Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 252
Вчера получих това писмо с молба да стигне до повече хора. Публикувам го тук с надежда, че ще се включат повече майчета с личната си позиция относно ограничаване на тютюнопушенето на обществените места. След приетите няколко закона за ограничаването му никой не се стресна и се пуши масово в заведенията, учрежденията, по улиците и на детските площадки. Децата ни са изложени на постоянен тютюнев тормоз. Нека не отглеждаме пасивни пушачи, заради вредния навик на хората около нас. Нека не се налага да стоим само в домовете си, защото се пуши навсякъде. Нека покажем негативното си отношение към пушенето на обществени места. Засипете с писма народните избраници, за да се ограничи тютюневия дим върху децата ни. Пишеше - вашето мнение е важно!

====================================================

Цитат
Здравейте, съшленици!Миналата година имах честта да общувам с вас по причина на представената от г-н Маркус Киприану „Зелена книга”, свързана с пасивното тютюнопушене.

Имаме великолепната възможност да покажем на нашите народни избраници – депутатите, какво мислим за тютюнопушенето в България. Предстои приемането на изменение в Закона за здравето, което ще позволи от 1.06.2010 г. в България да се въведе пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места.Предоставя ни се само един електронен адрес за изпращане на електронни писма до депутатите.Това е: infocenter@parliament.bgБих се радвала, ако заедно с мен, им пишете и вие. Нека „чуят” какво чувстваме, преживяваме, изпитваме от тютюнопушенето на обществени места.Дайте своята подкрепа по начина, който Ви е възможен. Проведете личен разговор с народния избраник на Вашето родно място или му изпратете писмо – по обикновената поща или електронно. Разкажете му за своя началник, лекар, учител, които пушат. Докажете им, че цивилизованият избор на България е страна, свободна от тютюнев дим на обществените места. Ентусиазирайте децата си да изпратят рисунки на депутатите, че не е модерно и е вредно за здравето да се пуши около нас.Нека всеки даде своето малко „зрънце-принос”, за да освободим България от натрапения ни тютюнев дим в сладкарници, кафенета, ресторанти, обществени сгради.С уважение и благодарност за проявената от вас гражданска активност през 2007 г.,

Вилия Великова


Vilia Velikova
Senior Expert
Public Health Department
Ministry of Health
39 Al. Stamboliiski Blvd.
Sofia 1000 Bulgaria
Tel: +359 2 9301 267
Fax: +359 2 988 3413
e-mail: vvelikova@mh.government.bg

# 1
 • Мнения: 2 033
И пред МВР вече се пушело.

А иначе в тази петиция има леко противоречие, хем се споменава, че никой не ебавал приетите вече закони, хем се иска приемането на още закони.

Намирам пушенето за гнусен навик, ама май се иска по-целеносочена кампания от това, да драснеш още някой закон по темата.

Може ли също да ме осведоми някой, може ли министерството на здравето да издава призиви за натиск към депутатите; те не играят ли в един отбор или се бъркам?

# 2
 • Мнения: 1 311
Мммм не виждам как ще стане, това с пушачите!  newsm78
От една година съм сложила в асансьора надпис " Пушенето забранено!", но ефект няма. #Cussing out
Просто, докато има простаци и мърлячи, на които има е хубаво да вонят на лайна, ще го имаме този проблем! Много хора нямат елементарна култура, носят ниска ценностна система, в чиито критерии изобщо липсва това със съобразяването с другите около тях!  Crossing Arms 
Няма институция в момента, която да контролира спазването на закона за пушенето на обществени места! #Cussing out

# 3
 • Мнения: 6 339
Само за заведения ли. Според мен и по спирките трябва да го забранят  Mr. Green
Там най-много ме тровеха, преди да купим кола, защото по заведения не ходя много много.
Да не говорим как се дразнех да си хвърлят на земята фасовете, при положение, че има кошчета.
До кога трябва да пратим писмо? Все ще измисля нещо мъдро и патетично едновременно.  Crazy

# 4
 • Мнения: 16 487
Попитай ме пак след празниците.
Точно сега, когато много хора се канят да попушат заедно на улицата, разпространението на такова писмо, с подател някакво си министерство ( newsm78), ми се струва особено нелепо.

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Просто, докато има простаци и мърлячи, на които има е хубаво да вонят на лайна, ще го имаме този проблем!

Оу?! Tired

Много хора нямат елементарна култура, носят ниска ценностна система, в чиито критерии изобщо липсва това със съобразяването с другите около тях!  Crossing Arms 
Именно, именно. Твоето мнение потвърждава тези ти думи.

Бтв, отказвам да съм "съшленик".
Съгласна съм да не се пуши в обществени заведения (за хранене, кафенета, офиси), но не смятам, че на пушачите, между 1/3 до 1/2 в България, трябва да им се забрани да пушат и по улиците. Кое ще следва, забрана за пушене в дома им?
Безспорно пушенето е пристрастяващо, но все пак няма ефектите на наркотика или алкохола. Всеки е свободен да се разболява и евентуално - убива както намери за добре.

# 6
 • Мнения: 6 339
A, не.
Да си пушат вкъщи и на двора/терасата.
Аз, примерно, просто няма да им ходя на гости. Grinning

# 7
 • видин
 • Мнения: 358
не вярвам,че забраната за тютюнопушене на обществени места ще може да се осъществи.
тези, които са пристастени, все някъде трябва да пушата. искаме се просто да го правят така, че да не ми пречат , да не ме тровят и да не ми миришат.
защото сегасъществуващите зони - например ва заведениета - също не се спазват. поне в по-малките градове е така. аз живея във видин и тук няма заведение, където да може да изпия едно кафе далече от пушачите, камо ли да си заведа детето да хапне някоя торта.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 561
Колко теми ще се избълват ЗА и ПРОТИВ
тютюнопушенето  newsm78
Навсякъде както и при пушачите има интелигентни
и простаци !!! За простаците и 100 закона
да сътворят, пак ще са простаци и няма да им
дреме особено !
И пак ще попитам - защо трябва да НЕ се пуши
в абсолютно всички заведения ??? Нима ние - пушачите,
нямаме право да се повеселим заедно с порока си ???
Аз пък ще апелирам за тотална забрана на алкохола
във всички обществени места  Naughty
Аз не пия и не считам, че е нормално да се пие на
обществени места след като ще се забрани да се пуши.
Лично за мен това е чиста дискриминация !
Ако има заведения за пушачи и такива за непушачи,
тогава всеки ще има право на избор  Naughty
Странно ми е, защо сутрин например в работата ми,
всички НЕпушачи идват с нас да си пият кафето ???

# 9
 • София
 • Мнения: 2 561
..............аз живея във видин и тук няма заведение, където да може да изпия едно кафе далече от пушачите,
камо ли да си заведа детето да хапне някоя торта.

И кой е виновен за това ??? Пушачите ???
Айде моля моля  Naughty
Ако аз съм собственик на заведение и в
него е забранено пушенето, кой пушач
ще дойде да дими ???
Защо, след като има толкова много НЕпушачи,
дори и сред собствениците на заведения, въпреки
всичко позволяват да се пуши в тях ???
Нека някой ми отговори на този въпрос !

# 10
 • Мнения: 4 302
Само да спомена мимоходом, че има разлика между пушенето и пиенето. Ако на съседната маса някой се налива с водка, аз не го усещам ( по принцип, освен ако не се напие като говедо и не потроши нещо или не досажда). А когато пуши се усеща.
Както беше казал някой, твърдостта на законите в България се смекчава от неприлагането им. Да измислят нещо, което да работи. А не да пишат неизпълними неща, които на всичко отгоре се знае че са неизпълними и за чието прилагане никой не следи.
Иначе идеалният вариант за мен е да не се пуши на работните места в затворени помещения и в заведенията.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 561
Рокси, това също сме го дъвкали не веднъж.
За усещането от околните на 2-та порока.
Разликата е огромна ! Да, в момент на пушене го усещаш,
но една усетена цигара не би те убила на място така,
както би те размазал един пиян, който сяда зад волана !
За мен алкохола е стотици пъти по-вреден  Naughty

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 741
Ох, Джулиана, не е истина какви глупости бълваш.  Tired Пиенето, та пиенето.  ooooh! Остави пиячите и гледай себе си. Къде да идели пушачите? А ние къде да идем? И на мен ми омръзна да ме обгазяват по спирките и в заведенията. Като толкова не можеш да устискаш на спирката - ми застани някъде в страни, под дъжда (ако вали) и недей да тровиш другите. В заведенията - същата работа. Била съм пушач, но цигарен дим винаги съм ненавиждала.
Дано поне в сладкарниците да забранят пушенето. Да види и детето ми нормална сладкарница.  Tired

# 13
 • Мнения: 365
Веднага, след като се вземат ефективни мерки за ограничаване употребата на наркотиците и алкохола, ще подпиша въпросната петиция с две ръце. Престанете най- сетне да оправяте проблемите в обратен ред, рибата се вмирисва откъм главата, знаете... Close

# 14
 • Мнения: 4 302
Мисля, че се бъркат нещата. Пияният е опасен зад волана, да. Има някакви закони, прави се и опит да се спазва. Верно, не може да се обхванат всички, но по тази логика трябва и колите да забраним, защото и непияни убиват с коли от простотия.
И не става въпрос за убиване или не, а за съвместно съжителство, за правила за поведение на обществените места.

# 15
 • София
 • Мнения: 1 252
GeoNadin това не е петиция. С тази позиция ще си пас цял живот. Наркотитците и алкохола все още не са разрешени от закона.  Peace
Мама Куин Коледната, темата не е ЗА и ПРОТИВ тютюнопушенето. А е призив, на който  не му харесва да го сподели в писмен вид с депутатите. Ако друго те притеснява, моля пиши им. Те са там, за да защитават интересите ни.
Идеята е да не се отлага повече забраната за тютюнопушене на обществени места и да започне да се спазва.
В момента е кошмар където и да отидеш. Сутринта и в трамвая се носеше такава смрад, че се наложи да вървя няколко спирки пеша.
Не мога да си позволя да заведа детето на сладкарница, защото няма такава, където да не се пуши. Слагат си две маси за непушачи и 10 за пушачи и мислят, че спазват закона. Това си е просто безумие. Димът се стели на всякъде.
Колегите ми не пушат в работните помещения, но за сметка на това пушат в коридора или тоалетните, което също обезсмисля забраната. Като отворим вратата на стаята целия дим се оказва при нас. На заведения ходя само през лятото и то само, ако е крайна маса. Имам алергия към тютюневия дим, защото съм отраснала като пасивен пушач. В момента не мога да понасям никакви остри миризми. Задушавам се. Не искам да причиня това и на детето си.
Затова и съдействах на дамата от МЗ, призивът и да стигне до повече хора.
Ако искате да се приеме читав закон и да се спазва (Дай Боже) пише те.

# 16
 • София
 • Мнения: 2 424
Като бивша пушачка с 10 години "стаж" Embarassed знам ,колко е неприятно да няма къде спокойно една цигара да запалиш без да те изгледа някой осъдително.
Сега ,когато ги отказах и чакам бебче,ми става неприятно,когато се кача в асансьора и ми смърди на фасове.Нека да си пушат ,но на точно определени места,случвало ми се е по улицата или на спирката да стои до мен пушач и като ламя да ми се изпуши в лицето Sick

# 17
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Малко взе да ми писва все пушачите да са виновни за всичко (не съм пушач)

Не може да ме убедите, че пияните, пред блока и по улиците са по-приятни и по-безопасни от пушачите.
Ами дрогираните - вчера пред нас вървеше очевадно дрогиран човек. И той ли е по-безопасен от пушачите?
Всичко мара втасала, само пушачите ни остави да оправиме.
И какво точно пречи пушещия човек на спирката на рейса? Аз съм на едниния край, той на другия.
Идва старата лада и ми избълва черен пушек в лицето. Кой ми е виновен, пак ли пушача?
И неговия или на ладата дим ме одимяват повече?
Ейй, уляха се някой хора!

# 18
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Мама Куин Коледната, темата не е ЗА и ПРОТИВ тютюнопушенето. А е призив, на който  не му харесва да го сподели в писмен вид с депутатите. Ако друго те притеснява, моля пиши им. Те са там, за да защитават интересите ни.


 Joy Joy Joy Joy

# 19
 • София
 • Мнения: 2 561
Саня, много те моля да не окачествяваш
личното мнение на някой като глупост,
защото аз не смятам, че съм написала и една такава !
Аз като пушач не съм виновна, че ти или други няма
къде да отидат и няма да се съглася да се изсипе цялата
помия върху пушачите, защото не те определят правилата.
Пак питам - защо са кът заведенията за НЕпушачи ?
Аз ли имам някаква вина, че се разрешава пушенето ???
Нали не е забранено със закон да направиш заведение за
непушачи ??? Защо не се правят ?
Навсякъде се тръби - ТОЛЕРАНТНОСТ, ТОЛЕРАНТНОСТ.
Къде ви отиде толерантността питам аз, защото аз се имам за
интелигентен пушач, който абсолютно винаги се съобразява с
околните и в един момент аз ще се окажа на улицата ако
искам да изпуша една цигара.

# 20
 • Мнения: 10 372
Е, това със спирките ме разби. Вие заковани ли сте там, та ви пушат в лицето. Не може да се мръднете.

# 21
 • София
 • Мнения: 2 424
Е, това със спирките ме разби. Вие заковани ли сте там, та ви пушат в лицето. Не може да се мръднете.
Не просто си чакаме автобуса.Къде да чакам,на платното ли да изляза.
Явно ти никога не си чакала в пиков час градски трянспорт и за теб спирките са безлюдни места,на които хората просто ей така си убиват времето!
Чети и мисли преди да се изкажеш

# 22
 • Варна
 • Мнения: 1 741
А вашата толерантост къде отиде, Джулиана? И да, глупости говориш. Да одимяваш другите е също толкова гнусно, като това да си изведеш кучето и то да се изходи на тротоара, а ти да се правиш, че не си видял. И за там има правила, но никой не ги спазва. Това обаче не ти пречи лично на теб да роптаеш срещу тази практика, нали?
Просто е невероятно как всеки път, когато се заговори за ограничаване на тютюнопушенето пушачите скачат и започват да изместват темата към алкохола и наркотиците.


Е, това със спирките ме разби. Вие заковани ли сте там, та ви пушат в лицето. Не може да се мръднете.

А пушачът закован ли е, та не може да се мръдне? Да не казвам как се разнася димът, ако има вятър. А в случаите, когато вали дъжд не е ли нагло пушачът да си седи на сушинка, а ти и детето ти да стоите под дъжда? Щот миризмата определено не се трае.

# 23
 • Мнения: 2 448
Иска ми се по цивилизован начин да стане ограничаването на пушенето на обществените места, но явно в България това е невъзможно, за това се надявам да им вдигнат цените поне 10 пъти, че дори и да искат да пушат повечето да не могат да си го позволят.
Знам, че пушачът би се лишил от сутрешната си баничка за да може да си дръпне, но ако трябва да откаже и обяда, сигурно все в един момент намаляването на цигарения дим ще се усети.


п.п. не претендирам за толерантност, това е лично мнение, не пуша , не искам да ми пушат в лицето и не ме интересува дали с това накърнявам нечии права, но ще се радвам, ако имам късмета един път нещо да е в моя полза.

# 24
 • France
 • Мнения: 674
Четейки, се замислям, колко от пишещите тук, са с акъла си.....
Да не се пуши по спирките  #Crazy, на детските площадки  #Crazy.....
По тази логика, искам закон, който да забрани публичната изява на гейове, педали, травестити, лезбийки, списанията с голи жени, концертите на облечени като проститутки фолк-"певици"....да продължавам ли? Тези елементи оказват по-вредно влияние върху развитието на детето ми, отколкото пушенето на обществени места, особени тези на чист въздух.

# 25
 • Мнения: 1 763
Аз съм непушач, обаче пушенето навън не ми пречи особено, да не кажа хич. Пушенето по заведенията също не ме притеснява. Ако не ми харесва, няма да ходя по заведения или ще ходя само в такива с добра аспирация.  Пушенето в обществени сгради според мен е проблем и именно то трябва да се ограничи. Някои частни фирми вече са забранили пушенето в офисите си и са обособили специални места затова. ДАно скоро тази практика да стане факт във всички обществени сгради.

# 26
 • София
 • Мнения: 2 424
Цитат
Да не се пуши по спирките  , на детските площадки  .....
Като чета подобни мнения имам чувството,че съм във форум на абсурда ooooh!
И какво общо има тютюнопушенето с хомосексуалистите? Или пък "голите списания",да не би съпругът ти да ходи на площадката с детето ви и докато то си играе,тате гледа голи какички? JoyНаистина е абсурдно

# 27
 • София
 • Мнения: 5 957
Toлерантност и пушач за мен са несъвместими понятия. И ако в една стая има 10 непушачи и един пушач, той ще си запали цигарка, защото "има право". Ама дали пречи или не, не е негов проблем, той има права, другите да дишат дълбоко. Sick

# 28
 • Мнения: 517
Полезна тема. Разбрах, че съм простачка, което значи, че не съм интелектуалка, което пък значи, че не съм неудачник. Благодаря ви, момичета, че ми вдигнахте самочувствието!  Hug

# 29
 • София
 • Мнения: 2 561
А вашата толерантост къде отиде, Джулиана? И да, глупости говориш. Да одимяваш другите е също толкова гнусно, като това да си изведеш кучето и то да се изходи на тротоара, а ти да се правиш, че не си видял. И за там има правила, но никой не ги спазва. Това обаче не ти пречи лично на теб да роптаеш срещу тази практика, нали?
Просто е невероятно как всеки път, когато се заговори за ограничаване на тютюнопушенето пушачите скачат и започват да изместват темата към алкохола и наркотиците.

Ами Саня, лично аз съм толерантна.
Ходя с приятелки и с децата в МакДоналдс,
където не се пуши и естествено не пуша.
Където не може, не може и точка.
Когато ходя на гости, където не се пуши
дори не отварям и дума. У нас също не се пуши
освен под абсорбатора - плътно !!!
И да, ще се говори за останалите пороци, защото
те са по-страшни в пъти от една цигара.
И те помилих да спреш с глупостите, но явно
така ти отърва. Всичко, което не споделям са глупости  ooooh!
Пак никой не отговори на въпросът ми ???
КОгато получа адекватен отговор от НЕпушачите, тогава
ще спра да пиша "глупости"  Naughty

Toлерантност и пушач за мен са несъвместими понятия. И ако в една стая има 10 непушачи и един пушач, той ще си запали цигарка, защото "има право". Ама дали пречи или не, не е негов проблем, той има права, другите да дишат дълбоко. Sick

Ако обичаш без обобщения  Naughty
При мен точно тези понятия са абсолютно съвместими
и ако поне половината пушачи бяха такива,
нямаше сега да си чешем клавиатурите по теми от
този род  Naughty

# 30
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Toлерантност и пушач за мен са несъвместими понятия. И ако в една стая има 10 непушачи и един пушач, той ще си запали цигарка, защото "има право". Ама дали пречи или не, не е негов проблем, той има права, другите да дишат дълбоко. Sick

Това пък изобщо не е вярно. Не може да слагате всички пушачи под общ знаменател.
В нашата стая има 2 непушачки - аз и още едно момиче и 6 пушачи. Всички излизат на вън, не на стълбите, а на вън да пушат. Т.е. за всяка цигара те слизат и качват 3 етажа.

# 31
 • София
 • Мнения: 17 646
След Нова Година като вдигнат цигарите, пушачите сами ще се ограничат. Twisted Evil

# 32
 • Мнения: 8 377
Мразя когато се прибера от работа вкъщи дрехите ми да вонят на дим, защото в офиса, на спирката, на улицата, в кафенето някакви пристрастени хора, неспособни да се справят със зависимостта си ми размахват цигари и старателно ме опушват. Нали УЖ направиха маси за пушачи и непушачи? Какво стана? Нещо май не се получи ? Щото то освен табелки "Пушачи", "Непушачи" си трябват и други мерки. Защо да бягам аз от наглия димящ чичко на спирката, миришещ на вкиснато? Аз ли съм в нарушение нещо или пък му преча да си пуши спокойно? Или да бягам на другия тротоар като го видя да ми се задава насреща, бълващ дим ? Съжалявам много, но не виждам, защо аз трябва да си създавам неудобство в случая. Ми че то по тая логика, някой може и да се изкенза по средата на улицата, а ние нека си заобикаляме лайното. Мисля, че много добре ще се отразят едни глоби, за димящ фас на улицата, за хвърлена дъвка, за хвърлен боклук, и колкото повече, толкова повече.

# 33
 • София
 • Мнения: 5 957
Toлерантност и пушач за мен са несъвместими понятия. И ако в една стая има 10 непушачи и един пушач, той ще си запали цигарка, защото "има право". Ама дали пречи или не, не е негов проблем, той има права, другите да дишат дълбоко. Sick

Това пък изобщо не е вярно. Не може да слагате всички пушачи под общ знаменател.
В нашата стая има 2 непушачки - аз и още едно момиче и 6 пушачи. Всички излизат на вън, не на стълбите, а на вън да пушат. Т.е. за всяка цигара те слизат и качват 3 етажа.
Защото сигурно ви е забранено да пушите вътре. Ами ако беше разрешено, щяхте ли да излизате? Ама честно.
И колко време губите да пушите по една цигара със слизането и качването-минимум 5 минути? И това в работно време. Затова доста работодатели си търсят служители непушачи.

# 34
 • Мнения: 8 377
Ааа, тогава и аз ще ходя да се разхождам всеки път щом ми се придъвче дъвка. Laughing

# 35
 • София
 • Мнения: 36 890
Твърдо ЗА да се забрани пушенето на всички обществени места - кафенета, ресторанти, офиси и др. Единствено за нощните заведения съм леко раздвоена и може би единствено там може да се разреши. От 5 години не пуша и си давам сметка, че ако в заведенията и обществените сгради беше забранено пушенето преди 10 години може би бих спряла цигарите още тогава. Но традицията в БГ е страшно нещо. При положение, че повечето хора са пушачи, то просто няма как да се опазиш от изкушението. А това е наздравословно и от физическа, и от морална гледна точка за всички, независимо дали са възрастни или деца. Ако някой иска да се трови, да го прави на улицата или вкъщи. Зная, че за един пушач няма морални прегради, защото пушенето е вид наркомания, а действат само административни такива със съответните глоби.

# 36
 • Мнения: 2 405
Оххх колко ми е болна темата.. но ще се въздържа да пиша, щото ще изпадна в крайности.

# 37
 • Мнения: 2 448
Оххх колко ми е болна темата.. но ще се въздържа да пиша, щото ще изпадна в крайности.

По крайна от мен едва ли ще си, така че давай, искам да разбера мнението ти.  bowuu

# 38
 • Мнения: 2 405
Оххх колко ми е болна темата.. но ще се въздържа да пиша, щото ще изпадна в крайности.
По крайна от мен едва ли ще си, така че давай, искам да разбера мнението ти.  bowuu

Търкам, видях личното ти мнение, съвпада.

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 10:43 от минзухар

# 39
 • София
 • Мнения: 1 252
По важно е да пишете на  infocenter@parliament.bg вашите колкото и да са крайни позиции. Там си имат цигарено лоби, хора замесени в цигарения бизнес, които нямат интерес да налагат ограничения. Важно е повече хора да покажат негативното си отношение към тютюнопушенето. Пишете писма, за да има шанс да ни чуят.  Peace

# 40
 • Мнения: 2 405
Раче, първо ще проверя адреса, преди да пиша. 
Но и с писане не става. Трябват си действия. Аз обаче навсякъде виждам само примирение, най-много някой възмутителен поглед.
Примера със сладкарниците и  за мене от най-кофтите. Защото сладкарниците открай време са били преди всичко заведения за деца. А от години насам не можеш никакво дете да срещнеш там. И аз не мога да издържа.  Оня ден имах разправии в една сладкарница, от която искаха да ми продадат торта от отворена витрина. Знаеш  сметаната кок поема цигарения дим..
Та исках да кажа, че първо трябва да  престанем да се примиряваме с отпуснатата маса за пушачи до кенефа в почти всяко заведение и да сигнализираме за тоталната липса на такава във вече доста заведения..има още много

# 41
 • София
 • Мнения: 2 424
Раче, първо ще проверя адреса, преди да пиша. 
Но и с писане не става. Трябват си действия. Аз обаче навсякъде виждам само примирение, най-много някой възмутителен поглед.
Примера със сладкарниците и  за мене от най-кофтите. Защото сладкарниците открай време са били преди всичко заведения за деца. А от години насам не можеш никакво дете да срещнеш там. И аз не мога да издържа.  Оня ден имах разправии в една сладкарница, от която искаха да ми продадат торта от отворена витрина. Знаеш  сметаната кок поема цигарения дим..
Та исках да кажа, че първо трябва да  престанем да се примиряваме с отпуснатата маса за пушачи до кенефа в почти всяко заведение и да сигнализираме за тоталната липса на такава във вече доста заведения..има още много
Минзухар до колкото знам има забрана от ХЕИ точно по споменатите от теб причини в сладкарници да не се пуши.То е все едно в магазина да запалиш цигара.Но не знам,къде се спазва.Във веригите на  "Неделя" в някои  се пуши,а в други е абсолютно забранено

# 42
 • Мнения: 2 405
Много искам да знам къде има сладкарница, в която изцяло не се пуши. Склонна съм да бия 15 км. само заради едното кафе дори, но да го изпия с кеф, без да ми се придрайфа на петата минута.
А оня ден мъжа ми носи един голям букет от любимите ми китки,  награбих го и понечих да поема с един дъх целия аромат а то..  Sick букета беше изнесен на терасата и още стои там, още не го е напуснел тютюневия аромат.

# 43
 • London, baby
 • Мнения: 795
Искам да се забрани навсякъде пушенето, но и да се спазват, ако ли не - солени глоби. Щото имаше забрани в университети, автобуси, предприятия, но йок.  А това пък разделение на масите пушачи/непушачи, е голяма простотия. Не съм много убедена, че и тук ще стане като по света, ама да видим.

# 44
 • София
 • Мнения: 1 252
То и в детските клубове не се пуши по закон, но на малко места се спазва забраната (особено във Варна, доста нерви строших там).
Не искам да се примирявам и с това. Поне ще знам, че съм направила всичко, което зависи от мен.

# 45
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Toлерантност и пушач за мен са несъвместими понятия. И ако в една стая има 10 непушачи и един пушач, той ще си запали цигарка, защото "има право". Ама дали пречи или не, не е негов проблем, той има права, другите да дишат дълбоко. Sick

Това пък изобщо не е вярно. Не може да слагате всички пушачи под общ знаменател.
В нашата стая има 2 непушачки - аз и още едно момиче и 6 пушачи. Всички излизат на вън, не на стълбите, а на вън да пушат. Т.е. за всяка цигара те слизат и качват 3 етажа.
Защото сигурно ви е забранено да пушите вътре. Ами ако беше разрешено, щяхте ли да излизате? Ама честно.
И колко време губите да пушите по една цигара със слизането и качването-минимум 5 минути? И това в работно време. Затова доста работодатели си търсят служители непушачи.

Аз 12 години работя на тази работа и винаги е било така. Не е до забрани.
Айде от 2 години наистина има забрана, но останалите 10 можеше да се пуши, но никой не го правеше.

Пак питам: с какво пушачът е по-вреден от алкохолика или наркомана, от колите изхвърлящи над норма изгорели газове, че се захванахме с него, а останалите ги сложихме на заден план?

# 46
 • Мнения: 2 448
Темата е за пушачите, ако някой иска да се обсъждат алкохолиците и наркоманите, моля да пусне отделна тема. Няма да остане без отговори.  bowuu

Да не забравяме и голямото зло женкарите (мъжемелачките). За тях също може да се пише доста.  Laughing

# 47
 • София
 • Мнения: 5 957
Aми отворете си тема за наркоманите и алкохолиците, тази е за пушачите. Пък и защо винаги трябва да има противопоставяне. Не са свързани неща все пак. newsm78

# 48
 • София
 • Мнения: 1 252
Като гледам мейлът е на парламента, който иска може да си сподели там възгледите и за алкохолиците и за наркоманите.  Peace
Но в момента кампанията е за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места.
Призовавам ви да пишете своята лична позиция по въпроса.

# 49
 • Мнения: 734
Не съм пушач и дори леко се дразня от цигарен дим, но тъй като напоследък по стечение на обстоятелствата прекарвам повечко време тук, въз основа на тукашните си наблюдения, бих казала...
Измежду пушач, отказващ/отказал пушенето и дебеланка на диета, бих избрала пушеща дебеланка... Ако липсата на любимата цигара или трудността/невъзможността да си я доставят в точно определен момент прави пушачите толкова нервни и раздразнителни, то никой няма полза от това да ги лишава от необходимото им удоволствие... Или поне пушачите (в случай, че им наложат чак такива ограничения) ще трябва да носят предупредителни табелки, за да могат хората да ги заобикалят овреме...

# 50
 • In my tropical dream
 • Мнения: 208
Аз също ще съм доста крайна, а парадоксалното е, че съм пушач.
Според мен цигарите като цяло трябва да са извън закона. Това е отрова, всички го знаем - и за активните, и за пасивните пушачи. Защо са легални? Ето, аз съм пристрастена и не съм събрала сили да се откажа. Обаче ако мога да си набавя 1 кутия цигари само на черно и то срещу 20-30лв, много добре ще си помисля дали да се възползвам. Ща - не ща, ще ги спра. Знам, че сега ще ме изядете с парцалите - да ги спра сама, за правото личен избор на всеки човек и други аргументи, но ако цигарите не бяха позволени, сега проблемът нямаше да е в такъв мащаб, а може би нямаше и да го има. Ако не бъркам фактите, испанците са направили голямо зло, пренасяйки тютюн от Америка в Европа. Тогава сигурно не са били наясно с "Вредата от тютюнопушенето( Чели ли сте този разказ на Чехов? Още по-добрия вариант е да сте гледали и моноспектакъла на Мариус К., "Дамата с кученцето" , голяаааам смях!), но след като отдавна и децата са наясно с влиянието им, защо ги има и се продават свободно?

# 51
 • Мнения: 10 372
Моята лична позиция ли? Не съм видяла пушач да пуши на забранено място.  Вече много места са забранени. Когато помолиш пушач да не пали, се съобразява. Културният пушач /защото аз съм убедена, че има и такива/ пита дали може да запали.
Но такива непушачи, които обявяват всички пушачи за простаци, невъзпитани, кретени...

# 52
 • Мнения: 17
Малииии, то станало страшно тук!

Заглавието е малко подвеждащо, важно е мнението на подкрепящите поредната подписка, а не на неподкрепящите, сред които съм и аз.
Но , все пак да разгледаме някои избрани цитати.
"Децата ни са изложени на постоянен тютюнев тормоз."- къде ходят тези деца? дори аз не съм изложена постоянно на тютюнев дим, пък си пуша Thinking
Пушачите са "простаци и мърлячи, на които им е хубаво да вонят на лайна"- ох, майко, какъв език само......,абе не ни е хубаво, ама....нали сме :
"пристрастени хора, неспособни да се справят със зависимостта си " така де -имайте малко милост Praynig
 освен това
 " размахват цигари и старателно ме опушват."  -абсолютен бисер! добре е да  се забелязва старанието на хората . браво!
Пасивното пушене е вредно - не съм сигурна, че е така, или ,че е по-вредно от всичко друго около нас.
Работодателите предпочитали непушачи -тъй ли? що за критерий пък е това?
По автобусните спирки не се диша от цигарен дим - не е вярно, дишат си хората
Толерантност и пушач са несъвместими понятия - а сега де? това е  някаква аксиома явно - какво мога да кажа?
"Да си пушат вкъщи и на двора/терасата. - много благодаря , колко великодушно Heart Eyes
Аз, примерно, просто няма да им ходя на гости." - още един абсолютен бисер!!!
Че кой кани непушачи в къщата си ??? Да му ядат , докато си пуши?? Аз лично, не допускам такова нещо Naughty Пушачите да си дружат с пушачи, а непушачите с непушачи! аааа, ред трябва да има!
Дано поне в сладкарниците да забранят пушенето. Да види и детето ми нормална сладкарница.   - дано, дано!!! поне то да има този късмет!
и още по темата за сладкарниците:
"Примера със сладкарниците и  за мене от най-кофтите. Защото сладкарниците открай време са били преди всичко заведения за деца. А от години насам не можеш никакво дете да срещнеш там - ами те , децата се преместиха в дискотеките и др.под., да могат да си пушат на воля и други работи да си правят.
 "стои до мен пушач и като ламя да ми се изпуши в лицето   - тук вече не мога да продължа, само като си го представя....... Joy

Аз лично съм съгласна с това мнение:
Четейки, се замислям, колко от пишещите тук, са с акъла си.....
Да не се пуши по спирките  #Crazy, на детските площадки  #Crazy.....
По тази логика, искам закон, който да забрани публичната изява на гейове, педали, травестити, лезбийки, списанията с голи жени, концертите на облечени като проститутки фолк-"певици"....да продължавам ли? Тези елементи оказват по-вредно влияние върху развитието на детето ми, отколкото пушенето на обществени места, особени тези на чист въздух.
а също и с това:
Моята лична позиция ли? Не съм видяла пушач да пуши на забранено място.  Вече много места са забранени. Когато помолиш пушач да не пали, се съобразява. Културният пушач /защото аз съм убедена, че има и такива/ пита дали може да запали.
Но такива непушачи, които обявяват всички пушачи за простаци, невъзпитани, кретени...
Останете си със здраве.
подпис : Пушач

# 53
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Културният пушач /защото аз съм убедена, че има и такива/
Е, при положение, че 1/2 от мъжете и 1/3 от жените пушат, все се надявам, че има и културни пушачи.
Да не говорим на колко от вас родителите и баби/дядовци пушат. Или това не се брои?

# 54
 • Мнения: 2 448

Е, при положение, че 1/2 от мъжете и 1/3 от жените пушат

Не знам каква е реалната статистика, но ми се струва , че за България този процент е много по висок.  Tired

# 55
 • Мнения: 10 372
Културният пушач /защото аз съм убедена, че има и такива/
Е, при положение, че 1/2 от мъжете и 1/3 от жените пушат, все се надявам, че има и културни пушачи.
Да не говорим на колко от вас родителите и баби/дядовци пушат. Или това не се брои?

Не виждам връзката, но аз съм си тъпичка - нали съм пушач. 

# 56
 • София
 • Мнения: 36 890
Хайде сега, пушачите започват да се изкарват жертви на дискриминация! Като стана въпрос за наркоманите, пушачите са в тази категория. Обаче досега никой не е посмял да каже за хероиновите и други видове наркомани да ги оставим да се друсат, за да са спокойни и по-работоспособни. И за тях може да се каже, че няма проблем с друсането, защото хората са заобиколени от отрови - на улицата от трафика, от храните, че и от водата.

Пушенето е наркомания, както и употребата на всякакви видове дроги (включително и алкохола).

# 57
 • Мнения: 17
Хайде сега, пушачите започват да се изкарват жертви на дискриминация! Като стана въпрос за наркоманите, пушачите са в тази категория. Обаче досега никой не е посмял да каже за хероиновите и други видове наркомани да ги оставим да се друсат, за да са спокойни и по-работоспособни. И за тях може да се каже, че няма проблем с друсането, защото хората са заобиколени от отрови - на улицата от трафика, от храните, че и от водата.

Пушенето е наркомания, както и употребата на всякакви видове дроги (включително и алкохола).
Списъкът на наркотичните вещества е доста по-дълъг, може да включим там и кафето, шоколада, дори индийското орехче.
Вярно е , че човек се пристрастява към цигарите.
Никой, по-добре от пушачите не знае това.
Но! Няма пушач, който да променя поведението си в резултат на една изпушена цигара, дори и на една изпушена кутия.
Така че- да не правим сравнения между хероина и никотина.
Аз, лично, не се "изкарвам жертва". Просто се забавлявам с разпалените и абсолютно безсмислени дебати.
--------
дали не е време да подхванем една подписка за криминализирането на глупостта?

# 58
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
дали не е време да подхванем една подписка за криминализирането на глупостта?
Сакън. Няма как да функционира държава, в която над 90% от населението е в затвора.

# 59
 • София
 • Мнения: 36 890
Така ли? Ако няма промяна в поведението защо тогава пуши? Като човек, който е пушил n броя години зная колко се променя поведението при липса на цигари - напрегнатост, нервност, избухливост, изобщо всички симптоми на една абститенция. Може да е в доста по-лек вариант в сравнение с тази при твърдите наркотици, но съществува. И това "кафето не ми е сладко без цигара; чакай да запаля, че съм нервна; как ще изтърпя два часа да не пуша в автобуса"... всичко това ми е ясно. И следва успокояване при второто дръпване от цигарата.
И какво, това не е ли промяна в поведението? Ако става въпрос за криминализиране на глупостта, първо трябва да се криминализира глупостта на пушача да казва, че газовете от колите са по-вредни и че той изобщо не е пристрастен, а може да спре цигарите във всеки момент. И си вярва до момента, в който се опита да ги спре. Хич не ми ги разправяй ти на мен тези работи, защото този път съм го минала. Мен не мо`ж ме излъга, защото съм била в тази боза.

# 60
 • Мнения: 6 339
Мислех да се обяснявам защо мнението ми е толкова крайно, но реших, че няма смисъл и не ми се влиза в смешни спорове.
Да сте живи и здрави, пушачи.

# 61
 • Мнения: 14 774
Ще напиша едно писмо, макар че ще има ефект като "Цар Траян има магарешки уши." Знам, че няма да спрете да ни димите по спирките, пейките и детските площадки.
пп: поне да са разрешени за широка употреба и другите леки наркотици, а не да тормозят децата заради единия коз.

# 62
 • София
 • Мнения: 5 957
Леле, доживях да ме цитират и то два пъти. Пък и разбор ми направиха. Направо съм трогната.

# 63
 • Мнения: 17
дали не е време да подхванем една подписка за криминализирането на глупостта?
Сакън. Няма как да функционира държава, в която над 90% от населението е в затвора.
Туй ме спира мен!
Пък и ще вземат първо мен да тикнат в затвора... Няма да мога да се изкажа даже......и да протестирам........да не говорим за забавления по форумите.........ох :cry
-----------
спирам вече, извинете ме за несериозното отношение.
отивам да изпуша една , че да не взема да се изнервя....

# 64
 • Мнения: 1 280
Помните ли, че навремето нямаше сладкарница, в която да се пуши? Това беше разрешено в ресторантите.
И непрекъснато преследваха учениците, които пушат. Е, резултатите са спорни. А сега, като им е разрешено, по-малко ли пушат? Напротив, убедени са, че вече са станали големи и самостоятелни. И се стремят по този начин да се харесат на своите съученици и приятели. Иначе ще бъдат отхвърлени. Та сериозният въпрос е за промяна на ценностната с-ма! А ако родителите пушат, тогава обясненията относно вредата дали ще бъдат ефективни? Може да се прави повече по отношение на агитацията-повече обяснения за вредата и то навсякъде в медиите. Но...въпросът е има ли сметка? Ясно е, че ЦИГАРИ+НАРКОТИЦИ+АЛКОХОЛ=КОЛОСАЛНИ ПЕЧАЛБИ!
Доста често и аз се чудя колко далеч да избягам от тр. спирка заради облаци дим. Или пък, ако вървя след някой, който пуши.
Искренно се съмнявам в достоверността на официалната статистика за броя пушачи.
А че цигареният дим не е единственото вредно нещо-спор няма. Но това го подчертават най-вече пушачите. И до голяма степен неглижират вредата, която донасят на останалите.
Може да има апел от медиите и отвсякъде да се изключват двигателите на автомобилите на светофари, в големи задръствания.  Така значително ще се намали замърсяването на въздуха. А и персоналните разходи за гориво. Напр. отдавна по светофарите в Германия може да се види: "Motor aus!"
Забравих, че откакто се помня(43г.), а не зная и колко преди мен цигарите и дънките са все модерни! И като че ли никой не се пита ЗАЩО???

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 16:02 от vl

# 65
 • Мнения: 2 771
...С тази позиция ще си пас цял живот. Наркотитците и алкохола все още не са разрешени от закона.  Peace ...
                        Това за алкохола е новост за мен  Shocked. Може би не съм забелязала, защото бездруго пия много рядко  Twisted Evil.
                        От друга страна, аз не съм отгледана по заведенията, не знам как да го кажа по-меко. 'За' съм непушенето в сладкарници.

# 66
 • Мнения: 337
С 2 ръце, ЗА, но дали нещо ще се промени, манталитета на българина скоро няма Crazy

# 67
 • Мнения: 2 771
След Нова Година като вдигнат цигарите, пушачите сами ще се ограничат. Twisted Evil
                         Така е  Peace. И храните ще вдигнат, та ще станем слаби и красиви. Е, за последното трябва и да паднат цените на пластичните операции, но чакаме с надежда  hahaha.

# 68
 • Мнения: 805
Голяма работа като забранят.
Аз сега не пуша по обективни причини и ми е все тая.
Когато дойдохме тук в Словения обаче си пушех и си беше като в БГ - пушiш си навсякъде.
После обаче от 02.08.2007 въведоха забраната! На закрито никъде не се пуши! Айде лятото беше ок, ама дойде зима... заведенията не прибраха масите, а ги снабдиха с одеала! Картинката беше и все още е чудна - милите пушачи увити в одеалца.
Много страдах...много ми беше гадно...едно пиене не мога да изпия с кеф и с цигара...
Но добрата новина е, че се свиква и дори започнах да откривам положителните страни - дрехите ми са свежи доста по-дълго време. Това беше шега! Радвам се, че като родя и лека-полека ще е започнало да се изпролетява и ще мога да си пия кафето с цигара на някоя слънчева масичка навън!

# 69
 • Мнения: 2 716
Айде лятото беше ок, ама дойде зима... заведенията не прибраха масите, а ги снабдиха с одеала! Картинката беше и все още е чудна - милите пушачи увити в одеалца.
hahaha

Пушач съм, но ми е гадно като ми духат в лицето.
Ако ми се пуши, мога и сама да си запаля.
Няма да пиша писмо, но ми се ще да престанат да пушат и храчат по спирките.
За заведенията, в които се предлага и алкохол, вероятно трябва да се помисли още.

# 70
 • Мнения: 9 006
Пушачите, с техните мънички, късички цигарки, са пионерска организация, в сравнение с облаците изгорели газове, които бълват ежесекундно стотици хиляди автомобили. Да се забранят колите и рейсовете! Това е начинът да живеем с по-чист въздух.
Също така апелирам да се забранят кюмбетата, камините, нафтовите печки и останалите производители на дим. Вечер, като си отворя прозореца, за да проветря преди сън, в стаята ми нахлува не пушек от цигари, а от изгорели въглища и дърва. Колкото и да изпуша за 24 часа, пак не мога да се конкурирам с избълваното от един комин за един час. Нито с едно дори изпуфтяване на рейс 94.
Зарежете тая глупост, че пушачите ви/ни тровели.

# 71
 • Варна
 • Мнения: 1 423
Седя си, пуша си и си чета тази темичка... И ми стана едно такова чоглаво, че не мога да се справя със собствения си порок, че съм мърлява и неугледна. Пустите му цигари, какво ми причиняват само... И си викам - я да изляза на балкона да пуша там, че да проветря задръстения си мозък. И тогава съседката зейна, че димът от моята цигара отивал в нейната тераса. Ами то и това трябва да мога да контролирам, да му се не види, колко съм слаба...
А на балкона на въпросната особа стоят от 3 дена кучешки лайна и ми тровят атмосферата. Пък да не вляза в асансьора след нея  ooooh!. Ми тя не пуши жената, ама какво от това. Това беше отклонение.

Та, под "ограничаване на тютюнопушенето" какво би следвало да се има предвид?
Ресторанти и сладкарници - ок, обществени сгради - също. Ама за спирките, градинките и тем подобни открити пространства, включително собствената ми тераса? М? И там ли бе хора? Що не спретнете един геноцид в бързината, по-лесно ще е.
Може би пък ако спра да пуша, ще дойда на вашата. Знам ли... Питам си просто.

# 72
 • Мнения: 8 377
Не се ядосвай, Мимс, на собствения ти балкон трудно ще те спрат да си тровиш собствените дробчета.

# 73
 • Варна
 • Мнения: 1 423
Хич не се ядосвам даже  Simple Smile
Аз съм за това, да се въведат по-скоро ясни правила. Така ще е по-лесно за всички. Ясно е, че пушачи винаги ще има. Поне да е добре регламентирано така, че никой на никого да не пречи. Или почти.

# 74
 • Мнения: 194
Пушачите, с техните мънички, късички цигарки, са пионерска организация, в сравнение с облаците изгорели газове, които бълват ежесекундно стотици хиляди автомобили. Да се забранят колите и рейсовете! Това е начинът да живеем с по-чист въздух.
Също така апелирам да се забранят кюмбетата, камините, нафтовите печки и останалите производители на дим. Вечер, като си отворя прозореца, за да проветря преди сън, в стаята ми нахлува не пушек от цигари, а от изгорели въглища и дърва. Колкото и да изпуша за 24 часа, пак не мога да се конкурирам с избълваното от един комин за един час. Нито с едно дори изпуфтяване на рейс 94.
Зарежете тая глупост, че пушачите ви/ни тровели.
javascript:void(0);

Ееееее, браво  bouquet Добре им го рекна.

Ма писна ми вече от тез истерични непушачи. То кат няма в кво друго да се приклещят, та в това.
Държа да отбележа, че винаги съм се съобразявала с не пушачи. Както някой каза, защо като им пречи толкоз, на работното място ( например), или в обедните почивки си дърпат кафетата при пушачите?

И айде моля ви се сега, по спирките ви пречили Stop

Ми и на мен ми пречи някой с лош дъх, доближил се до мен да ме пита колко е часът например. Дай сега , със закон да го накараме да си мие зъбите Crazy Whistling

# 75
 • Мнения: 14 774
И айде моля ви се сега, по спирките ви пречили Stop
Какво се учудваш - много неприятно е да дойде някоя кифла и да припали тъкмо под носа ми, или още по-лошо - да си държи ръката надолу и димът да отива в носа на детето ми. А на люлките - някаква мърлява майка е решила да си дими в лицето на детето, но защо ще дими и на моето дете, което също се люлее? Това нормално ли е?
И изобщо не давайте примери с дима от комините и газовете от колите. Това, че те са вредни не означава, че непушачите трябва да търпят и вашия цигарен дим, нито пък намалява вредата от него.
Все едно да кажа, защо пък да не хвърлям боклук по улицата и без това е доста мръсно.

# 76
 • Мнения: 194
Янечек, не съм съгласна с теб, но това е мое мнение.

И аз имам деца. И да, в градинките пуша, но не под носовете на децата , без значение моите, или не.

На работното си място също не съм пушила ( още преди въвеждането на забраната). просто , защо сме трима човека в стая и пуша само аз.

Дори и двама пушачи срещу един не пушач да бяхме, пак нямаше да пуша вътре.

Ама това на открито, айде моля ви се Stop

# 77
 • Мнения: 8 377
На работа ми пречи, защото не е като да се пуши само в почивките, някъде си на подходящо място. Пуши си се в стаята, в която работя.
Имам чувствителни очи и всеки следобед ми сълзят като на не знам какво вече, какво сълзят, направо текат. Отделно и климатикът се е набъкал със тая смрад и я разнася още повече. Сутрин като влезеш може да повърнеш от миризмата, която са оставили след себе си. Ами нагло е и мърляшко пък  Crossing Arms

# 78
 • Варна
 • Мнения: 1 423
Е да, тъпо е това. И е мърляшко. В такива ситуации и аз, въпреки че съм пушач, бих полудяла.

# 79
 • Мнения: 194
На работа ми пречи, защото не е като да се пуши само в почивките, някъде си на подходящо място. Пуши си се в стаята, в която работя.
Имам чувствителни очи и всеки следобед ми сълзят като на не знам какво вече, какво сълзят, направо текат. Отделно и климатикът се е набъкал със тая смрад и я разнася още повече. Сутрин като влезеш може да повърнеш от миризмата, която са оставили след себе си. Ами нагло е и мърляшко пък  Crossing Arms

Това е съвсееееееееееем друга бира. Моля, моля.
Това е наглост Stop

Аз говоря за съвсем друго Wink

# 80
 • София
 • Мнения: 2 561
На работа ми пречи, защото не е като да се пуши само в почивките, някъде си на подходящо място. Пуши си се в стаята, в която работя.
Имам чувствителни очи и всеки следобед ми сълзят като на не знам какво вече, какво сълзят, направо текат. Отделно и климатикът се е набъкал със тая смрад и я разнася още повече. Сутрин като влезеш може да повърнеш от миризмата, която са оставили след себе си. Ами нагло е и мърляшко пък  Crossing Arms

Абсолютно съм съгласна с теб !
Това че съм пушач не значи, че и аз бих търпяла
подобно нещо. В последната фирма, в която работя,
до Април тази година имахме обособено място за
пушене. След това, шефа издаде заповед и забрани
пушенето в цялата сграда. Сега имаме обособени
места за пушене - на двора.
Не е приятно, но така е по-добре, въпреки, че зимата никак не е добре  Crossing Arms
Винаги съм мразила офис или домът ти да мирише на фасове - винаги !
А ако се пуши вътре, имам чуството, че и пода дори поема тази миризма  ooooh!
да не говорим за неща от текстил като мека мебел, пердета и т.н.

# 81
 • Мнения: 2 386
Първият ми спомен при кацането в САЩ бе кристалният и чист въздух, неописуемо приятно!
Първият ми спомен при кацането в България е воня на цигари, дим и дървени въглища. На летището още!

Много грозно се защитавате, пушачи. Не нападайте хората, които пазят здравето си, вие сте кривите, не те. И тук има силнопристрастени, и тук има мундари - но законът си е закон. Свикнали сте в България нищо да не се спазва, ама няма да е вечно това. Нека се забрани пушенето на обществени места, да. Няма да умрете. Имам си един заклет пушач тук и виждам, как се справя все по-добре с 3, вместо с 23 цигари на ден. И като си изкашля храчилките вече диша по-леко и се чувства по-добре физически.

Изненада - аз съм бивш заклет, настоящ social smoker. И въпреки това разсъждавам така.  Wink

# 82
 • Мнения: 10 372
Изненада - аз съм бивш заклет, настоящ social smoker. И въпреки това разсъждавам така.  Wink

Изобщо не е изненада - отказалите се пушачи са най-страшни.
Въздухът в САШ не е чист от непушенето, а от колите.  Като застанеш там на някое кръстовище е съвсем различно от Орлов мост.
Никой не се е изказал против законите и спазването им. Против съм да ме наричат кифла, мърла, простачка и т.н. Което показва, че може да си непушач и пак да не си добре възпитан.

# 83
 • София
 • Мнения: 2 561
Напротив Ева, нападаните и виновните
за всички беди сме ние - пушачите.
Моето мнение е да има 2 вида
заведения - нищо повече не искам  Naughty
Всеки да има избор - пушача да отиде там където се пуши,
непушача да отиде там където е забранено това удоволствие.
Така и ние доволни и те доволни. Е да ама не ! Нека им е гадно
на гнусните пушачи като се забрани пушенето навсякъде !!!
И пак така, по между другото да запитам, след като има
толкова много НЕпушачи, къде са заведенията, в които не се пуши ???
И така ще си питам до откат, докато някой не ми даде смислен отговор.
Докато интереса клати феса, няма да има такива заведения !!!
Мога да се хвана на бас, че тук, в този форум има доста хора, които
имат заведения и във всички тях се пуши ! Защо ??? Защо след като
собствениците са НЕпушачи ???
Айде спрете да изсипвате помията върху нас, защото вече е банално  ooooh!

# 84
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Първият ми спомен при кацането в САЩ бе кристалният и чист въздух, неописуемо приятно!
Първият ми спомен при кацането в България е воня на цигари, дим и дървени въглища. На летището още!


Не мисля,че трябва да идеализираме чак толкова.
Не мисля, че е вярно написаното.
Може би на пистата ти замириса на цигари, защото някой на терминала е запалил. Ева, това е несериозно.

# 85
 • София
 • Мнения: 3 916
Мама Куин Коледната, веднага ти давам отговор, в Макдоландс не се пуши. Съгласна съм с теб, да направят два вида заведения - за пушачи и за непушачи, нека всеки сам избира къде да си пие кафето. И мисля, че въпроса не е в това да ви направим гадното на вас пушачите, а по-скоро да имаме и непушачите повече избор от заведения и места, на който не се пуши. Аз също имам вредни навици, но съм сигурна, че аз като ям шоколад на никого не преча. Обаче като в университета, където навсякъде има табели "Пушенето забранено" и като направя забележка на някого, че ми е неприятно, че се пуши се почват едни "Къде пише, че е забранено?", като покажа съответната табела следва "Мързи ме да сляза до долу.", "Навън е студено!", "Що ти не се махнеш?".... За студентският празник 08.12.08 пътувахме 19 души от София до Велико Търново, 4 пушачи и 15 непушачи бяхме... Е, познайте какво стана? На всеки 40 минути се правеше 20-минутна почивка за цигара... Стигнахме, разпределихме се по стайте, помолих да не се пуши САМО докато спя, опитах се да съм толерантна. Легнахме си към 4 и 30 (аз и още едно от момичетата в стаята ми) в 7:30 ни събуди цигареният дим на колежката, която решила, че й се пуши и й е студено навън. После разбрах каква съм глезла и как всеки трябвало да се съобразява с мен, че една цигара не съм можела да изтърпя...
За пушенето по спирките , ако аз стоя и си чакам автобуса и някой дойде да ми пуши съм напълно в правото си да се оплача, но ако аз видя някой да пуши просто няма да ида при него - не ми пречи.
Уважавам пушачите, който се съобразяват и с непушачите, но както вие си търсите правата, така и ние!

# 86
 • Мнения: 2 386
Не идеализирам, не ме познавате явно.
Не съм бивш пушач, очевидно не четете.
Не сте виновни, но се защитавате?

Аха.

# 87
 • Мнения: 295
Пушач съм и съм за ясните правила и закони, но без изпадане в крайности.
В страната, където живея детските площадки са доста уредени, по принцип оградени и вътре не се пуши - който иска, излиза зад оградата. Под навесите на спирките не се пуши, заведенията са разделени за пушачи и непушачи. Като влезеш в заведение, пепелникът не стои на масата, ако пушиш и си в отделението за пушачи, си го искаш, келнерът го носи. По офисите и учрежденията също не се пуши - има си специални места или излизат навън. Ами не съм умряла, не се чувствам по този начин дискриминирана. Ми аз даже и в колата не пуша, щото пречи на мъжа ми. Съобразявам се и мисля, че съм толерантна. Обаче да ми се обяснява, че съм била кифла и прочие епитети - съжалявам, ама мноооооооооого ниско възпитание, граничещо с хич.
Да не говорим, че в момента е доста модно да си непушач, също толкова, колкото преди години беше модерно да си.
Иначе и аз подкрепям мнението, че към лесбийките, педалите и ширещата се порнография обществото е много толерантно, въпреки че върху възпитанието на децата оказва много по-сериозни вреди. Така че толеранцията е нещо доста криво разбрано или по-скоро тенденциозно обърнато с краката нагоре.

# 88
 • Мнения: 2 386
Всъщност съм много премерена в думите и оценката си за другите страни и хора, затова не приемам да ми се казва, че преувеличавам или е несериозно. Такова е усещнето, България в населените си с хора части вони на дим, ако ще да ви е приятно казаното. За разлика от тук - не идеализирам САЩ, не искам дори да намесвам различните климатични условия, аз сравнявам каквото съм видяла. Климатът в Сиатъл е много близък до българския, както и природата. Но тук е чист и лек въздуха, не заради хибридните коли (това вече е несериозно, имайки предвид... много фактори), а защото просто не мирише на цигарен дим - просто е! В Америка има милиони пушачи, които се съобразяват със закона и не пушат в сгради, офиси, заведения, кръчми и т.н. Може у дома или на 10 метра от сградата. Как за едни това е възможно, а за други не? Нали си имате домове все пак, пушете там.. О, не искате да ви се казва какво да правите? Е, законът на джунглата важи в джунглата, в една държава се спазват нейните правила. И на мен ми беше трудно да го повярвам това, не исках да правя паралели, но е така.  Това, че в България сега цари беззаконието и че вратовръзестите господа са заети с препродаване на имоти и усвояване на де-що-паднат парици не значи, че трябва да следваме светлият им пример и да правим каквото ни скимне.
Ето, в Амстердам, меката на марихуаната и гъбите, забраниха тютюнопушенето на обществени от 1 юли 2007. Няма умрели, няма драми. Само тук се спасяваме с петиции и нарушаване на законите. Не е честно, да не говорим, че и вашите деца дишат същото. Аз искам да ми е чиста съвестта и като пуша наистина да не преча на никого, а не да се успкоявам с Гела от площадката и с кафенето на Мара от 5-я етаж.
Лесно е.

# 89
 • Ямбол
 • Мнения: 24 255
"Вашето мнение за ограничаване на тютюнопушенето е важно" - чие мнение е важно? Само на непушачи ли.
Ако и моето е важно, тогава ще го дам, но няма да подкрепя първия пост.

# 90
 • Мнения: 10
Нищо лично, но това за двата вида заведения е направо смехотворно. Значи какво, излизате компания, и се сбивате на входа на бара дали да ходите в бар за пушачи или в бар за непушачи  Joy Може би трябва да си контактувам само с непушачи, защото така или иначе няма да можем да си прекарваме времето заедно. Защо да не направим и служебните сгради 2 вида, да мога да си избирам работата според това дали се пуши там или не  Wink

Всички знаем, че пушенето е вреден и изключително безсмислен, вреден и скъп навик. Колкото по-неудобни са условията за пушене, толкова по-малко пушачи ще има - е не е ли това целта? Да не говорим колко егоистично е да правиш околните потърпевши от своите слабости.

Тук от години не се пуши на обществени места. В студентските общежития също - хората си излизат на терасата. От 3 години съм тук, и нито веднъж не ми се е случило някой пушач да почне да се оплаква, че видиш ли не го оставят да си дими, където си иска.

# 91
 • София
 • Мнения: 2 561
Нищо лично, но това за двата вида заведения е направо смехотворно. Значи какво, излизате компания, и се сбивате на входа на бара дали да ходите в бар за пушачи или в бар за непушачи  Joy Може би трябва да си контактувам само с непушачи, защото така или иначе няма да можем да си прекарваме времето заедно.

Смехотворно  Shocked Shocked Shocked
Защо да е смехотворно ???
Ти пък що си мислиш, че аз ще влезна в заведение
дето не се пуши ??? Ми няма да влезна и пак
компанията ще е разделена  Naughty
Аз без ресторанти и кръчми мога.
Събираме се цялата компания на вила и точка.
Голям праз, че няма да стъпя в заведение.
Още по-добре бих казала.
Така няма да има опастност някой пиян НЕпушач да ме затрие !
Айде не ме карайте да ставам вулгарна щото вече до гуша ми
дойде тая полемика  ooooh!

Направо предлагам да се пусне петиция,
да се затворят, сринат, изравнят със земята
всички тютюнопроизводители по света !!!
Няма цигари - няма пушачи  ooooh!

# 92
 • Мнения: 2 771
...Направо предлагам да се пусне петиция, да се затворят, сринат, изравнят със земята всички тютюнопроизводители по света !!! Няма цигари - няма пушачи  ooooh!
                          Това е смехотворно (да вляза в духа на тематаMr. Green. Пушач без цигари - жив дявол  Twisted Evil. Затова е редно като се затворят производствата, пушачите към момента да бъдат застреляни. Да не преживее случайно сивата икономика златен век  Whistling.

# 93
ако не са виновни пушачите за нещо, ще са помиярите по улицата и обратно  Grinning
за сладкарниците, общите офиси и различни недобре вентилирани помещения съм съгласна - никой не е длъжен да ми диша дима. а спирките - ок, стоят си пушачите от едната страна, непушачите от другата и всичко е наред.
само да не се получи забавната картинка от не си спомням коя цивилизована държава, за която ми описваха. тъй като е забранено да се пуши в бара и да се пие на улицата, едната ръка с цигарата се протяга навън през прозореца, а другата, държаща чашата, си стои вътре. идилия!

# 94
 • Мнения: 8 377
Първият ми спомен при кацането в САЩ бе кристалният и чист въздух, неописуемо приятно!
Първият ми спомен при кацането в България е воня на цигари, дим и дървени въглища. На летището още!


Не мисля,че трябва да идеализираме чак толкова.
Не мисля, че е вярно написаното.
Може би на пистата ти замириса на цигари, защото някой на терминала е запалил. Ева, това е несериозно.
Гери, доколкото знам с Ева сме съгражданки. В нашия град рано сутрин, а и когато и да било, като отвориш прозореца те блъсва миризма не на чист въздух,а  именно на въглища....пре зимата де. През лятото вони на други гадости. Не веднъж са летели сажди във въздуха. Така, че не е като да не е вярно написаното от Ева. Не знам за летището, но у Заарата много се усеща. Но това май е отделен проблем.... Tired

# 95
 • Мнения: 2 657
В маршрутките се пуши на ЗАТВОРЕН прозорец, няма по-гнусно нещо от това...и дори при забележка на шофьора не му пука..ИЗроди мръсни..
Това за два типа заведения ми се струва неосъществимо. Как един индийски ресторант ще е за непушачи, а друг \ако има въобще такъв\ ще е за пушачи. Пълна измишльотина. Вече доста заведения са с добра климатична или както там се казва инсталация и не ми пречи това, че до мен пушат. Повече ми пречи мръсния софийски въздух.

# 96
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Но тук е чист и лек въздуха, не заради хибридните коли (това вече е несериозно, имайки предвид... много фактори), а защото просто не мирише на цигарен дим - просто е!
Извинявай, но не е просто. Смешно е.
Въздухът по улиците бил чист и свеж, защото не се пушело по тях?!
Хъх.

По принцип според мен ето това е разрешението:

В страната, където живея детските площадки са доста уредени, по принцип оградени и вътре не се пуши - който иска, излиза зад оградата. Под навесите на спирките не се пуши, заведенията са разделени за пушачи и непушачи. Като влезеш в заведение, пепелникът не стои на масата, ако пушиш и си в отделението за пушачи, си го искаш, келнерът го носи. По офисите и учрежденията също не се пуши - има си специални места или излизат навън.

И в момента има заведения с много добра климатична инсталация така, че и до теб да пуши човек на същата маса, просто не се усеща, ама грам. Ето това е стандартът, който трябва да се търси - ако заведенията са смесени - за непушачи и пушачи, то частта за пушачи да е с мощни инсталации. Въпрос на добре проектирана ОВИ инсталация и на малко повече вложени пари, които си струват.

Аз съм бивш пушач и отлично знам колко голяма е разликата с или без цигарен дим.
Но изпадане в крайности и замеряне с епитети освен не много добра култура, друго не показва и със сигурност не носи нищо от полза.

# 97
 • Мнения: 14 774
В страната, където живея детските площадки са доста уредени, по принцип оградени и вътре не се пуши - който иска, излиза зад оградата. Под навесите на спирките не се пуши, заведенията са разделени за пушачи и непушачи. Като влезеш в заведение, пепелникът не стои на масата, ако пушиш и си в отделението за пушачи, си го искаш, келнерът го носи. По офисите и учрежденията също не се пуши - има си специални места или излизат навън.
Точно това исам аз, а и повечето непушачи, явно е нормалното положение  щом някъде вече са се сетили, а и са го направили да е така.
Деканът на факултета, който завърших, се оказа много строг в това отношение и не само въведе забрана да се пуши вътре във факултета, но имаше и санкционирани заради неспазването. И студенти, и преподаватели пушат навън и не протестират, защото са разбрали, че правилата се спазват.

# 98
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Първият ми спомен при кацането в САЩ бе кристалният и чист въздух, неописуемо приятно!
Първият ми спомен при кацането в България е воня на цигари, дим и дървени въглища. На летището още!


Не мисля,че трябва да идеализираме чак толкова.
Не мисля, че е вярно написаното.
Може би на пистата ти замириса на цигари, защото някой на терминала е запалил. Ева, това е несериозно.
Гери, доколкото знам с Ева сме съгражданки. В нашия град рано сутрин, а и когато и да било, като отвориш прозореца те блъсва миризма не на чист въздух,а  именно на въглища....пре зимата де. През лятото вони на други гадости. Не веднъж са летели сажди във въздуха. Така, че не е като да не е вярно написаното от Ева. Не знам за летището, но у Заарата много се усеща. Но това май е отделен проблем.... Tired

Съгласна съм, че има места в България, където въздухът не е хубав, но това не се дължи на цигарения дим от пушачите.
И ще ме извинявате, ама да ми се кажа, че в Америка на летището е чист въздухът, щото видиш ли нямало там пушачи,
пък на българското летище като се отворела вратата на самолета и те лъхвало на цигари, защото всички пушели.
Е, не по-голяма глупост от това няма.
То бива бива да милеем, да рисуваме нереалистични картини и да си даваме г...з...а за Америка, ама нека да приказваме приказки поне малко вярни и не толкова смешни и глупави.

# 99
 • Мнения: 196
Здравейте на всички.Аз знам,че вероятно ще ме нападнете заради това,което ще напиша,но както се казва в заглавието на темата ''Вашето мнение за ограничаване на тютюнопушенето е важно''.Аз съм пушач,намирам за нередно това,че в заведенията-например,няма или поне в повечето няма отделна зала или място за непушачи.Ами примерно на едната маса пише непушачи а на съседната пушачи.Това е наистина глупаво.Не можем да заведем децата си даже на пицария ,защото навсякъде е димилник.От друга страна е много неприятно да влезеш при някой чиновник и трудно да намериш бюрото му от дима вътре.  Ограничаването на пушачите е също дискриминация.Пушенето е въпрос на личен избор,както и пиенето и много други вредни и не толкова вредни навици.Защо например аз да не мога да отида някъде само защото не се пуши,а непушачът има право да ме ограничава.Аз също съм човек и имам право на личен избор.Вярно е  че пасивното пушене е не по-малко опасно,но все пак защо трябва да е така.Има и други начини незнам аз поне се чувствам така.

# 100
 • Мнения: 502
    Да се забрани тютюнопушенето навсякъде. Никакъв компромис за пушачите,ама никакъв. Това е положението!

# 101
 • Мнения: 14 774
Защо например аз да не мога да отида някъде само защото не се пуши,а непушачът има право да ме ограничава.
Непушачът нямаше да иска да те пграничава ако не му натрапваше цигарения си дим навсякъде. Все някякви ограничения са необходими, всеки нормален човек ще се съгласи. Заведенията задължително трябва да имат отделни зони за пушачи и непушачи и ако в момента не е така, не са виновни пушачите, а тези, които трябва да контролират това нещо и да налагат глоби. Нямам проблем да не влизам в задимени лисичарници, но как да накарам пушачът да не пуши срещу детето ми или до мен?

# 102
 • Варна
 • Мнения: 1 423
    Да се забрани тютюнопушенето навсякъде. Никакъв компромис за пушачите,ама никакъв. Това е положението!

Евала. Амин.

# 103
 • out of space
 • Мнения: 7 733
Аз пуша. Смятам, че скоро ще престана. Абсолютно ЗА съм забраната да се пуши в административни сгради, на улицата, по спирки, гари, летища (съответно големи глоби). Но не и в заведенията. Заведенията са за това- да се пие, пуши и евентуално яде. Мамата с детенцето да си поръча пица по телефона или да вземе да спретне една в домашна обстановка (ако не е супер некадърна). това от една страна.
От друга страна-
Шофьорите на маршрутки пушели, ми придвижвай се с градски транспорт, лимузина с шофьор, хеликоптер или просто се телепортирай! ТИ проветри ли си палтото от миризмата на пържен лук, преди да се качиш в маршрутката?!~  Sick Всеки ден има по една такава с космато смърдящо палто в близост до мен и съм благодарна ако шофьорът запали цигара, та да престана да дишам на 50%.

# 104
 • Ямбол
 • Мнения: 24 255
........
 Заведенията задължително трябва да имат отделни зони за пушачи и непушачи и ако в момента не е така, не са виновни пушачите, а тези, които трябва да контролират това нещо и да налагат глоби.
.....
Имаше такива заведения. Собствениците се отказаха от залата за непушачи, защото тя просто беше празна. Непушачите в компанията нямаха нищо против да седят на една маса с пушачите. Стигна се до там, че в заведението да няма места, а цяла зала да стои празна. Съжалявам, но ако аз съм собственик и непушач да съм, ще предпочета да ми е пълно заведението, а не да връщам клиенти, защото едни места трябва да стоят празни.
Сигурна съм, че и ако ограничат абсолютно пушенето, доста хора ще фалират, а може и на протест да излязат.
Преследването на наркотици е най-ефективно, когато се започне с производителя, никой не гони обикновения наркоман потребител.
Искайте забрана за производство. Що не предприемете такава акция. Пушачът пуши, когато има, когато няма - няма.

# 105
 • Мнения: 10 372
    Да се забрани тютюнопушенето навсякъде. Никакъв компромис за пушачите,ама никакъв. Това е положението!

Историята познава такива случаи.

# 106
 • London, baby
 • Мнения: 795
Erica, ако си мислиш, че в градския транспорт не се пуши много се лъжеш. Забранено е, ама кой го спазва.  За другите придвижвания не мисля, че са много уместни.

# 107
 • Мнения: 40
Аз до скоро бях пушач,ако някой ми беше казал че обратното състояние - непушач е много по- хубаво не знам дали щях да се вържа,но сега ми е много по- добре Grinning Та в тая връзка - да се забрани навсякъде пушенето и дай боже поне половината пушачи се обърнат към другата крайност,заслужава си,но само с приказки не става..............

# 108
 • Мнения: 10 372
Erica, ако си мислиш, че в градския транспорт не се пуши много се лъжеш. Забранено е, ама кой го спазва.  За другите придвижвания не мисля, че са много уместни.

виесманка, не си го представям. В автобуса или в трамвая някой да запали Shocked Аз поне не съм била свидетел.

# 109
 • Мнения: 2 309
Дядо Коледа,искам подарък...чист въздух в обществените заведения,нека има реална забрана за пушенето в тях! Hug
             Бях послушна тази година Flutter

# 110
 • Мнения: 14 774
Имаше такива заведения.
Lilqna, много добре разбирам защо залите за непушачи са празни и както вече споменах, не намирам пушача-потребител за виновен, нито собствека, а контролния апарат. По закон трябва да има зона за непушач, ако ще да е един и ако той се оплаче - да следва глоба за собственика. За какво ще приемат закони, ако те ще се заобикалят? На мен специално ми е все едно дали ще има зона за непушачи във всяка кръчма или кафененце, така или иначе има достатъчно заведения, които са разделени и наистина димът не дразни.

# 111
 • London, baby
 • Мнения: 795
Мадам Х, много пъти ми се е случвало, както в градски, така и в извънградски.

# 112
 • Варна
 • Мнения: 6 174
Не мога да не се съглася с Ерика за пържения лук. В заведение, като отида, после ми се драйфа от вонята на дрехите и косата ми. Предпочитам цигари, отколкото манджа. Бу го е казала за вентилацията, няма нужда се изпада в крайности и по тази тема, макар че е неизбежно. Аз имам претенции единствено за детските заведения.

# 113
 • Мнения: 194
Бе а стига бе Stop

Тва е абсолютна тъпня, в заведение да не се пуши Twisted Evil

# 114
 • гр.София
 • Мнения: 375
Според мен ограничаването на тютюнопушенето на обществени места в дългосрочен план ще доведе и до намаляване на пушачите. Познавам много хора, които не са сериозни пушачи, но запалват по някоя цигарка в заведение. Ако им се създаде сериозен дискомфорт една част от тях ще престанат да пушат, а дрпуги въобще няма да започнат.

# 115
 • София
 • Мнения: 36 890
Досега не съм чула и видяла пушач да не е готов на всичко, за да може да пуши навсякъде. И въпросната "дискусия" тук до козаква - пушачите носят от девет кладенеца вода само и само да си начешат крастата публично да се възползват от порока си, независимо че много добре знаят, че вредят на другите. Замесиха се трафикът, кучетата, пиците по телефона и т.н. Откъде накъде трябва някой да е толерантен към порока на другия, а? По тази логика на толерантността и личния избор трябва да оставим пияните шофьори на спокойствие, защото те имат личен избор да пият и да седнат зад волана. По същия начин пушачът има личния избор да дими и трови околните. Всички доводи на пушачите ги зная наизуст, защото и аз съм ги използвала. Не можех да си представя защо непушачите може да са недоволни. Ама на, това е промяната в мозъка и мисленето заради никотина - важно е единствено поемането на достатъчно количество на всяка цена. ДОри това да е цената на тровенето на другите, често и най-близките хора, които пушачът твърди, че обича силно и би дал живота си за тях. А чуждите - тях кучета ги яли, нали?

# 116
 • Мнения: 793
Тва е абсолютна тъпня, в заведение да не се пуши Twisted Evil
За теб е тъпня - за мен е нещо нормално.

# 117
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Досега не съм чула и видяла пушач да не е готов на всичко, за да може да пуши навсякъде.
Тук достатъчно пушачи потвърдиха, че са съгласни да не се пуши на обществени места.
Че е много важна добрата вентилация.
Че в детските заведения не трябва да се пуши.

Но - по улиците? Прекалено е.

# 118
 • София
 • Мнения: 36 890
улицата е друго нещо. За нея нямам претенции. Важното е да не се пуши в закрити помещения.
Не че ходя много по заведения, но в някои изобщо не влизам, защото дори да няма никой вътре от вратата ме удря воня на застоял цигарен дим. Дори с добра вентилация се усеща насложения дим.

# 119
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Досега не съм чула и видяла пушач да не е готов на всичко, за да може да пуши навсякъде. И въпросната "дискусия" тук до козаква - пушачите носят от девет кладенеца вода само и само да си начешат крастата публично да се възползват от порока си, независимо че много добре знаят, че вредят на другите. Замесиха се трафикът, кучетата, пиците по телефона и т.н. Откъде накъде трябва някой да е толерантен към порока на другия, а? По тази логика на толерантността и личния избор трябва да оставим пияните шофьори на спокойствие, защото те имат личен избор да пият и да седнат зад волана. По същия начин пушачът има личния избор да дими и трови околните. Всички доводи на пушачите ги зная наизуст, защото и аз съм ги използвала. Не можех да си представя защо непушачите може да са недоволни. Ама на, това е промяната в мозъка и мисленето заради никотина - важно е единствено поемането на достатъчно количество на всяка цена. ДОри това да е цената на тровенето на другите, често и най-близките хора, които пушачът твърди, че обича силно и би дал живота си за тях. А чуждите - тях кучета ги яли, нали?

Аз не съм пушач!
Въпреки това във всичките ми постове изказах мнение, че пушенето на открито не влияе зле на никого.
Не ми пречи някой, който пуши на спирката стига да не издиша дима в лицето ми.
Не ми пречи майката в градинката, защото обикновено се съобразяват и не димат в мен и детето ми.
Не ми пречат близките ми, които пушат защото се съобразяват с мен.
Не ми пречат колегите пушачи, те също са много толерантни.

Когато съм с компания в заведение бих желала на всички да им е приятно, затова сядам в заведения с добра вентилация, където приятелите ми пушачи НЕ МИ ПРЕЧАТ

# 120
 • София
 • Мнения: 2 561
улицата е друго нещо. За нея нямам претенции. Важното е да не се пуши в закрити помещения.
Не че ходя много по заведения, но в някои изобщо не влизам, защото дори да няма никой вътре от вратата ме удря воня на застоял цигарен дим. Дори с добра вентилация се усеща насложения дим.

Аз пък не мога да разбера, какво ще стане ако
има заведения И ЗА ПУШАЧИ ???
Просто няма да влизате в тях и толкова.
Ама не, трябва всички да са за непушачи !
Типично по български - я не сакам на мен да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле !!!
Това е мотото на всички непушачи !

# 121
 • София
 • Мнения: 36 890
Защото пушенето е вредно. Не само за пушача, а и за хората около него.  Каква по-основателна причина е нужна? Непушещите са направили своя личен избор да не пушат. Личният избор на  пушача по-важен ли е от този на непушача? Сещам се за един от многото случаи, когато една жена, която е работила дълги години като барманка (тъпа дума, но няма друга) в една кръчма, която никога не е пушила, но се разболява от рак на белите дробове и доказва в съда, че причина за това е фактът, че през цялото време е била подложена на тровене от цигарен дим. И на тази база съди работодателя си за това, че е била поставена във вредни условия на труд.
Между другото, всеки път се чудя на сервитьорите и друг обслужващ персонал в заведенията защо си причиняват това да дишат по осем часа на ден цигарения дим на клиентите. Само като си помисля на колко изпушени цигари дневно се равнява лошо ми става.

А типично по български е някой с порок да иска другите да се съобразяват, пардон, да са толерантни към него и да не му пречат. Типично по български пороците са по-важни и по-силни от добрите неща. В случая - пушенето е по-силно от непушенето, алкохолът е по-силен от въздържанието, развратът е по-силен от верността.
В момента, в който се забрани пушенето на обществени места и в закрити помещения голяма част от пушачите ще се откажат от цигарите. НО така е, който няма воля да го стори сам ще му бъде наложено отвън.

# 122
 • Мнения: 194
Тва е абсолютна тъпня, в заведение да не се пуши Twisted Evil
За теб е тъпня - за мен е нещо нормално.
След като, официално цигари се продават, логично е да има и места за пушене Peace

# 123
 • София
 • Мнения: 2 561
Радостина, защо непрекъснато изместваш темата ???
Или поне не искаш да проумееш какво точно питам и пиша.
Аз съм на 33 години и много добре знам колко вредни са цигарите,
но това е мой избор, а не твой. Аз съм избрала да пуша, аз мога
да избера и кога да умра, нали ?
Ако има заведение за пушачи, чий ще го дирят непушачите там ???
Нали ние пушачите ще си ходим и ще си се тровим. Теб какво те бърка това ???
Не знам как по-просто да го обясня  ooooh!

# 124
 • Варна
 • Мнения: 6 174
Очаквам скоро да сложат още един надпис на кутиите- само вкъщи, под абсорбатора! Майките в градинките ме дразнят, защото  си хвърлят фасовете на земята, т.е там, където играят децата им.

# 125
 • София
 • Мнения: 36 890
Твоят избор нарушава моя избор, защото ти не тровиш само себе си, а и мен (образно казано). Ако ядеше цигарите, а не ги пушеше щеше да ми е все едно какъв е твоят избор, защото той нямаше да ми вреди с цигарен дим. В момента, в който запалиш тровиш и околните. Кое не е ясно?

# 126
 • София
 • Мнения: 2 561
Твоят избор нарушава моя избор, защото ти не тровиш само себе си, а и мен (образно казано). Ако ядеше цигарите, а не ги пушеше щеше да ми е все едно какъв е твоят избор, защото той нямаше да ми вреди с цигарен дим. В момента, в който запалиш тровиш и околните. Кое не е ясно?

Не е ясно какво ти ще търсиш в заведението, в което аз ще ходя.
Ей това не ми е ясно !
Ако има в София например 10 заведения за пушачи и 1000 за непушачи,
ти какво ще търсиш в тези 10 или 1000 ще са ти малко ????
А който посещава тези 10 ще е направил своя избор при наличието
на 1000, където никой няма да го трови  Naughty
Сега изясни ли ти се или да опитам пак ???  ooooh!

# 127
 • Мнения: 227
От цяла тема Мама Куин Коледната се опитва да каже:
-да се направят заведения САМО за непушачи.
-да има такива и САМО за пушачи.
И пита жената-защо има само заведения за пушачи и тя(или пушачите) са виновни за това?
Кое не е ясно?

# 128
 • Мнения: 227
 JoyПисали сме едновременно.