Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 161
Захарта предизвиква същата зависимост както алкохола и наркотиците.

Това е установил екипът на професора от университета в Принстън Барт Хоубъл, съобщи Journal of Nutrition.

Експериментът бил проведен с мишки, които изкуствено приучили към неестествено големи дози захар, а след това лишени от нея.

Оказало се, че гризачите демонстрирали всички ключови признаци на зависимост: промяна в поведението, депресивно състояние при прекратяване на приема, силно влечение към захарта.

Професорът и неговите колеги успели да докажат, че мишките са способни да положат невероятни усилия, за да получат сладкото вещество.

Освен това, веднъж добрали се до захарта, мишките минавали на по-високи дози от тази, която им е била достатъчна до принудителното отнемане на "наркотика".

Зависимите от захарта животинки реагирали почти по същия начин, както и при приема на кокаин, никотин или морфин.

Неврофизиологичните признаци също били подобни на тези при наркотичната зависимост.

На всичкото отгоре гризачите, лишени от любимата си захар, я заменяли с големи количества алкохол.

Учените се надяват, че тяхното откритие ще помогне в борбата с хранителните проблеми при човека.

Захарта и умствените способности при децата

До интересни изводи стигнали и учените от Калифорнийския държавен университет в хода на своите изследвания. Те провели изпитания в 803 интерната и 9 колонии за непълнолетни. Те премахнали захарта и сладкишите от порциона на децата и ги заменили с плодове и зеленчуци. Резултатите се оказали поразителни – оценките на децата нараснали средно с 1 пункт по шестобалната система, а 50% от всички умствено изостанали деца били признати за оздравели.

Защо захарта е вредна за здравето?

Може ли нещо толкова сладко да вреди толкова много? Уви, да! Ако обаче не знаете как точно захарта влияе негативно на здравето ви, запознайте се с 10-те основни причини, поради които е добре да ограничите консумацията й.

1. Захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта

Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен "удар" ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

2. Захарта увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания

Мащабни проучвания показват, че колкото е по-висок гликемичният индекс (GI) на храните, които човек консумира (това са храни, които бързо се отразяват на нивото на кръвната захар), толкова е по-голям рискът от натрупване на наднормено тегло, заболяване от диабет и сърдечно-съдови болести. Ново проучване предполага връзка между високият GI и различни форми на рака.

3. Захарта влияе негативно на имунната система

Не е правено изследване върху хора, но изследвания върху животни показват, че захарта потиска имунната система. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми "излязат от контрол" в тялото, инфекциите и заболяванията са по-вероятни.

4. Честата консумация на храни с високо съдържание на захар води до дефицит на хром

Това е нещо като "параграф 22": ако консумирате много захар и други преработени въглехидрати, вероятно няма да получавате достатъчно количество хром, а една от основните функции на хрома е да регулира кръвната захар. Според специалистите, повечето от нас не получават достатъчно хром с храната. Хромът се съдържа в различни животински храни, морски деликатеси и риба, както и в повечето от растителните храни. Преработената скорбяла и други въглехидрати "крадат" от тези храни хрома, така че мислете в посока "пълнозърнести храни".

5. Захарта ускорява остаряването

Тя допринася за онзи издайнически знак на остаряването - увисването на кожата. Част от захарта, която консумирате, след като "удари" кръвния поток, приключва атаката, прилепвайки се за протеините - процес, който се нарича гликиране. Тези нови молекулярни структури "спомагат" за загубата на еластичността на тъканите в тялото - от кожата до органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо става увреждането.

6. Захарта уврежда зъбите

С всички други животозастрашаващи ефекти на захарта, понякога забравяме една от основните беди, които причинява. Когато става въпрос за зъбите, захарта ги уврежда по-"ефективно", отколкото която и да е друга хранителна субстанция и всичките пари на света не могат да обърнат този процес.

7. Захарта може да причини заболяване на венците, а те - заболяване на сърцето

Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции, като тези, които са резултат от парадонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.

8. Захарта влияе на поведението и познавателните способности у децата

Смята се, че една от причините за разстройство на вниманието (attention deficit hyperactivity disorder - ADHD) може да е употребата на захар и много деца с ADHD изпитват непреодолимо желание да консумират храни с висок GI, което води до хипогликемия.

Всички храни с висок GI предизвикват бързо покачване на нивото на захарта в кръвта, което води до временен прилив на енергия и същевременно до хиперактивност. Това неизбежно води до раздразнителност, проблеми със съня и липса на концентрация.

Поради тази причина, ако през по-голямата част от времето - и особено за сутрешна закуска - се консумират храни с нисък GI, нивото на кръвната захар и енергията ще останат стабилни и това ще позволи на детето да се концентрира по-добре и да стабилизира емоциите си.

9. Захарта увеличава стреса

Когато сме подложени на стрес, нивата на хормоните на стреса се увеличават. Тези химически вещества са "спешния екип" на организма, изпратени, за да подготвят тялото за атака или отстъпление. Те влизат също така в действие, когато нивото на кръвната захар е ниско. Например, една захарна "бомба" (да кажем - парче торта) предизвиква отделянето на хормони на стреса като адреналин, епинефрин и кортизол. Едно от основните неща, които тези хормони правят, е да увеличават нивото на кръвната захар, като по този начин доставят на тялото бързо енергийно зареждане. Проблемът е, че тези хормони могат да ни накарат да се чувстваме неспокойни, раздразнителни и дори разтреперани.

10. Захарта заема мястото на важни хранителни вещества

Проучвания на специалисти по храненето показват, че хора, които консумират най-много захар, имат най-ниско усвояване на жизненоважни хранителни вещества и специално витамин А, витамин С, фолиева киселина, витамин В-12, калций, фосфор, магнезий и желязо. За съжаление, тези, които консумират най-много захар са децата и тийнейджърите - точно хората, които най-много се нуждаят от тези хранителни вещества.

Може би, запознавайки се с тези десет причини да не консумирате захар (или поне не в такива големи количества), ще се опитате да сте по-внимателни в избора на храни. Първата стъпка обаче е да се запознаете къде се "крие" захарта - вярвате или не, но една храна не е задължително дори да има сладък вкус, за да е "тъпкана" със захар.

Когато става въпрос за удобството на пакетираните храни, оставете етикетът да ви каже какво съдържат, и знайте, че само защото нещо "парадира", че е с ниско съдържание на въглехидрати или "диетично", не означава "диетично", не означава, че не съдържа захар.


Прави ми впечатление, че където и да отидем със Самуил, било на гости или просто на разходка, хората искат да го черпят със сладки неща. Сякаш Захар и Дете вървят ръка за ръка. И е съвсем нормална картинка по парковете да видиш току що проходили дечица да тичат с вафла с ръка. А то дефакто носи в ръцете си наркотик и това ще ви го каже всеки химик*. Представете си невръстно детенце да тича с пакетче кокаин в ръцете Shocked


P.S.
* - по определение въглехидратите са полихидроскиалдехиди (С
6Н12О6)и техните производни ... а сега познайте алкалоидите какви са?[/i]

Последна редакция: нд, 14 дек 2008, 00:39 от Людмил

# 1
 • Мнения: 37 513
До 2 г. не съм давала нищо сладко.
После, колкото иска, но тя не искаше, защото вкусът й вече беше оформен.

Да, съгласна съм с теб, че децата не трябва да ядат сладко, но въпреки това, така поднесена темата нещо не ме привлича, предпочитам да тича с шоколад в ръка, отколкото с хероин Peace

# 2
 • Мнения: 1 161
Да, съгласна съм с теб, че децата не трябва да ядат сладко, но въпреки това, така поднесена темата нещо не ме привлича, предпочитам да тича с шоколад в ръка, отколкото с хероин Peace
Но е самата истина, както и да го погледнем, въпрос е само на гледна точка. Виждала ли си какво става с дете, което е привикнало към захарни изделия и бъде лишено от тях?

# 3
 • Мнения: 585
със сигурност предизвиква зависимост говоря от собствен опит аз съм от пристрастените , опитвам се да се въздържам , но има дни в които чуваствам остър глад и  в които точно се натъпквам със сладки неща, на всичкото отгоре съм по-скоро хипогликемична при изследване на кръвта дори и да съм консумирала преди час захар показвам по-ниски ст/ти от хора не хапвали захар от дни . Имала съм доста дълъг период около 2 години в който не консумирах рафинирани захари никакви , единствено мед и то рядко , така че е възможно да се отвикне и от този порок   но има период в който трябва да издържиш без сладко . Сега обаче кърмя и ако не хапвам захари всеки ден определено ми се отразява на количеството кърма

# 4
 • Мнения: 1 161
Ако децата ви или вие вече не можете да минете изобщо без сладко, поне опитайте да употребявате най-малко вредните сладки продукти, например:

 
 • Мед. 100 г от този продукт съдържат дневната доза желязо, манган и магнезий, необходими за организма. Ако нямате алергия към продуктите на пчеловъдството, преминете на мед! Той притежава антимикробни свойства, полезен е при настинка, запек и безсъние.
 • Мармалад. Пектинът, който се съдържа в мармалада, е много полезен – той абсорбира и отстранява от организма токсичните вещества, даже солите на тежките метали и радионуклидите. Също така помага за прочистването на организма от „лошия” холестерин.
 • Сушени плодове. Те са много богати на целулоза (особено фурмите и сушените кайсии: 1,5 г на 100 г продукт), желязо, магнезий. Това е полезно за съдовете, сърцето и стомашно-чревния тракт.
 • Пестил. Разбира се, далече не е най-полезният десерт, но все пак е по-малко вреден от бисквитите и бонбоните. В пестила има много белтъци, желязо и фосфор.

Има една хубава поговорка – предупреден – значи въоръжен. Тя се отнася и за здравето на децата ни и нашето здраве. Като знаем възможните последствия от пристрастяването към сладкото, ще можем по-успешно да ги предпазим от тях.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 452
Людмиле, аз само да питам каква е връзката между захарта и алкалоидите?! newsm78 От химическа гледна точка? Полихидроскиалдехиди  и алкалоиди са доста различни неща. По образование съм химик-органик и мога дълга лекция да напиша по въпроса, ама не е нужно.

Алкалоидите са азотсъдържащи органични вещества, които имат физиологично въздействие върху нервната система на хората и животните. Имат алкален характер, откъдето идва и името им. Обикновено алкалоидите са производни на аминокиселините.

А аминокиселини и захари са доволно различни химически групи съединения. Иначе съм съгласна, че захарта води до зависимост, но принципа на пристрастяване е различен от този, при наркотиците.

# 6
 • Мнения: 2 959
...Като знаем възможните последствия от пристрастяването към сладкото, ще можем по-успешно да ги предпазим от тях...
Людмил, благодаря за статията! Хубава и полезна, въпреки че не казва нещо принципно ново. Дори напоследък четох че са успяли да локализират и центъра в мозъка и гените, които са отговорни за таз зависимост. Да, захарите са вредни, както и белите брашна, както алкохола, цигарите, наркотика... но е доста е трудно да се опитваш да предпазваш от тях на фона на цялата реалност. За нас като възрастни е по- лесно, но за децата да успеят да кажат "не" на сладките изкушения е доста трудно, особено ако не са до Теб в конкретният момент. А към полезните заместители на сладките изкушения защо не Си включил и суровите плодове?
...Сега обаче кърмя и ако не хапвам захари всеки ден определено ми се отразява на количеството кърма...
Кейт888, а пробвала ли Си захарната нужда да я удовлетворяваш със суров плод, аз не ям нищо сладко/ захарни изделия/ и кърмя, но плодовете са с предимство при мен и върви номера.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 8 216
  bouquetЧудесна статия! Отдавна се замислям за този проблем със сладкото. Детето ми без сладко не може. Гледам да предлагам плод ако и се дояде сладко, но понякога не минава номера. Аз си мисля, че сладкото в малки дози не е толкова вредно, но при всички случаи предимство давам на плодовете и зеленчуците.

# 8
 • Мнения: 1 161
Всъщност, основният проблем със захарта е, че тя приучава организма да получава въглехидратите наготово, в шокови дози и така той вече не може да си я набавя от сладки плодове и други естествени източници. Т.е. детето вече търси вафлата, а не сладка круша.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 452
Людмиле, обаче да се разберем за едно - говорим за захарта или казано химически  - дизахарида захароза - C12H22O11, а не говорим за полизахаридите където спадат нишестето и скорбялата. защото организма има нужда от полизахариди, т.е. хляб и тестени изделия са необходими. Друг е въпросът от какви брашна са направени. Освен това да не забравяме, че медът и плодовете също съдържат глюкоза и фруктоза, които са съставни части на захарозата. Т.е. без сладко не може да минем понеже сме всеядни. Тук въпросът опира по-скоро до рафинираната бяла захар - тя е нещото, към което си привиква по-лесно....Сори за спама, но все пак да се внесе малко яснота що е това захар и нейните производни.

# 10
 • Мнения: 2 388
Интересна статия. И вярна до голяма степен според мен. Понякога буквално се чувствам абстинентна за нещо сладко. Като изям една тарелка саралийки, нещата се оправят. Simple Smile

Последна редакция: нд, 14 дек 2008, 13:10 от palavata_monahinq

# 11
 • Мнения: 2 450
Не бих се отказала напълно от захарта никога. По добре кратък и сладък живот от колкото дълъг и горчив.  Laughing
При положение, че имам дете хипарактивно, макар и в долната граница и съм изпробвала различни видове диети на него, единственото, което му влияе отрицателно е какаото. Така, че ще продължавам да го храня и с кифлички и с ябълки.
Що се отнася до пристрастяването, всяко пристрастяване е вредно. И всяко прекаляване, дори със здравословна храна.  Peace
Захар не е равно на хероин!

# 12
 • Мнения: 14 774
Вярно е, че захарта предизвиква зависимост, особено в комбинация с какао  Blush
Това лято бях попроменила някои неща в менюто си и месеци наред не изпитвах нужда от шоколад и сладкиши, само че напълнях малко и затова се върнах към предишния си начин на хранене и съответно към предишната форма.
За децата съм за умерено количество захар, имам предвид тези над 2-3 години. Ако е малко на ден и не замества основно хранене - не виждам проблем. Повече проблеми има в ограничението.
ПП: Тази снимка на Самуил е много хубава.

# 13
 • зад кестените
 • Мнения: 619
И  моето  дете е  пристрастено  към  сладките  неща  особенно към  вафлите  но  интересното  е  4е нау4и  и  котаракът  да  ги  яде  .Сега  горкото  животин4е  като  4уе  шум  от  ражпе4атваща   се  вафла  пощурява  ,   и  се   налага да му  даваме  малко  пар4енце от нея  за  да се  успокои.Наскоро  про4етох  4е  захарта  е вредна и  за   животните .Сериозно  съм  решила     да  поставя  забрана на сладкото  и  на  детето  и  на  котето StopЛи4но за  мен  не  е проблем  да  се  вяждържа  от   сладки  неща.

# 14
 • Мнения: 585
пробвала съм с плод , но не става ям плодове ям постоянно,за да си задоволя глада за сладко трябва да изям над килограм плод ,а това означава да оставя другите вкъщи без плодове , а моя пристъп си е точно за шокова доза сладко , успявала съм със сушени плодове кайсии , фурми или други да се излъжа ,но хапвам наистина много и от тях . Като спра да кърмя ще откажа рафинираната захар напълно , засега ще се въздържам  , а ако нямам природни захари ще прибягвам до нея няма как , много добре ми премахва глада за сладко чаша силен зелен чай , но пък действа много силно на сина ми , явно се предава с кърмата доста и му пречи на съня направо пропускаме дневния сън или спим само половин час ако съм пила чаша силен чай

Общи условия

Активация на акаунт