Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 7 771
Накратко за проблема: Вики започна да ходи на ясла, таман свикна, макар че ходеше само до обяд - но така е в нашата ясла, постепенна адаптация...
След 2 седмици се оказа, че са отпуснали от общината пари за ремонт. В яслата има 4 групи.
Първо започнаха ремонта в крилото, където бяха 1-ва и 2-ра групи. Затова тях ги обединиха в една, а на по-новичките дечица, тоест такива като нас, има казаха просто да си стоят пак вкъщи до приключването на ремонта, който уж щеше да е 2 седмици по думите на директорката. Да, обаче ремонта се проточва, и май ще е поне до края на август.
Утре смятам да ида до директорката и да настоявам пак да ми вземе детето - поне до обяд да ходи. Първо - за да не отвикне съвсем, второ-  да не се наложи пак да пускаме изследвания и да мъча напразно детето.

Все пак си мисля, че щом са ни приели на ясла, знаейки че им предстои ремонт, значи нямат право да ни отказват да продължим - така ли е?

Само дето набързо ни взеха при записването депозит от 30 лв и салфетки и лигавници, които се ползват неизвестно от кого.

Който е запознат с Правилници, Наредби и т.н. да каже - имат ли право да ми откажат? И ако все пак го направят, с кого да ги заплашвам - не че ми се иска, а и не го умея това, но ми писна да казват всяка седмица различни новини за пустия му ремонт!

# 1
 • Мнения: 811
Ако имам подобен проблем ще занеса писмена молба, ще искам да ми дадат входящ номер  Mr. Green В молбата ще изложа, че прекъсването пречи на детето да се адаптира, че ми пречи активно да си търся работа /или вече съм на работа/ и че лятото е най-подходящо за адаптация. Щом внесеш писмена молба - трябва и писмено да ти отговорят /или да сложат резолюция на молбата/. От личен опит знам, че в подобни инстанции /ясли и детски градини/ много обичат да отказват устно, но опре ли до писмен документ бързо се преориентират  Mr. Green
Дано съм била полезна  Heart Eyes

# 2
 • Варна
 • Мнения: 7 771
Ако имам подобен проблем ще занеса писмена молба, ще искам да ми дадат входящ номер  Mr. Green В молбата ще изложа, че прекъсването пречи на детето да се адаптира, че ми пречи активно да си търся работа /или вече съм на работа/ и че лятото е най-подходящо за адаптация. Щом внесеш писмена молба - трябва и писмено да ти отговорят /или да сложат резолюция на молбата/. От личен опит знам, че в подобни инстанции /ясли и детски градини/ много обичат да отказват устно, но опре ли до писмен документ бързо се преориентират  Mr. Green
Дано съм била полезна  Heart Eyes

Ще пробвам!  Simple Smile

# 3
 • Мнения: 505
Ами аз не бих тръгнала директно с писмена молба, че и входящ номер да искам.Бих изложила фактите, така както си ги описала с адаптирането, но на първо място бих казала, че няма кой да я гледа и че си имала решение за две седмици, но за целия август, просто няма как...тоест бих търсила някакво разбиране и съпричастност с умерен тон, не да им се молиш, но не и да се позоваваш на Наредби и т.н., защото бъди сигурна, че те Наредбите ги знаят по-добре от нас, а и ремонта неминуемо е съгласуван. Вече въпрос на добро желание от страна на директорката е да намери вариант да приеме детето в друга група. Разбира се ако те отреже директно тогава пускай молби и тн., .Не се конфронтирай с персонала от самото начало, не че няма за какво, но тепърва ти предстои те да бъдат част от живота на семейството ти  и най-вече на детето.

А иначе за депозита, навсякъде взимат, но ще ти го върнат при изписването от яслата. И аз имах чуденки за лигавниците, гащите и фланелките, които ни искаха, но след като на няколко пъти я взех с гащички от яслата (след като се е  напишала два пъти и нашите гащи са мокри) ми стана ясно, друг е въпроса защото искат по толкова много бройки Rolling Eyes

# 4
 • Варна
 • Мнения: 7 771
Максима, няма, разбира се, още от утре да цъфна с молба - казах, че ще пробвам, ако не проработи всичко останало.

Най-малко ми се иска да се карам или да се конфротирам. Просто вече стават невъзможни с техните обяснения за ремонта - едната казва едно, другата - друго. Поне да говорят едно и също, иначе още повече ме объркват.

Най-странното е, че днес една позната майка, чието детенце е в същото положение като нас, е говорила с госпожата на нашата група (от една група сме), и тя й е казала да доведе детето си утре с бележка от педито че е здраво!

Как да го разбирам това?! За едните може, а за другите?

Не можах да се видя  с директорката днес, говорих с една друга госпожа, която пък се учуди от този факт.

Е това пък на какво прилича?

# 5
 • Мнения: 505
 Grinning Ами на кокошарник, на това ми прилича и май навсякъде е така, но принципно идеята ти да говориш с директорката е много правилна, още повече можеш да и дадеш пример за другото дете. В нашата ясла ги гледат две сестри и една леля сутринта, и три други след обяд, всяка е с различно мнение за елементарни неща (добре че детето ми вече говори) и понякога директорката няма реална представа какво става точно по групите. Да не говорим, че персонала в групата понякога  търси измислени причини, за да намали броя на децата, особено сега в жегите как не им се работи... 

# 6
 • Варна
 • Мнения: 7 771
О, това за персонала ми е ясно като бял ден. Използват ремонта за да си излязат в отпуска, за да си свършат техните си работи. Нали ги виждам как някои явно са дежурни и идват по-рано, другите по-късно. Всеки ден съм на разходка в същата ясла.

А и си мисля, че по между си госпожите и лелите от различните групи не се разбират - затова и си мисля, че те са настоявали пред директорката да се освободят по-новичките деца, за да им е по-лесно. А директорката едва ли ще иска с тях да се кара.

Изобщо омагьосан кръг... Само ме е яд, че заради тях ми се провалиха толкова планове!

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
И аз съм на мнение да поговориш с директоката човешки и да обясниш какво те притеснява и да изложиш спокойно молбата си. Това, което си описала не е необичайна практика - едно дете да е там, на друго да са казали "не може" и то да си седи вкъщи, а родителите да се дразнят. Предполагам, майката на детето, което са взели и по време на ремонта е говорила с директорката и жената е казала, че може. Това и при нас се случва. Казват "ако може, спрете ги, защото еди си какво". Ако можеш, спираш ги, ако не - молиш се и го водиш.

При нас децата в предучилищна група ги спират от ДГ още на 24.05. Е, аз нямам кой да я гледа до 15.09. Помолих директорката поне 01.08, когато затваря ДГ за лятна ваканция да я оставят. Позволиха на моето и на още 1 дете. Защо само на нас? Ами защото ние сме имали нужда, помолили сме, няма кой да ги гледа, позволили са ни. Нищо чудно някоя от майките на другите деца да се чуди защо за моето може, за нейното не. Същото беше и със синът ми. Имаха салмонела. Помолиха ни да го спрем, защото е контактен. Всички други ги спряха. Аз и още две семейства им направихме изследванията в ХЕИ и продължихме да ги водим. Ами няма кой да го гледа. Другите родители явно имат решение на този проблем и не настояват. Е, аз нямам и си уреждам да ги гледат. Просто с разговор и лична уговорка. Сигурна съм, че и на друг няма да откажат, стига да ги замолят, но повечето родители не са "крайно нуждаещи се" или пък не им се разправя. По-скоро първото, ако питаш мен. Затова моят съвет е - говори с директорката спокойно и ако тя откаже, чак тогава се нахъсвай.

Още нещо - в 95% от случаите неща, невъзможни според една или друга госпожа, се оказват напълно допустими след разговор с директорката. Та остави ги госпожите, те все се мъчат да минат метър, говори с началника.  Wink На мен за ученичката госпожите ми казаха, че е НАПЪЛНО ИЗКЛЮЧЕНО да остане в ДГ до август. И тазикатегоричност им е напълно в стила на тях. Е, познай дали беше възможно.  Laughing Laughing Laughing Същите тези госпожи я гледаха до онзи ден.  Grinning

# 8
 • Мнения: 505


А и си мисля, че по между си госпожите и лелите от различните групи не се разбират - затова и си мисля, че те са настоявали пред директорката да се освободят по-новичките деца, за да им е по-лесно. А директорката едва ли ще иска с тях да се кара.


Ако знаех, че  е възможно щях да реша че сте в нашата ясла, но явно навсякъде е така.  И за антагонизма между отделните групи си права и за държанието на някои от директорките. Надявам се, че след като отидеш на официален разговор с нея ще бъде принудена да направи нещо и да си развали спокойствието в "задружния кошер".
Успех и пиши продължението

# 9
 • Мнения: 811
При нас децата в предучилищна група ги спират от ДГ още на 24.05. Е, аз нямам кой да я гледа до 15.09. Помолих директорката поне 01.08, когато затваря ДГ за лятна ваканция да я оставят. Позволиха на моето и на още 1 дете. Защо само на нас? Ами защото ние сме имали нужда, помолили сме, няма кой да ги гледа, позволили са ни.
И в повечето градини е така. НО една учебна година в детска градина се определя от септември 2004 до септември 2005 - пише го в закона. А устно отказват и искат да "изпишат" бъдещите пъ рвокласници в края на май, когато приключва не учебната година, а занятията. Но не познавам много родители, които знаят този дребен факт. След като питах в инспектората моята позната ми каза "Ти пусни писмена молба и ще видим дали ще откажат  Mr. Green" Аз и още 5 майки пуснахме молбички, директорката с крайно неудоволствие /но без да коментира/ ги разписа и сега децата са си на градина до края на август

# 10
 • Варна
 • Мнения: 7 771
Тъй, да кажа как мина при директорката.
Още като ме видя и стана гневна, дори не й се говореше, обаче аз не отстъпих  Laughing
Напомних й, че ми каза да се появя да питам как е положението след 2 седмици, макар оттогава да ми беше ясно, че няма толкова бързо да приключи ремонта.
Напомних й, че съм се записала преди 1,5 годна на ясла, а не преди 3 месеца, и съм си планирала оттогава нещата, защото съм знаела какво ме очаква - нямам баби, които да ми гледат детето, под наем съм и трябва да изляза колкото се може по-рано на работа. А и преди съм й говорила, че работодателя ме вика по-рано, просто така се стекоха обстоятелстваат, че не съм я дала по-рано на ясла.
Напомних й, че не обели и дума за предстоящ ремонт, когато заменах с малката на гости при бабите в Украйна и се върнах по-рано специално заради яслата!!!
Ако бях знаела, щях да си седя още там.
Накрая, или се смили, или просто разбра, че съм нуждаеща се  Laughing - каза да взема от педито бележка че не сме болни и да я доведа утре, а те с госпожата от нашата група ще преценели как и докога бих могла да я оставям. Защото я помолих поне до обяд да ходи, ако толкова пък нямат възможност да я оставят за по-дълго.
Ми то аз съм всеки ден в двора на въпросната ясла - ясленските деца са на съседната площадка, аз с моето до тях - една оградка ни дели!!! Толкова ли е трудно да я вземат поне да си играе с децата, за да не отвикне съвсем от яслата?!? Ей че са мързеливи значи....
Това е засега положението. Утре ще пиша какво стана.

Последна редакция: вт, 02 авг 2005, 16:08 от Kissa

# 11
 • Мнения: 505
Браво! Това си е успех, а и все си мисля, че ще започнат да я оставят за цял ден.

# 12
 • Мнения: 811
Браво! Значи можело.......

# 13
 • Варна
 • Мнения: 7 771
Ох, милото ми детенце не искаше да ме пуска, прегърна ме, гушка се, започна да плаче... Cry
Отвикна детето... С техния ми ремонт... Twisted Evil
 Надявам се да се успокоила бързо, обикновено така е при нас...
Мерси за подкрепата!  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт