Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 161
Захарта предизвиква същата зависимост както алкохола и наркотиците.

Това е установил екипът на професора от университета в Принстън Барт Хоубъл, съобщи Journal of Nutrition.

Експериментът бил проведен с мишки, които изкуствено приучили към неестествено големи дози захар, а след това лишени от нея.

Оказало се, че гризачите демонстрирали всички ключови признаци на зависимост: промяна в поведението, депресивно състояние при прекратяване на приема, силно влечение към захарта.

Професорът и неговите колеги успели да докажат, че мишките са способни да положат невероятни усилия, за да получат сладкото вещество.

Освен това, веднъж добрали се до захарта, мишките минавали на по-високи дози от тази, която им е била достатъчна до принудителното отнемане на "наркотика".

Зависимите от захарта животинки реагирали почти по същия начин, както и при приема на кокаин, никотин или морфин.

Неврофизиологичните признаци също били подобни на тези при наркотичната зависимост.

На всичкото отгоре гризачите, лишени от любимата си захар, я заменяли с големи количества алкохол.

Учените се надяват, че тяхното откритие ще помогне в борбата с хранителните проблеми при човека.

Захарта и умствените способности при децата

До интересни изводи стигнали и учените от Калифорнийския държавен университет в хода на своите изследвания. Те провели изпитания в 803 интерната и 9 колонии за непълнолетни. Те премахнали захарта и сладкишите от порциона на децата и ги заменили с плодове и зеленчуци. Резултатите се оказали поразителни – оценките на децата нараснали средно с 1 пункт по шестобалната система, а 50% от всички умствено изостанали деца били признати за оздравели.

Защо захарта е вредна за здравето?

Може ли нещо толкова сладко да вреди толкова много? Уви, да! Ако обаче не знаете как точно захарта влияе негативно на здравето ви, запознайте се с 10-те основни причини, поради които е добре да ограничите консумацията й.

1. Захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта

Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен "удар" ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

2. Захарта увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания

Мащабни проучвания показват, че колкото е по-висок гликемичният индекс (GI) на храните, които човек консумира (това са храни, които бързо се отразяват на нивото на кръвната захар), толкова е по-голям рискът от натрупване на наднормено тегло, заболяване от диабет и сърдечно-съдови болести. Ново проучване предполага връзка между високият GI и различни форми на рака.

3. Захарта влияе негативно на имунната система

Не е правено изследване върху хора, но изследвания върху животни показват, че захарта потиска имунната система. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми "излязат от контрол" в тялото, инфекциите и заболяванията са по-вероятни.

4. Честата консумация на храни с високо съдържание на захар води до дефицит на хром

Това е нещо като "параграф 22": ако консумирате много захар и други преработени въглехидрати, вероятно няма да получавате достатъчно количество хром, а една от основните функции на хрома е да регулира кръвната захар. Според специалистите, повечето от нас не получават достатъчно хром с храната. Хромът се съдържа в различни животински храни, морски деликатеси и риба, както и в повечето от растителните храни. Преработената скорбяла и други въглехидрати "крадат" от тези храни хрома, така че мислете в посока "пълнозърнести храни".

5. Захарта ускорява остаряването

Тя допринася за онзи издайнически знак на остаряването - увисването на кожата. Част от захарта, която консумирате, след като "удари" кръвния поток, приключва атаката, прилепвайки се за протеините - процес, който се нарича гликиране. Тези нови молекулярни структури "спомагат" за загубата на еластичността на тъканите в тялото - от кожата до органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо става увреждането.

6. Захарта уврежда зъбите

С всички други животозастрашаващи ефекти на захарта, понякога забравяме една от основните беди, които причинява. Когато става въпрос за зъбите, захарта ги уврежда по-"ефективно", отколкото която и да е друга хранителна субстанция и всичките пари на света не могат да обърнат този процес.

7. Захарта може да причини заболяване на венците, а те - заболяване на сърцето

Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции, като тези, които са резултат от парадонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.

8. Захарта влияе на поведението и познавателните способности у децата

Смята се, че една от причините за разстройство на вниманието (attention deficit hyperactivity disorder - ADHD) може да е употребата на захар и много деца с ADHD изпитват непреодолимо желание да консумират храни с висок GI, което води до хипогликемия.

Всички храни с висок GI предизвикват бързо покачване на нивото на захарта в кръвта, което води до временен прилив на енергия и същевременно до хиперактивност. Това неизбежно води до раздразнителност, проблеми със съня и липса на концентрация.

Поради тази причина, ако през по-голямата част от времето - и особено за сутрешна закуска - се консумират храни с нисък GI, нивото на кръвната захар и енергията ще останат стабилни и това ще позволи на детето да се концентрира по-добре и да стабилизира емоциите си.

9. Захарта увеличава стреса

Когато сме подложени на стрес, нивата на хормоните на стреса се увеличават. Тези химически вещества са "спешния екип" на организма, изпратени, за да подготвят тялото за атака или отстъпление. Те влизат също така в действие, когато нивото на кръвната захар е ниско. Например, една захарна "бомба" (да кажем - парче торта) предизвиква отделянето на хормони на стреса като адреналин, епинефрин и кортизол. Едно от основните неща, които тези хормони правят, е да увеличават нивото на кръвната захар, като по този начин доставят на тялото бързо енергийно зареждане. Проблемът е, че тези хормони могат да ни накарат да се чувстваме неспокойни, раздразнителни и дори разтреперани.

10. Захарта заема мястото на важни хранителни вещества

Проучвания на специалисти по храненето показват, че хора, които консумират най-много захар, имат най-ниско усвояване на жизненоважни хранителни вещества и специално витамин А, витамин С, фолиева киселина, витамин В-12, калций, фосфор, магнезий и желязо. За съжаление, тези, които консумират най-много захар са децата и тийнейджърите - точно хората, които най-много се нуждаят от тези хранителни вещества.

Може би, запознавайки се с тези десет причини да не консумирате захар (или поне не в такива големи количества), ще се опитате да сте по-внимателни в избора на храни. Първата стъпка обаче е да се запознаете къде се "крие" захарта - вярвате или не, но една храна не е задължително дори да има сладък вкус, за да е "тъпкана" със захар.

Когато става въпрос за удобството на пакетираните храни, оставете етикетът да ви каже какво съдържат, и знайте, че само защото нещо "парадира", че е с ниско съдържание на въглехидрати или "диетично", не означава "диетично", не означава, че не съдържа захар.


Прави ми впечатление, че където и да отидем със Самуил, било на гости или просто на разходка, хората искат да го черпят със сладки неща. Сякаш Захар и Дете вървят ръка за ръка. И е съвсем нормална картинка по парковете да видиш току що проходили дечица да тичат с вафла с ръка. А то дефакто носи в ръцете си наркотик и това ще ви го каже всеки химик*. Представете си невръстно детенце да тича с пакетче кокаин в ръцете Shocked


P.S.
* - по определение въглехидратите са полихидроскиалдехиди (С
6Н12О6)и техните производни ... а сега познайте алкалоидите какви са?[/i]

Последна редакция: нд, 14 дек 2008, 00:39 от Людмил

# 1
 • Мнения: 36 466
До 2 г. не съм давала нищо сладко.
После, колкото иска, но тя не искаше, защото вкусът й вече беше оформен.

Да, съгласна съм с теб, че децата не трябва да ядат сладко, но въпреки това, така поднесена темата нещо не ме привлича, предпочитам да тича с шоколад в ръка, отколкото с хероин Peace

# 2
 • Мнения: 1 161
Да, съгласна съм с теб, че децата не трябва да ядат сладко, но въпреки това, така поднесена темата нещо не ме привлича, предпочитам да тича с шоколад в ръка, отколкото с хероин Peace
Но е самата истина, както и да го погледнем, въпрос е само на гледна точка. Виждала ли си какво става с дете, което е привикнало към захарни изделия и бъде лишено от тях?

# 3
 • Мнения: 585
със сигурност предизвиква зависимост говоря от собствен опит аз съм от пристрастените , опитвам се да се въздържам , но има дни в които чуваствам остър глад и  в които точно се натъпквам със сладки неща, на всичкото отгоре съм по-скоро хипогликемична при изследване на кръвта дори и да съм консумирала преди час захар показвам по-ниски ст/ти от хора не хапвали захар от дни . Имала съм доста дълъг период около 2 години в който не консумирах рафинирани захари никакви , единствено мед и то рядко , така че е възможно да се отвикне и от този порок   но има период в който трябва да издържиш без сладко . Сега обаче кърмя и ако не хапвам захари всеки ден определено ми се отразява на количеството кърма

# 4
 • Мнения: 1 161
Ако децата ви или вие вече не можете да минете изобщо без сладко, поне опитайте да употребявате най-малко вредните сладки продукти, например:

 
 • Мед. 100 г от този продукт съдържат дневната доза желязо, манган и магнезий, необходими за организма. Ако нямате алергия към продуктите на пчеловъдството, преминете на мед! Той притежава антимикробни свойства, полезен е при настинка, запек и безсъние.
 • Мармалад. Пектинът, който се съдържа в мармалада, е много полезен – той абсорбира и отстранява от организма токсичните вещества, даже солите на тежките метали и радионуклидите. Също така помага за прочистването на организма от „лошия” холестерин.
 • Сушени плодове. Те са много богати на целулоза (особено фурмите и сушените кайсии: 1,5 г на 100 г продукт), желязо, магнезий. Това е полезно за съдовете, сърцето и стомашно-чревния тракт.
 • Пестил. Разбира се, далече не е най-полезният десерт, но все пак е по-малко вреден от бисквитите и бонбоните. В пестила има много белтъци, желязо и фосфор.

Има една хубава поговорка – предупреден – значи въоръжен. Тя се отнася и за здравето на децата ни и нашето здраве. Като знаем възможните последствия от пристрастяването към сладкото, ще можем по-успешно да ги предпазим от тях.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 452
Людмиле, аз само да питам каква е връзката между захарта и алкалоидите?! newsm78 От химическа гледна точка? Полихидроскиалдехиди  и алкалоиди са доста различни неща. По образование съм химик-органик и мога дълга лекция да напиша по въпроса, ама не е нужно.

Алкалоидите са азотсъдържащи органични вещества, които имат физиологично въздействие върху нервната система на хората и животните. Имат алкален характер, откъдето идва и името им. Обикновено алкалоидите са производни на аминокиселините.

А аминокиселини и захари са доволно различни химически групи съединения. Иначе съм съгласна, че захарта води до зависимост, но принципа на пристрастяване е различен от този, при наркотиците.

# 6
 • Мнения: 2 959
...Като знаем възможните последствия от пристрастяването към сладкото, ще можем по-успешно да ги предпазим от тях...
Людмил, благодаря за статията! Хубава и полезна, въпреки че не казва нещо принципно ново. Дори напоследък четох че са успяли да локализират и центъра в мозъка и гените, които са отговорни за таз зависимост. Да, захарите са вредни, както и белите брашна, както алкохола, цигарите, наркотика... но е доста е трудно да се опитваш да предпазваш от тях на фона на цялата реалност. За нас като възрастни е по- лесно, но за децата да успеят да кажат "не" на сладките изкушения е доста трудно, особено ако не са до Теб в конкретният момент. А към полезните заместители на сладките изкушения защо не Си включил и суровите плодове?
...Сега обаче кърмя и ако не хапвам захари всеки ден определено ми се отразява на количеството кърма...
Кейт888, а пробвала ли Си захарната нужда да я удовлетворяваш със суров плод, аз не ям нищо сладко/ захарни изделия/ и кърмя, но плодовете са с предимство при мен и върви номера.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 8 216
  bouquetЧудесна статия! Отдавна се замислям за този проблем със сладкото. Детето ми без сладко не може. Гледам да предлагам плод ако и се дояде сладко, но понякога не минава номера. Аз си мисля, че сладкото в малки дози не е толкова вредно, но при всички случаи предимство давам на плодовете и зеленчуците.

# 8
 • Мнения: 1 161
Всъщност, основният проблем със захарта е, че тя приучава организма да получава въглехидратите наготово, в шокови дози и така той вече не може да си я набавя от сладки плодове и други естествени източници. Т.е. детето вече търси вафлата, а не сладка круша.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 452
Людмиле, обаче да се разберем за едно - говорим за захарта или казано химически  - дизахарида захароза - C12H22O11, а не говорим за полизахаридите където спадат нишестето и скорбялата. защото организма има нужда от полизахариди, т.е. хляб и тестени изделия са необходими. Друг е въпросът от какви брашна са направени. Освен това да не забравяме, че медът и плодовете също съдържат глюкоза и фруктоза, които са съставни части на захарозата. Т.е. без сладко не може да минем понеже сме всеядни. Тук въпросът опира по-скоро до рафинираната бяла захар - тя е нещото, към което си привиква по-лесно....Сори за спама, но все пак да се внесе малко яснота що е това захар и нейните производни.

# 10
 • Мнения: 2 388
Интересна статия. И вярна до голяма степен според мен. Понякога буквално се чувствам абстинентна за нещо сладко. Като изям една тарелка саралийки, нещата се оправят. Simple Smile

Последна редакция: нд, 14 дек 2008, 13:10 от palavata_monahinq

# 11
 • Мнения: 2 447
Не бих се отказала напълно от захарта никога. По добре кратък и сладък живот от колкото дълъг и горчив.  Laughing
При положение, че имам дете хипарактивно, макар и в долната граница и съм изпробвала различни видове диети на него, единственото, което му влияе отрицателно е какаото. Така, че ще продължавам да го храня и с кифлички и с ябълки.
Що се отнася до пристрастяването, всяко пристрастяване е вредно. И всяко прекаляване, дори със здравословна храна.  Peace
Захар не е равно на хероин!

# 12
 • Мнения: 14 774
Вярно е, че захарта предизвиква зависимост, особено в комбинация с какао  Blush
Това лято бях попроменила някои неща в менюто си и месеци наред не изпитвах нужда от шоколад и сладкиши, само че напълнях малко и затова се върнах към предишния си начин на хранене и съответно към предишната форма.
За децата съм за умерено количество захар, имам предвид тези над 2-3 години. Ако е малко на ден и не замества основно хранене - не виждам проблем. Повече проблеми има в ограничението.
ПП: Тази снимка на Самуил е много хубава.

# 13
 • зад кестените
 • Мнения: 609
И  моето  дете е  пристрастено  към  сладките  неща  особенно към  вафлите  но  интересното  е  4е нау4и  и  котаракът  да  ги  яде  .Сега  горкото  животин4е  като  4уе  шум  от  ражпе4атваща   се  вафла  пощурява  ,   и  се   налага да му  даваме  малко  пар4енце от нея  за  да се  успокои.Наскоро  про4етох  4е  захарта  е вредна и  за   животните .Сериозно  съм  решила     да  поставя  забрана на сладкото  и  на  детето  и  на  котето StopЛи4но за  мен  не  е проблем  да  се  вяждържа  от   сладки  неща.

# 14
 • Мнения: 585
пробвала съм с плод , но не става ям плодове ям постоянно,за да си задоволя глада за сладко трябва да изям над килограм плод ,а това означава да оставя другите вкъщи без плодове , а моя пристъп си е точно за шокова доза сладко , успявала съм със сушени плодове кайсии , фурми или други да се излъжа ,но хапвам наистина много и от тях . Като спра да кърмя ще откажа рафинираната захар напълно , засега ще се въздържам  , а ако нямам природни захари ще прибягвам до нея няма как , много добре ми премахва глада за сладко чаша силен зелен чай , но пък действа много силно на сина ми , явно се предава с кърмата доста и му пречи на съня направо пропускаме дневния сън или спим само половин час ако съм пила чаша силен чай

# 15
 • Мнения: 2 959
...имам дете хипарактивно...
Усмихнат Лъч, странното е че аз знам точно обратното за връзката м/у АДД и бялата, рафинирана захар и респ. захарните изделия, но Ти Си майката и знаеш най- добре от какво се влияе малкият Ти Спортист! Опираш ли до лек- ва или се борите само със собствени сили, Пасинет? Вероятно Си пробвала лененото семе или по- точно Омегите от него, дават ги с много добро влияние за концентрацията.
Моргана, а Ти като специалист можеш ли да дадеш разяснение за различните видове захар, кафявата същата ли като бялата cамо със добавен цвят или като качество е по- добра? Подготвяш ли се за наближаващите празници, сигурно принцеса Лора с нетърпение си чака и РД и коледно НГ изненади?! И разясненията Ти съвсем не са спам в темата според мен, Вълшебнице.
...чаша силен зелен чай , но пък действа много силно на сина ми , явно се предава с кърмата доста...
Кейт, аз и голямата дъщеря всекидневно сме на зелен чай с джинджър, но за да не влияе кофейна на кърменето купувам декафейновият вариант, пробвала ли Си го? Белият чай също има подобни действия като зеленият и е с по- малки грамове кофейн, може да не повлияе на бебчето.

# 16
 • Мнения: 1 044
Що се отнася до пристрастяването, всяко пристрастяване е вредно. И всяко прекаляване, дори със здравословна храна.  Peace
Захар не е равно на хероин!
Абсолютно съм съгласна с това изказване. За мен не е нормално да се отказва на детето захарта. Да се ограничава количеството й, да, но да изчезне от менюто - не е реално. Дори и най-здравословната и полезна храна за новороденото-майчината кърма - е сладка. И то не е случайно.
До 2 г. не съм давала нищо сладко.
После, колкото иска, но тя не искаше, защото вкусът й вече беше оформен.
Честно казано не вярвам, че вкусът се определя до 2 г. възраст и после - край, не е възможно да се промени. Моето дете до 3 г. възраст почти не бе опитвало бонбони и шоколади, но за едно лято си промени вкуса. Като бебе харесваше повече кисели храни-зелени ябълки, лимони, непосладени. Сега е изключено да изяде кисела ябълка или да изпие лимоновия си сок без мед или захар. Аз като дете мразех кекс, вафли, марципан, диня, тиква. Сега много обичам всичко това Simple Smile.
За мен истината е в балансираната храна и в липсата на ограничения. Ако си обядвал доволно със супа, основно и салата, няма нищо лошо в десерта с шоколад. Друг е въпросът, че коремчето вече ще е пълно и едва ли ще поемеш кой-знае какво количество десерт. Wink
Една майка не доведе детето си на 2 -рия рожден ден на моето, защото щяло да има торта, бонбони и сокове от кутийки, а нейното дете не ядяла такива вредни неща. Аз много се засегнах, защото всъщност не съм ги поканила, за да ядат на празника, а да се повеселят. Срещнах я след година. Детето й бе вече на 3 г. Тя се оплака, че положението е неспасяемо-ядяло по цял шоколад и то от големите ConfusedОтказвало друга храна. Само си пълнело количката в хипермаракета с лакомства...А детето й не бе тръгнало на детска градина още. Не злорадствах, само се усмихнах многозначително Wink

# 17
 • Мнения: 2 959
...организма...той вече не може да си я набавя от сладки плодове и други естествени източници...
Людмил, това всъщност означава ли че ако се дадат на детето само плодове, организма му няма да използва захарите от тях и ще бъде в изчаквателен режим за получаване на "бързите" захари?
Пухче, не може да стане сравнение м/ у полезността на захарите в кърмата и бялата/ рафинирана захар, която е масово използвана, но съм съгласна че трябва да се намери най- добрият баланс при храненето на децата, т.е. ограничаване на изкуствените захари доколкото е възможно и целесъобразно.
Никол, и сега за дъщеричката Ти само шоколада ли представлява изкушението вкъщи, а в детската градина как се отнася към сладките десерти, бонбони?

Незнам как е в БГ, но тук напълняването и пристрастяването към сладките неща/ бързите храни при децата е сериозно обсъждан въпрос?!

# 18
 • Мнения: 193
Аз знам и нещо друго. Възможно е пристрастяването към храната като цяло. Когато по една, или друга причина човек лекува стреса си с похапване, отказването после от този вреден навик е тежко и мъчително, точно както отказването от цигарите, или някой друг наркотик. За съжаление все повече хора са подвластни на това (имаше си име някакво). А жените са по-податливи към тази зависимост от мъжете.  fingerscrossed Sad

# 19
 • Мнения: 1 161
...организма...той вече не може да си я набавя от сладки плодове и други естествени източници...
Людмил, това всъщност означава ли че ако се дадат на детето само плодове, организма му няма да използва захарите от тях и ще бъде в изчаквателен режим за получаване на "бързите" захари?
по-скоро енергийна пристрастеност. Готова порция енергия наготово от празните калории на захарта. И тялото постепенно забравя как да я извлича от плодовете.

Преди години прекарах  2 седмици в планината с едно хлапе, което е отгледано като вегетарианче, без захарни лакомства. Бях удивен от колко малко храна се нуждаеше и каква неизчерпаема сила бликаше от него. Два домата и шепа овесени ядки му даваха сила за цял ден да тича неуморно, да плува във вировете, да се катери по склоновете. Сякаш преобразуваше храната във 100% енергия!

# 20
 • Мнения: 37
Аз знам и нещо друго. Възможно е пристрастяването към храната като цяло. Когато по една, или друга причина човек лекува стреса си с похапване, отказването после от този вреден навик е тежко и мъчително, точно както отказването от цигарите, или някой друг наркотик. За съжаление все повече хора са подвластни на това (имаше си име някакво). А жените са по-податливи към тази зависимост от мъжете.  fingerscrossed Sad
Напълно подкрепям Peace

# 21
 • на брега на морето
 • Мнения: 99
Цитат
Преди години прекарах  2 седмици в планината с едно хлапе, което е отгледано като вегетарианче, без захарни лакомства. Бях удивен от колко малко храна се нуждаеше и каква неизчерпаема сила бликаше от него. Два домата и шепа овесени ядки му даваха сила за цял ден да тича неуморно, да плува във вировете, да се катери по склоновете. Сякаш преобразуваше храната във 100% енергия!
И аз съм попадала на енергични деца, които се хранят предимно с чипс, шоколадчета, вафлички...явно и те успяват да преобразуват храната в 100% енергия. Иначе познавам доста флегматични вегетарианци. Явно си е до характер, а не толкова до храна.

# 22
 • Мнения: 2 959
...едно хлапе, което е отгледано като вегетарианче, без захарни лакомства...
Людмил, интересен пример даваш, само ми е чудно как са се справили тез родители с изкушенията които са навсякъде. Това детенце на градина/ училище ходи ли, защото дори и вкъщи да се спазва идеалният ред на хранене когато детето се сблъска с реалността, с връстниците Си, с шареното разнообразие в магазините и естествената нужда да опитва новото се появява? Трябва доста воля да се въздържиш и да бъдеш различен от другите което е трудна задача дори за нас възрастните пък камо ли за едно дете.

# 23
 • Мнения: 1 161
Цитат
Преди години прекарах  2 седмици в планината с едно хлапе, което е отгледано като вегетарианче, без захарни лакомства. Бях удивен от колко малко храна се нуждаеше и каква неизчерпаема сила бликаше от него. Два домата и шепа овесени ядки му даваха сила за цял ден да тича неуморно, да плува във вировете, да се катери по склоновете. Сякаш преобразуваше храната във 100% енергия!
И аз съм попадала на енергични деца, които се хранят предимно с чипс, шоколадчета, вафлички...явно и те успяват да преобразуват храната в 100% енергия. Иначе познавам доста флегматични вегетарианци. Явно си е до характер, а не толкова до храна.
Под "Енергично" дете предполагам се смята такова, което беснее и тича на детската площадка или не го свърта на едно място.
В моя пример това е спокойно дете, което 14 дена се справяше с физическо натоварване, като плуване, вървене, катерене на стръмни баири с раница, планински преходи, при много проста диета, без захар, месо и мазнини.

Последна редакция: вт, 16 дек 2008, 14:29 от Людмил

# 24
 • Мнения: 1 161
ЗАХАРТА - "бялата отрова"
(откъс от книгата на д-р Атанас Гълъбов - "Световната конспирация срещу здравето" , 2001г.)

Всяко  вещество,  което  потиска  активността  на  катализаторите  и  ензимите  в  тялото,  и  което
може да допринесе за развитието на болест, е отрова.
Захарта  съдържа  чисти,  рафинирани  въглехидрати.  В  растенията  захарите  са  съчетани  с
микроелементи и витамини, достатъчни за да осигурят тяхното разграждане и усвояване от организма.
Захарта и нишестето дехидрират клетките и изтеглят Са от костната, нервната и мускулната
тъкан. ⎭ Калциев дефцит.
Ако се яде захар - тялото черпи от своите запаси ензими, протеини, витамини, Na, K, Ca, Mg, Cr.
Калцият се извлича от костите. (Таблетки с неорганичен Са се усвояват в много малка степен, натоварват
бъбреците, а Са от тях може да се натрупва в някои органи и тъкани.)
Калцият (Са) има основно значение за алкално рН на кръвта. Захарта, белият хляб и всички
изделия от бяло брашно променят количеството на Са в кръвта и киселинността й се повишава. За да
се  неутрализира  този  ефект  организмът  черпи  от  своите  резерви,  и  ако  не  се  ядат  пресни  плодове  и
зеленчуци здравето е в опасност.
Захарта намалява секрецията на стомашен сок и забавя перисталтиката на стомаха.
Едновременната консумация на захар/шоколад и протеини води до гниене в червата, отделят се
много токсични вещества и тялото губи енергия и ресурси за да ги обезврежда.
Захарта  и  бялото  брашно  спомагат  за  развитие на кандидоза (гъбична инфекция),  особено  след
антибиотици или други медикаменти, потискащи имунната система.
Захарта  навлиза  много  бързо  в  кръвта =  хипергликемия -  един  от  симптомите  на  диабета.
Инсулинът от панкреаса е хормон, премахващ излишното количество кръвна захар по най-ефикасния
начин,  но  после  може  да  възникне  хипогликемия,  изразяваща  се  в  замаяност,  слабост,  изпотяване,
потиснатост,  безсъние. Надбъбречните жлези веднага  активират  запасите  от  гликоген в  организма,
той  се разгражда  до  глюкоза  за  да  се  възстанови нормалното ниво на  кръвната  захар. Така  хранителен
режим,  включващ  рафинирана  захар  задейства  едно  непрекъснато  редуване  активността  на  панкреас  и
надбъбречни жлези и може да ги изтощи.
Захарта  изчерпва  микроелемента  Хром (Cr)  в  организма,  който  е  от  най-важно  значение  за
усвояването на инсулина и за поддържане на гликозния метаболизъм.
В организма захарта се трансформира в запасния полизахарид гликоген, който се складира в
черния дроб. Но възможностите на черния дроб са ограничени и останалите захари се трансформират в
мастни  киселини,  които  се  трупат  в  подкожните  мастни  депа.  При  наднормено  тегло  повече  от 20%
започва  отлагане  на  мастна  тъкан  и  във  вътрешните  органи (главно  около  сърцето  и  бъбреците),  което
нарушава техните функции = забавя се циркулацията на кръвта и лимфата и спада активността на имунната
система.
Захарта повишава холестерола в кръвта.
Захарта  прави  човека  нервен  и  хиперактивен,  защото  е  силен  стимулант  на  надбъбречните
жлези.  Може  да  се  повиши  адреналина  до 4  пъти,  количество  отговарящо  на  стресова  реакция  на
организма. ⎭ Повишава се производството на холестерол и на хормона кортизон, който пък потиска
имунната система.
Захарта има неблагоприятен ефект върху функциите на мозъка и нервната система. Ако не се
преработи напълно  се  образуват  токсични метаболити, които  затрудняват окислителните процеси на
нервните клетки.
Голямото  количество  захар  убива полезните  бактерии  в  червата, произвеждащи  витамини  от
групата В, необходими за функционирането на централната нервна система.
Захарта води до превес на възбудните процеси в кората на мозъка.
Като  диета  захарта  е  по-лоша,  отколкото  само  на  вода. (Лечебното  гладуване  само  с  вода  лекува
сериозни заболявания.)

През 1808  г.  Англия  решава  да "докаже"  полезността  на  захарта  за  да  разгръща  захарната  си
индустрия и обявява, че захарта съдържа повече хранителни вещества от всяка друга храна.

Нека се поучим от начина на хранене на дивака. Здравите зъби са  …  и боя за обувки.

Спиране консумацията на  захар + природосъобразен режим води  до излекуване на  различни
заболявания, включително и рак.

Захарта като хранителен продукт не притежава дори едно полезно качество, което да оправдае
употребата й.

# 25
 • Мнения: 14 774
катерене на стръмни баири с раница, планински преходи, часове наред.
С това се справя без проблем и моето дете (мога да сложа и снимка Simple Smile ), въпреки че поема известно количество захар, не прекалено, но все пак в определени храни тя се съдържа.
Личното ми мнение е , че има много начини човек да се храни здравословно и да се чувства добре. И с веганство, и с месоядство човек може да е здрав и да живее дълги години, стига менюто му да е балансирано и разнообразно.

# 26
 • София
 • Мнения: 6 452
Само да добавя, че крайното вегетарианство не го разбирам за едно дете. Още веднъж повтарям приматите са всеядни...ние също принадлежим към тях....Това означава, че незаминимите аминокиселини + биотин и витамини от група Б могат да се набавят само от месни, млечни продукти и яйца. Не ми приказвайте за соята - растителните белтъци са много по-малко и трудно усвоими...А ако задълбаваме в историята - една от причините за изоставане на дадени човешки групи в цивилизационно отношение е именно вегетарианството  - трудно добиване на храна, ограничено количество, малко усвояване в организма и белтъчен глад. За примери - аборигените в Австралия и някои африкански племена, които не ловуват. Сори за спама.....А и пристрастяването към здравословно хранене също си е хранително разстройство - орторексия се казва...

# 27
 • Мнения: 1 161
Само да добавя, че крайното вегетарианство не го разбирам за едно дете. Още веднъж повтарям приматите са всеядни...ние също принадлежим към тях....Това означава, че незаминимите аминокиселини + биотин и витамини от група Б могат да се набавят само от месни, млечни продукти и яйца. Не ми приказвайте за соята - растителните белтъци са много по-малко и трудно усвоими...А ако задълбаваме в историята - една от причините за изоставане на дадени човешки групи в цивилизационно отношение е именно вегетарианството  - трудно добиване на храна, ограничено количество, малко усвояване в организма и белтъчен глад. За примери - аборигените в Австралия и някои африкански племена, които не ловуват. Сори за спама.....А и пристрастяването към здравословно хранене също си е хранително разстройство - орторексия се казва...
Има сведения, че най-напредналите сред индианците са били вегетарианци. Децата на Атцеките и Маите, например, са били на 100% вегетарианска диета до 10 годишната си възраст. Хранели са се със зърнени храни и главно царевица. Вярвало се е, че такава диета прави децата силни и устойчиви на болести.

Моето виждане е, че днес опазването на природата и вегетарианството са вече въпрос на морал.

Но темата ни е за захарта. За вегетарианството има друга.

Последна редакция: вт, 16 дек 2008, 15:27 от Людмил

# 28
 • София
 • Мнения: 6 452
И затова децата на ацтеките и маите са изчезнали безследно днес.....понеже месоядните конкистадори просто са минали като смерч по двете Америки. Една от теориите за това американските цивилизации да са изчезнати от европейските е томчно в храната - Америка е била на царевица, когато Европа е папала пшеница и е отглеждала животни!

# 29
 • Мнения: 1 161
...едно хлапе, което е отгледано като вегетарианче, без захарни лакомства...
Людмил, интересен пример даваш, само ми е чудно как са се справили тез родители с изкушенията които са навсякъде. Това детенце на градина/ училище ходи ли, защото дори и вкъщи да се спазва идеалният ред на хранене когато детето се сблъска с реалността, с връстниците Си, с шареното разнообразие в магазините и естествената нужда да опитва новото се появява? Трябва доста воля да се въздържиш и да бъдеш различен от другите което е трудна задача дори за нас възрастните пък камо ли за едно дете.
Мисля си, че всичко зависи как заложим в детето виждането за захарта, тютюна, наркотиците и другите вредни неща. Всичко започва от личният ни пример. Ако у дома не се ядат сладкиши, то няма да се сети за тях. Ако не се яде месо, месото ще му е противно (така поне реагира Самуил, когато му дават).

После идва мирогледът, който заложим в него - дали ще смята, че да пушиш трева, пиеш алкохол или консумираш захар е "яко" или пък, че това е вид болест зависи от нас, родителите.

# 30
 • Мнения: 1 161
И затова децата на ацтеките и маите са изчезнали безследно днес.....понеже месоядните конкистадори просто са минали като смерч по двете Америки. Една от теориите за това американските цивилизации да са изчезнати от европейските е томчно в храната - Америка е била на царевица, когато Европа е папала пшеница и е отглеждала животни!
Още една причина да бъдем като индианците, а не като алчните и агресивни конквистадори  Laughing
Между другото, индианците изглежда са смятали сладките храни за отрова, срещнах го в речта на вожда Сиатл.

Последна редакция: вт, 16 дек 2008, 16:10 от Людмил

# 31
 • Мнения: 36 466
... Никол, и сега за дъщеричката Ти само шоколада ли представлява изкушението вкъщи, а в детската градина как се отнася към сладките десерти, бонбони? ...

Не е само шоколадът, от няколко години не купуваме тестено и сладко, освен по повод. Причината са и многото килограми, с които се запасихме с мъжа ми  Laughing така че в съзнателния й живот, не е свикнала да намира подобни храни в хладилника.

За градината - сутрин я водим в 9 ч., с цел да избегне сутрешната тестена (задължително) закуска, пие прясно мляко вкъщи.
На обяд няма сладко - супа, манджа, плод.
За следобедна има меденки, кроасани, кремове, рядко ги яде, даже ми се е случвало като я взимам да ми дават кроасана й, от който дори няма отхапано, само леко остъргано със зъби в началото  Crazy

Има дни, в които казва Искам шоколад, вафла или подобно, друг пък, защото е видяла, че др. дете яде. Винаги купувам, но вече купено, не представлява интерес - хапва 1 парченце и го оставя. Тортите само ги разравя като пиле и облизва вилиците. Единствено сладолед обича Laughing
Иначе е ящно дете, на моменти яде повече от мен  Rolling Eyes но иска само супи, манджи, месо, мляко, плодове и зеленчуци.

Последна редакция: вт, 16 дек 2008, 16:23 от Никол

# 32
 • София
 • Мнения: 6 452
И затова децата на ацтеките и маите са изчезнали безследно днес.....понеже месоядните конкистадори просто са минали като смерч по двете Америки. Една от теориите за това американските цивилизации да са изчезнати от европейските е томчно в храната - Америка е била на царевица, когато Европа е папала пшеница и е отглеждала животни!
Още една причина да бъдем като индианците, а не като алчните и агресивни конквистадори  Laughing
Между другото, индианците изглежда са смятали сладките храни за отрова, срещнах го в речта на вожда Сиатл.

Тези, които искат да изчезнат - да са като индианците...но историята показва, че конкистадорите не само са оцелели, но са наложили испанския като едни от световните езици....дори и не толкова известния португалски..за английския не коментирам никак никак..така че - THE CHOICE IS YOURS!

# 33
 • Мнения: 1 161
И затова децата на ацтеките и маите са изчезнали безследно днес.....понеже месоядните конкистадори просто са минали като смерч по двете Америки. Една от теориите за това американските цивилизации да са изчезнати от европейските е томчно в храната - Америка е била на царевица, когато Европа е папала пшеница и е отглеждала животни!
Още една причина да бъдем като индианците, а не като алчните и агресивни конквистадори  Laughing
Между другото, индианците изглежда са смятали сладките храни за отрова, срещнах го в речта на вожда Сиатл.

Тези, които искат да изчезнат - да са като индианците...но историята показва, че конкистадорите не само са оцелели, но са наложили испанския като едни от световните езици....дори и не толкова известния португалски..за английския не коментирам никак никак..така че - THE CHOICE IS YOURS!
Никога не съм на страната на разрушителите. Защото не избирам за себе си, а за децата. Те нямат избор.

# 34
 • Мнения: 14 774
Тези, които искат да изчезнат - да са като индианците...но историята показва, че конкистадорите не само са оцелели, но са наложили испанския като едни от световните езици....дори и не толкова известния португалски..за английския не коментирам никак никак..така че - THE CHOICE IS YOURS!
Очаквам връзката съз захартът.
Присядам до Людмил, който никога не е на страната на разрушителите.

# 35
 • Мнения: 1 161
Това е снимано в Горна Оряховица (където се намират Захарни Заводи) - фирменият магазин на Захарни заводи, до него аптека, до нея - зъболекарски кабинет. 3 в 1. Без коментар  Wink

# 36
 • Мнения: 3 831
Това го знам от много отдавна. Peace

# 37
 • Мнения: 2 959
...Ако у дома не се ядат сладкиши, то няма да се сети за тях...
Людмил, да на думи е lesno, и аз мислех така преди година, но когато всички други около Теб деца ядат кейк и се радват, усмихват и са доволни, малко трудно би се удържало Твоето дете да не опита от "усмихната" храна и да се държи различно от другарчетата Си. Иначе, да, прав Си, с говорене, личен пример всичко е добре, знае се коя храна е хелти и защо бонбоните, сладкишите не са, знае се че вкъщи подобни храни не се внасят и консумират, но когато трябва да си част от екипа нещата са малко по- различни. Затова минах и на принципа "...всичко трябва да се опита...", и да, наистина детето знаещо как и какво трябва и е полезно да се яде го прави. Все още Ти е малък Самуйл, след годинка- две и Вие с Мирена/ дано не бъркам името/ ще Се сблъскате с подобни проблеми, освен ако не изберете домашното обучение/ тук е доста нашумяло/. И отново се връщам на споделеният от Теб пример за детето- гост, на каква възраст беше, училищна или е по- малко, действието в БГ ли се развива?
...многото килограми, с които се запасихме с мъжа ми...иска само супи, манджи, месо, мляко, плодове и зеленчуци...
Никол, ако това са Ти "многото кг" с които беше такава съблазнителна мед. сестра миналата година, не мога да се съглася с рестриктивните норми които Си си наложила. Поздравления за хранителните, съзнателно изградени от Теб, предпочитания в малката Ти дъщеричката Ти.
Янечек, доста интересен подпис и добре балансираш настроенията!

А какъв здравословен заместител сте намерили на захарта в ежедневието и готвенето, Вълшебнице/ давай мнение на специалист- химик, моля?!/, Людмиле/ не казвай че не ползвате нищо сладко, дори и сладоледа иска малко подсладител/, у нас са само различни видове мед, но е интересно тези от Вас които майсторят сладкиши какво избират?! Агавето, мейпъл сиропа, суровата захар ползвате ли, все пак това е захарната тема?

# 38
 • Мнения: 14 774
Единственото, с което мога да заменя бялата захар в сладкишите, това е кафявата захар или медът. За кафявата - никак не съм сигурна дали е по-безвредна, ама има друг мирис. Има и фруктова захар, пак изглежда като кафявата, може само на кутийката да са написали, че е фруктова, пък да е бяла, боядисана с кафе, знам ли ги.
Много се смях наскоро като прочетох рецепта за "полезни" целувки: 2 белтъка +6 супени лъжици аспартам Simple Smile Да ви е сладко.

# 39
 • Мнения: 2 959
..."полезни" целувки:...аспартам...
Ние си го приемаме като повод за смях, но много хора разчитат на него като на полезен заместител на захарта.

# 40
 • Мнения: 1 161
...Ако у дома не се ядат сладкиши, то няма да се сети за тях...
Людмил, да на думи е lesno, и аз мислех така преди година, но когато всички други около Теб деца ядат кейк и се радват, усмихват и са доволни, малко трудно би се удържало Твоето дете да не опита от "усмихната" храна и да се държи различно от другарчетата Си. Иначе, да, прав Си, с говорене, личен пример всичко е добре, знае се коя храна е хелти и защо бонбоните, сладкишите не са, знае се че вкъщи подобни храни не се внасят и консумират, но когато трябва да си част от екипа нещата са малко по- различни. Затова минах и на принципа "...всичко трябва да се опита...", и да, наистина детето знаещо как и какво трябва и е полезно да се яде го прави. Все още Ти е малък Самуйл, след годинка- две и Вие с Мирена/ дано не бъркам името/ ще Се сблъскате с подобни проблеми, освен ако не изберете домашното обучение/ тук е доста нашумяло/. И отново се връщам на споделеният от Теб пример за детето- гост, на каква възраст беше, училищна или е по- малко, действието в БГ ли се развива?
Наистина не мога да кажа, докато не стане. Но доста неща, като раждането у дома и ЕБХ, които бяха теория станаха на практика, вярвам и със захарта ще е така. Точно затова не бързаме да го пращаме на градина, като гледам как всеки му бута вафла в ръката, щом го хареса.
Но в интерес на истината от есента приготвяме едни сладки гроздета, круши, сушени череши, сливи, кайсии, че съвсем може да забравиш за захарта... За сега той категорично отказва вафлите и шоколадите, които му бутат в ръката, но за в бъдеще не мога да кажа...

Детето-гост беше на около 8 години, бях заедно с него по Еленския балкан, запазил съм няколко снимки: 1, 2

Твърдо сме решени за домашно или валдорфско обучение, дори ако трябва да се преместим в чужбина заради това.

Последна редакция: вт, 16 дек 2008, 22:53 от Людмил

# 41
 • Мнения: 585
най-големият проблем със захарта че променя киселинността на кръвта , а оттам и на всяка клетка в организма ни и го прави удобна среда за размножаване на всякакви патогени , например свръхрастеж на Candida която нормално и в определени граници се намира в дебелото черво и си има определените полезни функции , при прием на излишни количества захари се свръхразмножава из целия ни организъм и др . А за домашното възпитание и личен пример Людмил е прав децата общо взето попиват като гъба и следват родителя в поведението му , изградения в ранните години вкус и предпочитания за храни  се запазват, в повечето случаи децата имат храхителните навици на родителите си дори и вече като възрастни  , но наистина не е сто процентова гаранция че няма да се поддаде на изкушението  "сладко "

# 42
 • Мнения: 1 161
най-големият проблем със захарта че променя киселинността на кръвта , а оттам и на всяка клетка в организма ни и го прави удобна среда за размножаване на всякакви патогени , например свръхрастеж на Candida която нормално и в определени граници се намира в дебелото черво и си има определените полезни функции , при прием на излишни количества захари се свръхразмножава из целия ни организъм и др .
Във връзка с това ще цитирам откъс от книгата на Джеймс Редфийл "Тайната на Шамбала":

Той замълча за момент.
- Разбираш ли ме? През целия остатък от живота си трябва да правиш това - да подхранваш и поддържаш едно високо ниво на енергия. Да бъдеш в хармония - той погледна към мен закачливо. - Трябва да живееш много мъдро. Хайде да похапнем.
Изчезна в кухнята и се върна с поднос със зеленчуци и някакъв вид сос. Покани ни двамата с Ин на една маса. Поднесе ни зелечуците в три малки купички. Скоро стана ясно, че храната е част от информацията, която Ханх споделяше.
Докато се хранехме, той продължи.
- Да се поддържа висша енергия е невъзможно, ако човек консумира мъртва материя като храна.
Извърнах глава, защото изпитах досада. Ако това ще се превръща в лекция по диетология, бих предпочел да не присъствам. Това мое отношение, изглежда, вбеси Ханх.
- Ти луд ли си? - почти ми изкрещя той. - Самото ти оцеляване може да зависи от тази информация, а ти не желаеш поне малко да си отвориш съзнанието, за да я възприемеш. Какво си мислиш? Че можеш да живееш както си искаш и въпреки това да вършиш важна работа?
Той млъкна и ме изгледа изпод око. Аз си дадох сметка, че искрено ми се беше ядосал, но и това беше част от работата му. Останах с впечатлението, че ми предава информация на повече от едно ниво. Когато отново погледнах към него, не можах да не се усмихна. Ханх беше изключително симпатичен. Той ме потупа по рамото и отвърна на усмивката ми.

- Повечето от хората - продължи той, - са пълни с енергия и ентусиазъм в своята младост. После на средна възраст тръгват бавно по едно нанадолнище, като при това се правят, че не го забелязват. В края на краищата приятелите им също вървят по това нанадолнище, а децата им са активни, тъй че те могат да прекарват по-голяма част от времето си, като просто седят и си хапват вкусна храна.
- Но не след дълго те започват да имат натрапчиви оплаквания и хронични проблеми, като например затруднения в храносмилателната система или възпаление на кожата, на които предпочитат да не обръщат внимание, като ги приписват на възрастта. Но един ден се разболяват сериозно и не могат да преодолеят болестта. Обикновено отиват при лекар, който не държи на профилактиката и започват да приемат лекарства. В някои случаи проблемът се преодолява, в други не. И след това с течение на годините получават заболяване, което прогресивно се влошава и един ден те разбират, че умират. Единствената им надежда е да   си мислят, че това се случва на всеки, че е неизбежно.


- Ужасното е, че този срив на енергията се случва в голяма степен дори и на хора, които имат духовни претенции.
Той се наведе към мен и се престори, че се оглежда около стаята да види дали някой не ни чува.
-  Включително и някои от нашите най-уважаеми лами.
Искаше ми се да се разсмея, но не се осмелих.
- Ако се стремим към по-висша енергия и в същото време консумираме храни, които ни ограбват от тази енергия - продължи Ханх, - няма да стигнем до никъде. Трябва да преоценим всяка енергия, която по навик допускаме в своето енергийно поле, особено храната, и да избягваме всичко, освен най-доброто, ако искаме енергийните ни полета да бъдат устойчиво силни.
Той отново се наведе по-близо до мен.
- Това е много трудно за повечето от хората, защото всички са пристрастени към храната, която обичайно консумираме, а тя е ужасно отровна.
Извърнах поглед встрани.
- Зная, че съществува много противоречива информация в света по отношение на храната - продължи той, - но истината също може да се открие. Всеки от нас трябва да учи. Ние трябва да си изградим по-широки представи за нещата. Ние сме духовни същества, които са дошли на този свят, за да издигнем нивото си на енергия. Много от онова, което откриваме тук, е предназначено главно за сетивно удоволствие и за отвличане на вниманието. До голяма част то изсмуква нашата енергия и ни води към физически упадък. Щом сме убедени че сме създания, изградени от енергия, трябва да следваме тесния път, който минава отвъд подобни изкушения.
- Ако разгледаме нашата еволюция, ще видим, че от самото начало на човечеството му се е налагало да експериментира с храната по простия метод на пробите и грешките, за да установи кои храни са полезни за нас и кои са унищожителни. Вкусваш от едно растение и живееш, вкусваш от друго и умираш. На този етап от историята ние сме разбрали какво ни убива, но сега осъзнаваме кои храни спомагат за нашето дълголетие и поддържат висока енергията ни и кои в крайна сметка ни съсипват и изтощават.
Той спря за момент, сякаш да установи дали го разбирам.
- Живеещите в Шамбала имат по-общ поглед към нещата - продължи той. - Те познават нашата същност като хора. Ние изглеждаме материални създания от плът и кръв, но всъщност сме атоми! Чиста енергия! Вашата наука доказва този факт. Когато вникнем по-дълбоко в атомите, ние виждаме първо частици и след това на по-дълбоки нива частиците сякаш започват да изчезват в организирани системи от чиста енергия, които вибрират на определено ниво. Ако се отнесем към начина си на хранене от тази гледна точка, виждаме, че онова, което влагаме в телата си като храна, се отразява на вибрационното ни състояние. Определени храни повишават нашата енергия и вибрация, а други я понижават. Истината е съвсем проста. Всяка болест е резултат на спад на вибрационната енергия и когато енергията ни спадне до определено ниво, съществуват природни сили в света, чието предназначение е да спомогнат в процесите на разлагане на нашите тела.

Той ме погледна така, сякаш бе казал нещо от особено значение.
- Имаш предвид физическо разложение ли?- попитах аз.
-  Да. Отново погледни по-мащабно на процесите. Когато нещо умре - някое куче, блъснато от кола или човек след продължително заболяване - клетките на тялото веднага губят своята вибрация и химическият им състав става киселинен. Това състояние на киселинност е сигнал за микробите в света - вируси, бактерии и гъбички - че е време да разложат тази мъртва тъкан. Това е тяхната работа във физическата вселена - да върнат тялото обратно на земята.
- Както казах по-рано - продължи той, - когато те¬лата ни се лишат от енергия поради различни храни, които консумираме, ние ставаме податливи на болести. Ето принципът, по който действа това. Когато консумираме храна, тя се метаболизира и оставя отпадъчни вещества в телата ни. Тези отпадъци са или киселинни, или алкални по своята природа в зависимост от храната, която сме консумирали. Ако тя е алкална, може бързо да се изхвърли от телата ни, като се използва малко енергия. Обаче ако тези отпадъчни продукти са кисе¬линни, те много натоварват кръвта и лимфната система, когато трябва да се елиминират, и се натрупват в орга¬ните и тъканите ни като твърди вещества - кристални форми с ниска вибрация, които създават блокировки или нарушения във вибрационните нива на клетките ни. Колкото повече такива киселинни вторични продукти се натрупват в организма ни, толкова по-преимуществе¬но киселинен става основният състав на тъканите. И сещаш ли се какво?
Той отново ме изгледа драматично.
- Един или друг микроб се появява, усеща тази киселинна среда и си казва: „О, това тяло е готово за разложение." Разбираш ли какво означава това? Когато един организъм умира, тялото му бързо се променя в една висококиселинна среда и бързо се изконсумира от микробите. Ако ние започнем да наподобяваме тази киселинна среда, тоест мъртвото състояние, тогава започваме да ставаме обект на атака от всякакви микроби. Всички човешки болести са резултат на подобна атака.
Онова, което Ханх говореше, ми се струваше напълно логично. Много отдавна аз бях попаднал на информация за Ph на тялото по Интернет. Освен това знаех някак интуитивно за тези процеси.
- Искаш да кажеш, че онова, което ядем, пряко ни предразполага към заболяване?
- Да. Вредните храни могат да понижат вибрационното ни равнище до степен, в която природата е принудена да започне да връща нашите тела към земята.
- Ами какво ще кажеш за онези болести, които не са причинени от микроби?
- Всички болести са резултат, макар и не непосредствен, на действието на микроби. Вашите изследвания на запад показват това. Открито е, че различни микроби се свързват с кръвоносните и сърдечни заболявания, както и с образуването на туморите при рака, но помни, че микробите само вършат онова, което вършат. Диетите, които създават киселинна среда, са истинската причина.
Той помълча, а след това добави:
-  Трябва напълно да разбереш това. Ние, хората, сме преимуществено или алкални с високо енергийно състояние, или сме в киселинно състояние, което сигнализира на микробите да се стекат към нас и да бъдат готови да извършат своите разложителни процеси. Болестта е буквално загниване на някаква част на нашите тела, защото микробите наоколо ни са получили сигнал, че вече сме мъртви.
Той отново ме изгледа закачливо.
- Извинявай за откровеността - каза. - Но нямаме много време. Храната, която поглъщаме, определя почти изцяло в кое от двете възможни състояния сме. Обикновено храните, които оставят киселинни отпадъци в нашите тела, са тежки, готвени, минали през много процеси, и сладки, такива като месото, брашното, пастите, алкохолът, кафето и по-сладките измежду плодовете. Алкалните храни са зелени, свежи, по-живи, каквито са свежите зеленчуци и соковете от тях, зелените растения, кълновете и плодовете, каквито са авокадото, доматите, грейпфрутът и лимоните. Нещата не могат да бъдат по-прости от това. Ние сме духовни същества, които живеят в един енергиен духовен свят. Западните хора са възпитани да мислят, че готвеното месо и силно преработената храна са полезни за нас, но ние знаем сега, че те създават условия на бавно разлагане, което след време води до своите негативни последици.
- Всички болести, които омаломощават и тормозят човечеството - атеросклерозата, ударите, артритът, и особено ракът - съществуват, защото ние тровим телата си, което дава сигнал на микробите в нас, че сме готови да се разпаднем, да се освободим от енергията, да умрем. Винаги буди удивление защо някои хора, които са изложени на същите микроби, не се заразяват от дадена болест. Причината е във вътрешното състояние на тялото им. Доброто в случая е, че дори ако сме прекалено натоварили телата си и сме ги направили прекалено киселинни, така че да започне разложителен процес, ситуацията може да се обърне, ако ние подобрим начина си на хранене и преминем към алкално състояние, състояние на по-висша енергия.
Той размахваше и двете си ръце очите му се бяха разширили и все още мигаха бързо.
- Живеем във време, приличащо на тъмно средновековие и всичко се свежда до необходимостта да се установят принципите на едно вибриращо високоенергийно тяло. Предполага се хората да живеят повече от 150 години, но ние се храним по начин, който веднага ни унищожава. Навсякъде виждаме хора, които се саморазрушават пред очите ни, но това не е задължително.
Той замълча и си пое дълбоко дъх.
- Това не е начинът на живот в Шамбала.

# 43
 • Мнения: 2 959
...децата общо взето попиват като гъба и следват родителя в поведението му...
Кейт, абсолютно Си права, попиват и копират и поведение, и постъпки, и реакции, и мимики, че дори и жестове, но за когато трябва сами да са сред връстници са податливи и на външни въздействия. Но ако е заложена добра основа от вкъщи нещата могат да се ограничат до обикновено опитване от това което не се предлага у дома. Още са Ти малки и Янчето и Ванко, след 2-3 години когато попораснат малчуганите и когато започнат да задават въпроси и да оформят вкусове може и да Си промениш мнението леко. Откри ли утолителя на сладките крейвинги при Теб? А колкото до захарта, не само Кандидата се корени в наличието на ацидоза, ами общо взето всички болести тръгват от киселата среда в нашият организъм, но колкото и да го осъзнаваме това понякога изкушенията надвиват.
...сме решени за домашно или валдорфско обучение...
Людмил, добро решение стига да можеш да Си го позволиш, но все пак няма ли да се чуства Самуил по различен, когато след време излезе на равна нога с другите Си връстници минали нормално обучение, ще има ли необходимият равен старт като социално общуване с тях? Много Ти е вкусна и хубава личната продукция, при вида на такива плодови изкушения няма и начин да се предпочете купеното. А за градината, знам ли, ако можете да Си го позволите някой да стой вкъщи с него/ на Теб такава Ти е работата че да можеш да я вършиш и от дом. обстановка/, но за 1/2 Ти ще издържи ли още време в красивото Ви, уютно, далечно и осамотено кътче? Благодаря за труда да постнеш извлечението от "Шамбала", върна ме в спомените и към едно старо китайско схващане, че всички болести идват от това което слагаме в устата Си като храна. Ако е неправилно подбрана, се отразява на здравето ни. Даваш ли на сина Си някакви витамини/ добавки като източници на тез които не се откриват във вегетарианските храни?

# 44
 • Мнения: 2 447
Много наблюдателни и грижливи родители забелязват блясъка в очите на децата си, след като са изпили една кока-кола. Но лекарите-педиатри Вриймън и Карол от Детската клиника “Райли” в Индианаполис успяха да докажат, че захарта изобщо не може да бъде обвинявана като виновник за лудориите на малчуганите. Те осъществили най-малко 12 двойни опита с деца, на които предлагали различни количества захарна диета.

Експериментите показали, че дори при деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност не се забелязвали никакви поведенчески изменения в резултат от консумацията на сладко и захар. Обратно: родители, чиито деца са консумирали захарни изделия твърдели, че децата им са хиперактивни, въпреки че всъщност са им давали храни и напитки без нито грам захар. “Разликата се оказа само в предубедеността на родителите” - заключили лекарите от Индианаполис.


От тук.
Аз също споделям от личен опит че връзка между консумацията на захар и поведението на детето ми не съм забелязала.

# 45
 • Мнения: 1 161
...сме решени за домашно или валдорфско обучение...
Людмил, добро решение стига да можеш да Си го позволиш, но все пак няма ли да се чуства Самуил по различен, когато след време излезе на равна нога с другите Си връстници минали нормално обучение, ще има ли необходимият равен старт като социално общуване с тях? Много Ти е вкусна и хубава личната продукция, при вида на такива плодови изкушения няма и начин да се предпочете купеното. А за градината, знам ли, ако можете да Си го позволите някой да стой вкъщи с него/ на Теб такава Ти е работата че да можеш да я вършиш и от дом. обстановка/, но за 1/2 Ти ще издържи ли още време в красивото Ви, уютно, далечно и осамотено кътче? Благодаря за труда да постнеш извлечението от "Шамбала", върна ме в спомените и към едно старо китайско схващане, че всички болести идват от това което слагаме в устата Си като храна. Ако е неправилно подбрана, се отразява на здравето ни. Даваш ли на сина Си някакви витамини/ добавки като източници на тез които не се откриват във вегетарианските храни?
Наистина не мога да кажа, нещата трябва да се приложат и проверят. Тогава ще видим. Но предполагам, че той ще се придържа към това, което е усещал като хармонични през детството си.
Сещам се от моето детство как се разхождахме сред високите борове на Витоша с баща ми, играл съм там и как и днес те ме очароват и привличат. За разлика, сестрите ми са отраснали без тези разходки и внимание и днес гората не представлява интерес за тях. Същото със сладкото - родителите ми даваха шоколад за награда, докато не можех без него. Нека някой сега ми каже, че захарта не била пристрастяваща.

Окуражаващ е примерат на това момче, с което изкарахме 2 седмици на планина. То ходи в нормално училище, където съучениците му ядат всякакви кроасани и вафли, но той си носи от вкъщи любимите фурми, моркови и т.н. Майка му казва, че когато има грип в училище, той е сред децата, които остават в клас.

# 46
 • Мнения: 2 959
Слънчево- лъчиста Пасинет, съжалявам ако съм Те провокирала да търсиш и обясняваш постъпките, според мен майката е тази която взема най- правилните решения за детето Си и те не подлежат на обсъждане от другите, така че ако Ти смяташ че малкият Ти спортист има нужда от кифлички и ябълки значи това е най- правилното за него. Просто ми стана интересно че го спомена така спокойно че имаш хиперактивно детенце, а това е болест на новото време- оспорвана от много. Странно ми е какво мисли за внучето Си Майчето Ти, Тя е друго поколение и нищо чудно да не вижда нищо болестно в сина Ти?! Много специфични аватари сменяш- мека и нежна еротика, подсилена с Коледни желания, желая Ти хубави празници и дано скоро малчугана да надрастне това състояние.
...той ще се придържа към това, което е усещал като хармонични през детството си...
О, със сигурност така трябва да бъде, Людмил. Всеки рано или късно намира далечната хармония която е осмисляла детството му, макар тогава да не я е приемал като такава. А даваш ли някакви допълнителни витамини/ минерали на Самуил за да компенсираш вегетарианството? Честит нов подпис, хубава мисъл, но истината наред с 3- те етапа е и многолика.

# 47
 • Мнения: 1 161
А даваш ли някакви допълнителни витамини/ минерали на Самуил за да компенсираш вегетарианството?
Много поници от люцерна, слънчоглед, леща, ръж, които слагаме в салата или направо в устата.

# 48
 • Мнения: 2 959
... поници от люцерна, слънчоглед, леща, ръж...
Людмил, кълновете са страхотна жива храна, даваща сила и здраве, но ценният вит. В12 откъде си го набавяте, суплементи ли ползвате, питам просто от интерес, защото това е доста сериозен елемент във вегетарианството/ Вие със Самуил и Мирела вегани ли сте или Си позволявате яйца и млечни?/? Мед консумирате ли като заместител на захарта или залагате на плодовете- сурови или сушени?

# 49
 • Мнения: 2 447
Странно ми е какво мисли за внучето Си Майчето Ти, Тя е друго поколение и нищо чудно да не вижда нищо болестно в сина Ти?!


Бабата го намира за по зле отколкото аз.  Laughing
Въпреки, че той с в долната граница на хиперактивността, пак си е по буен от повечето деца. Мен това никак не ме тревожи, ако нямаше проблеми с говора и по трудно обучение, изобщо не ми пречи това, че е активен. Самата аз не съм никак спокойна натура и бих се побъркала, ако детето ми беше флегматично.
Сега този етикет за хиперактивността го лепят за щяло и нещяло, като видят по буйно дете. И аз не го обичам, но иначе няма как да обясня за какво говоря. От невролог освен свръхсензитивна нервна система и забавено говорно развитие, други "диагнози" няма.
Но поне има един огромен плюс, няма шанс да надебелее от сладко.  Laughing

# 50
 • Мнения: 3 453
Захарта при мен предизвиква и същия махмурлук, какъвто ме гонеше на млади години. Wink

# 51
 • Мнения: 1 161
... поници от люцерна, слънчоглед, леща, ръж...
Людмил, кълновете са страхотна жива храна, даваща сила и здраве, но ценният вит. В12 откъде си го набавяте, суплементи ли ползвате, питам просто от интерес, защото това е доста сериозен елемент във вегетарианството/ Вие със Самуил и Мирела вегани ли сте или Си позволявате яйца и млечни?/? Мед консумирате ли като заместител на захарта или залагате на плодовете- сурови или сушени?
Сирене, яйца понякога. Лятото - козе мляко и сирене. Сушени плодове - колкото искаш. Но си запазваме и пресни за зимата - ябълки, грозде, круши. Сами яде доста ябълки. Захар не ползваме, само мед в ограничени количества.

# 52
 • Мнения: 2 959
...родителите ми даваха шоколад за награда...Нека някой сега ми каже, че захарта не била пристрастяваща...
Людмил, да прав Си, върна ме много назад в детските ми години, но тогава при мен наред с Коледният шоколад имаше задължително и мандарина, портокал, банан и ядки! Може би защото беше за спец. случай, затова всички чакахме празниците. Интересно ми е сега с какво възнаграждаваш Сами, със  плод/ сушен или суров/ или някаква нова играчка, или ядки? Просто ми е интересен опита, как правите празниците отличителни, защото все пак сладките изкушения винаги са свързвани със семеен уют, комфорт, празнични събирания, повдигане на настроенията и източник на положителни емоции? Но защо козите специалитети/ сирене и мляко/ ги пазиш само за летните месеци? И поздравления за ябълките при Сами, много деца се дърпат от тях, явно личният пример при Вас е водещ!
...иначе няма как да обясня за какво говоря...Но поне има един огромен плюс, няма шанс да надебелее от сладко...
Лъчезарна Пасинет, поне винаги успяваш да откриеш хубавата страна на нещата, да ги направиш работещи за Теб, да се възполваш от ситуацията, предложена от живота Ти. Хубав е оптимизма който лъха от Теб и не спирай да мечтаеш дори и невъзможното понякога става факт. Желая Ти от сърце коледното желание да се осъществи, макар и сега да е в границите на имагинерните Ти представи! Мечтай!
Моргана, честит РД на порасналата Принцеса! Да Ти е жива и здрава Лора, здраве и късмет й желая и дано да наследи борбеният Ти дух, Бълшебнице!
Нойка, радвам се да Те "видя"! Добре, при Теб води до махмурлук, но как процедираш с малчуганите, ограничаваш ли, какво мисли Майчето Ти като лекар по въпроса?

# 53
 • Мнения: 1 161
Днес се сетих нещо, което забравих да спомена - влечението към сладко е един от признаците за наличие на чревни паразити.

Последна редакция: пт, 26 дек 2008, 12:28 от Людмил

# 54
 • София
 • Мнения: 2 218
Мисля,че е прекалено.Моят организъм например има нужда от сладко.Става ми лошо ако не ям сладко,пада ми кръвното.Ако не хапна нещо сладко след ядене,все едно не съм яла.Иначе съм слаба,не съм наднормена.Явно си имам нужда от сладко.При всеки е различно.Аз съм от дете така.Не може цял живот да съм имала паразити.

# 55
 • Мнения: 2 447
Не мисля, че децата се дърпат от плодове, защото не ги берат сами или защото ядат захар.
Моето си яде с еднаква наслада и едното и другото, както и аз самата.
Против всякакъв вид крайност и сектантство съм, а пълният отказ от захар, крайното вегетарианство и т.н. са точно това.
Детето ми трябва да расте и свиква с всякакви ситуации, защото не се знае след време какво ще му предложи живота. И ако е свикнало с толкова специфичен начин на хранене, при една криза и невъзможност да си набавя само екологични храни, ще преживее по зле, отколкото ако е свикнал да яде от всичко умерено.

# 56
 • Мнения: 1 161
Не мисля, че децата се дърпат от плодове, защото не ги берат сами или защото ядат захар.
Моето си яде с еднаква наслада и едното и другото, както и аз самата.
Против всякакъв вид крайност и сектантство съм, а пълният отказ от захар, крайното вегетарианство и т.н. са точно това.
Детето ми трябва да расте и свиква с всякакви ситуации, защото не се знае след време какво ще му предложи живота. И ако е свикнало с толкова специфичен начин на хранене, при една криза и невъзможност да си набавя само екологични храни, ще преживее по зле, отколкото ако е свикнал да яде от всичко умерено.
Може би е по-правилно да свикнем детето да слуша интуицията си. В един свят на толкова химия видът, вкусът и мирисът не трябва да са водещи при избора на храна.

Последна редакция: пт, 26 дек 2008, 16:34 от Людмил

# 57
 • Мнения: 2 447
Всичко е химия. Дори и любовта е химия. Simple Smile Да не се заблуждаваме, че някъде по света има храна, която е елексир или манна небесна.
И без друго животът е напрегнат, ако започна да си затормозявам съзнанието и с някакви специални условия на хранене, отиде. Ако някой е толкова свободен и му се занимава с това, аз не съм фен.
Детето ми и без друго е достатъчно различно, за да насаждам допълнителни различия в социалната среда, да изпъква със странност в храненето сред другите.
Едно време смятах, че да си различен е голям плюс, сега си мечтая само да е обикновен и незабележим.

# 58
 • Мнения: 2 959
...Едно време смятах, че да си различен е голям плюс,...
Лъчезарна Пасинет, съжалявам, но Ти наистина Си различна от много други потребителки тук. Различна със собственото Си мнение, различна с качественият стил на писане и изразяване, различна със мислите и вложените чуства, явно миналото Ти е оставило следа в настоящето. Честит Ти Рожденник. 5 години са голяма възраст, малкият Ти Спайдърмен расте, усмихнато Майче, расте и става все по- голям чаровник. И да, и Той като Теб е различен, но не с психиката Си и по- голямата Си буйност, а с чара Си. Хубав нов аватар, макар и да е специално за Евил, дано да го оцени!
...влечението към сладко е един от признаците за наличие на чревни паразити...
Аз това не го бях чувала, но явно има нещо вярно. Интересно твърдение за воиниците, явно че паразитите се хранят от захарта и създаващата се кисела среда в стомаха. Интересно е дали някой от тях не е правил някакво качествено прочистване на организма Си и след това все още да виреят в него?! Людмил, Сами е голям сладур има хубава усмивка и поглед, но със сигурност не прилича на 1/2 Ти. И от цялата таз 2годишна торта и сладкиши Сами нищо ли не опита? А колкото до скришното хапване на сладките неща, няма да е задълго или трябва да го правиш с него или просто да Си го спестиш и Ти самият, с годините дечицата задават много смислени въпроси. Аз четох че ядейки сладки неща се отделя допамин в тази част от мозъка свързан с възнаграждението и мотивацията и затова винаги ги свързваме двете "брънки"- сладкиш с хубаво настроение, приятно състояние...
...Иначе съм слаба,не съм наднормена...
Магика, да вижда се, дори бих казала че изглеждаш страхотно на аватара!

# 59
 • Мнения: 2 447
...Едно време смятах, че да си различен е голям плюс,...
Лъчезарна Пасинет, съжалявам, но Ти наистина Си различна от много други потребителки тук. Различна със собственото Си мнение, различна с качественият стил на писане и изразяване, различна със мислите и вложените чувства, явно миналото Ти е оставило следа в настоящето. Честит Ти Рожденик. 5 години са голяма възраст, малкият Ти Спайдърмен расте, усмихнато Майче, расте и става все по- голям чаровник. И да, и Той като Теб е различен, но не с психиката Си и по- голямата Си буйност, а с чара Си. Хубав нов аватар, макар и да е специално за Евил, дано да го оцени!

Благодаря за хубавите думи и за поздрава за рожденика ми,  Hug Grinning който днес е учудващо послушен, може би заради многото подаръци. Laughing   

# 60
 • Мнения: 14 774
Когато ям вафли или бисквити (случва се  Blush) гледам Сами да не ме вижда.
Това е супер нечестно - лъжеш детето все едно. За мен е важно детето ми да ме вижда с всичките ми слабости и кусури. Какво ще му обясниш ако те хване някой ден как тайно похапваш шоколадче?

# 61
 • Мнения: 1 503
Поздрави от един бивш захароман Sunglasses!
От  как се помня ,главното което обичах и склонявах да хапна беше нещо сладко.Я медена питка,я някоя вафла или шоколад,а защо не и 1-2 кроасана.Така продължих и занапред.Редовно закусвах с няколко вафли или кроасан...Е чат-пат и с баничика или кифла...Кисело мляко мразех(не ,че сега съм му фен де) , но го приемах единстевено със захар  Sick.Започнах да променям цялата тази зависимост към подсладените "храни" ,горе-долу когато забременях.Абсолутно съм съгласна с тезата ,че захарта е наркотик.Колкото повече и по-често я консумираш,толкова повече ти се иска.Сещам се за един случай....Бях на около 14-15 години и посред нощите ми се прияде вафла.Скочих в едни гащи и тъй като наблизох нямах денонощен магазин,ходих около 2,5 километра ,за да си купя вафла Shocked.Била съм абсолютен фен!!!Синът ми започва да се увлича по пакетчетата захар Sad-старая се да го избегна! Фен е на меда и плодовете(което  ми допада).Т.е. в/у него прилагам точно обратната тактика, която е прилагана в/у мен.Гледам да го ограничавам,защото се надявам така да го предпазя.Много от вас ще кажат :"Ееееее,то пък една вафла или кроасан" .Не е така.Децата много бързо свикват с тези приятни за рецепторите храни.Днес една,утре една и хоп-ние всеки ден следобед се тъпчим с кросан(примерно де).В следствие на това мое чудесно хранене аз си навлякох престой в болница за гастрит с обезводняване и при хранене с пържена храна,аз задължително съм с болки в стомаха.Мисля ,че всички трябва да внимаваме кога,какво даваме на децата си ...Не казвам,че никога не е опитвал шоколад или от онези кроасани с крем брюле....И все  пак  сикам максимално да избегна приема на тези храни,защото тяхната консумация се превръща в досаден навик!

извинете за дългия и може би досаден постинг(аз дори не прочетох и повечето мнения Embarassed)

# 62
 • Мнения: 1 161
Когато ям вафли или бисквити (случва се  Blush) гледам Сами да не ме вижда.
Това е супер нечестно - лъжеш детето все едно. За мен е важно детето ми да ме вижда с всичките ми слабости и кусури. Какво ще му обясниш ако те хване някой ден как тайно похапваш шоколадче?
Ще му разкажа за неговите баба и дядо, които са ме тъпкали със шоколад, докато се пристрастя към него.

# 63
 • Мнения: 1 503
Когато ям вафли или бисквити (случва се  Blush) гледам Сами да не ме вижда.
Това е супер нечестно - лъжеш детето все едно. За мен е важно детето ми да ме вижда с всичките ми слабости и кусури. Какво ще му обясниш ако те хване някой ден как тайно похапваш шоколадче?
Ще му разкажа за неговите баба и дядо, които са ме тъпкали със шоколад, докато се пристрастя към него.

Аз пък мисля,че не е нечестно Naughty
Когато запалиш цигара или пиеш вино,ракия,уиски....да не му дадеш?
Не мисля,че всичко което ядем ние е нужно и детето да го яде!
През август, на едно заведение видях майка ,която отвори кутийка сладолед и първата лъжичка беше в устата на бебенцето.Да уточня,че бебето беше в кош за новородени и беше в абсолютно легнало положение ,от което си помислих,че това е бебе на около 3 месеца.Гледаха се само едни подритващи във въздуха крачета Sad
Е простете  Sick
Също така ,когато моето дете беша на 5 месеца и не знаеш нищо различно от майчиното мляко,една позната му набута парче сусамка,докато се обърнах за 1 секунда към моя приятелка. #2gunfire #2gunfire #2gunfire.така давала жената на нейният син като бил бебе.
Е пак ме простете  Sick

съжалявам ако се приеме като спам Praynig

# 64
 • Мнения: 14 774
Има разлика между това да се криеш и това детето ти да вижда какво правиш. Като пия алкохол не се крия много ясно, ако пушех -  детето ми щеше да знае за това. Потайността ме притеснява, не ограничението.

# 65
 • Мнения: 1 503
Разбирам те Янечек Peace

Но и другият вариант го разбирам ,и го предпочитам пред това да се предлага едва ли не всичко.Това е

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт