Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 161
Това е една статия, която започнах да пиша още преди да вляза във форума, защото исках да споделя с други майки наученото и преживяното за кърменето. Мисля, че Световната седмица на кърменето 2005 е един добър повод най-после да го публикувам. Дано да мотивира тези от вас, които все още изпитват неувереност!

МЛЕЧНИЯТ ПЪТ
[/color]

„Не казвай довиждане на гостите, за да не си тръгне кърмата.”
 „Имаш късмет, че още имаш кърма; моята спря още на втория месец.”
„Не съм кърмила, защото имах мастит.”
„От първия ден сме на изкуствено хранене, защото родих със секцио в седмия месец и кърмата изобщо не ми дойде.”
„Започнах да дохранвам, защото не съм сигурна дали е достатъчно хранителна кърмата ми.”
„Не искам да пия течности, защото при първото си дете имах страшно много кърма и се цедях до побъркване.”
„Беше ми много досадно да кърмя и с радост се отървах.”
„Имате малки гърди; дано да успеете да кърмите поне месец – два.”


Това са само някои от многобройните коментари и митове, които чух за кърменето през първите месеци на своето майчинство. От бабешките поверия за запазване на кърмата чрез съмнителни езически ритуали (като това да не казваш довиждане на гостите, или пък да обиколиш три къщи и да вземеш от тях лук на 40-я ден след раждането, за да имаш кърма), през оплакванията на много майки, чиято кърма е била достатъчна в началото, но някак мистериозно е спряла в един момент, до некомпетентното изказване на сестрата, която ми махна конците, за зависимостта между размера на гърдите и кърменето.

И понеже напук на всички тях (с помощта на една опитна приятелка, няколко книги и доста упорство, нужно ми за да устоя на добронамерени, но некомпетентни съвети) успешно кърмя детето си вече близо две години, бих искала да споделя личния си опит, подкрепен и от множество книги и статии за кърменето, които прочетох, за да намеря верните отговори. Много бих искала по този начин да вдъхна увереност на бъдещите майки, че кърменето е лесно, достъпно, приятно и е най-вече въпрос на личен избор, познания за собственото тяло и нуждите на бебето, както и решимост да направите това, което са правили поколения жени, хилядолетия наред, преди достиженията и недоразуменията на цивилизацията да изтласкат най-естествения метод, създаден от природата.

1.   Кърменето е дар от природата, за който трябва само да протегнем ръка.
Кърменето е съвършен механизъм, създаден от природата, при който детето получава от гърдата на майката точно толкова, колкото му е нужно, при най-подходящата температура, стерилно, и в най-подходящите съотношения. Освен това, майчината кърма се променя с течение на времето: в началото и края на кърменето тя е различна, различна е сутрин и вечер, променя се и с порастване на детето, така че да удовлетворява най-точно неговите специфични нужди. Няма изкуствено мляко, което да може да се приспособи към нуждите на вашето дете така добре, както вашето собствено мляко.

Количеството на отделяната кърма също варира. Според честотата на кърменията (и ако се спазват някои условия, които споменавам по-късно) кърмата увеличава или намалява количеството си. Ако кърмата е недостатъчна, можете да слагате бебето по-често на гърдата си и тялото ви получава сигнал, че е нужно повече. Ако бебето не използва цялото количество и част от кърмата се задържа в гърдите, сигналът е, че кърмата е в излишък, и производството намалява. Естествено, в началото ми беше трудно да се науча да регулирам кърмата си, но постепенно се уверих, че стига да поискам, мога да увелича или намаля кърмата си по своя воля.

Много майки изпитват несигурност, подстрекавана от околните, и при първите сигнали за недостиг започват да дохранват, с което се завърта порочният кръг, гърдите получават все по-малко стимулация, млякото все повече намалява, и много скоро детето се отбива. Други пък безмилостно доизцеждат всяка капка, след като нахранят бебето си, и така предизвикват свръх-лактация. Има и такива, които поради свръх-производство получават мастит и често по съвет на лекар престават да кърмят! Именно честото кърмене помага на гърдите да регулират млекоотделянето и предотвратява или облекчава мастита, преди да се е получила сериозна инфекция.

Някои майки смятат, че секциото или преждевременното раждане са причина да не кърмят, докато именно в такъв критичен период кърменето е най-благотворно и за майката, и за бебето. След като ми се наложи да родя със секцио, още на второто носене на бебето вече имах малко кърма, и след това продължих да кърмя успешно. Друга майка със секцио в моята стая, чието бебе седмаче беше отнесено в друга болница, започна да се цеди, за да й тръгне кърмата и да я носи на бебето си, след като самата тя излезе. Познавам обаче и такива, на които „кърмата изобщо не им е дошла”, тъй като са родили преждевременно и децата им са били в кувьоз. Тези дечица са имали най-много нужда от майчиното мляко, а майките им просто не са знаели, че за да „тръгне” кърмата, е трябвало да почнат да се цедят.

От историята е известно, че много бебета в аристократични семейства са кърмени не от майките си, а от дойки, които са били професионални  кърмачки и са успявали да предизвикат и контролират кърмата си. От съвремието са известни много случаи, в които осиновителки успяват да стимулират млекопроизводство и да кърмят осиновените си бебета. След като дори жени, които не са преминали през хормионалните промени на бременността и раждането, могат да отделят мляко, колко по-лесно е за родилките да го правят, стига да разберат, че процесът до голяма степен е в техните собствени ръце. Трябва само да протегнем ръка към този невероятен дар от природата.

2.   Кърменето е огромно удобство за майката.
Докато кърмя, аз мога да правя много неща, които биха били трудни или невъзможни при изкуствено хранене. Например докато кърмя, аз мога да гледам телевизия, да говоря с приятели по телефона, да чета книги. И макар че се опитвам да използвам времето за кърмене, за да общувам с детето си, да й говоря, да я гледам в очите, да я наблюдавам и изучавам и да мечтая за бъдещето й, има моменти, когато предпочитам да правя нещо друго. В такива случаи избягвам филми с агресия и насилие, разговори с неприятни хора и такива, които ме натоварват, потискат или изнервят.

Кърменето ме прави и доста подвижна. Никога нямам притеснения да отида с детето си в парка или на гости, защото храната ни винаги е с нас; вземаме единствено комплект еднократни пелени и сме готови. Мога също да приемам гости по всяко време: не се налага да се занимавам с шишенца, пюренца, просто слагам бебето дискретно на гърдата си и спокойно разговарям с тях.

Освен това, кърменето ми спестява притесненията дали съм дала достатъчно, изваряването на шишета, изчисляването на грамове, непрекъснатото следене на кантара. Зная, че бебето ми си взима от мен толкова, колкото му е нужно, а месечните посещения в детската консултация доказват, че всичко е наред. Кръвната картина също е окуражителна: на 6 месеца хемоглобинът на детето ми беше 121.

3.   Кърменето е процес, който жената до голяма степен може да регулира сама.

Има няколко условия за това:

Правилно и редовно хранене на майката, поемане на достатъчно течности (поне литър – до литър и половина на ден над редовния прием, тъй като горе-долу толкова се отделя от гърдите). Това осигурява  „материала” за производството на достатъчно количество хранително мляко;

Редовно слагане на детето на гърдата. Тричасовият режим не само че не доставя достатъчно мляко на бебето, особено в първите дни и месеци, когато кърмата още не се е регулирала и повечето бебета сучат много по-често, но и не осигурява необходимата стимулация на гърдите, особено ако гърдите се редуват при всяко кърмене (при което всяка гърда реално се стимулира през 6 часа, а това подава сигнал на тялото да намали производството на кърма).

Спокойствие и увереност от страна на майката, че млякото й е достатъчно, че процесът на лактация е в нейни ръце и че кърменето е най-добрият начин да храни детето си и да изрази обичта си към него; увереност, че детето и тялото й са в хармония и комуникират и без нейната интервенция, достатъчно е само често да поставя детето на гърдата, за да се задейства процесът на „търсене и предлагане”. Това е необходимо, за да се задейства рефлексът на освобождаване на образуваното мляко;

Информираност по въпросите за кърменето. В миналото това не е било необходимо, тъй като жените са гледали децата си заедно, на нивата или в голямото семейство и са се учили една от друга. Днес обаче този процес е възпрепятстван, а педиатрите у нас в голямата си част следват старата школа, препоръчвайки строг режим, даване на вода със захар между кърменията, дохранване с изкуствено мляко, ранно захранване и ранно отбиване. Това е в разрез както с естествените закони на кърменето, така и със съвременните тенденции в развитите западни страни.

4.   Разсейване на митовете.

Бих искала да кажа няколко думи за митовете, с които започнах. За езическите вероятно е излишно да говоря – те са имали своята функция във времена на малко научна информация и много суеверия. Добре поне че нашите баби са имали малко алтернативи на кърменето и по необходимост са го избирали: нещо, което много от нашите майки, поради наличието на изкуствени бебешки храни и некомпетентни съвети за 3-4 часови режими на хранене, не винаги са правели.

Колкото до късмета, че имам кърма: истинският късмет беше, че имах приятелка с опит в естественото хранене, която навреме го сподели с мен и ми отвори очите. Без нейната помощ нямаше да се справя, макар че в книгите, които имах, никъде не се проповядваше кърмене под строг режим. Но човек е устроен така, че вярва повече на хора, които познава. Ако не беше личният пример на приятелката ми, акушерките, близките и роднините ми бързо можеха да ме подведат в незнанието си и да загубя кърмата си. Така както се е случило повечето жени, с които говорих: жени, които са имали нормална, силна кърма в началото, но поради незнание и грешни стъпки са успели сами да предизвикат спирането й. Или пък жени, които са имали кърма в излишък (мастит), и вместо да дадат от това богатство на децата си, са предизвикали насилствено отбиване (обикновено по съвет на лекар).

Още по-тъжно е положението на жени, родили със секцио или преждевременно: кърменето е най-добрият и органичен начин да се възстанови нарушената оперативно връзка между майката и бебето, както и да се даде сила за живот на недоносените бебета. Именно за тях лишаването от кърма е най-страшно и вредно. А и как ще дойде кърмата, ако детето от самото начало е отделено от майката и не се постави на гърдата й, а тя чака кърмата сама да й „дойде”, без да се сети да я стимулира с редовно изпомпване.

Обратният случай също е абсурден: някои жени упорито се цедят след всяко кърмене, изцеждат всяка капка, и сами предизвикват свръх-лактация (впрочем това оплакване го чух от акушерка в детското отделение, току-що родила второто си дете, с която лежахме в една стая и която не искаше да пие течности, за да избегне отново този проблем!). Това е абсолютно ненужно, особено ако очакваш бебето ти да поиска да суче отново след час-два. При нормална лактация цеденето е необходимо само при пренапрегнати гърди (когато бебето не желае да суче), или пък за да се отдели малко кърма за по-късно хранене (например ако вечер кърмата отслабва, или на майката се налага да излезе). Прекомерното цедене води единствено до това, че част от веществата, предвидени от тялото ти за детето ти, отиват в мивката.

За големината на бюста мога да гарантирам, че няма нищо общо със способността за кърмене. Аз самата съм с малки гърди, но когато се напълнят с мляко, те просто набъбват достатъчно и побират нужното количество.

Колкото до жените, за които кърменето е досада, ще кажа само, че има и такива, за които и майчинството е досада. За тях нямам какво друго да добавя – те сами могат да си отговорят на въпроса защо са решили да стават майки.

 

Последна редакция: пн, 01 авг 2005, 23:31 от emem

# 1
 • София
 • Мнения: 1 120
Хубава статия! Написана е с много желание и вяра! Браво!

# 2
 • Overijse, Belgie
 • Мнения: 976
Който може, го може...и писането, и кърменето  Wink Wink Wink

# 3
 • Мнения: 22 880
Който може, го може...и писането, и кърменето Wink Wink Wink

 newsm10

# 4
 • София
 • Мнения: 2 164
Браво! Много добре казано!  smile3501

# 5
 • Мнения: 385
Чудесно написан! Много ми хареса, че дава гледната точка на българска жена. Някои от митовете даже запърви път ги чувах ...

# 6
 • София
 • Мнения: 5 338
Вчера разбрах, че една моя приятелка от студентските години е бременна в 3-тия месец и сега ще й разпечатам статията (заедно с още няколко). Тя има желание да кърми, но няма достъп до интернет и се страхувам да не я разубедят като роди.
Благодаря!

# 7
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Emem, скъпа, ти си била голям талант!!!
Чудесно си го написала, мисля си, че е добра идея една такава статия да се прочете на срещите с бременни и кърмещи по случай ССК, на мен би ми подействала положително.

Браво smile3501

# 8
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 424
и аз за пръв път се разписвам тук, за да поздравя емем....почвам лека-полека да се зачитам аз... Simple Smile

# 9
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 321
Емем,защо не я пратиш на бебешките списания Grinning Имат нужда от материали за кърменето,както е видно - дано да се навият да я публикуват Grinning

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Прекрасна идея, Хедра!
Емем, бързо да звъниш на 9 месеца Wink

# 11
 • Мнения: 7 761
Страхотна статия.....слагам си я в Favorites, за да ме окуражи да кърмя и следващото си дете.......

# 12
 • Мнения: 106
Ако бях против абсолютното кърмене, тази статия щеше да ме разтърси и да стана фен на кърменето newsm44. Много силни думи, като ги чета имам чувството, че се връщам няколко месеца назад и си спомням за опасенията ми по този въпрос и за просветлението ми като се включих в този форум newsm10

# 13
 • Мнения: 3 161
Момичета, много благодаря за милите думи. Нямам никаква връзка с 9 месеца, някой има ли идея как да се обърна към тях или някои други? Нямам нищо против да я предложа за публикация в бебешко списание, разбира се - затова е писана, да стигне до повече майки посланието.

# 14
 • Мнения: 457
Emem, много хубава статия!

Аз бих ти препоръчала да се свържеш със списание "Мама". Във всеки брой чета за това как да поддържаме кърмата си и колко полезно за бебето е кърменето. Определено твоята статия е много по-актуална.
В последния брой- м.юни четох в статията "Как да поддържаме секрецията на кърмата", следното:
-Кърмете редовно - 7-8 пъти в денонощие
-Ако детето се събуди 1 час по-рано и е гладно- накърмете го
-Изцеждайте гърдите след всяко кърмене newsm78
-Почивайте си достатъчно. Разхождайте се всеки ден на чист въздух
-Хранете се пълноценно
-Общувайте с други майки, които кърмят Grinning

Ето ти координати на издателството:

1164 София, п.к.74
ул."Добри Войников" 37
тел. 02/866 51 57
02/865 11 21

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт