Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 10 269
Здравейте,
аз от скоро станах майка - 27.07 - и за мое най-голяма радост иам кърма. За съжаление нямам много голяма информация за кърменето и сега "отчаяно" се опитвам да попия информацията, която си разменяте тук  Blush.
В някои неща вече се ориентирам и това ми носи успокоение, но все още имам някои въпроси.
1. Как пълноценно трябва да се храни една майка, която кърми, за да е сигурна, че кърмата й съдържа най-необходимото за нейното бебче и е питателна?
2. Добре ли правя, че не се опитвам да прекъсна нощните хранения на дъщеря ми, както ме съветва педиатъра, и вместо кърма да й давам чай HIPP?
3. Доколко е удачно да нямам режим на храненията и да й давам винаги, когато поиска това?
4. Трябва ли да я будя, ако спи повече от 3-4 часа за да я нахраня?
5. Изцеждането на гърдите увеличава ли шансовете да имам повече време кърма?

Ще съм ви много благодарна за отговорите. Flutter

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 321
Добре дошла и честито бебче Grinning Много се радвам на такива мами,които търсят активно информация - бъди сигурна,че с подкрепата на всички тук няма да имате проблеми и ще се кърмите с радост докогато желаете Grinning
Сега на въпросите поред:
1.Нехранителна кърма няма,не съществува и не е съществувала никога.В нея ще има всичко необходимо за бебето,но ако не се храниш пълноценно и нормално,ще е за твоя сметка - точно както по време на бременността,бебето получава всичко необходимо,а от недостиг страда твоя организъм.Храни се нормално,здравословно и разумно - няма нужда да променяш начина си на хранене,който си спазвала през бременността.Няма нужда да ядеш много или определени храни,за да имаш достатъчно мляко - потребността ти е само 500калории повече,което са филийка хляб,малко сирене и едно яйце или една шепа ядки.Същото и с течностите - пий колкото ти се пие,насилственото наливане с течности има даже обратен ефект и може да намали кърмата.
Едонственото,с което трябва да внимаваш,е да не пиеш повече от чаша прясно мляко на ден или една кофичка кисело - защото много бебета реагират с обриви или други проблеми на прекаления прием на краве мляко от майката.
2.Добре правиш - давай така,нощното хранене е особено важно през първите месеци за стимулиране на лактацията и за добро наддаване на бебето.Когато няма нужда от нощно хранене,бебето ще се откаже само.
3.Съвършено удачно - това е начина.Тя сама ще си изгради някакво предсказуемо разписание към 6-тата седмица.Няма да яде на равни интервали от време,нито винаги еднакво количество - но горе-долу ще можеш да се ориентираш кога през какви интервали иска.Най-често има засилена активност за сучене вечер след 6ч,когато може да иска да суче на всеки половин-един час,а също и призори.Като даваш винаги на поискване,си осигуряваш безпроблемно кърмене и щастливо кротко бебе Grinning И е особено важно по време на скокове в растежа (т.е. 10-ти ден,3-та и 6-та седмица и 3-ти и 6-ти месец ориентировъчно) - тогава бебето иска денонощно да суче много често за няколко дни,докато увеличи кърмата в съответствие с нарасналите си нужди.Ако нсе кърмиш на поискване,а в строго определени часове и определен брой кърмения на ден,няма как да се даде сигнал на организма да произведе повече и кърмата няма да е достатъчно.
4.Не я буди,освен ако не е с изразена жълтеница,много сънлива и не наддава добре.Ако има само 1-2 пъти дневно,когато спи по 4ч,а през останалото време иска по-начесто да суче,всичко е ок.
5.Изцеждането на гърдите  е излишно,освен в случай,че много ти се напрегнат и те заболят - тогава изцеди малко колкото да се пооблекчи положението,но не докрай!Така най-бързо ще се регулира количеството кърма в съответствие с нуждите на бебето и няма да ти текат гърдите,да се препълват и да те болят.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 120
Нямам какво да добавя, hedra както винаги е изчерпателна. Laughing
Само искам да ти пожелая успех!

# 3
 • Мнения: 3 550
Хедра ти е отговорила, както обикновено бързо и изчерпателно. Слушай я и далеч ще стигнеш. Хайде, успех!

# 4
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 10 269
Благодаря за изчерпателния отговор. Надявам се всичко при нас да върви добре и след около месец да се похваля с добри резултати.

# 5
 • Мнения: 2 323
Благодаря за изчерпателния отговор. Надявам се всичко при нас да върви добре и след около месец да се похваля с добри резултати.
И аз искам само да те поздравя! Всичко ще е ок - питай винаги, когато срещнеш трудност - тук има много опитни и отзивчиви мами!
И правлно плаче бебето от аватара - ник,ви шишета Laughing

# 6
 • Мнения: 3 818
Аз само да кажа по точка 4. Моята беба се роди с доста тежка жълтеница, която продължи около месец и половина. Та по този повод лекарите ми казаха задължително да я будя за ядене. Аз обаче не ги послушах, защото когато огладнееше, си сучеше активно, не беше вяла и т.н., тоест не се притеснявах, че няма да се сети да яде. В резултат на това първият един месец спеше и по 4 и по 5 и по 6 часа между хранения. Осем никога не й се събираха за денонощие, а седем рядко. За три седмици обаче наддаде килограм, което значи,че гладна не е била:). След това беше като часовниче- точно след три  часа си искаше яденето.
Та моят съвет е да не я будиш, за няколко седмици ще си създаде сама режим, а ето щерката се отказа от нощното хранене вече почти от месец сам-самичка и по собствено желание:)

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт