Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 162
Рентген и Скенер - каква е разликата, кое какво показва, със какви лъчи облъчва? И кое е по вредно?
Благодаря предварително!

# 1
 • София
 • Мнения: 2 658
разликата е огромна. Едното е с рентгенови лъчи, а другото с гама лъчи. Скенерът е определено много по-безвреден. Използват се за много неща, като едното не изключва използването на другото, защото дава различна информациа. За подробности, потърси в гугъл.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
Ето малко инфо за скенер: http://radiatsia.hit.bg/uredi.htm
и за рентген:http://www.medfiz.hit.bg/2.htm

# 3
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 061
Огромна е разликата и не съм съгласна, че скенерът е по-безвреден от ренгена. В таблицата за образна диагностика за ренгена пише, че лъчението му се равнява на 4 дни обикновено слънчево лъчение, а скенерът е равен на 6 години слънчево лъчение. А относно качеството на диагностика скенерът е с пъти по-добър.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
Така е. Peace

# 5
 • Мнения: 753
Скенерът е определено много по-безвреден.

Не заблуждавайте хората, скенера е много по-вреден, защото това са радиоизотопи!Те се елиминират напълно от организма за 6 мес!!!!Дори е противопоказан напълно при бременост!!!
Но за диагностициране е мн.по-добър от рентгена.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 658
Скенерът е определено много по-безвреден.

Не заблуждавайте хората, скенера е много по-вреден, защото това са радиоизотопи!Те се елиминират напълно от организма за 6 мес!!!!Дори е противопоказан напълно при бременост!!!
Но за диагностициране е мн.по-добър от рентгена.
ами не знам, но аз съм с медицинско образование и знам, че рентгена е най-вреден, гама лъчите на скенера са по-безвредни, а най-безвреден е ЯМР.

# 7
 • Мнения: 1 822
и аз знам че рентгена е по-вреден от скенера.А за радиоизотопите ...това май не е скенер  ThinkingПри бременност и двете са противопоказни освен ако не е наложително Peace

# 8
 • Мнения: 753
ами не знам, но аз съм с медицинско образование и знам, че рентгена е най-вреден, гама лъчите на скенера са по-безвредни, а най-безвреден е ЯМР.

Не ми се иска да прозвучи като заяждане, но си отвори учебниците и прочети хубаво за какво става въпрос.Това което пиша съм сигурна, че е така, ако не съм, просто не пиша, за да не подведа някого.
Скенера е 10 пъти по-облъчващ от рентгена, и се прави само при необходимост, когато не могат да се видят в разрез/тангенциално/някои части.Най-просто с рентгена може да се види отпред и странично/при това най-вече кости/, но не и отгоре.Тогава се прави скенер/най-общо казано/.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
  По горе пуснах лин, но май никой не прочете та сега го копнах цялото.
  Най-често използваните уреди в ядрената медицина са SPECT /Single Photon Emission Computer Tomograph/ скенери ,топографите и линеини ускорители.

    Скенерът
    Скенерът е диагностичен медицински уред, който показва разположението на pадиоактивни изотопи в организма чрез подвижни детектори на излъчването. Скенерът използва дискретен принцип т.е. обхожда изследваната част от тялото поелементно и поредово. Използва се предимно при изследване на черния и белия дроб, бъбреците, щитовидната и задстомашната жлеза и за откриване на тумори и метастазите им в различни органи.

    SPECT СКЕНЕPИ
    Това са най – опасните възможни скенери. Когато  те се използват  за лечение на различни фатални болести, в кръвоносните съдове на пациента се инжектира голямо количество радиация, която може да  престои в организма в продължение на  години. С помощта на кръвта, тя достига до всяка точка на тялото, включително и до половите органи. Това  означава, че при евентуално възпроизвеждане, новия индивид може да е  мутирал. SPECT скенери са допустими за използване само след някои много тежък инцидент, когато пораженията са толкова големи /например пътна катастрофа/, че освен с радиация, няма друг начин да се помогне на пациента. 

   

  

 

Топографи
    Този скенер е новост в технологията и се използва за измерване на функцията на специфични участъци на човешкия мозък, без, да предизвиква болка у пациента. Pеволюционното е, че за първи път лекарите могат да изследват дейността на мозъка, а не само структурата му. Това им позволява анализират и сравнят химичните процеси, протичащи в мозъка на здрав и болен  човек, които преди това са били само загатка.
Топографа е скенер, който засича гама лъчите. За да се получат гама лъчи, първоначално в организма се вкарват рентгенови лъчи, които се състоят от специфични радиоактивни изотопи. Тези изотопи не са стабилни и бързо се разпадат. При разпада на всеки изотоп в организма се получава един позитрон. По-късно той реагира с един електрон. От тази реакция като изходни вещества се получават две гама лъчи с еднакво количество енергия, но с различна посока на движение. Позитрона и електрона напълно са се унищожили. Накрая, тази гама радиация бива засечена от топографа, когато напуска тялото. Информацията, която той получава, се вкарва в компютъра и там се обръща на сложна картина, изобразяваща дейността на мозъка на пациента.


    

 

Линеен ускорител Varian 2100 C/D
    Външната лъчева радиационна терапия, използваща линейни ускорители, в момента е една от най-разпространените в света. Линейният ускорител Varian 2100 C/D е много надежден - ефективен и безопасен - благодарение на модерната технология, на която е базирано устройството му. Той генерира енергиен радиационен поток от фотони или от електрони, който внимателно насочва към тумора в тялото на пациента. Ефектът е, че мутиралите клетки и тъкани са унищожават или поне увреждат, докато заобикалящите ги здрави тъкани остават непокътнати. За насочването и оформянето на потока се използва компютър, така че да се постигне оптимален ефект и в същото време процедурата да бъде максимално безвредна. За целта възможно най-голямо количество от потока се насочва към раковите клетки и най-малко количество към съседните клетки. Едно от предимството на линейния ускорител Varian 2100 C/D се крие в това, че може да генерира и излъчва различни по сила потоци - от 6 MV за по-малки пациенти и за тумори, разположени близо до повърхността на тялото, до 23 MV за по-големи пациенти и за тумори, разположени по-навътре в тялото.

# 10
е

й кави щуротии чета тука, пък сте грамотни !!!!! ами за какво използвате интернета ???? - само купувам продавам и чат !!!!! Simple Smile Grinning Laughing

Рентгена и скенера използват едни исъщи лъчи !!!!
Каква е разликата рентгена прави снимка в един срез  - примерно както като режете салам ! парчето салам е рентгеновата снимка !

При скенера -  той прави можество срезове - много парчета салам , като при него може в зависимост от това какво се диагностицира да се промени дебелината на парчето салам и през какво разстояние да прави тези парчета.

Лъчевото натоварване от скенера е по голямо от това на рентгена , но принципа АЛАРА е валиден и тук възможно най малко облъчване колкото е допустимо - т.е. не може да се търси раково заболяване и ли изследване за скъсано сухожилие с рентгенов апарат !

ЯМР - ядрено магнитен резонанс - до сега е най- доброто средство за диагностика прави снимки като скенера но не облъчва пациента с радияция а засича движението на водородните атоми в човешкото тяло - води се за най безвреден и най точен !!!


Линейния ускорител създава радияция както  естествения радиоактивен източник - но чрез електричество , използва се за облъчване - лечение на ракови заболявания а не за диагностика !!!!
повече ако се интересува някой може да пиша на лични за да незадръствам тук !


при всички по горе описани видове диагностика пациента не е опасен за околните и не излъчва , облъчва и т.н. същите -
Радияцията спира действието си и остава на фонови нива веднага след приключване на изследването!!!


и да не чета повече глупости особено от хора които са медицински лица !!!! #2gunfire# 11
 • Мнения: 647
Ех, момичета, кой е спал в час по физика, та сега ме накарахте да се огънем от смях всички у дома!

1. Рентгеновите лъчи са гама-лъчи. Справка- обадете се на учителя си по физика от 9 клас.
2. Рентгеновият апарат е апаратура за двумерно (плоско) снемане на образи, а компютъният томограф (рентгеновият скенер) - за триизмерно (обемно) компютърно получаване на образи от множество плоски образи (разрези). Рентгеновият скенер работи с рентгенови (гама) лъчи. Лъчевото натоварване с него е малко по-голямо, отколкото натоварването при проста рентгенова снимка на костите, да речем, понеже се прави не една снимка, а около 10-20 снимки на сесия. Силата, с която ви облъчва, обаче рентгеновата тръба на скенера, е по-малка, отколкото на обикновения рентген за бял дроб, например!
3. Скенерите са много видове - "скенер" означава апаратура, която дава повече от един образ на изследване - сиреч "разглежда ви - скенира ви". У нас скенер казват само на компютърния томограф, който си е пак рентген.
4. Както рентгеновите, така и изотопните и ЯМР - апаратите могат да виждат ракови образувания и процеси, но различните апарати визуализират различни неща.
5. Практически безвреден е само ЯМР-скенерът, понеже не ви облъчва с нищо, а ви излага на специално магнитно поле, при което се използва едно физическо явление, наречено "спин на електроните". Никакво движение на водородни атоми не се гледа - не сте бутилка с водород! Както и да е, апаратът получава много ясен образ на тъканите ви, които посредством софтуера се обединява като триизмерна снимка. ЯМР-скенерът прави същите разрези, както и компютърният томограф.
6. Томография = томос (режа) + графос (пиша). Томографията е математически метод за триизмерно визуализиране, което се използва не само в медицината.
7. Радиоизотопните изследвания се правят с радиоизотопи - радиоактивен йод, калий, фосфор и прочее. На пациента се инжектира вещество, което е маркирано с радиоактивен атом (изотоп), и се следи как се натрупва в организма на пациента. Това натрупване се заснема с гама-камера или друг метод на форфоресценция! Относително наи-вредно е, защото радиоактивният изотоп е в тялото на пациента и излъчва алфа- и бета- лъчи, които са канцерогенни. Въпреки ниските дози, извесно време след изследването пациентът може да е радиоактивен - зависи от вида изотоп (времето на полуразпад и времето на полуелиминиране от оранизма).
8. Лъчетерапията е вид рентген, само че доста силен. Използва се за палиативно (симптоматично обезболяване) лечение и за директно облъчване на туморни образувания, като направи ги изгаря със строго-определени дози лъчение. Това е най-тежката форма на рентгеново лъчение в медицината. В техниката се използват стотици пъти по-силни рентгени - например в криминологгията, металотехниката или електрониката или дори при реставрацията на произведения на изкуството - картините на великите художници така се "гледат" какво има нарисувано отдолу...

Всички глупости, които сте написали дотук, да вземете да ги изтриете, че само плашите бедните хора, които ще се подлагат за изследване!

# 12
Е винаги съм мислел че фармафтите имат по широко мислене от лекарите но уви !!!!

жалко за магистърската степен

Явно доц. Венци тройката е говорил повече за Куба отколкото за медицинската физика !!!!!

Облъчване има при ЯМРима  но досега не е ооткрито че вреди на човека !!!!!!
облъчва се с високо магнитно и високо електрично поле !!!!

   ЯМР-спектроскопия се характеризира с редица особености, които отделят този метод от други аналитични методи. Около половината (приблизително 150) ядра на известни изотопи имат магнитни моменти, обаче малка част от тях се използват систематично.
   До появяването на спектрометри, работещи в импулсен режим, по-голяма част от изследванията се извършват с използане на явлението ЯМР за ядра на водорода (протони)   (протонен магнитен резонанс – ПМР) и на фтора  . Тези ядра притежават идеални свойства за ЯМР-спектроскопия:
-   високо естествено съдържание на “магнитния” изотоп ( ); за сравнение може да се спомене, че естественото съдържание на “магнитния” изотоп на въглерода   е 1.1%;
-   голям магнитен момент;
-   спин  .

Това определя преди всичко висока чувствителност на метода за тези ядра. Освен това, съществува строго теоритично правило, по което само ядрата със спин равен или по-голям от единица притежават електричен квадрупулен момент. Следователно, експериментите по ЯМР на   и   не се усложняват от взаимодействие на квадрупулния момент на ядрото с обкръжението. Много изследвания са посветени на резонанса и на други ядра като   в течна фаза (така както на   и  ).

   Скоро след откриването на ЯМР в кондензирани среди става ясно, че ЯМР ще бъде основа на мощен метод за изледване на строежа на веществото и неговите свойства. Действително, изследвайки спектрите на ЯМР, ние използваме като резонираща система от ядра, които са изключително чувствителни към магнитното си обкръжение. Локалните магнитни полета в близост до резониращото ядро зависят от вътрешни и междумолекулни ефекти, което и определя ценноста на този вид спектроскопия за изследване на строежа и поведението на многоелектронни (молекулни) системи.
   Сега е трудно да се посочи област от естествените науки, в която в една или друга степен да не се използва ЯМР. Методите на ЯМР-спектроскопия широко се прилагат в молекулната физика, химията, биологията, агрономията, медицината, при изучаване на природни образования (слюда, кехлибар, полускъпоценни камъни, минерали и др.), т.е. в такива научни направления, в които се изследва структурата на веществото, неговата молекулна структура, характерът на химичните връзки, междумолекулните взаимодействия и различни форми на вътрешно движение.
   Методите на ЯМР намират все по-широко приложение при изучаване на технологични процеси, а така също и за контрол и регулиране на тези процеси в различни технологични комуникации непосредствено в производството. Изследванията през последните петдесет години показват, че магнитно-резонансните методи позволяват да се откриват в най-ранен стадий нарушения при биологичните процеси. Разработени са и се произвеждат апаратури за изследване с магнитен резонанс на цялото тяло на човека (ЯМР-томографи). По този начин ЯМР стана един от основните методи на медицинската физика с висок диагностичен ефект с приложение в клиничната медицина.

# 13
Ако въпроса е с кое средство има повече информация и е по безопасен, е не скенера или рентгена а
точно Ядрено магнитния томограф  !!! или MRI


Последна редакция: пн, 02 фев 2009, 11:57 от opa

# 14
 • София
 • Мнения: 698

1. Рентгеновите лъчи са гама-лъчи. Справка- обадете се на учителя си по физика от 9 клас.


Били едно и също  ooooh!

Не знам кой е спал в час по физика. Да не бъркаш гама лъчите с Х-лъчи? Рентгеновите лъчи заемат спектъра МЕЖДУ УВ-светлината и гама-лъчите.   http://www.dnr.sc.gov/ael/personals/pjpb/lecture/spectrum.gif

Общи условия

Активация на акаунт