Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ян. 2009, 10:08 ч.

Мога ли да си върна кърмата?

 • 2 089
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 47
Здравейте мами
имам следния проблем - детето ми е на 1м и 2 дни, в родилното се научи на шише и след това не искаше да засуче гърда когато се прибрахме по същия начин. Цедих се и давах от шише, но кърмата намаля много и цедях едва по 10-20мл. Отказах се и дава АМ. Но вчера когато я гушках тя не спря да ме лиже с езиче и аз реших да пробвам дали няма да засуче. Е засука и то много добре имаше само някакви капки които тя изяде и от тогава само реве и хленца и иска гърда. Въпреки че няма нищо тя си засмуква и не пуска докато аз не я махна. Има ли някакъв вариянт да си върна кърмата?

# 1
 • Мнения: 8 242
Здравейте мами
имам следния проблем - детето ми е на 1м и 2 дни, в родилното се научи на шише и след това не искаше да засуче гърда когато се прибрахме по същия начин. Цедих се и давах от шише, но кърмата намаля много и цедях едва по 10-20мл. Отказах се и дава АМ. Но вчера когато я гушках тя не спря да ме лиже с езиче и аз реших да пробвам дали няма да засуче. Е засука и то много добре имаше само някакви капки които тя изяде и от тогава само реве и хленца и иска гърда. Въпреки че няма нищо тя си засмуква и не пуска докато аз не я махна. Има ли някакъв вариянт да си върна кърмата?
Ами точно това е варианта Simple Smile
Да я слагаш да суче колкото иска .. и след това да дохранваш Simple Smile
Постепенно млякото ще се увеличи, но наистина я слагай често на гърдата - ако трябва и през 1-2 часа..
Браво на детенце  Heart Eyes

# 2
 • Мнения: 47
Обаче то май няма мляко смисъл сега като си стисна гърдата няма даже капки  Thinking

# 3
 • Мнения: 8 242
Обаче то май няма мляко смисъл сега като си стисна гърдата няма даже капки  Thinking
Ъм така си мислиш че няма Simple Smile
Млякото не изчезва толкова лесно, особено с бебе на 1 месец Simple Smile

Виж това:
РЕЛАКТАЦИЯ
съставено по материали от The Womanly Art of Breastfeeding, LLLI


По време на бременността тялото на майката се подготвя за кърмене след раждането. Поставянето на бебето на гърдата веднага след раждането сигнализира, че трябва да започне производството на мляко. При често и денонощно кърмене през месеците след раждането се поддържа производтвото на кърма. Ако бебето не бъде поставено на гърдата скоро след раждането, или ако кърменето се прекрати скоро след това, кърмата спира.

Релакацията е процесът на възстановяване на кърмата няколко седмици или няколко месеца след прекратяване на кърменето. Тя е продължителен процес и отнема много от времето на майката, но е напълно възможна. Лактацията може да се възстанови, тий като тя се стимулира от сукането на детето или дори от изцеждането на гърдите. Практиката познава дори случаи на жени, които никога не са били бременни и никога не са кърмили, но са успели да стимулират лактацията си и са кърмили отчасти или дори, в редки случаи, изключително, своите осиновени деца.

Възстановяване на лактацията
Най-честата причина за релактация е, когато отбитото вече бебе не може да толерира каквото и да било адаптирано мляко и се нуждае от кърмата. Има случаи на бебета, които проявяват алергии към адаптираните млека, дори към хипоалергенните и соевите. Единственият изход в тези случаи е възстановяване на кърменето. Може да се наложи, в началото майката да спазва диета – да избягва определени храни по време на кърмене, тъй като някои алергени преминават през кърмата. Но когато бебето е с алергии, с постоянно разстройство от адаптираните млека, или с обриви, най-добрият вариант за него е кърменето. С времето майката може постепенно да започне да включва някои от алергизиращите храни в менюто си и да следи бебето за реакции.

Кърмене на осиновено бебе
След като се установява, че майка, която е отбила бебето си или дори не е кърмила изобщо след раждането, може успешно да възстанови лактацията си и да кърми отново, майки, планирали осиновяване, решават да опитат, дали и те ще могат да кърмят осиновените си деца. Първите майки, направили това, все още са кърмели своите 1-2-годишни деца, когато осиновяват бебета. Чрез често поставяне на бебето на гърдата, те успяват да увеличат производството си на кърма и да кърмят бебетата си.

Окуражени от техните успехи, дори жени, които никога не са били бременни и не са раждали, и които планират осиновяване, започнали да се интересуват от кърменето. Установло се, че дори те могат да предизвикат лактация и да кърмят отчасти бебетата си. В редки случаи, някои майки са успели дори да кърмят изключително осиновените си деца.

Практиката на кърмене на осиновени деца станала толкова популярна, че дори някои агенции за осиновяване организират срещи за осиновителки, които смятат да кърмят. Майките казват, че са необходими повече усилия за предизвикване на лактация, но те определено си заслужават.

Важно е майката да се опита да намери колкото може повече информация за кърменето на осиновеното си бебе, да си поставя реалистични цели, да има предвид, че може да се наложи да дохранва бебето с донорска кърма или адпатирано мляко.

Как се предизвиква релактацията?
Ако се интересувате от релактацията, добре е да научите колкото можете повече за нея – от книги или от приятелки, които вече са го направили. По-долу можете да прочетете и кратко описание на процеса.

Основната техника за релактация е да слагате бебето често на гърдата. Така стимулирате гърдите д произвеждат кърма. Първите дни или дори 1-2 седмици може да вис е струва, че бебето е непрекъснато на гърдата и суче денонощно. Това обаче е добре, и с времето, с увеличаване на количеството кърма, бебето ще рареди интервалите между кърменията.
Майките, които осиновяват, могат да започнат предизвикването на лактацията още преди да вземат бебето при себе си. Изцеждайте гърдите за 3-5 мин. По няколко пъти на ден. Постепенно увеличавайте броя изцеждания за 1 ден. Ако правите това редовно, гърдите ще започнат постепенно да произведжат кърма – обикновено след 2 до 6 седмици вече ще изцеждате по няколко капки кърма. Нека количеството, което изцеждате, да не ви отчайва – щом изцеждате кърма, с времето количеството й ще се увеличи.

Един от най-трудните аспекти на релактацията е научаването на бебето отново да суче от гърдата. То вече свикнало с храненето от шише в продължение на няколко седмици или месеца, а то е напълно различно от кърменето и е много по-лесно. Ще ви трябва много търпение и решителност, за да не се откажете. Нужна ви е също така подкрепа от страна на вашето семейство и близки. Добре е да поддържате връзка с консултант по кърмене, лекар, запознат с релактацията, или кърмеща майка.

В началото ще трябва да давате на бебето си и адаптирано мляко или донорска кърма. Особено ако бебето ви е с алергии и се нуждае от кърма веднага, отначало ще трябва да разчитате на донорска кърма – от ваша приятелка или от Банката за кърма. Това е е необходимо, за да можете да спрете веднага адаптираните млека и бебето да започне да се оправя, докато вие възстановите лактацията си.

Първо сложете бебето на гърдата и го оставете да суче толкова дълго, колкото иска, и едва след това предложете добавката от изцедена кърма или адаптирано мляко. Много майки премахват напълно храненето от шише и дават добавката с лъжичка, чаша или пипетка. Можете да опитате да пъхнете пипетката в устата на бебето, докато то суче на гърдата, за да може то да получава добавката, докато суче и стимулира гърдите ви. Така то ще суче по-дълго и няма да се откаже веднага, след като види, че получава малко от гърдата.

Ако предпочитате да давате добваката от шише, избягвайте стандартните биберони. Намерете биберон, който имитира кърменето и го подпомага, а не обърква бебето. Нека бибероните да не са с големи дупки и да не позволяват лесно хранене без усилия за сукане от страна на бебето.

Освен честото кърмене, добре е да изцеждате гърдите между кърменията. Разбира се, трябва да внимавате да поставяте бебето правилно на гърдата и да не разраните зърната си, защото това ще затрудни кърменето и ще го направи непирятно за вас.

С увеличаването на количеството кърма, постепенно намалявайте добавката от донорска кърма или адаптирано мляко. Целта ви е, бебето да е достатъчно гладно, за да суче на гърдата, но така, че да не губи тело. Много е важен балансът между двете крайности – детето да е прекалено гладно, да не получава достатъчно добавка, или бебето да получава прекалено много добавка, да не е гладно, да не иска да суче и да чака добваката.

Докато възстановявате лактацията си, е много важно да следите теглото на бебето всяка седмица (но не по-често). Важното е бебето да продължи да наддава, дори по малко.

# 4
 • Мнения: 37
 duhi_puhi това беше едно от най-полезните неща, които съм чела напоследък, благодаря ти изключително много... Hug   bouquet

# 5
 • Мнения: 47
duhi_puhi много благодаря за полезната информация, определено ще опитам да възстановя кърмата дано се получи. Hug smile3525

# 6
 • Мнения: 8 242
Щом като бебето ИСКА и СУЧЕ от тебе - по-трудното е постигнато Simple Smile
Не се отказвай  Hug

# 7
 • Мнения: 23
Можеш, разбира се! А и щом бебето си иска, нямаш вече проблем. Само трябва да седи на гърдата ти, слагай го във всеки момент, в който се сетиш. Ако не спи-на гърда, сменяш памперса-пак на гърда, ако плаче-пак на гърда. Ще ти се разранят зърната, но после ще се оправят, няма страшно, от опит ти го казвам (и аз се чудех дали е възможно, но ето тук е моя разказ: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7634.msg8036852#msg8036852 ). И така, до една седмица ще ти се увеличи кърмата и дори ще спреш да дохранваш. Само трябва да издържиш, много е трудно, но болката си струва. Ние още се кърмим и се надявам да продължим още дълго. Желая ти късмет, търпение и много, много любов. Успех  Heart Eyes

# 8
 • Мнения: 735
Ако искаш свържи се с Моарейн, тя наскоро направи релактация и даже махна всякаква добавка вече!Тя пиеше разни неща за възстановяване и увеличаване на кърмата!Със сигурност ще ти помогне, има много пресен опит, ще я намериш при септемврийки 2008!Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт