Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 ноем. 2008, 12:53 ч.

стволови клетки

  • 1 191
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 215
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=122103
Улесняват търсенето на стволови клетки (видео)
27.11.2008 / 19:25

Основен проблем за трансплантациите е липсата на донори

Гледай видео материал 
затвори Улесняват търсенето на стволови клетки (видео)

 
Нова система ще помага по-бързо да се намират подходящи донори на стволови клетки.  Българският регистър на донори, който е част от световния, вече се автоматизира.

Специалната компютърна програма ще позволява автоматично търсене на съвместим донор за определен пациент, измежду 13 милиона регистрирани донора по света. Веднага ще се получава и обратна информация.

"Целта е да се въведе система, която да помогне на българските пациенти бързо да намерят подходящ донор от страната или чужбина. Така ще се увеличи шансът им да бъдат излекувани. Между държавите се осигурява автоматичен обмен на данни за донори и пациенти. Информацията непрекъснато се обновява", обясни Давид Щейнер, компютърен специалист, Чехия.

Основен проблем за трансплантациите на стволови клетки е липсата на донори. У нас те са общо около 200. Затова има нужда от набиране на доброволци.

"Трябва да стигнем поне една бройка от 5 хиляди донора за нашата страна, за да можем адекватно да си намираме донори", обясни проф. Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология.

За донора процедурата по даряване на стволови клетки е безобидна - сходна с даряването на кръв.

"Не променя състоянието на донора, но е от голяма полза за пациента. Процедурата не крие абсолютно никакви рискове, не е болезнена", поясни проф. Драган Бобев, национален консултант по онкология и хематология.

Но може да помогне на много хора - главно деца, които страдат, които могат да бъдат излекувани. Трансплантацията на стволови клетки лекува ракови заболявания на кръвта, имунен дефицит, различни форми на анемия, заболявания на обмяната.

 

# 1
  • Мнения: 314
Теди гледах го това по телевизята.
Защо ми се струва че се правят на разсеяни и не акцентират върху реалния роблем а той е че спряха трансплантациите.
Донори-добре ама паричките кой ще ги гушка ето това е.А ХОРАТА ДЕТО ЧАКАТ  да им влеят собствените им стволови клетки
Новината е чудесна ,бяла,европейска но да видим като стане "българска".

# 2
  • Мнения: 215
За хематологични проблеми или болясти на крьвта -рак  (левкимий)
не са спрели трансплантацийте доколкото знам те се правят в детска хематология Исул в София Но нарочно ги бавят защото знаят колко е малко времето през кето може да се направи трансплантация -ДА СЕ СПАСИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ !!!!!!!!!!!!!!!! На 37 г мъж от Силистра си имаше донор но не можя да дочака датат за трансплантация .Другото момче на 19 години уш му намериха донор от Германия и вече 2 месеца нищо На нас отговора е че няма донор търси се Тези трансплантаций ги прави екипа на Бобев

# 3
  • Мнения: 314
Стискам ви палци!
Може би нещо като кампания за търсене на донор  трябва да се организира!
Кажи как можем да помогнем?

# 4
  • Мнения: 215
Ако има една кампания за доброволни донори за нашата страна -могат да се спасят много деца и и по-възрасни .Детското отделение и нашето  по хемотология е препълнено постоянно не стигат местата МНОГО МАЙКИ НЕЗНАЯТ ЧЕ Е ЛЕЧИМО С ТРАНПЛАНТАЦИЯ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ! Незнам как да я направя тази кампания?????????????

Общи условия

Активация на акаунт