена и набрашнена тавичка (24 см),до суха клечка.
   Оставяме го да изстине напълно.След това го срязваме на 2.

   Пълнеж.Разбъркваме сметаната,захарта и ванилията.
   Долния блат намазваме с тънък слой от вишневия конфитюр,отгоре разпределяме сметановия крем и поръсваме всичко с нарязаните орехи.Захлупваме с горния блат.Горния блат покриваме с шоколадова глазура.

   Шоколадова глазура.Какаото,захарта и млякото смесваме в метален съд.Слагаме съда на тих огън и чакаме да поври малко,като бъркаме периодично.Дърпаме сместа от огъня и прибавяме към нея маслото.Бъркаме, да се разтопи.
   Изчакваме глазурата да поизстине,за да се нанася по-лесно.
   Покриваме с нея горния блат и го поръсваме с нарязаните орехи.
   Оставяме сладкиша да стегне няколко часа в хладилник.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

 
  

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 12:52 от Селма

# 109
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Супа с кисели краставички.(Рассольник).
    Това е една популярна руска супа.По-особена е с това,че се вари с кисели краставички,които й придават много приятен киселичек вкус и интересен аромат.

   
    2 средни моркова
    шепа ориз
    2-3  картофа
    1 средна глава лук
    1-2  скилидки чесън
    1 яйце
    3-4 с.л. кисело мляко
    2-3 кисели краставички средно големи
    пресни копър и магданоз,сол,дафинов лист

    Във вряща подсолена вода (ако сте месоядни,може да използвате и пилешки бульон) слагаме нарязания на кубчета морков и шепата ориз.Когато оризът е готов някъде на половината,прибавяме и нарязаните на кубчета картофи и дафиновия лист.
    Отделно в тиган с малко олио запържваме до златисто лук,който предварително нарязваме на дребно.
    В отделна купичка разбъркваме яйцето и киселото мляко.
    Когато картофите са сварени,прибавяме към супата нарязани на малки кубчета краставички,запържения лук и яйчено-млечната смес и ,като бъркаме непрекъснато.
    Прибавяме и нарязания на ситно чесън,зелените подправки и по желание малко от подправката Къри,ако разполагате с такава.
    Когато супата кипне отново.Изключваме котлона и я захлупваме с капак.
    Бон апети! Heart Eyes

   

# 110
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Палачинки с мая.
   Обожавам неповторимия им аромат и нежния им вкус!

    0,5 л прясно мляко
    3 яйца
    суха мая 11 г (едно пакетче френска)
    3 с.л. захар (едната лъжица я заменям с пакетче ванилена захар)
    1/2 ч.л. сол
    5-7 с.л. олио
    брашно на око,за палачинково тесто (около 7-8 с.л. с връх)

    Забъркваме палачинковото тесто и го оставяме да втаса на топло около час /час и нещо.
    Когато е готово,изглежда така:

     Пържим палачинките в загрят тиган,намазнен с малко олио(но само за първата палачинка)
     Ако първата палачинка ви е прекалено дебела или напротив тънка,регулирайте гъстотата на тестото,като го разреждате с малко прясно мляко или го сгъстявате с малко брашно.
     Ако случайно палачинките залепват за тигана (макар че принципно не залепват),прибавете още 1-2 с.л. олио към сместа.
     Сервирайте ги с настърган кашкавал,сирене или със сладко,мед,кисело мляко.....
      Да ви е сладко! Heart Eyes


 

# 111
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Пандишпанов кекс.
     Самата нежност. Heart Eyes Blush
      1 ч.ч. = 250 мл

    4 яйца
    1 ч.ч. захар
    1 ч.ч. брашно
    ванилия
    4 ч.л. вода
    4 с.л. олио
    (лимонова есенция или корички,по желание)
    (какао за шарката,по желание)

    1.вариант на приготовление.Смесваме разбиваме всичките продукти,прибавяме към сместа 1 пакетче бакпулвер и печем в намазнена и набрашнена форма на умерена температура,без да отваряме фурната първите 20-25 минути.

    2.вариант.Разделяме белтъците от жълтъците.Разбиваме белтъците с 2/3 от захарта до твърда пяна (за по лесно разбиване прибавете към белтъците няколко капки лимонов сок или няколко кристалчета лимонтозу).
     Белтъците разбиваме с останалата захар до твърда пяна.
     Много внимателно,бъркайки с дървена лопатка,прибавяме всичките продукти към белтъчената пяна.Бъркаме бавно и нежно,докато получим еднородна смес.Бакпулвер не се прибавя.Разбитите белтъци ни служат за набухвател.
     Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма.Печем на умерена температура до суха клечка.Първите 20-25 минути не отваряме фурната.
 
     Готовия кекс поръсваме с пудра захар.
     Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 12:25 от Селма

# 112
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Оладьи с кисело мляко.
      Задължително условие - консумират се топли. Simple Smile
      1 ч.ч. =250 мл

    1 кофичка кисело мляко =400 г
    2 яйца
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    щипка сол
    1 и 1/2 ч.ч.  брашно (трябва да получите смес със гъстота на гъста заквасена сметана)

     по около 50 г настъргано сирене и кашкавал за солен вариант или
     1-2 с.л. захар  плюс ванилия за сладък вариант

    Загасяваме содата в киселото мляко.Добавяме останалите продукти.
    В тиган със сгорещено олио слагаме по една с.л. от сместа.Опържваме оладьите и от двете страни.
    Сервираме със конфитюр,кисело мляко,мед,кондензирано мляко...
    Да ви е сладко! Heart Eyes

 

  

Последна редакция: чт, 14 окт 2010, 10:25 от Селма

# 113
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Торта "Ден и Нощ".
    Много приятна торта,от рецептите на мама.
    С шоколадово-лимонов вкус.
    Лимонов и какаов блатове.Млечно-яйчено-маслен крем.Шоколадова глазура.
    Въпреки дългото описание,тортата е много лесна.

    За лимоновия блат:
    2 яйца
    1 ч.ч. захар
    1 ч.ч. кисело мляко
    1 бакпулвер
    1 и 1/2 ч.ч. брашно
    лимонова есенция,настъргани лимонови корички,ванилия

     За какаовия блат:
     Същите продукти,както и за лимоновия блат,но без лимоновите аромати.
     Към сместа се прибавят и 1-2 с.л. какао (можете малко да намалите брашното за сметка на какаото)

     Крем:
     4 яйца
     1 и 1/2 ч.ч. захар
     3 и 1/2 с.л. брашно
     1 л мляко
     след като се свари,се прибавят:
     250 г краве масло
     ванилия
     сок на 1 голям лимон
     лимонови корички по желание
     натрошени орехи,колкото пожелаете

     Шоколадовата глазура:
     2 с.л. какао,2 с.л. захар.,прясно мляко за гъста кашичка.Варим на тих огън до кипване и леко сгъстяване.

    Направа на блатовете.
    От изброените продукти се забърква еднородна смес и се пече в намаслена и набрашнена тавичка на умерена температура до готовност.
    Аз използвам тавичка с 24 см диаметър.Но спокойно може да се ползва и значително по-голяма тавичка. Peace

    Направа на крема:
    В метален съд се разбъркват яйцата,захарта и брашното.Към тях малко по малко се прибавя и млякото.Вари се на умерен огън с периодично бъркане.Когато сместа се сгъсти достатъчно и се появят мехури ,белег за кипването,дърпаме съда от огъня и прибавяме маслото,ванилията и сока от лимон.

     Сглобяване на тортата:
     Изстиналите блатове се срязват на 2.Редуват се черен-бял-черен-бял.
     В/у най-долния блат се слага по-малко крем от другите блатове,за да имаме по-стабилна основа.
     Оставяме и по-малко крем за най-горния блат,защото той ще е покрит и със шоколадова глазура.
     Редим:блат ,крем,орехи,блат,крем орехи и т.н..
     Най-горния блат може да украсим слагайки една лъжица крем,а в/у не нея 1 лъжица глазура.И така да ги редуваме до свършване.Те ще се разтичат и ще образуват красива раирана рисунка.
      А може да намажем най-горния блат с крема,а отгоре да го нашарим с глазурата,както ни хрумне:на спирали,на всякакви рисунки,цветчета,фигурки и т.п..

     Оставяме тортата да стегне 1 нощ в хладилника.
     Да ви е сладко! Heart Eyes

     На снимката виждате само половин порция от тортата,иначе се получава 2 пъти по-голяма.


 
     
     
     
   
     

# 114
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Вкусна питка с хрупкава коричка.
    Много сполучливо съчетание на продукти.

    1 пак. суха мая 11 г
    2 яйца
    1/2 с.л. захар
    1/2 (до 1) с.л. сол
    1 с.л. оцет
    5 с.л. олио
    400 мл мляко или вода (може 50% на 50%)
    брашно за нелепнещо тесто

     Плънка :Разтопено краве масло около 50-60 г и натрошено сирене

     От горепосочените продукти замесваме не много твърдо тесто.Оставяме го да почине около 30-40 минути.Леко го премесваме.
     Оформяме по начина,който пожелаем.
     Аз оформих питката на кифлички ето така.
     Слагаме оформената питка в намазнена тавичка(24 см,може и по-голяма).Оставяме я да втаса още около 1 час (да увеличи хубаво обема си).Намазваме я само с олио(за да получим божествено хрупкава коричка).Печем на 180-170 градуса,на 2 ниво,с вентилатор.До суха клечка.
     Готовата питка намазваме с краве масло и завиваме с кърпа.
     Да ви е сладко! Heart Eyes

# 115
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Печени картофки.
   Много елементарно приготвени и много вкусни!

   картофи добре измити и необелени
   домати,нарязани на тънки полумесеци
   сирене (или кашкавал) нарязано на тънко

   Намазняваме тавата с олио.Картофите срязваме на 2 и редим в тавата със срязаното надолу.Печем във фурна до готовност.
   Когато са готови,изваждаме тавата и обръщаме картофите със срязаното нагоре.В/у всяко картофче слагаме резенче сирене и отгоре резенче домат.(Ако ползвате кашкавал,сложете първо домата,а отгоре кашкавала.)Връщаме картофките във фурната,може  само на горен реотан.Запичаме още малко.
   Бон апети! Heart Eyes

# 116
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Хрупкави маслени сладки.
     Истинска наслада за деца!

     225 г маргарин
     3/4 ч.ч. захар
     2/3 ч.ч. кисело мляко
     1 яйце
     1 бакпулвер
     ванилия
     брашно за меко тесто

  Замесваме доста меко тесто.Слагаме го в хладилник поне за 1 час.
  След като се охлади и се втвърди леко,разточваме го в/у набрашнен плот до дебелина около 0,5 см.
  Изрязваме фигурки.Редим ги в/у леко намазнена тава.
  Печем в загрята фурна до леко зачервяване.
  Поръсваме с пудра захар(може+ канела).
  Да ви е сладко! Heart Eyes


  

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 18:20 от Селма

# 117
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Винегрет.Още една руска салата.
   Евтина,семпла и вкусна. Simple Smile
   
    цвекло
    картофи
    моркови
    лук (може и пресен)
    олио (за предпочитане нерафинирано)
    мариновани краставички
    варен боб

   

    Последните 2 съставки слагам само,когато ги имам по ръка.Иначе салатата е вкусна и без тях.
    Сваряваме цвеклото,картофите и морковите с кожата.Охлаждаме ги,обелваме  и нарязваме на кубчета.
    Прибавяме нарязания на дребно лук.
    Прибавяме и нарязаните на кубчета краставички и отцедения боб.
    Посоляваме и заправяме с олиото.
    Бон апети. Heart Eyes

# 118
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Гречка(елда) с пиле.
    
    1  ч.ч. (250 мл) гречка
    2 цели пилешки бутчета
    1 стар лук
    1 морков
    около 1/2 с.л. сол
    3 ч.ч. вода
    олио за задушаване

    В малко олио задушаваме нарязаните на дребна сламка морков и лук,докато омекнат добре.
    Измиваме гречката.
    В йенска тенджера смесваме измитата гречка и задушените морков и лук заедно с олиото,в което ги задушавахме.
    Прибавяме солта.Пилето.Заливаме всичко с 3-те чаени чаши вода.
    Можете да прибавите малко смлян кимион.
    Затваряме тенджерата и я слагаме във фурна,на малко повече от умерена температура.
    Печем до готовност ( аз пека не по-малко от 1 час),като постепенно намаляваме температурата.
    Когато пилето е готово,месото лесно се отделя от костта.
    Бон апети! Heart Eyes

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 18:34 от Селма

# 119
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Пирожки с плънка.

    1 пакетче суха мая 11 г
    1 и 1/2 ч.ч.  хладка вода
    1 ч.л. захар
    2 ч.л. сол
    брашно за меко тесто

   плънка по желание:сирене ,картофи,лук,зеле,варени яйца + пържен лук и т.н..

   Замесваме меко тесто.Оставяме го да втаса около 1 час и половина (или една нощ в хладилника).
   От втасалото тесто откъсваме парченца,колкото една шепа.От тях с ръце оформяме овалчета ,в които слагаме плънката.Затваряме пирожките,като ги прищипваме с пръсти.Пържим в сгорещено олио на умерена температура,като по няколко пъти ги обръщаме,за да се изпържат добре.
   Да ви е сладко! Heart Eyes


    

Последна редакция: чт, 27 фев 2014, 15:58 от Селма

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт