Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 18
Здравейте,
аз съм завършила в Варна, спецялност "Счетоводство и контрол". Знаете ли дали в Германия бг дипломите се признават? Аз ве4е подадах дипломата си за признаване и сега 4акам отговор.

# 1
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Не знам как е в Германия, но в Гърция счетоводството не се признава(аз също съм счетоводител) Sad. Според мен е логично да е така, защото счетоводството е обвързано тясно със законодателството.
Тук съществува вариант да се признае след полагането на куп изпити.
Успех

# 2
 • Мнения: 351
едно време икономи4еските дипломи не се признаваха, на магистрите им признаваха само бакалавър, но сега и аз не знам как е.

# 3
 • Мнения: 221
Аз съм детска и на4ална у4ителка. Признаха ми образованието.
В Дания има една служба, където оценяват 4ужди образования. Ако не ти го одобрят ти казват поне какво да прави6 и куде да отиде6, което е по-добре от ни6то.
ето тук слагам линка, може на някой да му потрябва Simple Smile
http://cvuu.uvm.dk/en/index.htm?menuid=55

# 4
 • Мнения: 4 399
Доста дълго време в Германия се признаваха само дипломи на Софийския Университет. След това по някое време започнаха да признават на още няколко университета с по-техническа насоченост, но доколкото знам това са все университети в София.

Желая ти успех, все пак! Дано ти я признаят, изчакай и ще видиш. При мен мисля че процедурата по проверката на дипломата ми отне около 1 месец.

# 5
 • Мнения: 945
Ако кандидатстваш в университет, решението zа приzнаване се вzима от Декана на факултета... Понякога ако са на кеф пращат дипломите до един университет(не се сещам сега в кой град беше), където има данни zа специалностите в БГ и какво се иzучава в отделните специалности. Въz основа на таzи информация приzнават отделни предмети или цялата диплома. Ако Декана сам решава, го решава на баzата на превода от български на немски и допълнителното описание, ако си му направила такова.

Но много ме съмнява, че българско счетоводство ще приzнят в Германия...

А ти zащо искаш да ти приzнаят дипломата? По добре си учи там. Така поне ще получиш и поzнания по еzика, а и специфичните термини в счетоводството няма от къде другаде да ги научиш. Пък и счетоводството им тука не е като българското.... Ей това тяхното haben и soll ме хвърля в тъча...

# 6

А ти zащо искаш да ти приzнаят дипломата? По добре си учи там. Така поне ще получиш и поzнания по еzика, а и специфичните термини в счетоводството няма от къде другаде да ги научиш.

Ами как защо искам да ми го признаят ShockedНе ми се изхвърлят 4г.на вятъра през които се трудих. И аз се съмнявам цялата диплома да признаят, но се надявам поне по-голяма част от изпитите да са. А за термините има спецялни курсове на немски, те да признаят пък натам ще му мислим Wink

# 7
Емили това съм аз Силвия, но нещо имам проблем и немога да пъбликувам с моето име Rolling Eyes

# 8
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Какви са ти плановете всъщност, да работиш или нещо да доучаваш? И ако работиш в каква сфера?

# 9
Искам да се занимавам нещо в сферата на икономиката. Най ми се иска с счетоводство да се занимавам.

# 10
 • Мнения: 2 193
По принцип признаването на чужди дипломи и степени зависи изцяло от приемащата страна.

Разглеждат се изучаваните предмети, хорариума им и се сравняват с идентична специалност в съответната страна. Най-лесно това става, ако и в двете страни съществува кредитната система - за съжаление в България не е такъв случаят (все още) Sad Което пък допълнително затруднява признаването.

Най-вероятно ще ти признаят период на обучение и ще се наложи да си доучваш там, за да можеш да практикуваш професията.

За сега завършващите има доплънителна екстра от БГ университетите - европейско дипломно приложение, което се издава на чужд език и в обща за всички европейски страни форма - то допълнително улеснява съпоставимостта на степените. Но не знам кога си завършила. За съжаление не се издава със задна дата Sad

# 11
 • Мнения: 4 399

 И аз се съмнявам цялата диплома да признаят, но се надявам поне по-голяма част от изпитите да са. А за термините има спецялни курсове на немски, те да признаят пък натам ще му мислим Wink

Не искам да те разочаровам, но няма такава игра да ти признаят поне част от изпитите. Или ти признават цялата диплома или не ти признават нищо.

Гери, дипломата не се признава от декана, той не я вижда дори. Просто си има списък на университети и специалности чийто дипломи се признават, и няма значение какъв е хорари умът или каквото и да било друго. Освен това не може декана nа един университет да ми признае дипломата пък друг не, всичко е уредено на по-високо ниво...

# 12
 • Мнения: 945
Vjara, това zа решението на декана го каzвам, zащото и аz на времето исках да си приzнавам дипломата и да "доучвам". Тогава ходих при декана на факултета и той ми предложи веднага да ми приzнае дипломата като Vordiplom, но ми трябваше и Nebenfach, който пък отначало трябваше да zапочвам. Другият вариант, койот той ми предложи е да прати дипломата не помня къде и от там или да я приzнаят или не. Но ако не я бяха приzнали, отначало трябваше да почвам, ако я бяха приzнали, нямах право да уча втори път същата специалност.

Ами как защо искам да ми го признаят ShockedНе ми се изхвърлят 4г.на вятъра през които се трудих. И аз се съмнявам цялата диплома да признаят, но се надявам поне по-голяма част от изпитите да са. А за термините има спецялни курсове на немски, те да признаят пък натам ще му мислим Wink

Силвия, питах те zащо искаш да ти приzнаят дипломата, понеже не раzбрах дали искаш да учиш или да кандидатстваш zа работа с нея. Щом искаш да учиш, бих те посъветвала да потърсиш някъде Aufbaustudium. То поне трае по малко и не се zанимаваш със скучни предмети от първи курс. Може да търсиш и MBA....

# 13
 • Мнения: 18
Котка аз завърших юни2004г. Тези приложения за който говориш важът ли за завършилите 2004г.? Къде мога да полу4а инфо за това?

# 14
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Сложна работа. Дано да имаш успех. Трябва да zнаеш обаче, че счетоводството е силно свърzано с данъчното zаконодателство, zа раzлика от английската и американска система. Затова предполагам, че ще трябва да доучаваш допълнително. Обикновеното осчетоводяване не се прави от zавършилите висше обраzование, а от хора, които имат Ausbildung.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт