Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 547
Момичета, здравейте!
Малко офф, но да ви кажа, че ужасно ми липсвахте и нямаше кого да попитам, защото нямах интернет повече от месец  #2gunfire Twisted Evil, а дойде време да захранвам Никола.
Малко ми е времето, за да поровя за сходни теми, а имам няколко питанки. Започнах захранването по следната схема, постната от някоя от вас (но не помня от коя Embarassed):

"СЪЗДАЙТЕ РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ”
Ако до този момент Вашето дете все още няма установен режим на хранене, е препоръчително преди захранването да създадете някакъв режим.
По време на първата фаза от захранването, млякото остава най-важната храна за бебето, тъй като му осигурява нужния баланс от витамини и минерали. На този етап „твърдата” храна служи само за запознаване, така че винаги първо предлагайте млякото, за да сте сигурни, че в процеса на захранване детето ви получава нуждата му дневна порция от него.

ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ – ПЪРВИ МЕСЕЦ НА ЗАХРАНВАНЕТО Този план може да ви послужи като ориентир при захранването на бебето. Не забравяйте, че всяко бебе е уникално и си има своите предпочитания, така че не се безпокойте, ако детето Ви не се вписва точно в предложената схема.

ПЪРВИ ХРАНИ Ориз (pure organic baby rice), круши, моркови, картофи, сладки картофи, зелен боб, тиквички и цвекло (swede)
Забележка: 1 кубче се равнява приблизително на 1 изравнена супена лъжица
ДЕН 1 – 3
7/7:30  кърма
11 кърма + 1 ч. л. оризова каша, смесена с кърма,адаптирано мляко или хладка преварена вода – НАЧАЛО: 17.07. – 6 месеца без 3 дни.
2/2:30 кърма
6 кърма
10 кърма

ДЕН 4 – 6
7/7:30 кърма
11 кърма + 1 кубче пюре от круши (по желание).
2/2:30 кърма
6 кърма + 1 ч. л. оризова каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или хладка преварена вода
10 кърма

ДЕН 7 – 9
7/7:30 кърма
11 кърма + 1 кубче пюре от моркови (по желание)
2/2:30 кърма
6 кърма
1 ч. л. оризова каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или хладка преварена вода + 1 кубче пюре от круши
10 кърма или 150 – 210 мл. адаптирано мляко (по желание)

ДЕН 10 – 12
7/7:30 кърма
11 кърма
1 кубче пюре от ябълка.
2/2:30 кърма
6 кърма
1 ч. л. оризова каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или хладка преварена вода
10 кърма

ДЕН 13 – 15
7/7:30 кърма
11 кърма
1 кубче пюре от сладки картофи
2/2:30 кърма
6 кърма
1 ч. л. оризова каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или хладка преварена вода + 1 кубче пюре от круши
10 кърма

ДЕН 16 – 18
7/7:30 кърма
11 кърма
1 кубче пюре от сладки картофи ИЛИ
1 ч. л. оризова каша, смесена с 1 кубче пюре от тиквичка
2/2:30 кърма
6 кърма
1 ч. л. оризова каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или хладка преварена вода + 1 кубче пюре от круши или ябълки
10 кърма

ДЕН 19 – 21
7 кърма
11 кърма
1 кубче пюре от сладки картофи ИЛИ
1 ч. л. оризова каша, смесена с 1 кубче пюре от моркови
2/2:30 кърма
6 кърма
3 - 4 ч. л. оризова каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или хладка преварена вода + 1 кубче пюре от круши или ябълки
10 кърма

ДЕН 22 – 24
7 кърма
11 кърма
2 кубчета пюре от сладки картофи ИЛИ
1 - 2 ч. л. оризова каша, смесена с 1 кубче пюре от цвекло
2/2:30 кърма
6 кърма
4 -5 ч. л. оризова каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или хладка преварена вода + 1 кубче пюре от круши или ябълки
10 кърма

ДЕН 25 – 27
7 кърма
11 кърма
2 кубчета пюре от сладки картофи ИЛИ
2 ч. л. оризова каша, смесена с 1 кубче пюре от зелен боб
2/2:30 кърма
6 кърма
4 ч. л. оризова каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или хладка преварена вода + 2 кубчета пюре от ябълки
10 кърма

ДЕН 28 – 30
7 кърма
11 кърма
2 кубчета пюре от моркови ИЛИ
2 ч. л. оризова каша, смесена с 1 кубче пюре от цвекло
2/2:30 кърма
6 кърма
4 -5 ч. л. оризова каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или хладка преварена вода + 2 кубчета пюре от круши или ябълки
10 кърма

Забележка: до този момент последното хранене може да отпадне"


Така. Та да питам:
Спазваме засега приблизително тази схема. До момента отказа единствено пюрето от ябълка (бях взела на Ам-ам и горчеше, но не яде и Хип). Нали едно хранене се замества в продължение на месец, а е добре първо да бъде заместено обедното. Как да стане това, при положение, че сега хапва пюре към 11-11.30? До колко мога да експериментирам с пюретата, при положение, че няма предразположение към алергии? Достатъчни ли са 3 дни за въвеждане на нов плод/ зеленчук? Засега мисля да хапва готови пюрета, а ще започна да готвя от следващия месец. Кога мога да въведа месо? В главата ми се въртят още 100 неща, но ще питам като ги избистря  Wink
И двамата педиатри, с които се консултирам, ме объркаха със съветите си. Единият казва, че едва ли не вече трябва да ядем кюфтета, а другата ме обвинява, че съм въвела 2 твърди храни по едно и също време. А истината е, че Никола се чувства чудесно, опитва с интерес предложените храни, не бута лъжицата с език, не плюе и седи относително стабилно.

Иначе се кърмим с огромно удоволствие, но олимпийското наддаване поспря - сега Никола тежи 10.350 и е висок 71 см  Mr. Green

Утре ще ни взимат кръв за хемоглобина, та ще видим дали всичко е наред.

А, и сега първо давам да цока, а после пюрето или кашата. Откога обратно?


Хиляди благодаря!  Hug
# 1
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Добре дошла, Смърфи Hug
Гледам, че и ти си задаваш почти същите въпроси като мен преди един месец Simple Smile
Аз не разбрах само защо искаш да заместваш кърмене с пюре, нали си суче добре, кърма имаш, пичът расте...
За експриментирането с пюретата по-скоро се съобразявай с препоръките за възрастта в която се въвеждат отделните храни. 3-4 дни са достатъчни като интервал между новите храни щом нямате предразположеност към алергии.

Месото аз го въведох почти едновременно с плодовите и зеленчукови пюрета, заради нашите премеждия с "ниския" хемоглобин и смятам да продължавам да предлагам но не много често, примерно веднъж седмично, а и тя моята кокона не го долюбва... май вегетарианка ще се окаже, но от лакто-вегетарианците Mr. Green

Щом си въвела 2 хранения с твърди храни на ден и Ники се чувства добре и хапва - давай, какво толкова. Аз мисля да поизчакам още малко в втората твърдост, поне докато се върнем от морето в средата на другия месец, че такъв мързел ме гони за това захранване и не ми се тикат лъчжици два пъти дневно. Еххх...хубаво си беше само на цица, що ми трябваше да си развалям рахата Laughing

Хайде, успешно захранване и хубави резултати от кръвта утре!

# 2
 • Мнения: 4 630
Новите храни се въвеждат между 3 и 7 дни. Ти си предцени на колко дни ще ги даваш. Аз давам нова храна на 4-5 дни. Месото е добре да се дава след 8-мия месец на детето (това според съветите на тукашните педиатри)

# 3
 • Мнения: 3 161
Цитат
А, и сега първо давам да цока, а после пюрето или кашата. Откога обратно?
Според препоръките за кърмене - първо мляко, после друго до годинка; след годинка първо храната. И както е казала Jade, не заместваш кърмения, просто допълваш с храна.

# 4
 • Мнения: 1 547

Благодарско!

Jade, ако знаеш колко ме мързи само...даже се кърмим само легнали, но това и по причина, че пича е тежичък и едвам го удържам  Mr. Green Кърма засега бол, чукам на дърво. Добре, значи първо ще цокаме, пък след това пюре или каша колкото изяде. Няма да бързам да замествам хранене. Но моята приятелка ме сгълча, че преча и задържам развитието на детето ми  Shocked Разни хора. Мда.

Хемоглобина ни е 111. Току що ми го каза педиатърката по телефона. Каза, че е малко нисък при норма 120? (не знам, не съм особено запозната), но че не е притеснително, защото варира през различните часове от деня и не е постоянен. Та сме щели да се боцкаме пак през септември.

Със захранването ще внимавам и най-вече ще гледам детето си. Май то ми показва всичко, в което се съмнявам.

Емем, дадено. Ще се кърмим още дълго, надявам се.

Бамби, за месото ще изчакам. Най-рано от следващия месец.

Jade, нащипи Тони бонбони и Алекс от нас  Kissing Heart

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Нащипани са! А вие се нахапете от нас  Grinning
За хемоглобина изобщо не се притеснявай, нормата от 120 g/l в главите на нашите педиатри всъщност е средна стойност на хемоглобина на децата на тази възраст, но това не означава, че малко по-ниския  ХБ непременно е анемия. Доколкото знам в щатите дори не го правят това изследване на 6 месеца(ако няма съменеиня за проблеми), защото на хората им е ясно, че на тази възраст е напълно нормално и физиологично явление стойността му да е занижена.

Според една стататия за желязото в www.kellymom.com нормално е стойностте да варират от 10.5-14 g/l(или 105 - 140 g/l). Ето ти и целия текст,заслужава си да се прочете: http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/iron.html

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 321
Хайде и аз да се включа,че и при нас са подобни нещата.Хемоглобинът ни е абсолютно същия като вашия,според нашата доки е долна граница на нормалното (което не й попречи да се тръшка да съм почнела веднага и на секундата с жълтък Rolling Eyes което не правя,естествено).
За захранването момичетата са те ориентирали - при нас е подобно,само че аз давам твърдата храна между храненията,защото ако е сукала,не ще изобщо да яде,а ако й дам първо пюре,хем не изяжда много(60-70гр),хем не ще да суче после,а направо пропуска кърменето за следващите 2ч - маймуна голяма Grinning За момента аз давам твърда храна два пъти дневно(освен ако нещо не ни обърка плановете,та да останем само с веднъж) и просто разнообразявам - ако е е каша,я давам сутрин или следобед.Ако е пюре - плодовото сутрин или следобед,а зеленчуковото - на обяд.Вариациите каша с нещо ги яде само с плод,със зеленчук не ще да я помирише въобще,така че вместо каша плюс зеленчук давам картофено пюре плюс някакъв зеленчук и тогава си го яде нормално.Три пъти дневно твърда храна ще започна да предлагам от другия месец - следвах идеята на бг-схемата за тези неща - първи месец от захранаването само веднъж дневно твърда храна,втори месец - два пъти дневно и третия месец вече 3 пъти дневно (което ще е по-лесно за организиране,защото ще караме плод сутрин,зеленчук на обяд и каша следобед - че сега се чудя как да редуваме плодове и зеленчуци и карам както дойде и ми е удобно Rolling Eyes).Иначе за през колко дни - и аз изчаквах по 3-4 дена между отделните нови.

# 7
 • Мнения: 4 630
Доколкото знам в щатите дори не го правят това изследване на 6 месеца(ако няма съменеиня за проблеми), защото на хората им е ясно, че на тази възраст е напълно нормално и физиологично явление стойността му да е занижена.

Да точно такае. Тук това изследване не се прави и никой не се притеснява за нивата на хемоглобин на 6 месечното си бебе  Simple Smile

# 8
 • Мнения: 1 547

Hedra, ценен опит. Вече съм по-спокойна, пък и все пак новите храни засега са основно за разнообразие и опитване на нови вкусове. И ние имаме грижи с режима, защото Никола един ден спи, на следващия щурее, заспива, когато е време за хранене...абе лудница. Основните ни хранения са 5, без да броим обаче цокванията за приспиване, за почесване...Веселба да става. Той съвсем ясно показва какво му харесва и какво не. Мисля, че се справяме успешно. Ака 2 пъти на ден. Бебе мечта. За хемоглобина не се притеснявам, а и мисля да не позволявам да го боцкат пак септември. Жълтъкът ще почака. Месото - може от следващия месец. Зеленчуците не са любими, но не отказва.

Благодаря!   Sunglasses

# 9
 • Мнения: 7 837
Доколкото знам в щатите дори не го правят това изследване на 6 месеца(ако няма съменеиня за проблеми), защото на хората им е ясно, че на тази възраст е напълно нормално и физиологично явление стойността му да е занижена.
Правят го по-скоро информативно, особено ако бебето е на кърма.
Нашият беше 10, което е около 105-106. Но тук за тази възраст нивото се приема за нормално при кърмено бебе.

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Нашият беше 10, което е около 105-106. Но тук за тази възраст нивото се приема за нормално при кърмено бебе.

Охоо...ако бяхте в БГ до сега да сте гътнали поне 2 опаковки Малтофер Wink

# 11
 • Мнения: 278
Здравейте мами и от мен.  Party
Ние сме още малки за захранване с твърди храни, но имам въпрос за соковете. От кой месец ги почнахте, какви сокове давате  и по колко пъти.

# 12
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 321
Да не кажа всички,но огромната част от нас сокове не дават - не и преди 9-тия месец.Теми за соковете и защо е препоръчително захранването да започне след навършени 6 месеца (даването на сок също е захранване!!!) има цял куп,ето няколко неща и сама ще си съставиш мнение:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18199
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8557
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7681

# 13
 • Мнения: 278
hedra хиляди благодарности   bouquet
облекчи ми животица  Joy сега мога спокойно да си отглеждам щерката поне до 6-тия месец - пък после пак ще му мисля Heart Eyes

# 14
 • Мнения: 1 896
Гледам всички се тревожат за хемоглобина. Моят педиатър явно е много ларж, щото никакво изследване не ни кара да правим на шест месеца. По-рано правихме едни изследвания по друга причина и ме беше предупредил да не се шашкам, ако някоя много печена лаборантка например ми каже, че хемоглобина ни е много нисък, защото е физиологично.
И витамин Д ме накара да спра и само да си кърмя и да си захранвам полека без да имам грижи. Думата рахит до днес не е споменавал.
Не е по темата, но просто му се израдвах докато чета.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт