Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 ян. 2009, 16:49 ч.

За добрата козметика

 • 78 622
 • 439
 •   1
Отговори
 • Мнения: 441
Понеже първата тема на Софи стана огромна, а втората се компрометира, започвам тази.
Според мен козметиката или е добра, или не е. Няма връзка на 100 % с цената, нито с марката.
От мен това, което знам, Софи или други могат да добавят това, което знаят.
Козметиката обхваща всичко, с което се грижим за нашите коса, лице и тяло. Най-общо това са основните принципи, които групират отделните продукти. И това не е случайно - косата например е съставена от 100 % кератинизирани мъртви клетки, кожата на лицето пък е доста по-различна от другите участъци от тялото - на места по-тънка и нежна, но и най-изложена на атмосферните влияния, има допир с лигавици (уста, нос, очи). Също така кожата е нашия най-голям орган (над 2-2.5 кв. метра) и е огледало на вътрешното здраве. Затова и добрите продукти за коса трябва да дават и дават мигновен ефект, а за кожата се изисква по-продължителен период от време. Кожата не попива крема, (не е гъба, макар да има гъбични образувания в най-горния слой стратум корнеум), той филмира отгоре, и частично пенетрира във вътрешните и слоеве (в рамките на няколко процента). Продуктите за коса само могат да полепнат и филмират върху косъма, да го загладят, но не и да овлажнят, подхранят и т.н. Могат да прикрият даден недостатък и да попречат да се появят други (дехидратиране при сушене и преса, цъвтене в края), да придадат физично качество (блясък, обем), но не и да го удебелят и т.н.
Козметичните продукти биха могли да се разделят по няколко категории:
1. По начин на приложение: с - и без отмиване (rinse-off, leave on). Шампоани, душ-гелове, маски за лице, течни сапуни от една страна и всички кремове, балсами без отмиване, пени, мусове.
2. За определено време - дневни, нощни, за плаж, за спорт.
3. За постигане на физичен ефект или прикриване на някакъв недостатък - най-общо декоративно козметика (make up), за стилизиране, бои за коси и селф-тен-ове.
4. За даден дерматологичен проблем или за определен участък- против бръчки, за около очи, против стрии и целулит, за тяло, за след баня, за крака и т.н.
5. Според вида на съставките - традиционна, натурална и органична.
6. Според пазарната ниша, която заемат - висша, висококачествена, стандартна и масова. Няма термин медицинска козметика - има медицински препарати, които се предписват само от лекар по точно определена диагноза (терминът терапевтична концентрация е ключов), а козметика по принцип значи, че се ползва от сравнително доста широк кръг хора. Такова нещо може само да е маркетингов трик, и то доста евтин! 
7. Според физико-химичните им характеристики:
7.1. Разтвори (водни и маслени)- почти всички тоници, прозрачни измивни средства, флуиди за коса, плажни масла.
7.2. Стопилки и мази - безводни продукти, които са твърди или най-общо вазелиноподобни. Крем Медикоидеал напрмер е такъв тип. Тези продукти не се куждаят от консерванти.
7.3. Смеси - пудрите например.
7.4. Гелове - най-често воднобазирани, с помощта на хидроколоиди (сгъстители).
7.5. Дисперсии - една спирала може да е такова нещо.
7.6. Емулсии - хомогенни двукомпонентни смеси от водо- и маслоразтворими компоненти (фази). Почти всички кремове са такива. Понеже водата и маслата са несмесваеми, за "спойка" се ползват т. нар. емулгатори - вещества, които застават на границата между двете фази. Едната фаза е вътрешна, на капчици (дроплети), прекъсната; другата е външна, обхващата, непрекъсната. Когато външната е водната емулсиите се наричат прави, тип М/В (Масло във Вода, O/W); в другия случай - "обратни" В/М (Вода в Масло, W/O). Има и т. нар. сложни емулсии - когато една емулсия се диспергира в друга, като например някои слънчепредпазни средства, в които физичния филтър е вложен като маслена дисперсия или емулсия. Консистенцията и реологията нямат нищо общо с вида емуслия, нито с приложението - нощен крем може да е права емулсия, и флуид след душ - обратна.
7.7. Добра и калпава, работеща и заблуждаваща. Както и всички маркетингови названия като серум, цимент, кристали, и разни други "вълшебства".
В заключение козметиката е област между науката и изкуството. Изисква интердисциплинарни познания - от биология, физиология, физико-химия, микробиология, инженерни и маркетингови науки от една страна, и много усет, нюх, и ред други не толкова логични неща, които са изкуство.

За скъпата и евтината козметика -1
За скъпата и евтината козметика -2

Последна редакция: пн, 19 яну 2009, 10:10 от kopche

# 1
 • Мнения: 231
Честита нова година на всички  много здраве и късмет!
Поздравления за новата тема и благодарност за труда към специалистите !
CI много добре си оформил темата !    bouquet

Последна редакция: сб, 03 яну 2009, 22:38 от dgeni

# 2
 • Мнения: 25
Мерси CI за новата тема ще я следя с интерес както и предишната. Надявам да я превърнем в полезна и пълна с интересна информация.
Извинявам се отклонението но ми се иска да те попитам за банята с ший от една друга тема:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=221749.405, която една съфорумничка беше така добра да сподели, как мислиш добра ли е тази процедура за смесен тип кожа и дали запушва порите.

# 3
 • Торонто
 • Мнения: 657
Здравейте и Честита Нова Година на всички!

Да благодарим на CI за темата и подробния първи пост!
Както ви обещах след празниците ще се включим всички (чакаме и Сиси разбира се).
Нужно ми е още известно време да приключа с някои мои организационни въпроси, които неизменно съпътстват живота в чужбина и после живот и здраве ще подновя участието си.

Много късмет и успехи на всички досегашни и нови участници в темата!

# 4
 • Мнения: 441
Мерси CI за новата тема ще я следя с интерес както и предишната. Надявам да я превърнем в полезна и пълна с интересна информация.
Извинявам се отклонението но ми се иска да те попитам за банята с ший от една друга тема:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=221749.405, която една съфорумничка беше така добра да сподели, как мислиш добра ли е тази процедура за смесен тип кожа и дали запушва порите.
Мисля, че много добре е обяснено кое, как и защо се прави. Може би края не е особено ясен- горещата кърпа според мен служи са попиване на излишната мазнина, и особено твърдите такива - наблегнато е, че няколко пъти се поставя топла и почти суха кърпа именно за да изчисти и отпуши порите. 

# 5
 • Мнения: 25
Мерси, запазвам си правото за още въпроси Wink умерено разбира се, за което призовавам и другите съфорумнички в предвид на това, че все пак Вие сте заети хора Peace

# 6
 • Мнения: 441
Разчитам на твоите знания!
Нещото, с което бих искал да продължа е кожата: нейната структура и функции.
В интернет има доста информация за човешката кожа. Основната и функция е да достави кислород на организма и да го предпази от външните влияния - т.е. да пречи на проникването на неща отвън навътре и да осигурява обмена отвътре навън - с потоотделянето например се изхвърлят доста токсини. Знаейки това, става ясно, че пенетрирането (навлизането, проникването) на козметични инградиенти и вещества вътре в кожата е естествено силно затруднено и е в минимални количества.
Какво намерих в интернет:

http://www.nmsl.chem.ccu.edu.tw/tea/SKIN_910721.htm
http://www.skinbiology.com/skinhealth&aging.html
Особено първия линк има страшно добра и подробна информация!
Сбито, и на български кожата се състои от слоеве и те имат следните функции:
1. Стратум корнеум - състои се от:
1.1. Корнеоцити, в които има микро-гъбични образувания, наречени
1.1.1. Природен овлажняващ фактор (Natural Moisturising Factor, NMF) - богат на уреа, аминокиселини, минерали.
1.2. Корнеодесмозоми - протеинови връзки, осигуряващи свързването на отделните корнеоцити.
1.3. Епидермални липиди (мазнини, липиден "цимент"), в който се намират тези неща, средата на стратум корнеум, богат на серамиди.
Стратум корнеум участва в процесите на хидратация и дълбочината на бръчките. При разрушаване на баланса в NMF, намаляване еластичността на протеиновите влакна и дефицит на липиди се увеличава водозагубата, в този случай наречена ТрансЕпидермална ВодоЗагуба (TransEpidermal Water Loss - TEWL).
При стареенето се увеличава дебелината на този слой и така се увеличава дълбочината на бръчките.
2. Епидермис
Състои се от 4 слоя - грануларен, спинов, базален и базална мембрана. Има 2 вида клетки:
2.1. Кератиноцити-образуват се в базалния слой и чрез делене и миграция стигат до стратум корнеум и там се превръщат в корнеоцити. Отделните Кератиноцитите са свързани с Десмозоми, които също се състоят от свързващи протеини и биологично активен калций (в комплекс с аминокиселини).
2.2. Меланоцити - намират се в базалната мембрана и образуват меланин.
Епидермисът има роля във формирането на бръчки, пигментацията, еритемните дразнения и отпускащия ефект.
С годините образуването на кератиноцити намалява, също и нивото на свързващи протеини, биологично активния калций е ограничен. Оттам се увеличава дебелината на епидермиса, загуба на неговата еластичност - образуват се бръчки.
Меланинът се образува от меланоцитите, свързва се с кератиноцитите и мигрира в горните слоеве, там се окислява и при акумулирането му в стратум корнеум оцветява кожата.
Еритемните дразнения се причиняват от бактерии, които активират простагландини и левкотриени, освобождаващи бели кръвни телца и хистамин, които убиват бактериите. При чувствителни кожи това се случва дори при липса на бактерии, само като реакция към враждебна външна среда.
Отпускащият ефект се дължи на кератиноцитите - те отделят малки молекули, т. нар. "анти-стрес" пептиди - Бета Ендорфини, които генерират релаксация.
3. Дермално-епидермален граничен слой.
Състои се от колагенови и ламининови влакна, които са есенциално важни за гъвкавостта и еластичността на кожата. Тези нишки са като свързващи "котви" между дермиса и епидермиса, също благодарение на ГликозАмино Гликани (GAGs), в чийто състав като водозадържащ елемент е хиалуроновата киселина. Бръчки, стрии - те се образуват при неправилната му функция.
4. Дермис - състои се основно от Фибробласти, които синтезират колагенови и еластинови влакна и витамин С. Когато нивото на антиоксиданта Вит С е добро, Фибробластите синтезират колаген и еластин. Висок стрес, тютюнопушене, които разходват вит С - фибробластите синтезират вит С повече и почти никак колаген: лоша кожа.
5. Адипозна тъкан (Adipose Tissue)- състои се от Адипоцити - клетки, които са отговорни за съхранението на мазнините. Наподобяват гроздове, които са обхванати от Колаген IV-влакна като в кошнички. При разрастването на тези гроздове (техните зърна), или скъсването на тези кошнички се получават топковидни образувания, наречени портокалова кожа или целулит.
Активиране процеса на разграждане на мазнини: Липолиза; намаляване образуването на Адипоцити, тяхното уголемяване, или усилване на  Колаген IV-влакнестите кошнички- намаляване на целулита или непоявяването му. Обратното - липогенезата, застоелия начин на живот - до неговото образуване и уголемяване.
6. Кръвоносни съдове - при неправилното им функциониране се образуват разширени вени, розацеа, натрупват се мазнини.
7. Себумни жлези- произвеждат кожна мазнина (себум), за защита на кожата. При нарушена функция - акне, тъмни точки, мазна кожа.
Умишлено написах по-интересните термини и на английски, за да може всеки, който се интересува допълнително да си ги търси и чете.

# 7
 • Paris
 • Мнения: 1 711
Първо, Честита Нова година! Желая на всички здраве, късмет и много любов през новата година!
Второ, огромно благодаря на CI за новата тема! Очакваме Софи и Сиси с полезна информация.
Трето, пожелавам късмет на тази тема и ползотворно сътрудничество.
CI, това което си дал до момента е супер ценно и полезно за всички нас. Очакваме още. Hug  bouquet

# 8
 • Мнения: 85
Както и всички маркетингови названия като серум, цимент, кристали, и разни други "вълшебства".


CI, поздравления за темата.

Имам един въпрос. Ти как би описал "серума"? Очевидно не е вълшебство, но все пак коя дума го описва най-точно? Може и да не е  една дума, а например комбинация от думи. Не искам обяснение какво е серумът защото Софи вече го обясни и то доста подробно. Или казано по-друг начин ти какво маркетингово наименование би дал на серумите? или пък на кристалите?

# 9
 • Мнения: 441
Имам един въпрос. Ти как би описал "серума"? Очевидно не е вълшебство, но все пак коя дума го описва най-точно? Може и да не е  една дума, а например комбинация от думи. Не искам обяснение какво е серумът защото Софи вече го обясни и то доста подробно. Или казано по-друг начин ти какво маркетингово наименование би дал на серумите? или пък на кристалите?
Серум очевидно е маркетингово понятие - няма нищо допирателно с козметиката. Серуми се наричат разтвори на определени медицински препарати. Козметичните "такива" би трябвало да е концентриран разтвор, но може и да е емулсия. Как ще ви поискат висока сума за този продукт, макар и някои да си я заслужават? Като му сложат име концентриран разтвор - ами това е поизтъркано и странно химически (демек ужасно) звучащо понятие. Винаги се търсят оригинални, напомпващи и имиджови наименования! Ето, вече има и еликсири например!
Аз бих ги кръстил специализиран флуид, като за конкретната цел бих си сложил конкретния епитет: флуид за около очи, антибръчков флуид, антицелулитен флуид и т.н. Такъв продукт може да работи много добре, ако са балансирани активните съставки с инградиенти-носители към точното място.
Кристалите пък са най-тъпото нещо, което може да се измисли! Ако някой може да ми каже едно-едничко нещо, което да отива към думата кристал...Виж, печалбата е като за кристал!
Тези, които са за коса, са най-обикновени неводни разтвори, най-често и предимно силиконови: съдържат 8-20 % нелетливи продукти, другото е изпаряем разтворител. Силиконов флуид за коса е най-точното и правилно име: трябва да кажа, че добре и умно композирани могат да направят чудеса за визията на косата! Ако се комбинират с добър шампоан, балсам и мус - за няколко часа разликата ще е драстична- и като усещане, и като визия, и като движение.

# 10
 • град-държава
 • Мнения: 5 098
В миналата тема бях написала съставките на два продукта,които ползвам от скоро(2-3 месеца) и съм страшно доволна от тях,но също така и съдържат съставки,които осъждате,та ще съм благодарна ако може сега да получа мнение за тях...

TONIQUE PURE FOCUS LANCOME

Aqua,Alcohol Denat,Glycerin,Butylene Glycol,Silica,Polymethyl Methacrylate,Salicilic Acid,Zinc Oxide,Menthoxypropanediol,Zinc Gluconate,Benzil Salicylate,Kaolin,Parfum/Fragrance,Metylparaben,Butylphenil (на това място не съм сигурна дали са едно или разделени) Мetylpropional,Citronellol,Hexyl Cinnamal,(F.I.L. B8301/2)

PURE FOCUS LANCOME
Fluide Hydratant

Aqua,Cyclopentasiloxane,Glicerin,Alcohol Denat,Ethylhexyl Palmitate,Polymethyl Methacrylate,Silica,Dimethicone,Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer,Cyclohexasiloxane,Nylon-12, Cl 19140/Yellow5, Cl 42090/Blue 1,C13-14 Isoparaffin,Cocamide Mea,Tocopheryl Acetate,Sodium Benzoate,PEG-100 Stearate,Triethanolamine,Polyacrylamide,Limonene,Zinc GLuconate,Menthoxypropanediol,Benzyl Salicylate,Cinnamomum Zeylanicum/Cinnamomum Zeylanicum Bark Extract,Capryloyl Salicylic Acid,Capryl Glycol/Caprylyl Glycol,
Capryloyl Glycine,Alpha-Isomethyl Ionone,Parfum/Fragrance,Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer,Sarcosine,Bisabolol,Metilparaben,Tetrasodium EDTA,Butylphenyl Methylpropional,Citronellol,Laureth-7,Hexyl Cinnamal,Glyceryl Stearate,(F.I.L. B8599/2)


(всичко е написано с главни букви на продуктите)
Благодаря предварително...

# 11
 • Мнения: 84
                                    newsm51      ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!!            newsm51
     

            Поздрави и благодарности на CI за страхотната тема записвам се за най-редовна newsm53
     Както бях писала в една друга тема от теб много може да се научи и много можеш да помогнеш за което хиляди благодарности!
     

# 12
 • Мнения: 31
Привет, CI, с интерес следя темата, с интерес следях и предходните. Аз имам два въпроса към теб, ще се радвам ако ми отговориш, защото по принцип са по общи. Та така, първо искам да те попитам за това избелване на кожата на лицето, които почти всички предприемат през зимния период, ефикасно ли е, заслужава ли си, не е ли това естествен отговор(самото избледняване на пигментацията) на кожата при липса на слънце и ние преписваме почти вълшебни свойства на мазилата, (може и да греша)? Защото аз колкото и да се избелвам през зимата , дойде ли лятото.....всичко се повтаря. И втори- за така прословутите кремове против бръчки, които всички препоръчват след 25 год. Как да ги използваме? Като направим 25 да почваме само с тях да се мажем или да ги редуваме с хидратиращ например? Не споменавам марки, съставки и прочие, защото изчетох предходните теми изчерпателно и като че ли останах с впечатлението, че всяка кожа е индивидуална и за мен може да влияе добре и по-евтин крем, та затова въпросите ми са общи, ако не заслужават внимание, не бих се обидила ако не отговориш  Hug

# 13
 • Мнения: 2 234
Много полезна тема,ще я следя с интерес!

# 14
 • Мнения: 441
В миналата тема бях написала съставките на два продукта,които ползвам от скоро(2-3 месеца) и съм страшно доволна от тях,но също така и съдържат съставки,които осъждате,та ще съм благодарна ако може сега да получа мнение за тях...

TONIQUE PURE FOCUS LANCOME

Aqua,Alcohol Denat,Glycerin,Butylene Glycol,Silica,Polymethyl Methacrylate,Salicilic Acid,Zinc Oxide,Menthoxypropanediol,Zinc Gluconate,Benzil Salicylate,Kaolin,Parfum/Fragrance,Metylparaben,Butylphenil (на това място не съм сигурна дали са едно или разделени) Мetylpropional,Citronellol,Hexyl Cinnamal,(F.I.L. B8301/2)

PURE FOCUS LANCOME
Fluide Hydratant

Aqua,Cyclopentasiloxane,Glicerin,Alcohol Denat,Ethylhexyl Palmitate,Polymethyl Methacrylate,Silica,Dimethicone,Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer,Cyclohexasiloxane,Nylon-12, Cl 19140/Yellow5, Cl 42090/Blue 1,C13-14 Isoparaffin,Cocamide Mea,Tocopheryl Acetate,Sodium Benzoate,PEG-100 Stearate,Triethanolamine,Polyacrylamide,Limonene,Zinc GLuconate,Menthoxypropanediol,Benzyl Salicylate,Cinnamomum Zeylanicum/Cinnamomum Zeylanicum Bark Extract,Capryloyl Salicylic Acid,Capryl Glycol/Caprylyl Glycol,
Capryloyl Glycine,Alpha-Isomethyl Ionone,Parfum/Fragrance,Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer,Sarcosine,Bisabolol,Metilparaben,Tetrasodium EDTA,Butylphenyl Methylpropional,Citronellol,Laureth-7,Hexyl Cinnamal,Glyceryl Stearate,(F.I.L. B8599/2)


(всичко е написано с главни букви на продуктите)
Благодаря предварително...

Не виждам нещо опасно (кое според теб е/са?), а и са на реномирана марка! Ти си доволна - ерго имаш отговор, и то най-важния!
Но и не виждам нещо кой знае какво де, добри продукти са.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт