Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 юли 2005, 12:16 ч.

Болнични при бременност

 • 2 256
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
От около 2 месеца има нови промени около издаването на болнични.
До колкото знам имам право на 6 месеца болничен. Включват ли се 135-те дни, които са 45 преди термина и после 90 дни.Трябва ли тези 6 месеца да се прекъсват или може да се вземат без прекъсване?Става въпрос за една календарна година.Термина е 26 Декември.
Предварително благодаря:)

# 1
 • Мнения: 3 359
Не знам за новите промени,но аз бях болнични 7 месеца...и нямаше проблем.Болничния се издава -може и без прекъсване- от лекарска комисия,но задължително трябва да има някакъв проблем.Аз лежах в болница около14 дена,след което ми издадоха епикриза.С нея ми продължаваха болничния с по30 дена всеки месец.А преди термина ти се полагат 45 дена,останалите 90-след раждането.дано да съм била полезна!!!

# 2
 • Мнения: 779
Моя приятелка е бременна във 2-рия месец. Работи в Метро, където често й се налага да извършва тежки физически натоварвания. Поради тази причина искаше да си вземе болничен ( зада не се налага да напуска работа), но гинеколожката й й казала, че това е възможно само чрез комисия. Някой знае ли какво точно представлява този преглед?

# 3
 • Мнения: 7 186
Моя приятелка е бременна във 2-рия месец. Работи в Метро, където често й се налага да извършва тежки физически натоварвания. Поради тази причина искаше да си вземе болничен ( зада не се налага да напуска работа), но гинеколожката й й казала, че това е възможно само чрез комисия. Някой знае ли какво точно представлява този преглед?

Прегледа в този случай обикновено е формалност и изобщо не се състои. Просто трябва да има подписи и печати от лекарите, които са в комисията, не е нужно дори да се явяваш. Никакъв проблем не е, просто трябва да се отбележи в болничния, че има някакъв проблем с бременността, най- често заплашващ аборт и се отбелязват фиктивни симптоми и терапия.
Аз също работя във вредна среда и излязох в болнични от самото начало и така ще си бъда до раждането. И аз не разбирам защо не може да се отбележи някакси, че болничния се издава, защото бременната работи в неблагоприятна среда, а се пишат разни глупости с невярно съдържание по разните му бумащини. Thinking

# 4
 • Мнения: 541
Това е от Наредбата за медицинската експертиза за работоспособността и разглежда въпроса за болничните преди раждането и след това

Раздел III.
Издаване на болничен лист за временна неработоспособност при бременност, раждане и осиновяване

Чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:
1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;
2. за 42 календарни дни непосредствено след раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар;
3. за 48 календарни дни - продължение на предходния болничен лист - от лекаря, при който е регистрирано детето, или от личния лекар на родилката; когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, болничен лист за остатъка до 135 дни не се издава.
(2) През време на отпуска по бременност и раждане не се издава болничен лист по други причини.
(3) При патологична бременност болничен лист се издава по общия ред - както за общо заболяване.


Чл. 27. (1) Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, той се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.
(2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.
(3) В случаите, при които осигурената няма право на отпуск за времето след 42-ия ден от раждането, болничен лист за неизползвания отпуск по бременност не се издава. Ако здравословното състояние на осигурената не е възстановено, се издава болничен лист по общия ред.


Чл. 28. Болничен лист за временна неработоспособност след раждане се издава от датата, на която е станало раждането, като винаги се разрешават 42 дни отпуск независимо от това, дали детето е мъртвородено, починало или е дадено за осиновяване или в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42-ия ден от раждането.


Чл. 29. Когато детето почине, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или е дадено за осиновяване след 42-ия ден от раждането, отпускът по третия болничен лист се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена, срокът на временната неработоспособност се продължава по общия ред.


Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.
(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:
1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;
2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;
3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.


Чл. 31. (1) На осигурената или осигурения, които осиновят дете, се издава болничен лист за временна неработоспособност в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичането на срока по чл. 50 КСО.
(2) Болничният лист за временна неработоспособност на осиновителя за гледане на осиновено дете се издава еднолично от ръководителя на съответното лечебно заведение, където е отглеждано детето до датата на осиновяването, или от личния лекар на осиновителя.

Последна редакция: чт, 28 юли 2005, 15:56 от Denni

# 5
 • Мнения: 1 697
Приятелката ти има пълно право да настоява да й бъде издаден болничен. Ако се наложи да мине и комисия, не е страшно. Ще обясни какви са условията на труд в местоработата й и какво й влиза в задълженията и не вярвам да й откажат болничен.

# 6
 • Мнения: 3 359
Може би се повтарям,но от собствен опит знам,че за да се издаде по-дълъг болничен от 30 дена,трябва да се полежи и в болница.А за работа в проблемна среда,единствено можете да се възползвате от отпуската си... Tired Tired Tired

# 7
 • Мнения: 7 282
izviniavam se za latinicata-problemi s Flextype.
Imash pravo na 180 dni bolnicen za 1 god, te ne vkluchvat tezi po bremennost i rajdane.
Za bolnichen ot 30 dni triabvat podpisi ot 3ma lekari- t.nar. Lkk. Komisia v slu4aia e uslovno poniatie, ne se nalaga jenata da bade pregledana ot 3ma doktori, a trimata da sa saglasni s diagnozata. Grija da sabere podpisite ima li4nia ginekolog. Na vaprisnia iavno ne mu se zanimava.
Uspeh!

# 8
 • София
 • Мнения: 372
Здравейте,
извинявам се, че подновяввам такава стара тема, но се оказва, че от нова година насам, взимането на болнични е доста трудна работа Cry В понеделник бях на лекар и исках да ми пусне 30 дни болнични, /не за първи път/ - но се оказа, че не може - можело първоначално само 7 дни, после ако искам да се продължи - трбвало да лежа 3 дни в болница - проформа просто, след това щели да ми дата 30 дни болнични.
Ако обаче искам после и тях да ми продължат, трябва пак да вляза за 3 дни и така до края набременността.

Някой друг сблъсквал ли се е скоро с такъв проблем?

# 9
 • Мнения: 2 664
Аз съм в болнични от първия месец на бременността си,започнаха да ми ги издават веднага щом разбрах за бебето.Първия беше за 7 дни и след това всеки следващ за 30.Смених ЖК и там където се записах пак се повтори процедурата.Комисията е формалност.
Та щом е бременна може да си поиска болничен и просто да ходи всеки път на датата до която е за нов.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт