Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 413
Здравейте, мили момичета,отдавна не съм писала тук, но ви чета редовно и се радвам с вас, и тъжа с вас!Август месец е почивен, та ще имам време за форума.
Искам да ви попитам следното нещо.
На много места съм чела, че след 30 години 6 месеца бебеправене без резултат са оптималният период, преди да се обърнеш към специалист!
Не ми се ще да мисля, че имам проблем, но за друго ми е питането. Започнахме да правим бебе през декември, през февруари и март обаче има сериозни гастритни проблеми и пропуснахме. Тъй че как да ги броя тези 6 месеца?от декември или от април? Никъде не намерих информация по въпроса.
Имам супер редовен цикъл, имам и овулация, но не меря температури, опивам се да не се вманиачавам..Пусто, вчера ми дойде  за пореден път и така ревах!Имах всякакви признаци- свръхапетит, гадеше ми се, болеше ме глава...
Ух, както и да е, моля ви, отговорете ми!
Желая горещи новини за всички момичета през август!

# 1
 • Мнения: 607
Според мен трябва да броиш месеците, в който сериозно сте правили опити. Така че по моите сметки, имате 6 месеца. Мисля че е добре да се консултираш със специалист. Ние имаме малко повече месеци без резултат, но вече започнахме с изследванията и аз дори съжалявам, че не го направихме по-рано.

# 2
 • Мнения: 413
Да, Мур, може би си права!но пък познавам толкова жени, които като тръгнат по тези лекари и изследвания - ги побъркват още повече! Не знам и откъде да почна!но май ще тряБва!!!
Имам чувството,че психологически - вписвайки се в графата "проблемно забременяване" - се обричаме точно на такова!
Не съм от хората, които си крият главата в пясъка като щраус, но познавам идеално силата на внушението.
Благодаря ти за съвета. Можеш ли да ми препоръчаш добър лекар - специалист?

# 3
 • Мнения: 607
Аз напълно те разбирам за това, че не ти се започва с ходенето по лекари, но лично на мен ежемесечното разочарование вече не ми е по силите. Освен това и аз съм на 30 години, така че няма смисъл да отлагам повече.
Ние започнахме със сперматограма на съпруга ми и при него резултатите са ОК. Аз съм на лекар  (специалист по стерилитета) тази седмица. Моя цикъл също е редовен и според мен имам овулация, защото меря БТ вече 5 месеца, но все някъде има проблем.
Не мога да ти препоръчам лекар, защото не живея в България, но съм сигурн, че ще получиш препоръки от другите момичета.
Успех!

# 4
 • Мнения: 4 399
Препоръката на лекарите е ако си под 35 години да изчакаш 1 година преди да започнеш с изследванията. Над 35 години препоръката да е да се чака 6 месеца, защото тогава трябва да се започне по-рано с лечението. Месеците ги брой не откакто сте започнали а само тези през който сте бебеправили.

Абсолютно съм съгласна че ранното започване на изследванията само натоварва психиката. 6 месеца не са много, много момичета забременяват след повече от 6 месеца без да имат проблеми и без да прилагат лечение. Моят съвсет е изчакай да мине поне 1 година след като нямаш видими проблеми. Права си че започнеш ли да се изследваш подъцнателно ще станеш проблемна, а силата на подсъзнанието е огромна. Щади си психиката.

# 5
 • Мнения: 607
Права си че започнеш ли да се изследваш подъцнателно ще станеш проблемна, а силата на подсъзнанието е огромна. Щади си психиката.
Според мен всеки сам решава кое е по-щадящо за психиката му. Лично за мен големите питанки при всяка следваща М, стават все по-натрапчиви и отлагането в никакъв случай не ми помага на психиката. А и не бих си простила, ако се окажа, че съм чакала прекалено дълго.
Ако Dazy смята, че изследванията на този етап ще я товарят излишно, разбира се че може и да изчака. Но според мен 6 месеца не са чак толкова малко. Аз се консултирах със специлаист по стерилитет и той ме посъветва да меря БТ 6 месеца и ако няма резултат от бебеправенето, да търсим причината. Пак казвам, всичко е въпрос най-вече на лично виждане.

# 6
 • Мнения: 4 399
Мур, не смятам да споря с теб за такива неща, защото както казваш в крайна сметка решението кога да започнеш с изследванията е лично и всеки решава за себе си. Аз говоря от позицията на собствения си опит. Ние тръгнахме по изследвания около 7-8 месеца след като бяхме започнали с бебеправенето точно с идеята че 32 години са преклонна възраст и трябва да се бърза. Истински проблем не се намери, само разни дреболии, но аз се вманячих. Това съм го наблюдавала не само при себе си. Всеки си мисли че ако резултатите са добри ще се успокои. Но се получава точно обратното, започваш да се тормозиш защо не става след като няма причина. В крайна сметка изпадаш в порочен кръг. Бебеправенето не е математика. Може всичко да е наред и пак да не става. След година и половина отидох в клиника по стерилитет, бях на ръба на отчаянието. Там ми обясниха че преди да са минали 2 години те не говорят за стерилитет, а на преклонната ми възраст искренно се разсмяха. Ами това е моя опит. Лично аз съжалявам че започнах толкова рано да ходя по лекари, на мен това не ми донесе нищо. Разбира се има случаи когато проблемите са съвсем очевидни и тогава трябва да се търси помощ колко е възможно по-рано, но останалите е по-добре да изчакат да мине 1 година.

# 7
 • Мнения: 413
да, в БГ материалите по темата сроковете са по-кратки, отколкото в чужбинските!
Каквато и да е истината, всички знаем колко трудно се намира баланс между философското търпение и вяра и обсебващото желание да имаш малка рожбичка!
Сигурно и възрастта си казва думата, но според мен- психологичското равновесие наистина е много важно!
За всички!
Желая го на всички момичета, то е трудно постижимо, почти колкото истинското щастие, но не е невъзможно!

# 8
 • Мнения: 607
Dazy, доколкото разбрах тук не се чака 1 година, преди да се започне с изследвания, но на този ранен етап все още не се говори за стерилитет. Започва се със сперматограма, фоликулометрия за да се проследи овулацията и хормонални изследвания. А тези неща си отнемат време и докато се усетиш минават още 2-3 месеца. Според моя лекар до 70% от жените забременяват за 1 година, около 85% за 2. Желая ти търпение и успех.
Вяра, и аз също ни най-малко не искам да споря с когото и да било. Всеки изказва собсвено мнение и собствен опит, а питащия сам си решава как да постъпи.
Аз лично ходих на преглед 3-4 месеца след като нямаше резултат и на пръв поглед според лекаря няма основания за притеснение. Така че аз се успокоих, но само за още няколко месеца. Вече наистина не мога да живея в неведение.
Ти съжаляваш, че си започнала рано и имаш своите основания. Но ако за някой се окаже, че има проблем, а излишно е чакал и се е надявал повече от 1 година, той със сигурност ще съжалява че не е започнал по-рано с изследванията.
Истината е една - със или без изследвания, с причини или без такива, всички се изнервяме от очаквания и разочарования. И времето определено не ни е съюзник, за съжаление.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 267
Аз подкрепям Вяра. И аз съм на 32г. и след 6 мес. неставане, реших, че имам проблем и тръгнах по изследвания. Е, и досега нямам установен проблем, а моята лекарка ми каза, че 50% от стерилитета е на психологическа основа. И аз съм съгласна с това, защото от следенето всеки месец на фоликулите - кой колко е голям, кога ще се пукне и т.н. допълнително си натоварих психиката. Все едно съм на изпит и като ми кажат: Имаш хубави фоликули - ако не стане бебето и съм се провалила. Затова и лятото реших да си дам почивка от всякакви лекари. Наесен почвам наново.
Действително, че при всеки е индивидуално - на някои действа успокояващо ходенето на лекар, на други - обратно. На първо време Дейзи, те съветвам да направите спермограма и фоликулметрия, за да се види дали имаш ову. И ако след още 6 мес. нищо не се получава, тогава прави други изследвания. Това е мое мнение, ти си прецени сама. Успех!

# 10
 • Мнения: 413
Благодаря, момичета!Много сте мили!Може би ще направя фоликуметрия наистина, да видя аджеба, имам ли таквоз животно като овулация или не?Въпреки всички признаци, че имам, даже винаги си чувствам, когато настъпи!
 Thinking  Sad

# 11
 • Мнения: 4 399
Ако ще правиш фоликуметрия трябва да направиш и хормоните. Фоликуметрията сама по себе си без хормонални изследвания няма да даде много информация. А преди да започнеш с всичко това по правило се прави спермограма.

# 12
 • Мнения: 413
Така ли?значи първо се правят хормони, после спермограма!Тоест те са въведението към същинската част - фоликуметрията. Сега стоплих!Ох, ако можех и свестен доктор отнякъде да изнамеря!
Моля ви, ако сте доволни НЕОБИЧАЙНО много от своите гинеколози, препоръчайте ми ги в ЛС, защото аз вече обходих половината в София, които не могат да излекуват елементарни Кандиди.Добре, че накрая докопах Цитросепт!
Благодаря предварително!

# 13
 • София
 • Мнения: 5 321
Така ли?значи първо се правят хормони, после спермограма!Тоест те са въведението към същинската част - фоликуметрията.

Изследванията при двойката вървят в следния ред:

1. Спермограма за мъжа - това се прави НАЙ-НАПРЕД! Прави се в специализирана клиника, от специалисти. За София препоръчвам www.ivf.bg или www.ivf-bg.com.
2. Проследяване на овулацията - чрез фоликулометрия (тоест, неколкократни ултразвукови прегледи в рамките на 1 цикъл, това всичкото повторено поне 2 цикъла)
3. Изследване на репродуктивни хормони - най-добре е паралелно с проследяването на цикъла чрез ултразвук!. Репродуктивни хормони се изследват основно в началото на цикъла: на 3-ти ден от цикъла се прави LH, FSH, Estradiol, Prolactin, Testosteron. По преценка на лекаря, предовулаторно се изследват отново LH, Estradiol, Progesteron. 7 дни след овулацията се изследва Progesteron.
4. Успоредно с горните три се пуска изследване за хламидия при двамата партньори.
... и така нататък....

при теб препоръчвам на този етап следното:

1. мъжът ти да си направи една обикновена спермограма в един от тия два центъра, които посочих.
2. ти почни да си мериш базалната температура и да си правиш графика. тъкмо тия дни сайтът Зачатие пусна чудесна безплатна услуга - он-лайн овулационен календар (на адрес http://calendar.all-soft.org/work/HomePage), с много теоретична информация към него.
така сама ще установиш за 2-3 месеца дали имаш овулация, кога е и кога да планираш сексуалните си контакти, а ще си спестиш на тоя етап доста пари за ултразвукови прегледи и разкарване до лекаря....

Последна редакция: пн, 01 авг 2005, 16:30 от Sunshine

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт