Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 1 210
Общо взето е все едно с кое от децата си обсъждаш, както и възрастта му. Въпросът е принципен- или крадеш, или не. Или толерираш, или не. Или си безразлична, или не. Или имаш съзнание, или не. Или имаш възможност да го следваш, или не. Това е.

# 16
 • София
 • Мнения: 1 001
Моите имат плей-стейшън 2, но като разбраха, че можело да "се хакне" с някакъв чип, за да се играят игри и т. н. категорично им забраних да го правят. Имат три игри и си събират пари в касичките за още.
Друго е обаче за компютърните продукти и според мен границите там са много размити. Щом има сайтове, които предлагат филми и музика за сваляне....сваляме. В момента си гледат една поредица филмчета, които не се продават на дискове ( давали са ги по телевизията преди време) - свалят, гледат, трият и това е. Даже да свалим нещо на диск, не търгуваме с него - просто го гледаме. Има и сайтове с безплатни игри и програми, може би за това не е много ясно кое точно е пиратство.
А от времето преди компютрите и  DVD-тата имам видео касети с филми, които сме записвали от телевизията - тогава пък за пиратство не бяхме и чували, а такова ли е било?
Повечето детски филмчета , които сме им купували са оригинални. Обичаме да ходим на кино, но то стана лукс, за съжаление.
Качеството на оригиналния продукт си е различно. Авторските права трябва да са защитени и да си плащаме за тях - и аз съм принципен човек - и аз като децата събирам в касичката за филми и музика Laughing, но честно казано се примирих с някои неща...

# 17
 • Мнения: 7 263
Що пък да лъжат, като могат просто да отминат?  По- лесно е.
Поне ще се съберем тук- наивниците.

Именно!
RadostinaHZ защо смяташ, че хората не могат да кажат истината в Нет пространството?!
Ето мен лично темата на Галя ме накара сериозно да се замисля, защото по принцип не одобрявам пиратството, но пък от друга страна се ползвам от него от време на време \ във вида на филми и любима музика, особено преди няколко години\. И до ден днешен тегля филми. Е и сега като си признах един вид публично какво?!
Лично за мен наистина беше полезно някой да ми зададе въпроса ребром и повярвай ми ще се опитам да сведа до минимум ползването на нелицензирани продукти. Още повече и малкия ми син вече знае каква е разликата между дръпнат от мрежата филм и купен.

# 18
 • Мнения: 2 229
За филмите и музиката ясно, а Уиндоусът огигинален ли ви е? Thinking

# 19
 • София
 • Мнения: 36 890
А защо изобщо да е ясно това за филмите и музиката? Нали и това са продукти с авторски права! Получава се някак двоен стандарт - ако е за музика и филми може, ама иначе сме против пиратството, т.е. според това какво му изнася на конкретния индивид.
Въпросът за уиндоуса е много точен - колко хора имат лицензиран такъв? Тази тема е наливане от пусто в празно. И не е въпрос на морал, а на пари. Ще направя следното сравнение - ако имаш възможност да си вземеш хляб без пари или за няколко стотинки ще се натискаш ли да плащаш един лев за един хляб?

# 20
 • Мнения: 1 210
Ако имам предвидени 10 лв. за хляб, да- ще си купя такъв с цена от 1 лев, защото ще сме с един по- малко в навалицата за стотинките. И защото ми се иска да ставаме повече с левчето. И защото хлябът струва толкова. Образно казано.
И само за информация на вярващите- у дома и в книжарницата ползвам windows home edition- и двата лицензирани и надлежно закупени.  Peace

Мога да разбера принудата на ограничените средства, но не понасям безхаберието и манталитета "Като може за стотинки, що пък да се изхвърлям". Защото спазването на реда е наша отговорност, не "дали ще ни хванат".

# 21
 • София
 • Мнения: 36 890
Напротив, винаги в човешката история нещата са били на принципа "ако ме хванат". Още от маймунския период на човечеството, независимо дали се отнася до храна, материални блага, власт, намиране на партньор, изневяра и т.н. Затова са измислени и начини за регулациия на тези мераци - законите. Ако хората по подразбиране бяха благородни и честни нямаше да има нужда от закони и други мерки, които да ограничават свободната воля и щения. Нищо лично към теб,просто такива са правилата на играта.

# 22
 • Мнения: 2 229
А защо изобщо да е ясно това за филмите и музиката? Нали и това са продукти с авторски права! Получава се някак двоен стандарт - ако е за музика и филми може, ама иначе сме против пиратството, т.е. според това какво му изнася на конкретния индивид.
...

Под "ясно" имах предвид, че винаги става въпрос за музика и филми, а не се говори за Уиндоус и хилядите програми, които са заплатени, но си се използват свободно. Дори за една програмка 2 МБ, която търсих онзи ден, се плащаше 20$, какво остава за плейъри и т.н.
Точно затова попитах - защото няколко човека се изказаха как не теглят нито музика, нито филми, но освен ако не са с нови компютри, които вече имат включена Виста, сиииииилно се съмнявам да са всички с оригинален Уиндоус. Tired

Ако някой тук, включително авторката, има лицензирани Уиндоус и абсолютно всички програми, и никога не е теглил филми, музика или каквото и да е от интернет, което не е пуснато свободно (защото доста музиканти сами си пускат музиката в интернет) - едно голямо браво, защото сте сигурно 1 от стоте в цяла България! Crazy

# 23
 • София
 • Мнения: 36 890
Аха,ясно. Peace

# 24
 • Мнения: 7 263
За филмите и музиката ясно, а Уиндоусът огигинален ли ви е? Thinking
Абсолютно, плюс всички продукти, с които работи съпруга ми, а те не са малко.

# 25
 • София
 • Мнения: 958
Темата е доста интересна.
Ние сме от тези, които не са толкова принципни поне засега...... Embarassed

На мен не ми е ясен много механизма на така нареченото пиратство. Кой качва всички тези продукти в нета, за да си ги теглем ние - някой, който ги е откраднал или който ги е купил, дал е пари за тях, но след това ги качва в нета?

 Извинявам се за може би глупавият въпрос, но не съм наясно.....

# 26
 • Мнения: 1 210
Напротив, винаги в човешката история нещата са били на принципа "ако ме хванат". Още от маймунския период на човечеството, независимо дали се отнася до храна, материални блага, власт, намиране на партньор, изневяра и т.н.

Грешиш. Правото на по- силния е властващият принцип в играта. Откак сме цивилизация- на по- умния.
Права си в едно- откак свят светува, съществуват престъпни намерения у човека. Чисто статистически, обаче, тази група хора е малък процент от обществото. Престъпленията обаче са в драстичен разрез с човешките ценности (говоря за тежко наказуемите- отнемане на живот, нансяне на телесни повреди, кражби, обири и т.н.) Законите, освен практическа насоченост, осъществяват и превенция. И те са създадени именно от онази част на обществото, която, освен, че се слави с чиста и хуманна гражданска съвест, то и с някои придобити интелектуални качества, които я отличават от всички останали съвестни граждани. Мятото ми винаги е било сред тях и там ще си остане.
Естествено, че не е лично, принципно е. Ама ме настъпа професионално  Wink

# 27
 • Bristol
 • Мнения: 7 382
Между другото, пиратството не е само български проблем, а глобален.
Абсолютно  Peace
За филмите и музиката ясно, а Уиндоусът огигинален ли ви е? Thinking
Да, провайдерите тук следят кой с какво работи, плюс трафика, точно заради пиратството.
Та какво мислите по въпроса? Спестявате ли пари за сметка на нечий труд? Обяснявате ли на децата си какво значи да теглиш без да плащаш? Аз прекален идеалист ли съм?
Да, бих спестила, ако можех. Да, синът ми знае какво е пиратско копие и защо то не е легално. Да, прекален идеалист си  Laughing

# 28
 • София
 • Мнения: 4 407
Пиратството си е кражба и аз по никакъв начин не мога да си затварям очите, да не обясня на детето и да изисквам да не прави така. Дигиталните носители са сравнително нова област и разбиранията за пиратство може би ще претърпят изменения. Много от производителите на софтуер имат специални цени за образованието и тази ниша ще се развива. Защото  един тинейджър трябва да види много програми и така се учи. А за възрастните - продуктите си имат 30 или 60 дни пробни версии и на мен ми е достатъчно, за да ги разгледам.
Не мога да кажа, че от преди 10-12 години съм станала антипиратка, но с годините се развивам. Да,  имаме ХР и  Виста и и двата са легални, купени без да са в пакет към компютъра. Офис пакетът  ни също е легален. Може би имам късмет, че почти не ползвам други неща...

# 29
 • Мнения: 172
А дисковете с филми, които струват по магазините по 1,2,3 или 5 лева най-много купувате ли си ги? И колко според вас те са оригинални. Този проблем за мен нямаше да седи на дневен ред нито в този форум нито в някой друг ако държавата ни беше нормална и ако тя мислеше за хората живеещи в нея. Ако мога да си позволя да си купя оригинално ДВД за децата си го купувам, ама да си призная честно не съм убедена, че и те са толкова оригиналнии че не злоупотребяват с цената в България. Защото не може един продукт да струва първоначално 30 лв, а след 1година да е 15лв. От къде идва тази разлика?!?!?!?!?! А колкото до тегленето от нета си казвам чистосърдечно, че тегля да е не прекалявам ама има неща които тегля, децата ми са още малки и не им е ясно как става всичко, но не смятам и да ги лъжа, а да обясня какво става, защото трябва да са наясно. В крайна сметка си плащам всеки месец определна сума пари за използването на интернет от вкъщи и за мен това е част от нечии авторски права.

Общи условия

Активация на акаунт