Страхотни сте, повече ви чета, отколкото пиша, но се радвам истински на ентусиазма и любовта, с която говорите за храната!
Ще започна много скоро да пробвам рецептите ви.
По въпроса за кръчмарските манджички - аз не ги долюбвам много, щото за мен манджа е нещо, приготвено с много любов!А готвачите в ресторантите нямат сърце за това!А и толкоз любов за всички нямат, я!
Преди седмица минах през Трявна, много готино градче, между другото, следващата ваканция ще изкарам там, и попаднах на страхоте нмайстор. Кръчмата му се казва "При Майстора" и всичко, което опитахме там носеше вкуса на любимите ми бабини гозби!
А баба ми беше ненадминат готвач!
Тоз човек - самият майстор слагане по щипка, ами по цяла шепа любов в гозбичките!
Какво шкембе ядох, момичета, още го сънувам!
Помолих го за рецептата и той ми я даде, ама аз нали съм много умна - не записах!Ще карам по памет - телешко шкембе се сварява много хубаво в тенджера под налягане. Нарязва се и се слага в гювече с малко масълце, гъбки, лук, доматен сос и малко сос, който Майстора събира от зеленчуците, които използва в шопската салата (задължително белени), малко мед, малко чесън, малко хрян и доста кашкавал.
Спомняма си, че ми обясни, че докато се пече , трябва да се върти по посока на часовниковата стрелка.
По-голяма вкусота не съм слагала в устата си. А да не ви разказвам за пилешките дреболийки и телешкия език!И за отлежалат сливова
Толкоз от мен!
А в София не рискувам да експериментирам . Ходим само в едно заведение - Табиет. Качеството е гарантирано!
Всички опити за разнообразие в други места са катастрофални!
Здравейте момичета,
изцяло съм съгласна с вас за "Щастливеца" във Велико Търново. През месец май бях в Трявна и попаднах съвсем случайно в механичката "При Майстора" поради липса на свободни места за вечеря по другите кръчмета.
Останах страшно озадачена от топлия прием на Майстора в семейното им ресторантче. Имах усещането, че съм отишла на гости при близки роднини. Гозбичките си личеше, че се правят с много любов и като, че ли се мъчат всички да ти угодят, да прибавят твоя любима подправка или миризмичка. Майстора с удоволствие сподели рецептите и тайничките, които използва за приготвяне на вкусотийките.
Аз също не записах рецептите, но успях горе-долу да ги запомня:
Пилешки дреболийки
нарязан лук леко осолен се задушава съвсем леко в голям тиган, след
като е готов се избутва в краищата на тигана, като се оформя в средата пръстен. Слагат се воденичките (предварително варени - 4 часа на бавен огън в бульон от зеленчуци - морков, картов и лук), които като са готови също се избутват в края на тигана , така че в средата да се оформи пръстен. Прибавят се дробчетата, предварително измити и леко осолени, които се поставят в средата на тигана.
След като всичко е готово се подправя със сол леко на вкус, ако е необходимо, добавя се 1 супена лъжица доматено пюре или кетчуп, 1 супена лъжица мед и счукан чесън. Съдът се затваря и се оставя да се задуши и да поеме миризмата за около 1-2 минути.
Пробвах рецептата в къщи - стана страхотна .
Пробвайте я и вие. Ще си оближете пръстите.
И не пропускайте да посетите "При Мйстора" в Трявна, ако отидете там. ... И да го питате за някоя друга рецептичка