Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 юли 2005, 01:34 ч.

Везико-уретрален РЕФЛУКС

 • 9 844
 • 33
 •   1
Отговори
Здравейте!
Дъщеря ми е на годинка и 1 месец и има съмнение за везико-уретрален рефлукс (дано го пиша правилно  Embarassed). На ехографа се вижда леко увеличено бъбречно легенче на десния бъбрек и другото което е, че след като я чакахме час и половина да се изпишка, при препълнен мехур тя пишна малко, след което имаше остатъчна урина 26 куб. см.  Лекарката каза, че ако това не е инцидентен случай, а детето така пишка винаги, значи имаме проблем. Възможно било да връща урина към бъбреците и т.н., не запомних всичко.
Естествено се притесних и седнах и прочетох доста неща за ВУР, в резултат на което още повече се притесних. Затова имам няколко конкретни въпроса, ако е възможно някой да ми отговори:
1. Винаги ли рефлукса е вродена аномалия?
2. Винаги ли изхода е операция?
3. Има ли напълно излекуване?
4. Какви са последствията ако не се лекува навреме?

П.С. Забравих да кажа, че ехографското изследване го правим, защото още от първия месец поддържа температура 37,0 - 37,3 почти постоянно без изяснена причина.

# 1
Откриха ни рефлукс 4-та степен.Пратиха ни при Момчилов,а той ни препрати към Лилова.Тя ни изписа Infectotrimet/от Германия/и в момента очакваме неговата доставка.
Моля всички,които могат да ми помогнат с опита  си да ми пишат.Очаквам писма и от всички,които имат нашия проблем.
 
 

# 2
 • Мнения: 1 250
...


Има ли общо с ВУРа от другата тема? Урологичен проблем ли е или гастроентеорологичен?

Защото освен ВУР има и ГЕР, който е на стомахчето, за който Анита говори.

Последна редакция: чт, 21 юли 2005, 12:51 от dete_viara

# 3
 • Мнения: 1 250
Здравей. Не съм много компетентна, затова ще пиша само за нашия слечай.

1. При нас - да, вродено
2. При нас да - трябваше да се отстрани аномалията
3. Да, напълно се излекувахме от рефлукса, но остана последица от късната операция
4. Товари се бъбрека и има вероятност да се "стопи"

# 4
# 5
 • Мнения: 430
Здравей! Доколкото знам е вродена аномалия, която обаче може да се дължи на различни причини (проблеми в различни цасти на пикочо-отделителната система). Има 4 степени на "тежест" на ВУР. При леките форми не се налага операция и се смята, че с медикаменти (най-вече за потискане на бектариалните инфекции) проблема просто се израства. ВУР не може да се установи само с ехография. На дъщеря ми и правиха микционна цистография - рентгнетова снима на мехура по време на микция (пишкане). На снимката може да се види също дали уретрата не е стеснена, дали стената на мехура не е удебелена ...
Имали бактерии в урината? Освен температурата някакви други оплаквания - болки, дискомфорт при уриниране? Ние ходим в поликлиниката към Педиатрията при Анадолийска. Там и правиха и снимката.
Направете всички необходими изследвания, защото ако има ВУр (стискам палци да не е така) и не се лекува, може да пострадат сериозно бъбреците.

# 6
В медицината няма "винаги" Simple Smile Всичко зависи от отделния случай. Нелекуването на рефлукса води до задържане на урина в бъбрека /хидронефроза/, хронична инфекция /както най-вероятно е при вас/, което пък по-късно води в голям процент от случаите до хронична бъречна недостатъчност. Това е състояние, което налага хемодиализа Sad/надявам се си чувала за нея/. За това е важно рефлуксът да бъде ОТКРИТ И ЛЕКУВАН НАВРЕМЕ. Колкото по-рано, толкова резултатът  от лечението ще е по-добър. В София ти препоръчвам "Пирогов", Клиниката по детска урология.

# 7
 • Мнения: 1 250
(Това горното се отнася за гастроентеорологичен рефлукс - ГЕР, не за ВУР).

# 8
Здрасти

На твое място веднага бих потърсила и друго мнение, както и още изследвания, които да покажат какъв може да е проблема. Синът ми беше на 1,2 месеца, когато го оперираха за склероза на мехурната шийка в Пирогов. Лекарката не беше направила микционна снимка преди това и, според 6-тото и чувство, нещата при нас били се оправили. Признаците при него бяха само намален апетит. Гледаха го само на ехограф и направиха операцията. Януари тази година беше болен и за първи път се изолираха бактерии, които според същата лекарка били безобидни, в ниска степен, тревожела съм се излишно и т.н. НО, ако съм искала, да вляза за 1 седмица в Пирогов и ще направят микционна. Тогава отидох при Анадолийска /детски нефролог/ и за 30 минути приключихме с всичко. Видя задръжка на урина в единия бъбрек, направихме веднага микционна и се оказа, че има 3-та степен двустранен рефлукс. При нас се води вторичен-следствие на склерозата. Сега сме на антибиотици. Водих го при Минков тогава /уролог в Правителствена/, който ми предписа Баклофен, за да се отпусне сфинктера, защото продължаваше да пишка на пресекулки. Наистина, струята стана плътна, но сега се беше разболял и пак започна да прекъсва. И така, сега ще ни правят изотопно изследване. На вас какво са ви правили? Цветна, микционна снимка и т.н.? И аз страшно мнного се притеснявам за сина си и да не стигнем до най-страшното /да пази Господ/. Само да добавя, че тогава лекарката от Пирогов ми отказа повече да ни приема, накара ми се и ми затвори телефона, защото съм ходила при Анадолийска. Затова отидох при Минков. При нас засега не се налага операция, точно защото е вторичен рефлукса /макар и да е 3-та степен/. Чувала съм, че при някои минава с лекарствата. Не обърнах внимание откъде си, но знам, че в София са най-добрите. Стискам палци и пиши!

# 9
 • Мнения: 7 282
няма място за паника, наистина най-добрите са може би доц. Анадолийска и доц. Минков. Първо може би е по-добре да се консултирате относно консервативно лечиние с детски нефролог-напр.Анадолийска или д-р Буева се сещам, а чак след това с Минков, той е по-скоро хирург, все пак.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 876
Здравейте,

наистина има и ГЕР и ВУР. Понякога те се представят заедно.

По принцип ГЕР е физиологично явление при бебетата и се счита, че към 6-ия (а според други 12-ия месец) месец повръщането, наречено Гастро-Езофагеален Рефлукс, трябва вече да е преминало. На следващ етап се смята, че ако лекарственото и позиционното лечение на ГЕР не помага за период от 3 месеца, тук думата има детския хирург.
Наистина има нужда от рентгеново изследване (на първо ниво то е най-досъпно и показателно), за да се потърсят анатомични фактори, например стомашна херния. Другите изследвания са Езофагоскопия (брррр) и 24-часово мониториране на киселинността на хранопровода (още бррр).
Друга възможна причина от педиатрично естество е хранителна алергия.
Това изобщо е един мащабен проблем, където тясното взаимодествие между педиатри и хирурзи е много важно.
Изпусне ли се моментът могат да настъпят сериозни усложнения.
Тоест, елате да изследваме бебчо, да го консултираме с педиатри-гастроентеролози, с които ще вземем съвместно решение.

Бъдете спокойна, понякога причините са съвсем невинни.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 876
Извинете ме, аз малко се обърках (както и други).
Аз писах за ГЕР - което с една дума е "често повръщане".
Докато ВУР (везико-уретерален рефлукс) е връщане на урината от мехура към бъбреците - тогава се получават усложнения на отделителната система.
Убеден съм, че урологът д-р Момчилов е дал правилен съвет.
Новите тенденции са също като при ГЕР - да не се избързва с хирургичната намеса.
Желая успех на бебчо.

ПС: С едничкия термин "рефлукс" се обозначават поне десетина патологични процеса в организма. Тоест, всеки говори за това, което си знае.

# 12
До сега имаме правени: нормалните изследвания на кръв и урина няколко пъти, като винаги са били в нормата (с изключение на хемоглобина, който е малко по-нисък - 108); поне 5 урокултури и винаги чисти т.е. никога не са ни изолирали бактерии в урината; и 3 пъти са ни гледали на ехограф. Първия път като ни гледаха на ехограф (на 6 мес.) лекарката каза, че има леко увеличен уретер в горната му част, но няма нищо страшно, да не се притесняваме. Втория път (по моя инициатива, при друга лекарка, на 1 год.) - отново всичко било нормално, само леко увеличено бъбречно легенче на десен бъбрек, което не е толкова притеснително и като заключение детенцето е напълно здраво. Третия път (само 20 дни след втория, с направление от личната) - се оказва, че може би имаме ВУР. И това след 1 год. изследвания, които уж показваха че сме здрави, а Т най-вероятно е нормална за дъщеря ми, тъй като основното ни оплакване беше поддържаната от нея Т. Ниският хемоглолин и липсата на апетит бяха другите ни оплаквания, но в повечето случаи се разглеждаха като отделни проблеми, а като чета сега най-вероятно всичко това е взаимосвързано помежду си.

Сега ще ни правят някакво изседване, което щяло да докаже какво точно ни има, но дали цветна или микционна снимка или нещо друго, незнам - едната лекарка казва, че ще й вкарват контрастно вещество през вената, а другата - с катетър, само в пикочния мехур.

Аз обаче съм много притеснена: дали ще се налага операция; дали не сме закъснели с диагностицирането; дали няма да има, или по-скоро какви ще са дълготрайните последици от това... Като споделих с педиатърката ни, тя каза, че най-лошото, което може да се случи в последствие, е детенцето да развие хроничен пиелонефрит - явно не е искала много да ме плаши жената.Благодаря ви за отговорите! ... а аз продължавам да събирам информация.
 

# 13
 • Мнения: 1 250
Скоро разглеждах бележките на сина ми - поне 30 стерилни урини за 4 години, като половината от тях са чисти, другата - 10(4)-10(5) 2 вида бактерии и ги водеха замърсени, да се повторят.

Също като вас - температура около 37,2. Бъбрека обаче е изместен, дори веднъж (преди да установят ВУР 3-4 степен) ми казаха, че нямал друг бъбрек, по рождение бил само с 1, но имало много хора с 1 бъбрек и това не им пречело. Е, друг бъбрек си има, дори част от него функционира.

Изследването (това с кактетъра)точно ще покаже има или няма рефлукс, а другото при нас показа дивертикул - израстък на уретера.

Сега погледни обективно на нещата - и да сте закъснели нищо повече не можете да направите освен да продължите по пътя по който сте тръгнали. В деня преди Коледа ми казаха, че детето трябва да се оперира. Сега като гледам на проблема "през филтъра на миналото време", не виждам от какво толкова съм се притеснявала. Толкова по-страшни неща стават в този живот, така че се радвайте, че сте открили проблема, а не стои неоткрит до тежки последици.

Така че кажат ли ви операция - не отлагайте, защото през това време бъбрека продължава да се товари. Не мисля, че някой ще иска да ви оперира, без да има нужда.

# 14
И ние сме със същия проблем.Когато синът ми беше на 3 месеца(сега е на 6месеца) разви остър пиелонефрит и се наложи да ни приемат в болница.Една седмица бяхме на инжекции антибиотик и след това един месец пак на антибиотик, само че сироп.След това му направиха микционна цистография(с катетър се вкарва контрастно вещество и се снима с ренген) и се оказа, че имаме рефлукс по рождение.Изписаха му някакъв антибиотик, които ще трябва да пие поне 6-7 месеца и тогава ще преценят дали ще се стигне до операция.При нас обаче рефлукса е двустарнен.А аз ужасно много се притеснявам този дълъг прием на антибиотици как ще се отрази на сина ми.Иначе нас ни лекува д-р Лилова и ходихме за второ мнение при Момчилов в Пирогов.

Така, че много е важно какво ще покаже цистографията и както вече са те посъветвали потърси второ мнение преди да се подложите на операция.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт