Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 479
От известно време ме вълнува една тема, която може и да ви се стори странна, но много искам да чуя мнения.
Синът ми има PSP. Игрите за него са скъпи, общо взето са в диапазона 50-100 лв. Когато пуснаха тази конзола в началото в интернет нямаше пиратски игри и ние сме купували такива според възможностите си. Да обаче вече е възможно да се хакне конзолата, има игри в мрежата и директно се зареждат на нея. Тьй като от няколко години у дома спазваме доста стрикна политика на купуване само на лиценцирани продукти - филми, музика, игри, аз се възпротивих. Ние отдавна обсъждаме, че всъщност изтеглените от интернет продукти са плод на нечий труд и като теглим, крадем от някого. Той обаче вижда, че приятелите му имат вече по много игри, всички свалени от интернет, а пък ние честичко му отказваме купуване на нова игра, защото този разход не винаги е възможен. Съответно негодува и иска да е като другите.
За да не си помислите, че сме по-големи католици от папата ще ви кажа, че ние също понякога теглим филми, но това обикновено са такива, които в момента не могат да се намерят, стари са, минали са вече по кината и едва ли ще се върнат. Музика не теглим.
Та какво мислите по въпроса? Спестявате ли пари за сметка на нечий труд? Обяснявате ли на децата си какво значи да теглиш без да плащаш? Аз прекален идеалист ли съм?

П.П. 1. Имаме приятели с много по-големи финансови възможности от нашите, но те имат купени 1-2 игри. Смятат, че няма смисъл да се дават пари за нещо, което може да е безплатно. Синът ми вижда това и се пита, защо те не смятат това за проблем, а ние - да.
2. Вече и 5 годишният ми син знае, че може да се притежават игри без да се плаща, защото в детската градина има деца, които си носят плейстейшъните и те са с хакнати игри.
3. Пускам тази тема тук, защото предполагам, че PSP е най-популярен сред децата в ученическа възраст.

# 1
 • Мнения: 7 263
Мисля, че ако живеехме в нормална държава с нормална икономика и с нормално развитие в последните 10 години тази тема нямаше да съществува.
Уви това, което описваш е самата истина.
От известно време и ние се стараем да купуваме оригинални дискове с музика \особено БГ\. Но виж филми теглим предимно от нета.
Моите все още нямат такива игри, но предполагам че е въпрос на време.
За жалост все повече се убеждавам, че и възпитанието и обществената ни нагласа още са далеч от желатото от теб.
Надявам се след години наистина българина да схване, че безплатен обяд няма и че като се опитва да прекара всеки срещнат, всъщност спестявайки някоя и друга стотинка прекарва и себе си и закопава и без това крехката ни икономика, както и ни обрича на липсата на развитие.
Надявам се дребния тарикатлък да започне да изчезва полека - лека. Не мисля, че това зависи от материалните възможности \ макар че и те са важен фактор за мисленето в тази насока\, по-скоро иде реч за манталитет.

# 2
 • Мнения: 3 479
Въпросът може да бъде поставен и по друг начин: Бихте ли купи ли PSP на детето си с идеята, че после няма да давате пари за игри?
Това е за тези, които все още не са се сдобили с такава конзола. 

# 3
 • Мнения: 1 210
Синът ми има PS2, a PSP ще получи за Коледа, заедно с 4 игри за него. И през ум не ми е минало, че ще крадем игри. Не ми е и задаван въпрос за такива, но явно още е малък. Вярно е и друго- купуваме много игри -и аз, и баща му. Но и да нямах тази възможност, щях да търся други- например, щях да подарявам на празници (както аз, така и роднините ми) и донякъде да компенсирам.
Филми и музика не свалям (дори не зная как). Когато имам свободно време, предпочитам да го изпълня с театър, концерт или кино на живо.
 Дъщеря ми обаче го прави, предполагам, тъй като слуша абсолютно непознати и нечути от мен банди, които не са издадени  все още, или ги има тук и там в разни компилации, които не я интересуват.
И не, не си идеалист. Все отнякъде трябва да започнем, все от някого. Нека бъде от хората с възможности.

Последна редакция: пт, 05 дек 2008, 00:52 от didkapitka

# 4
 • Мнения: 621
Не си прекален идеалист. Всеки има право да определя границите на морала си, на това, което е в състояние или не да приеме.
Аз не играя игри, децата ми също, филми и музика не тегля, но и не купувам (слушам радио) и на живо на кино не ходя (не ми понася хрупането на пуканки от околните, възпитали са ме, че в кино не се яде). Обаче не отказвам да гледам филми, копнати от мъжа ми Mr. Green , също така и не отказвам свалената от приятелите ми музика. Смятам, че хората имат право да данлоудват, ако съвестта им го позволява Simple Smile Защото в България цените на нищо, на абсолютно нищо не са съобразени със средния стандарт на хората, билети за кино са безобразно скъпи.   
Иначе, разбирам и уважавам убеждението си, абсолютно си права да разсъждаваш по този начин и дано все повече хора го осъзнаят, а и могат да си го позволят Simple Smile
Що се касае детето ти - това е подходящ момент за възпитание на НЕстадното чувство, на убеждението, че да си различен не е най-ужасното нещо на света. Знам че е трудно. Водим ежедневна борба вкъщи по този въпрос. Но убедително продължавам да не толерирам захласването по модерните неща и желанието да "сме като другите".
Успех!

# 5
 • София
 • Мнения: 36 890
Галя,

Излишно е да поставяш този въпрос точно в БГ и точно сега. Между другото, пиратството не е само български проблем, а глобален.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 407
Галя, много приятно се изненадах от темата. В нашето семейство мислим по същият начин "купуваме само лиценцирани продукти - филми, музика, игри..." Нямаме време за много гледане и като е легално ми е по приятно. Не знам как ще го обясня на детето, но това си е кражба и ще му го кажа. Сега обаче не намирам Франклин, а тя си счупи дисковете от магазина и не знам къде ще ги търся. Много ми е неприятно, че първото ми хакерство е било за детето, бебета Айнщайн.
Да, вярно е, че в БГ повечето хора не мислят по този начин, но е много обнадеждаващо, че има и такива. Аз определено си подбирам контактите и по това дали са любители на нелицензираното съдържание и смятам и при дъщеря ми да е така.

Друго се чудя, при тинейджърите това дали е момент - и при двамата ми племеници имаха 2-3 години на сериозно теглене, после си намериха  други занимания с компютъра или извън него и сега не теглят. Например сега ходят на кино с приятели, защото  е социално. Не знам как трябва да се подходи при по-големите деца, дали да се оставят и само да се насочват, че това не е редно.

# 7
 • Мнения: 7 263
При всички случаи ролята ни на родители изисква да обясним на децата, каква е разликата между истиския диск и пиратския. Тук вече мисля,че веднага ще стане ясна ролята на семейните ценности. Ако човек е възпитал у децата си такива и не набляга на мерканитилното то децата не биха злоупотребявали повече от обичайния интерес според мен. Ако обаче в самото семейство се цепи стотинката на две и се тарикатее на дребно - 100% децата ще хакерстват на воля \ най-малкото ще имат макар и негласната подкрепа на родителите си\.
Ние теглим филми защото и аз вече мразя киносалоните пълни с пуканки, коли и бири, с безкрайни разговори на околните по телефони и т.н. "екстри", но някак си не се чувствам хакер - може би защото ползвам филмите само за себе си, не ги разпространявам, не ги записвам и т.н.

# 8
 • Мнения: 3 479
Галя,

Излишно е да поставяш този въпрос точно в БГ и точно сега. Между другото, пиратството не е само български проблем, а глобален.

Аз не поставям въпроса задължавайки някого да се промени. Аз просто питам какво мислите и как постъпвате. Имам право, нали?
Не искам да навлизам в подробрости, но това е част и от мое терзание по много подобни въпроси и в крайна сметка се питам дали грешката не е в мен? Дали не си усложнявам твърде много живота и не тормозя излишно децата си? Това важна част от възпитанието ли е или е подробност?

Благодаря ви, че се включвате.

# 9
 • Мнения: 7 263
Дали не си усложнявам твърде много живота и не тормозя излишно децата си? Това важна част от възпитанието ли е или е подробност?

Да важна част от възпитанието е според мен!
И да - редно е повече хора и да мислят и да действат като теб и семейството ти. Peace

# 10
 • София
 • Мнения: 36 890
Галя,

Какво очакваш да напишат хората? Че ползват пиратски програми и всичко, до което могат да се докопат, така ли? Другият вариант е на думи да кажат какви радетели са на авторските права и да дадат приемливия правилен отговор. И точно поради хлъзгавостта на въпроса ,който поставяш е много наивно от твоя страна да очакваш искрени отговори. Много хора просто няма да напишат нищо или ще излъжат. Малцина ще са тези, които наистина са искрени.

# 11
 • Мнения: 1 210
Що пък да лъжат, като могат просто да отминат?  По- лесно е.
Поне ще се съберем тук- наивниците.

# 12
 • Мнения: 2 229
Галя,

Какво очакваш да напишат хората? Че ползват пиратски програми и всичко, до което могат да се докопат, така ли?...

Да, аз използвам пиратски програми, гледам филми, изтеглени от интернет, музика и "всичко, до което мога да се докопам". bowuu
Сигурна съм, че 99% от хората, пишещи в този форум правят същото. Защо да лъжа?
Преди ходех често на кино, откакто направиха билета 8 лева - не.
Ако имах възможност бих си плащала, разбира се, но за момента е мираж да платя 100 или нямам идея колко долара за фотошоп, след като дори не разбирам от програмата особено, а просто си разцъквам някакви неща за удоволствие. (например)
Доколкото знам, по закон няма проблем да се използват лицензирани продукти за лична употреба.
Ако съм в грешка, поправете ме, точно в момента уча за авторските права и ще ми е от полза. Mr. Green

Галя, това на което искаш да научиш децата си е много хубаво, но смятам, че е малко идеализирано, да..
Не ми се вярва като порасне да не гледа пиратски филми у приятели и да не си тегли сам игри, без вашето знание. Peace Толкова са лесно достъпни нещата вече, че за едно дете е невъзможно да не се изкуши...и само мога да си представям колко му е кофти..

Ти определяш правилата в семейството си, разбира се, но аз лично смятам, че това е загубена кауза.

Последна редакция: пт, 05 дек 2008, 22:12 от Juiciness

# 13
 • Мнения: 2 229
...но някак си не се чувствам хакер - може би защото ползвам филмите само за себе си, не ги разпространявам, не ги записвам и т.н.

Е, да, то повечето хора това правят. newsm78

# 14
 • Мнения: 3 479
Радостина, ти учиш ли децата си да са честни, да уважават хората, да не крадат и ... да не продължавам?
Как съвместяваш тези ценности с пиратството?

Сега видях, че в първият пост не е станало ясно, че въпроса обсъждам с 14 годишният си син, но и 5 годишният вече знае, че може и без пари.

# 15
 • Мнения: 1 210
Общо взето е все едно с кое от децата си обсъждаш, както и възрастта му. Въпросът е принципен- или крадеш, или не. Или толерираш, или не. Или си безразлична, или не. Или имаш съзнание, или не. Или имаш възможност да го следваш, или не. Това е.

# 16
 • София
 • Мнения: 1 001
Моите имат плей-стейшън 2, но като разбраха, че можело да "се хакне" с някакъв чип, за да се играят игри и т. н. категорично им забраних да го правят. Имат три игри и си събират пари в касичките за още.
Друго е обаче за компютърните продукти и според мен границите там са много размити. Щом има сайтове, които предлагат филми и музика за сваляне....сваляме. В момента си гледат една поредица филмчета, които не се продават на дискове ( давали са ги по телевизията преди време) - свалят, гледат, трият и това е. Даже да свалим нещо на диск, не търгуваме с него - просто го гледаме. Има и сайтове с безплатни игри и програми, може би за това не е много ясно кое точно е пиратство.
А от времето преди компютрите и  DVD-тата имам видео касети с филми, които сме записвали от телевизията - тогава пък за пиратство не бяхме и чували, а такова ли е било?
Повечето детски филмчета , които сме им купували са оригинални. Обичаме да ходим на кино, но то стана лукс, за съжаление.
Качеството на оригиналния продукт си е различно. Авторските права трябва да са защитени и да си плащаме за тях - и аз съм принципен човек - и аз като децата събирам в касичката за филми и музика Laughing, но честно казано се примирих с някои неща...

# 17
 • Мнения: 7 263
Що пък да лъжат, като могат просто да отминат?  По- лесно е.
Поне ще се съберем тук- наивниците.

Именно!
RadostinaHZ защо смяташ, че хората не могат да кажат истината в Нет пространството?!
Ето мен лично темата на Галя ме накара сериозно да се замисля, защото по принцип не одобрявам пиратството, но пък от друга страна се ползвам от него от време на време \ във вида на филми и любима музика, особено преди няколко години\. И до ден днешен тегля филми. Е и сега като си признах един вид публично какво?!
Лично за мен наистина беше полезно някой да ми зададе въпроса ребром и повярвай ми ще се опитам да сведа до минимум ползването на нелицензирани продукти. Още повече и малкия ми син вече знае каква е разликата между дръпнат от мрежата филм и купен.

# 18
 • Мнения: 2 229
За филмите и музиката ясно, а Уиндоусът огигинален ли ви е? Thinking

# 19
 • София
 • Мнения: 36 890
А защо изобщо да е ясно това за филмите и музиката? Нали и това са продукти с авторски права! Получава се някак двоен стандарт - ако е за музика и филми може, ама иначе сме против пиратството, т.е. според това какво му изнася на конкретния индивид.
Въпросът за уиндоуса е много точен - колко хора имат лицензиран такъв? Тази тема е наливане от пусто в празно. И не е въпрос на морал, а на пари. Ще направя следното сравнение - ако имаш възможност да си вземеш хляб без пари или за няколко стотинки ще се натискаш ли да плащаш един лев за един хляб?

# 20
 • Мнения: 1 210
Ако имам предвидени 10 лв. за хляб, да- ще си купя такъв с цена от 1 лев, защото ще сме с един по- малко в навалицата за стотинките. И защото ми се иска да ставаме повече с левчето. И защото хлябът струва толкова. Образно казано.
И само за информация на вярващите- у дома и в книжарницата ползвам windows home edition- и двата лицензирани и надлежно закупени.  Peace

Мога да разбера принудата на ограничените средства, но не понасям безхаберието и манталитета "Като може за стотинки, що пък да се изхвърлям". Защото спазването на реда е наша отговорност, не "дали ще ни хванат".

# 21
 • София
 • Мнения: 36 890
Напротив, винаги в човешката история нещата са били на принципа "ако ме хванат". Още от маймунския период на човечеството, независимо дали се отнася до храна, материални блага, власт, намиране на партньор, изневяра и т.н. Затова са измислени и начини за регулациия на тези мераци - законите. Ако хората по подразбиране бяха благородни и честни нямаше да има нужда от закони и други мерки, които да ограничават свободната воля и щения. Нищо лично към теб,просто такива са правилата на играта.

# 22
 • Мнения: 2 229
А защо изобщо да е ясно това за филмите и музиката? Нали и това са продукти с авторски права! Получава се някак двоен стандарт - ако е за музика и филми може, ама иначе сме против пиратството, т.е. според това какво му изнася на конкретния индивид.
...

Под "ясно" имах предвид, че винаги става въпрос за музика и филми, а не се говори за Уиндоус и хилядите програми, които са заплатени, но си се използват свободно. Дори за една програмка 2 МБ, която търсих онзи ден, се плащаше 20$, какво остава за плейъри и т.н.
Точно затова попитах - защото няколко човека се изказаха как не теглят нито музика, нито филми, но освен ако не са с нови компютри, които вече имат включена Виста, сиииииилно се съмнявам да са всички с оригинален Уиндоус. Tired

Ако някой тук, включително авторката, има лицензирани Уиндоус и абсолютно всички програми, и никога не е теглил филми, музика или каквото и да е от интернет, което не е пуснато свободно (защото доста музиканти сами си пускат музиката в интернет) - едно голямо браво, защото сте сигурно 1 от стоте в цяла България! Crazy

# 23
 • София
 • Мнения: 36 890
Аха,ясно. Peace

# 24
 • Мнения: 7 263
За филмите и музиката ясно, а Уиндоусът огигинален ли ви е? Thinking
Абсолютно, плюс всички продукти, с които работи съпруга ми, а те не са малко.

# 25
 • София
 • Мнения: 958
Темата е доста интересна.
Ние сме от тези, които не са толкова принципни поне засега...... Embarassed

На мен не ми е ясен много механизма на така нареченото пиратство. Кой качва всички тези продукти в нета, за да си ги теглем ние - някой, който ги е откраднал или който ги е купил, дал е пари за тях, но след това ги качва в нета?

 Извинявам се за може би глупавият въпрос, но не съм наясно.....

# 26
 • Мнения: 1 210
Напротив, винаги в човешката история нещата са били на принципа "ако ме хванат". Още от маймунския период на човечеството, независимо дали се отнася до храна, материални блага, власт, намиране на партньор, изневяра и т.н.

Грешиш. Правото на по- силния е властващият принцип в играта. Откак сме цивилизация- на по- умния.
Права си в едно- откак свят светува, съществуват престъпни намерения у човека. Чисто статистически, обаче, тази група хора е малък процент от обществото. Престъпленията обаче са в драстичен разрез с човешките ценности (говоря за тежко наказуемите- отнемане на живот, нансяне на телесни повреди, кражби, обири и т.н.) Законите, освен практическа насоченост, осъществяват и превенция. И те са създадени именно от онази част на обществото, която, освен, че се слави с чиста и хуманна гражданска съвест, то и с някои придобити интелектуални качества, които я отличават от всички останали съвестни граждани. Мятото ми винаги е било сред тях и там ще си остане.
Естествено, че не е лично, принципно е. Ама ме настъпа професионално  Wink

# 27
 • Bristol
 • Мнения: 7 350
Между другото, пиратството не е само български проблем, а глобален.
Абсолютно  Peace
За филмите и музиката ясно, а Уиндоусът огигинален ли ви е? Thinking
Да, провайдерите тук следят кой с какво работи, плюс трафика, точно заради пиратството.
Та какво мислите по въпроса? Спестявате ли пари за сметка на нечий труд? Обяснявате ли на децата си какво значи да теглиш без да плащаш? Аз прекален идеалист ли съм?
Да, бих спестила, ако можех. Да, синът ми знае какво е пиратско копие и защо то не е легално. Да, прекален идеалист си  Laughing

# 28
 • София
 • Мнения: 4 407
Пиратството си е кражба и аз по никакъв начин не мога да си затварям очите, да не обясня на детето и да изисквам да не прави така. Дигиталните носители са сравнително нова област и разбиранията за пиратство може би ще претърпят изменения. Много от производителите на софтуер имат специални цени за образованието и тази ниша ще се развива. Защото  един тинейджър трябва да види много програми и така се учи. А за възрастните - продуктите си имат 30 или 60 дни пробни версии и на мен ми е достатъчно, за да ги разгледам.
Не мога да кажа, че от преди 10-12 години съм станала антипиратка, но с годините се развивам. Да,  имаме ХР и  Виста и и двата са легални, купени без да са в пакет към компютъра. Офис пакетът  ни също е легален. Може би имам късмет, че почти не ползвам други неща...

# 29
 • Мнения: 172
А дисковете с филми, които струват по магазините по 1,2,3 или 5 лева най-много купувате ли си ги? И колко според вас те са оригинални. Този проблем за мен нямаше да седи на дневен ред нито в този форум нито в някой друг ако държавата ни беше нормална и ако тя мислеше за хората живеещи в нея. Ако мога да си позволя да си купя оригинално ДВД за децата си го купувам, ама да си призная честно не съм убедена, че и те са толкова оригиналнии че не злоупотребяват с цената в България. Защото не може един продукт да струва първоначално 30 лв, а след 1година да е 15лв. От къде идва тази разлика?!?!?!?!?! А колкото до тегленето от нета си казвам чистосърдечно, че тегля да е не прекалявам ама има неща които тегля, децата ми са още малки и не им е ясно как става всичко, но не смятам и да ги лъжа, а да обясня какво става, защото трябва да са наясно. В крайна сметка си плащам всеки месец определна сума пари за използването на интернет от вкъщи и за мен това е част от нечии авторски права.

# 30
 • София
 • Мнения: 4 407
А дисковете с филми, които струват по магазините по 1,2,3 или 5 лева най-много купувате ли си ги?

Според мен щом са в магазина и ми дават касова бележка са с уредени права. А за това, че след 1 година стават на 1/2 цена, това е така и с марковите дрехи при разпродажба цената е много по-ниска.

Но се замислих за друго и да се надяваме, че Защитата на потребителите в Евросъюза ще поработи по този въпрос. Дали цената е справедлива за Уиндоус, Офис пакет, дори и за Фотошоп. Защо няма по-стари версии, които да са на по-достъпни цени, потреблението на тези продукти се увеличава, а цените си остават същите. Преди време бях чела, че сега съдят част от производителите на LCD монитори, защото имали години наред картелно споразумение. Надявам се световните чиновинци да следят дали и цените на основните софтуерни продукти са справедливи, за да могат повече семейства да ползват легални продукти и да не обясняваме или мълчим пред децата си.

Последна редакция: нд, 07 дек 2008, 16:31 от TanyaMG

# 31
 • Мнения: 172

Но се замислих за друго и да се надяваме, че Защитата на потребителите в Евросъюза ще поработи по този въпрос. Дали цената е справедлива за Уиндоус, Офис пакет, дори и за Фотошоп. Защо няма по-стари версии, които да са на по-достъпни цени, потреблението на тези продукти се увеличава, а цените си остават същите. Преди време бях чела, че сега съдят част от производителите на LCD монитори, защото имали години наред картелно споразумение. Надявам се световните чиновинци да следят дали и цените на основните софтуерни продукти са справедливи, за да могат повече семейства да ползват легални продукти и да не обясняваме или мълчим пред децата си.
Ето това е причината да смятам, че цената на така наречените оригинални дискове е нереална. Продуктите от този тип просто трудно им пада цената. Дрехите са нещо съвсем различно.

# 32
 • sofia
 • Мнения: 6 393
Аз си тегля филми, ама основно стари. Новите (болшинството) само като прочета резюмето и ме отказват.
И детски филмчета тегля - там откровено си крада. А и порното - пак откровена кражба извършвам.
Каченото от ТВ, какво е....как да го гледаш пак като няма издаден диск.
Ако взема от приятел диск и си инсталирам нещо?
Nero-то ми е нелегално и още някакви плеъри, всичко друго от приятели съм взимала дискове.

# 33
 • София
 • Мнения: 4 407
В крайна сметка си плащам всеки месец определна сума пари за използването на интернет от вкъщи и за мен това е част от нечии авторски права.

Аз си тегля филми, ама основно стари. Новите (болшинството) само като прочета резюмето и ме отказват.
И детски филмчета тегля - там откровено си крада. А и порното - пак откровена кражба извършвам.
Каченото от ТВ, какво е....как да го гледаш пак като няма издаден диск.
Ако взема от приятел диск и си инсталирам нещо?
Nero-то ми е нелегално и още някакви плеъри, всичко друго от приятели съм взимала дискове.

Момичета, не мога да допусна, че не са ви ясни нещата, за които питате. Аз влязох съвсем спонтанно в темата и няма да се превръщам в "другата страна". Ако се интересувате потърсете  "Закон за авторското право и сродните му права" - тук го има http://mc.government.bg/page.php?p=141&s=142&sp=0&t=0&z=0 . Ако наиситна не ви е ясно, може да се включи като консултант някои от разпространителите на филми и музика. Аз не познавам такива, но сигурно четат.

# 34
 • София
 • Мнения: 958
TanyaMG  - ами на мен определено не сами ясни и не виждам в това нещо страшно, затова и попитах. Предполагам допускаш, че не може на всеки всичко да му е ясно...... newsm78
Никой не ми отговори, може би защото на още доста хора не им е ясно. Ако някой е откраднал и го споделя с мен, това си е чиста кражба, ако го е купил и безвъзмездно го споделя с мен това е нещо друго. Но не исакм да звуча категорично понеже определено съм боса в тази материя.

# 35
 • София
 • Мнения: 4 407
mila71, Е трябва да ти кажа, че и на мен не всичко ми е ясно Simple Smile Точно по твоят казус бях чела преди време дискусия, горе долу си спомням... Имаше един аргумент, че ако приятел ми даде книга на заем, това е законно - едната страна твърдеше, че така е и с дигиталните произведениятака, но имаше и противоречиви тълкувания.
Лично аз - Ако някой ми даде легално купен диск с филм или музика, ще го изгледам и за мен е ОК, имам леки съмнения де. Софтуерните продукти се купуват на брой лицензи, така че там не е същото.
Извинявам се, ако някой се е почувствал засегнат от предният ми постинг.

А да допълня, че и за имам едно чудене - мога ли да продавам легално купени дискове, които вече съм изгледала...Така като мога да продавам книга в Продавалника, дали мога да пусна и легален диск с музика, за който съм изхвърлила касовата бележка?

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 16:49 от TanyaMG

# 36
 • София
 • Мнения: 958
Явно е спорна материя, но е добре, разбира се да внимаваме какво вършим и какъв пример даваме на всеки около нас.

Но хаосът у нас е пълен. Вършат се какви ли не животозастрашаващи злоупотреби. В този хаос е трудно да убедиш хората да бъдат принципни до най-малката стотинка и до най-глупавия филм. Това не оправдава кражбата ако има такава, но я обяснява донякъде.

Аз поне не съм се засегнала............. Peace

# 37
 • Мнения: 2 229
Казах, че в момента уча за това и сега чета, че в лекциите ми изрично пише - "The copying in a small volume shall be made without consent of the author and without compensation only if for personal use. This shall not be valid for computer software and architectural design."
От това разбирам, че само компютърните програми не могат да се използват под никакъв предлог без да се закупят, но няма проблем да вземеш дискове с филми и музика от приятел и да си ги копираш, стига да са за лично ползване. Peace
А проблемът с торентите явно е, че се предлагането на толкова филми не е "лично ползване"...

# 38
 • Мнения: 3 479
Радвам се, че има и други хора, които се вълнуват от този въпрос. У нас дискусията продължава Laughing
Тия дни мъжът ми проведе малко допитване между приятелите си и хора, с които има работни отношения. Отговорите бяха все различни, но и интересни. Ето някои:
- след като торентите не се смятат за интелектуален продукт и тегленето йм не се преследва от държавата, значи не върша никакво престъплнение
- тегля, но и купувам и така се мъча да постигна някакво равновесие
- не бях се замислял, изиграл съм стотици игри, но никога не съм купувал
Изрично подчертавам, че става дума за хора с  добри материални възможности и ако не всичко, то поне част от нещата могат да си ги купят без да засегнат съществено семейният си бюджет.
На практика се получава така, че всички деца имат колелета (например), но на никой родител не му минава през ум да открадне колело, за да го подари на детето си(или поне никой от тук пишещите), но за да купим филм или програма много често се оказваме бедни.

И пак казвам, че темата не е, за да бъде посочен някой с пръст. Идеята ми беше да разбера дали някой друг има размисли относно действителността, в която живеем, нещата, които правим и ценностите, в които се мъчим да възпитаваме децата си. Допускам, че има и хора, за които общоприетите човешки ценности не са важни и затова нямат такива дилеми Wink

За тази година май ще успеем да се сдобием с доста игри на добри цени благодарение на един приятел, който се прибира за празниците от щатите, така че проблемът с хакването на конзолата няма скоро да излезе пак на дневен ред Laughing

# 39
 • Мнения: 2 229
...общоприетите човешки ценности...

А кои са те?

# 40
 • sofia
 • Мнения: 6 393
А проблемът с торентите явно е, че се предлагането на толкова филми не е "лично ползване"...
Пример: Купувам си диск с филм (за програмите ясно) и го качвам да го гледат и други.....те го ползват лично, аз нямам печалба от тази дейност. Става обмен на дискове, но виртуален.....явно масовостта е проблем
Казах, че в момента уча за това и сега чета, че в лекциите ми изрично пише - "The copying in a small volume shall be made without consent of the author and without compensation only if for personal use. This shall not be valid for computer software and architectural design."
. (разсъждавам си на глас)

# 41
 • Мнения: 888
 Аз ще си кажа.
 Работя с най-малко 4 програми,които са кракнати.Да не говорим за отделните му Неро-та,Уиндоу-си,Хамачи-та,Алкохол-и и каквото се сетите.
 Тегля всеки един нов филм,който излезе в торентите.И музика си тегля също.
 Забравих да спомена и PSP-то на щерката,което е хакнато и и тегля игрички от Интернет.
 И хич не ми и пука кой какво ще си помисли  Tired

 Щото ако мисля "ценностно" най-малкото ще стоя безработна 

 

 

Последна редакция: чт, 18 дек 2008, 14:09 от вайлет

# 42
 • sofia
 • Мнения: 174
Аз пък забелязвам, че се уважават авторските права само на живите т.е. всичко опира до печалба и бизнес. Аз си събирам парички за Достоевски и си го купувам томче по томче, но да дам 25 лева за чиклит, който ще прочета веднъж и ще метна нанякъде, няма шанс. Но ако ми го заеме приятелка, ще го прочета и ще и го върна. Щом някой ми е заел виртуално някоя книга, игра, песен, филм, ще ги видя, чуя, прочета и...изтрия. Ако нещо особено ме впечатли и преценя, че си струва, ще си го купя. Аз не го наричам кражба, а информиране, иначе как ще се ориентирам в морето от продукти и колко пари трябва да имам, за да съм толкова информирана? Това с колелото е така само, ако е откраднато, а не заето от приятел с пораснали деца. В този смисъл си спомням, че имам позната, с която родихме по едно и също време. знаете как циркулират чували с бебешки дрехи между познати майки, някои и пета и шеста употреба. За бебета, които растат като гъби, ми беше безумно пък и невъзможно да купувам дрехи с нереално завишени цени, каквито са повечето стоки в България. Та  без никакви скрупули се възползвах от дрехите. Въпросната позната, с финансови затруднения, се погнуси от този вариант. Та си спомням как лятото бебето стоеше по памперс, докато единствените му две бодита се сушат на простора. Това да ограничаваш децата си с игрите, ми изглежда нещо подобно. Нещо повече, на бебето не му пука как е облечено, но синовете ти със сигурност ще се почувстват изостанали от връстниците си и ще им се отрази на самочувствието. И забележи, и ти разбираш, че в Америка тези продукти са по-евтини, е докато съм по-богата от американците, ще се възползвам от добрите хора, които споделят информация с мен, а което си струва, то ще си получи и парите, и признанието, сигурна съм!

# 43
 • Мнения: 2 229
Наскоро в сутрешния блок на БТВ, някакъв запознат с темата човек, обясняваше, че проблемът с пиратството в България изобщо не е толкова голям, за какъвто се представя...

# 44
 • София
 • Мнения: 36 890
И вярно е казал човекът. Населението на БГ е 7 милиона. Дори всички да станат пирати пак не може да се насмогне на мащаба само в САЩ, защото там населението е няколко пъти повече от нашенското.

# 45
 • Мнения: 222
Аз пък забелязвам, че се уважават авторските права само на живите т.е. всичко опира до печалба и бизнес. Аз си събирам парички за Достоевски и си го купувам томче по томче, но да дам 25 лева за чиклит, който ще прочета веднъж и ще метна нанякъде, няма шанс. Но ако ми го заеме приятелка, ще го прочета и ще и го върна. Щом някой ми е заел виртуално някоя книга, игра, песен, филм, ще ги видя, чуя, прочета и...изтрия. Ако нещо особено ме впечатли и преценя, че си струва, ще си го купя. Аз не го наричам кражба, а информиране, иначе как ще се ориентирам в морето от продукти и колко пари трябва да имам, за да съм толкова информирана? Това с колелото е така само, ако е откраднато, а не заето от приятел с пораснали деца. В този смисъл си спомням, че имам позната, с която родихме по едно и също време. знаете как циркулират чували с бебешки дрехи между познати майки, някои и пета и шеста употреба. За бебета, които растат като гъби, ми беше безумно пък и невъзможно да купувам дрехи с нереално завишени цени, каквито са повечето стоки в България. Та  без никакви скрупули се възползвах от дрехите. Въпросната позната, с финансови затруднения, се погнуси от този вариант. Та си спомням как лятото бебето стоеше по памперс, докато единствените му две бодита се сушат на простора. Това да ограничаваш децата си с игрите, ми изглежда нещо подобно. Нещо повече, на бебето не му пука как е облечено, но синовете ти със сигурност ще се почувстват изостанали от връстниците си и ще им се отрази на самочувствието. И забележи, и ти разбираш, че в Америка тези продукти са по-евтини, е докато съм по-богата от американците, ще се възползвам от добрите хора, които споделят информация с мен, а което си струва, то ще си получи и парите, и признанието, сигурна съм!

Имам противоречиво мнение по темата, но ми хареса този пост. Много. Още мисля какво и дали да напиша. Междувреминно, приятно е да срешнеш мислещи хора . Макар и различно.

# 46
 • Мнения: 222
и понеже наистина не ми се спи , явно разпускам по един изваратен начин след изтощителна работа......

Що игри знам дето се играят по нелегални сървъри от милите ни тийнейджъри...

Зловещата WOW ако я напишете в такто Гугъл бая възможности да играете ще се появят...
Кой печели и кой губи от това?
И производителят на играта и собственик на сървъра "оригинал" що спи,  ми не им врътне кранчето?

Дали щото е зает да следи няколкото хилядипотребители в България? Едва ли....

Нещата явно са по-сложни, ама аз не ги разбирам.
 
Иначе, принципно погледнато, да се краде е лошо.

слушах едно предаване на скандалния Карбовски за една жена, дето вкарала в употреба цялата машина на държавата да я гони 'щото откраднала едно кебапче... newsm78

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт