Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 ян. 2009, 14:09 ч.

рецепти за грис и нишесте

  • 14 243
  • 35
  •   1
Отговори
  • Мнения: 53
Здравейте мами, може ли да ми кажете как приготвяте грис и нишесте на вашите бебчета някоя рецепта, срамота но не зная как  Embarassed

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 7 700
Грис - на 1л вода или мляко се слагат 5 с.л захар (или по-малко, на вкус). Като заври се добавят 2 кафени чашки грис при непрекъснато бъркане, вари се 2-3 мин и готово.
Нишесте - на опаковките си пише. Различните марки са за различно количество течност.

# 2
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 6 775
Грис-на около 200гр вряща вода слагам 2с.л. грис. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Ако ще слагам от АМ вътре, не подслаждам допълнително, иначе 1ч.л. захар или 1к.л. плодова захар.

Нишестето не се сещам много как беше. На опаковката трябва да пише. Просто смяташ за едната доза как да е.

# 3
  • Мнения: 6 050
Съжалявам, че не разбрах правилно, но може ли да уточните? Кога и колко АМ се слага в гриса? Излиза, че се прави само с вода! newsm78

# 4
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Сваряваш гриса с вода, след охлаждане добавяш сухо АМ  Peace

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 129
Ние сме на вашата възраст и гриса го приготвяме по следния начин- 100гр прясно мляко 150гр-вода , 2 лъжици грис или 250гр вода ,2 лъжици грис отделно сварявам примерно 1 ябълка /за 2-3мин./ после всичко това го пасирам. За нишестето ако питаш за натуралното ,го правя по следния начин -250мл вода 3-4 лъжици нишесте /разтворено предварително/ и пак сварявам плод пасирам го и го прибавям към нишестете -става киселче

# 6
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 14 984
Ние сме на вашата възраст и гриса го приготвяме по следния начин- 100гр прясно мляко 150гр-вода , 2 лъжици грис или 250гр вода ,2 лъжици грис отделно сварявам примерно 1 ябълка /за 2-3мин./ после всичко това го пасирам. За нишестето ако питаш за натуралното ,го правя по следния начин -250мл вода 3-4 лъжици нишесте /разтворено предварително/ и пак сварявам плод пасирам го и го прибавям към нишестете -става киселче

Прясно краве мляко се препоръчва да не се дава на детето поне до навършване на 1 годинка. Иначе аз приготвям грис по подобен начин, но добавям адаптирано мляко, според възрастта на детето.

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 519
  Сварения грис смесвам с намачкан банан,или с плодово пюре,или с някакъв друг плод.Разбира се и грис със мляко,моите принцески го обожават  Grinning.Освен това можеш с нишестето да направиш бисквитена торта.Ред бисквити"Закуска",ред нишестен крем.Красота.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 7 700
Прясно краве мляко се препоръчва да не се дава на детето поне до навършване на 1 годинка. Иначе аз приготвям грис по подобен начин, но добавям адаптирано мляко, според възрастта на детето.
[/quote]


Не се дава във вид на напитка. В кремчета и грис може.

# 9
  • София
  • Мнения: 9 959
аз правя на око докато се сгъсти

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 406
 И мен ме интересуват различни мнения относно приготвянето на гриса и нишестетата. А за царевично нишесте може ли някой да каже как го приготвя и към какво го добавя за да се получи нещо вкусно newsm78
 Иначе по темата - и аз първо сварявм гриста във вода / на око са пропорциите, не мога да кажа/ и след това добавям разтворено АМ, но не сухо, както бе казал някой....сухо не се слага така директно Naughty

# 11
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 6 775
Amilia_ , на гърба на нишестето не пише ли как се приготвя? Иначе аз единствено съм правила бисквитената торта, за която maya_78 е писала, като става и с обикновени бисквити, но тях ги топя първо в мляко/вода преди да ги подредя. АМ аз го слагам сухо на края, като изстине "нещото", не виждам какъв е проблема, разтваря се чудесно.

# 12
  • UK/София
  • Мнения: 7 671
Здравейте мами, може ли да ми кажете как приготвяте грис и нишесте на вашите бебчета някоя рецепта, срамота но не зная как  Embarassed

       
Грис - на 1л вода или мляко се слагат 5 с.л захар (или по-малко, на вкус). Като заври се добавят 2 кафени чашки грис при непрекъснато бъркане, вари се 2-3 мин и готово.

 Понякога мислите ли като отговаряте?!

# 13
  • Варна
  • Мнения: 165
Аз го правих така:
1. 200мл. АМ
2. 1 ч.л.захар
3. 2-3 ч.л. грис
Слагам малко вода за да разтворя гриса,след това захарта и АМ.Слагам на котлона и варя,докато стане гъста каша.
Нишестето по същия начин...
п.с. Сега вече,го правя с прясно мляко,но зависи колко сте големи и дали сте с алергии.

Ако искаш,след като го свалиш от котлона може да настържеш ябълка.

# 14
  • Мнения: 1 061
Аз правя грис така:
Пропорции 1/4 в полза на водата. Слагам една част грис + 4 части студена вода. Ти си избери подходяща мерилка, може да сложиш половин кафена чашка грис + 2 чашки вода. На котлона и бъркам докато се сгъсти. Бъркам само в една посока, иначе може да стане на бучки. Когато изстине добавям 3-4 лъжички АМ. Можеш да добавиш и плод, ако желаеш.
Нишестето приготвям "на око". Използвам само царевично и пшенично - натурални. Варя с вода и добавям АМ. Става си достатъчно вкусно. Също може и пасиран плод да се сложи.
Захар никъде не слагам. АМ си е достатъчно сладко, а по-късно, когато започнах да приготвям с прясно мляко, също не съм слагала захар.

# 15
  • Мнения: 4 279
200 мл.мляко...2,5 с.л.грис и съвсем малко захар.
Като заври млякото слагам набъбналия вече грис.

# 16
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Грис - на 1л вода или мляко се слагат 5 с.л захар (или по-малко, на вкус). Като заври се добавят 2 кафени чашки грис при непрекъснато бъркане, вари се 2-3 мин и готово.

 Понякога мислите ли като отговаряте?!

Май не  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!

# 17
  • София
  • Мнения: 5 940
Най-често правя грис със сирене и масло, защото детето ми така го предпочита. Не знам точни грамажи, правя на око, варя, после добавям сирене и масло.
Нишесте правя сравнително рядко, но сварявам натурално царевично или пшенично с мляко, бъркам непрекъснато, за да не стане на буци и добавям пресен плод. Рядко правя и торти с обикновени бисквити, нишестен крем и парченца пресни плодове. Всичко това без грам захар.

# 18
  • там където не искам
  • Мнения: 1 512
Грис правя по следният начин: към 100 мл.вода прибавям 2 с.л. грис и бъркам до сгъстяване.След сваляне от котлона прибавям на върха на 1 ч.л. масло ,смачкан банан, плодово пюре,тиква и 1 мерителна лъжичка АМ.
Нишестето ( натурално царевично или пченично ) приготвям пак по същия начин - към 100 мл.преварена вода прибавям 2 с.л. нишесте разтворено във вода и след сваляне от котлона прибавям някъкъв настърган плод в към настоящият момент круша,ябълка,банан.

# 19
  • Мнения: 2 131
Винаги на око правя гриса, така че не мога да кажа точно. В началото го варях с вода, сега - с прясно мляко.
Като го правех с вода, го оставях повече да ври да се посгъсти. След това разтварях АМ и го прибавях вътре. Не съм прибавяла захар, защото от адапт. мляко леко сладни.
Смесвала съм също приготвения грис с плодово пюре, с намачкан банан. Давала съм го и с масло и сирене.

# 20
  • Мнения: 2 481
200ml прясно мляко/вода(според възрастта на детето) се слагат на котлон,докато заври.Прибавят се 2суп.лъж грис и се бърка до сгъстяване.Захар-никаква не слагам.
Когато е готов гриса го комбинирам с:
-намачкан или пасиран банан или круша
-плодово пюре или пасиран компот без захар
-обезсолено сирене с малко масло
-АМ
-понякога поръсвам с какао Нескуик,но не много,защото е доста сладко.
Нишесте съм правила само от кремчетата на д-р Йоткер.Правят се с прясно мляко,тяка че кога ще започнеш да ги даваш зависи от възрастта на детето и преценката ти.
За бисквитена торта изоилзвам същите кремчета,а ако детето не ще да дъвче(като моето) натрошавам предварително бисквитите и ги омешвам с кремчето.

# 21
  • в Рая, предложен от едно мъжко сърце и четери детски очи
  • Мнения: 316
  А за царевично нишесте може ли някой да каже как го приготвя и към какво го добавя за да се получи нещо вкусно newsm78

Обелвам и настъргвам на ситно 1 ябълка. Заедно със сокчето я слагам за ок 2-3 мин. на котлона и добавям 1с.л. царевично нишесте, разтворено в 100мл. вода. Непосредствено преди консумация слагам АМ.
Същото може да се получи и с мн. други плодове! Peace

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 406
Обелвам и настъргвам на ситно 1 ябълка. Заедно със сокчето я слагам за ок 2-3 мин. на котлона и добавям 1с.л. царевично нишесте, разтворено в 100мл. вода. Непосредствено преди консумация слагам АМ.
Същото може да се получи и с мн. други плодове! Peace
Благодаря за съвета...ще пробвам още утре как става Hug А захар мъничко не слагаш ли...царевичното нишесте не е ли безвкусно? newsm78. Или се овкусява благодарение на настърганата ябълка? И колко АМ добавяш на края newsm78

# 23
  • Мнения: 6 050
Днес за пръв път пробвах да направя грис, става доста добре така, само че малко имаше бучки в началото. newsm78

# 24
  • Временно
  • Мнения: 781
Аз на моята бебка правя мини-порцийки,че не е от най-ящните.
60-80 мл вода с една супена лъжица грис.След като се сгъсти добавям една мерителна лъжичка АМ.Намачквам половин банан и го добавям.Захар не слагам.

# 25
  • в Рая, предложен от едно мъжко сърце и четери детски очи
  • Мнения: 316
Благодаря за съвета...ще пробвам още утре как става Hug А захар мъничко не слагаш ли...царевичното нишесте не е ли безвкусно? newsm78. Или се овкусява благодарение на настърганата ябълка? И колко АМ добавяш на края newsm78
Не, не слагам захар. Плодът е достатъчен. Може да ти се стори безвкусно само така, но като прибавиш АМ всичко си идва на мястото. Слагам ок. 3 мерителни лъжички АМ или 1с.л. Разбърквам добре и става като кремче. Можеш да опиташ и с плодово пюренце вместо настърган плод.

# 26
  • Sofia
  • Мнения: 406
Не, не слагам захар. Плодът е достатъчен. Може да ти се стори безвкусно само така, но като прибавиш АМ всичко си идва на мястото. Слагам ок. 3 мерителни лъжички АМ или 1с.л. Разбърквам добре и става като кремче. Можеш да опиташ и с плодово пюренце вместо настърган плод.
Благодаря ти, Мария Никол Hug.

# 27
  • Неизживени спомени
  • Мнения: 465
 предварително в кипяща вода за няколко минути слагам един банан и малко ябълка.Не слагам никаква захар .варя си гриса с мляко 200мл с около 2 с.л -правя го на око.когато е готово прибавям плодовете и пасирам.Това ни е любимото пюре Hug

# 28
  • Бургас
  • Мнения: 519
Днес за пръв път пробвах да направя грис, става доста добре така, само че малко имаше бучки в началото. newsm78

   Сложи гриста малко преди да заври водата или млякото.Специално за млякото гледам да се затопли и тогава прибавям гриста.

# 29
# 30
  • Неизживени спомени
  • Мнения: 465
Днес за пръв път пробвах да направя грис, става доста добре така, само че малко имаше бучки в началото. newsm78
Трябва да бъркаш постоянно и няма да се получават Peace

# 31
  • Мнения: 7 543
Прясно краве мляко се препоръчва да не се дава на детето поне до навършване на 1 годинка. Иначе аз приготвям грис по подобен начин, но добавям адаптирано мляко, според възрастта на детето.


Не се дава във вид на напитка. В кремчета и грис може.
[/quote]

и каква е разликата?

# 32
  • Мнения: 228
а дали някой от вас е правил нишесте с бишкоти  Thinking

# 33
# 34
  • София-Света Троица
  • Мнения: 201
Бяхте ми полезни да ви прочета,реших и аз да опитам утре да му направя грис! Hug

# 35
  • Sofia
  • Мнения: 406
Не се дава във вид на напитка. В кремчета и грис може.

и каква е разликата?
[/quote]
Нямам думи.. ooooh! #Cussing out Що за идиотщина...аман от глупости ooooh!

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт