Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 559
Интересно ми е как се грижат за положителния приръст в другите страни, защото в нашата нещо не ги бива. Кажете момичета, знаете ли по колко плащат и с какво помагат по-цивилизованите държави?

# 1
 • Мнения: 37 513
Ще се разочароваш, предупреждавам  Simple Smile

# 2
 • София
 • Мнения: 180
Отпускът за гледане на детето: добрият, лошият и ужасният

Канада

Работещите майки получават едногодишен отпуск за майчинство след раждането на бебето и получават 55 процента от заплатата си през тази година. Това е държавна издръжка и жените имат право на същата работна позиция или равностойна такава след края на отпуска им. Много компании добавят към държавната издръжка допълнителни суми по време на майчинството. Бащите също имат право на 37 седмици родителски отпуск, но много все още не се възползват от тази облага.

Австрия
Бременните жени получават по осем седмици отпуск преди и след раждането на бебето и получават пълна работна заплата. Майката и бащата могат да поделят отпуска за гледане на дете. След изтичане на осемте седмици платен отпуск определена сума се изплаща до 2,5 години.

Англия
Платеното майчинство е 26 седмици. Първите 6 седмици се заплащат 90% от заплатата, следващите 20 седмици по 100 лири на седмица. Отпускът по майчинство тече до навършване на една година; след изтичане на 26-те седмици е неплатен, а работодателят е длъжен да пази работното място. По време на платеното майчинство текат пенсионните осигуровки, полагаемата годишна почивка се трупа, получава се фиксирана сума детски надбавки, а гледането на дете под 10 години се зачита като трудов стаж за минималната пенсия в страната.

Куба
Майките получават шест месеца отпуск по майчинство и получават цяла заплата.

Франция
Майките ползват платено майчинство 6 седмици преди и 10 седмици след раждането. Изплащат се 84% от заплатата (на база последните 3 месеца преди излизане в майчинство) + две допълнителни седмици, ако майката кърми или е изморена. Бащите имат право на 2 седмици платен отпуск по бащинство. След изтичане на 4-те месеца платено майчинство може да се вземе т.нар. ‘отпуск по родителство’ до навършване на 3 години на детето, като майката получава определена месечна сума. По желание работещата майка може да подаде молба за намалено работно време за кърмене на бебето.

Исландия

Платеното майчинство е 9 месеца. Обезщетението за майчинство е 80% от заплатата за последните 2 години и не може да бъде под минималната работна заплата за страната. Родителите могат да разпределят отпуска за гледане на дете помежду си и/или да работят на половин работен ден и така да удължат двойно отпускът за гледане на детето. При раждането на детето бащата получава еднократна помощ в размер на 300 евро от работническия профсъюз

Чехия
Платена отпуска по майчинство - 6 седмици преди термина за раждане и 6 месеца след раждането се изплаща пълният размер на заплатата. След изтичане на 6-месечния срок държавата подпомага майчинство до навършване на 3-годишна възраст на детето (до 4 години по желание на майката), с определена месечна сума, с възможност за почасов и надомен труд на майката (повечето майки избират да не се върнат на работа след изтичане на 6-те месеца, а да гледат децата до 3г.)

Израел
Майката ползва платено майчинство за 12 седмици за едно дете и 13 - за близнаци. Изплаща се пълният размер на заплатата (на база последните 3 месеца). Платената отпуска и размерът на парите може да нарасне, ако работодателят има такава политика, допълваща държавната. След изтичане на 12-те седмици до шестия месец на бебето майката може да ползва неплатен отпуск, като работодателят е длъжен да пази работното й място. След раждане на детето единият родител започва да ползва данъчни облекчения и получава детски надбавки.

Индия

Законът изисква работодателите да осигуряват отпуск по майчинство, но много наричат този закон ‘беззъб тигър’. Той не се прилага – когато работодателят на жената разбере, че е бременна, въпреки че няма да отиде и директно да поиска да напусне, тя често учтиво бива отстранена и накарана да се почувства нежелана. Жените в международни корпорации често се справят много по-добре, получават до 90 дена платен отпуск, в зависимост от компанията.

Съединени щати
Тази страна силно изостава, когато стане дума за отпуск по майчинство. Законът за семеен отпуск и отпуск по болест (Family and Medical Leave Act (FMLA), прокаран през 1993, гарантира три месеца запазване на работния пост, неплатен отпуск по майчинство, но само за тези, които работят в държавни или големи компании. В няколко щата има или се обмисля платено осигуряване за майчинство.

Германия

Майката ползва платено майчинство 6 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане и й се изплаща пълната сума на заплатата. Обща отпуска по майчинство може да се ползва до навършване на 2 години на детето, като отпускът е платен, а след този срок до навършване на 3 е неплатен. И двата вида отпуска (платен и неплатен) могат да се разделят между майката и бащата (и да се ползват даже от бабата, например.) До навършване на 1 година на детето работодателят е задължен да отпуска две паузи по 30 минути или една от един час за кърмене; при работно време, надвишаващо 8 часа на ден - 2 паузи от по 45 минути или 1 от 90 минути (могат да се ползват и за цедене, като работодателят е длъжен да осигури подходящи условия за изцеждане на майката.) Определена месечна сума се отпуска за детски надбавки, а трудовият стаж тече по време на майчинство – платено или неплатено.

Швеция
Родителите получават над година отпуск и други облаги, и могат да си поделят времето за отпуск, като всеки родител вземе по половина от времето, за да бъде с детето. Ако всеки родител иска да работи на половин работен ден, могат да удължат облагите дори по-дълго. Политиката за семеен отпуск за гледане на дете в Швеция е чудесна за родителите и за децата

# 3
 • София
 • Мнения: 32
Orchidee®, благодарности и поздравления за изчерпателната информация Hands Clap

# 4
 • Мнения: 559
Orchidee®, браво! Благодаря!   bouquet

# 5
 • Мнения: 9 817
Е, я сега кажете какво ви е мнението?

# 6
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 1 856
трябва да се гледат държави със силно негативен естествен прираст и демографска криза, за да се сравняват с нашата страна! иначе в сравнение с гореописаното в България изглежда е супер. освен това също трябва да се прецени къде отиват децата след като майката се върне на работа. не съм сигурна,че детските ясли и градини тук са желано от всички място за отглеждане на дете (в БГ имам предвид).
та, Франческа, при драстичното намаление на БГ популация подобни мерки не са желателни - те са абс. задължителни! даже бих казала, че са доста закъснели.

# 7
 • Мнения: 27 524
Белгия - 3 месеца майчинство, 1100 евро еднократна помощ за първо бебе, 800 за второ. Майчинските бяха по 39 евро, сега са 70.  Grinning
За сравнение - кутия АМ е 15 евро, пакет памперси - около 20  Wink

# 8
 • Мнения: 389
Белгия - 3 месеца майчинство, 1100 евро еднократна помощ за първо бебе, 800 за второ. Майчинските бяха по 39 евро, сега са 70.  Grinning
За сравнение - кутия АМ е 15 евро, пакет памперси - около 20  Wink

 ShockedАми,че ние сме си екстра.А детските токава по-колко са newsm78

# 9
 • варненка от София
 • Мнения: 4 705
От зълва ми зная, че в Швейцария ще има 4 месеца платени, но колко точно не съм сигурна, бащата има право на един ден отпуск по негов избор за раждането или след раждането  Mr. Green

# 10
 • Мнения: 9 817
трябва да се гледат държави със силно негативен естествен прираст и демографска криза, за да се сравняват с нашата страна! иначе в сравнение с гореописаното в България изглежда е супер. освен това също трябва да се прецени къде отиват децата след като майката се върне на работа. не съм сигурна,че детските ясли и градини тук са желано от всички място за отглеждане на дете (в БГ имам предвид).
та, Франческа, при драстичното намаление на БГ популация подобни мерки не са желателни - те са абс. задължителни! даже бих казала, че са доста закъснели.

Отрицателен прираст на населението има не само в България, а и в доста от горепосочените страни. Така че, важат еднакви правила и за нас и за тях.
А знаеш ли, че и там на запад се чака за държавни ясли и градини?
Защо всеки у нас си въобразява, че мине ли границата на запад ще започне да живее в рая?
Имам приятелка германка, с нея често си говорим по скайпа и с усмивка откривам, че проблемите на майките са едни и същи навсякъде.
Цифрите цитирани от Блонди са красноречиви.

# 11
 • Мнения: 873
много полезна статийка  bouquet
това,което си говорихме със съпругът ми,е че най-вероятно и в БГ скоро ще орежат майчинството,така че да принудят майките да се връщат на работа и да си изкарват данъците  Money
мислим си също,че ако един ден имаме второ дете,то едва ли ще имам възможност 2 години да му се радвам вкъщи,просто майчинството ще е по-кратко.така че сега съм доволна,нищо че ни е трудно с парите Sunglasses
аз съм по-скоро за това,яслите и детските градини да се очовечат малко повече от към брой на деца в група и персоналът,отговарящ за тях да се увеличи и да бъде обучен да зачита индивидуалноста на детето.има нужда от разкриване на алтернативни детски центрове,които поне частично да са на държавна издръжка.иска ми се също така,кандидат-бавачките по програма в подкрепа на майчинството да минат някакво обучение,за да се справят по-успепно с изискванията на майките.нужно е да се облекчи тази програма от гледна точка на бюрокрацията,както и да се увеличат местата на заетост.....
та ето това ми се иска на мен,а не да стоя вкъщи до 18-тата година на детето ми и да губя квалификацията си.до втората-третата ми стига и засега законодателството го позволява.....ако искаш Peace

# 12
 • Мнения: 27 524
А детските токава по-колко са newsm78

Бяха 39, сега са 70  Grinning (грешно съм написала майчински, вместо детски  Crazy)

А знаеш ли, че и там на запад се чака за държавни ясли и градини?

Много даже се чака  Tired Tired Tired
Вчера ходих да го записвам за догодина за април или септември. Казаха ми, че няма места до края на другата година изобщо  Tired Затова тук ги записват на ясла веднага щом гинеколог ти потвърди бременността, а две години предварително записваш за чакане за място за детската градина.  Rolling Eyes

# 13
 • Мнения: 559
...Затова тук ги записват на ясла веднага щом гинеколог ти потвърди бременността, а две години предварително записваш за чакане за място за детската градина.  Rolling Eyes

 Shocked егати! Е не трябва ли ЕГН или някакви данни за да го запишеш?
Ами не е розово и в чужбината, ама пак си мисля, че са по-добре от нас. Тук и с майчинство и без майчинство все не стигат тия пусти пари. А там предполагам могат да си позволят да живеят с една заплата само. Поне извесно време  Thinking

# 14
 • Мнения: 27 524
Shocked егати! Е не трябва ли ЕГН или някакви данни за да го запишеш?

Не  Grinning Заявяваш си за нероденото място, за другото - само името  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт