Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 дек. 2008, 16:03 ч.

УВОЛНЕНИ БРЕМЕННИ

 • 60 324
 • 342
 •   1
Отговори
 • Мнения: 262
Започнах работа на 10.12.2007, август месец т.г. забременях и продължих да работя понеже се чувствах добре. Споделих с шефа и с всички радостта си, но не съм дала документ доказващ бременността ми. Няколко пъти шефката ми отправи въпраси като "Когато не си на работа как ще ти плащам осигуровките като няма да имаш заработка и съответно печалба от теб никаква." И аз й отговарях, че лично ще й ги давам (осигуровките по време на майчинство). На 01.12.2008 без предизвестие от 30 дни както трябваше, ми връчи заповедта за уволнение. От инспекция по труда ми казаха, че мога да я съдя, но ще получа само обещетение за липсата на предизвестие в размер на 240 лв. А това, че ми прекъсва стажа за майчинство-нищо. Законът не ме защитава понеже не съм й предала документ доказващ бременността ми. Поинтересувах се от други хора какво да правя. Разбрах, че ако си взема болничен и през това време си потърся друга фирма чрез която да се осигурявам за по-нататък, няма да загубя правото да ползвам 2г. майчински. От 02.12 до 04.01 съм в болничен и ако си намеря фирма от 05.01 да се осигурявам не знам дали ще стане. Дайте ми съвет как да постъпя и какви права имам. По този начин ще си запазя ли правото да получавам 2г. майчински

# 1
 • София
 • Мнения: 1 352
Започнах работа на 10.12.2007, август месец т.г. забременях и продължих да работя понеже се чувствах добре. Споделих с шефа и с всички радостта си, но не съм дала документ доказващ бременността ми. Няколко пъти шефката ми отправи въпраси като "Когато не си на работа как ще ти плащам осигуровките като няма да имаш заработка и съответно печалба от теб никаква." И аз й отговарях, че лично ще й ги давам (осигуровките по време на майчинство). На 01.12.2008 без предизвестие от 30 дни както тря ра какво да правя. Разбрах, че ако си взема болничен и през това време си потърся друга фирма чрез която да се осигурявам за по-нататък, няма да загубя правото да ползвам 2г. майчински. От 02.12 до 04.01 съм в болничен и ако си намеря фирма от 05.01 да се осигурявам не знам дали ще стане. Дайте ми съвет как да постъпя и какви права имам. По този начин ще си запазя ли правото да получавам 2г. майчински
За съжаление е така бременна служителка, за да ползва закрила при уволнение трябва да уведоми работодателя за състоянието си с документ, издаден от  здравни органи. Освен това по време на отпускът за бременност и раждане и след това по време на отпускът за гледане на дете се плаща само здравна осигуровка, която тази година беше 8.64 лв, така че едва ли ще е толкова тежко да я поемат.
След 01.01.2009 г., за да получаваш обезщетение за бременност и раждане и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болнични 45 дни преди термин да работиш т.е ако намериш къде да те назначат и имаш 12 месечен осигурителен стаж /като той не е нужно да е точно преди излизане в болничен/ ще получаваш "майчинство".
Ти какъв осигурителен стаж имаш?

# 2
 • Мнения: 262
осигурителният ми стаж е от 10.12.2007 до 01.12.2008.  А на 15.03.2009 трябва да изляза в болничен 45 дена преди раждане

# 3
 • София
 • Мнения: 1 352
Тогава, ако започнеш работа на 05.01.2009 г. към датата на излизане в болничен 45 дни преди термин ще имаш 12 месеца осигурителен стаж и ще получаваш обезщетение за бременност и раждане и след това за гледане на дете до 2 години. Така, че започвай работа.
Успех!

# 4
 • Мнения: 262
Благодаря много

# 5
 • Мнения: 2 110
Не мога да разбера що за хора са тези работодатели! Те не ти плащат по време на майчинство нищо повече от здравна осигуровка.

# 6
 • Мнения: 152
Здравейте ! Искам да попитам по темата какъв е този документ който трябва да се представи пред работодателя че си бременна , за да ползваш после някаква закрила срещу уволнение ?

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 17 929
Vivina,издава се от гинеколога,установил бременността .Попитай лекаря.

# 8
 • Мнения: 262
може и болничен лист,  ако се взима болничен. Само трябва да е нещо черно на бяло предадено на шефовете, където пише за бременността. Даже болничния лист е по-надежден понеже преминавайки през ръцете на шефа отива в НОИ и не се губи като доказателство. Докато този малкият хвърчащ лист от гинеколога, констатиращ бременността може да се отрече че е получаван от шефа и да се "загуби" някак

# 9
 • Мнения: 152
 Благодаря ви много ! Не е за мен , но ще кажа на колежката ми . И според мен май е по надеждно с болничен, иначе могат да се изметнат шефовете .  bouquet

# 10
 • Мнения: 515
Момичета, документ, удостоверяващ бременност не се дава на работодателя при всички случаи и не сте длъжни, освен устно да си кажете. Такъв документ се дава тогава, когато към вас е отправено писмено предизвестие, че евентуално ще бъдете съкратена на основание еди кое си от КТ. В това писмено предизвестие трябва да пише от кога започва да тече и ако не бъде спазено, че ви се дължи обезщетение за неспазено предизвестие. Там трябва да пише и че декларирате, че не попадате в "графата защитени" от уволнение, което вие няма да направите, а тогава ще представите документ, удостоверяващ бременност.
..."Работодателят събира предварителна информация относно наличието на основание за закрила от работниците и служителите, които са определени за уволнение.
В случаите на уволнение на трудоустроен работник или служител и на работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването преди уволнението, се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия, след което искането се отправя от работодателя пред съответната инспекция по труда.
Едва след като работодателят получи разрешение от инспекцията по труда за уволнение за всеки отделен работник или служител, който ползва закрила в посочените в чл. 333, ал. 1 КТ случаи, той може да пристъпи към прекратяване на трудовите договори.
Предварителните разрешения или отказите за даване на разрешение на инспекциите по труда за прекратяване на трудово правоотношение са окончателни и не подлежат на обжалване."
Така, че търсете правата си и не бързайте да подписвате каквито й да са документи, касаещи предстоящо уволнение. Тъй като нямам СИЕЛА в къщи, там може да се намери като как изглежда едно писмено предизвестие и какво съдържа.
Дано да съм ви била полезна. Peace

# 11
 • Мнения: 262
ivalinai, сега  повече се обърках повече. Но ето как стана с мен. Август месец забременях и веднага си казах, след което отношението на шефката към мен коренно се промени. Няколко пъти ме попита- "как си мислиш ще ти плащам осигуровките когато няма да си на работа и нямаш заработка",  и аз й предложих да й ги давам на ръка парите.Тя казваше "ама как ще ти вземам пари" и така въпроса остана висящ, но не ми и хрумна че ще ме уволни.На 1 дек. сутринта както си работих вече час, тя дойде и ми връчи заповедта и оформената трудова книжка, като основанието беше чл.328 ал.1 т.1 от КТ поради обективна причина за неизпълнение на задълженията.Какво можех да направя, взех ги и излязох.Между другото тя даже и трудовите договори не ни ги даде да си ги приберем, а държеше да са във фирмата, така че в ръцете ми никакво доказателство че работя някъде.Та същия ден отидох в инспекция по труда, там ме попитаха давала ли съм й някакъв документ за състоянието си и че само тогава законът ме защитава.В мое присъствие служителката й се обади по телефона и й каза че фирмата е длъжна да ми изплати обезщетение за липсата на предизвестие от 30дни, заради което поспориха малко,шефката ми твърдеше че както ме уволнила не би трябвало да има предизвестие, а на въпроса каква е тази обективна причина отговорът беше че по цял ден не съм била работила и съм си клатила краката. склониха я да ми изплати около 200 лв.заради предизвестието и можело да ситърся правата по съдебен път и толкова. После ходих при адвокат да се консултирам. Там ми казаха по добре да си потърся правата и аз предявих иск за възтановяване на трудовите ми права. сега чакам делото, което и да спечеля шефката със нейният инат ще обжалва и може да се протака и да родя дотогава

# 12
 • Мнения: 515
Значи още по-зле за нея - чл. 328, ал.1, т.1 гласи:
"Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;...", демек фирмата е ликвидирана и не работи.
Обезщетение за неспасено предизвестие ти дължи при всички случаи, на основание чл. 220 от КТ:
"Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие."
Също така ти дължи обезщетение за оставане без работа, на осн. чл. 222, ал. 1 от КТ:
"Чл. 222. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) При уволнение поради закриване на предприятието(това е основанието на което ти си освободена) или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок."
Никъде в тези членове не пише, че не си спазваш задълженията, а дори и така да те освободи тя трябва да докаже като как не си ги спазваш...т.е. трябва документално да си предупреждавана, наказвана и т.н.
Заведи дело за неправомерно уволнение и колкото й да се инати твоята шефка ще те възстанови на работа и ще ти плати обезщетение за оставане без работа поради неправомерно уволнение - чл. 225 от КТ:
"Чл. 225. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При незаконно уволнение работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца."

# 13
 • Мнения: 3 621
Момичета, документ, удостоверяващ бременност не се дава на работодателя при всички случаи и не сте длъжни, освен устно да си кажете.
Напротив, в КТ пише черно на бяло, че за да се ползва една бременна с правата на такава, трябва да уведоми за състоянието си работодателя, с надлежен документ издаден от компетентни здравни органи

    Задължение за уведомяване
    Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
    (2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
    (3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

# 14
 • Мнения: 515
Уважаема Nefertity, то ясно е казано, че за да ползваш права по тези членове е нужно да покажеш документ - ДА!!! това е така, но когато не се налага да ползваш тези "права" просто не е нужно и никой не ти го иска...ти да не би да си дала документ на работодателя, че си бременна??? Аз не съм давала и никой не ми е искал, просто защото не е било нужно...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт