Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 307
Здравейте!
Имам нужда от съвет какво може да се направи в тази ситуация.
А тя е следната - над нас има една луда, шизофреничка, която ни тормози от години по всички възможни начини.
Тази сутрин ми заля прозореца с вода, а после и балкона. Добре, че прозорецът ми беше затворен, но дрехите на балкона /които бях простряла вчера/ бяха отново за пране.  #Cussing out А по-рано сутринта ми звъня на вратата продължително и кучетата ми се скъсаха да лаят.
Нощем и денем пуска телевизора си много силно, чак съм се будила от този шум не веднъж.
Друг път тропа с нещо като чук /поне звука е подобен/ отгоре, и то обикновено, когато детето ми спи.

Но не тормози само нас, но и някои от съседите. Преди месеци разбрах, че една от съседките ни, майка на 2 деца, е имала някаква конфронтация с нея и че лудата е дърпала количката с малката й дъщеря.  #Crazy
А пък на други съседи, които живеят в апартамента до нея, дъщеря им я е страх да се прибере вечер.
Ужас някакъв. Голям тормоз.
Страх ме е понякога да изляза с детето, че не знам, ако се засечем как ще реагира и какво ще направи.
Днес не посмях да изляза и се наложи да си затворя прозорците, защото ако ми лисне пак леген с вода, всичко ще се намокри. Почувствах се като затворник в собствения си дом.  Cry
Знам, че и тя не е виновна, че е луда, ама какво да правим ние останалите? Да се крием като мишки в домовете си до края на живота й?
Това не е живот, отчаяна съм. Не знам, по-скоро не вярвам да се оправят нещата. Искам да се махна от това жилище.

Искам да питам някоя мама, ако знае как може да се постъпи юридически с такава персона, че да спре този тормоз, ще й бъда много благодарна.

# 1
 • Мнения: 16 428
А ти откъде знаеш, че е шизофреничка?
Всички тези неща, които описваш, че и много повече, съм ги преживяла навремето от съседи, които със сигурност си бяха напълно нормални, доколкото липсата на елементарно възпитание може да се нарече "нормално".
Поне не те е заплашвала да те стреля с пистолет в 4 сутринта, защото си я помолила най-културно да намали музиката, заради която болното ти дете се буди и плаче, нали?  Mr. Green
А на мен и това ми се е случвало, от един напълно "нормален" военен...

# 2
 • Мнения: 592
За шума можеш да викнеш полиция. Аз съм го правила, когато един съсед, който правеше ремонт не се съобрази с обедните часове, а малкото ми дете /още бебе/ спеше. Слязох да го помоля учтиво, но той ми отговори доста грубо. Полицаят дойде, предупреди го и ефектът беше моментален.  Mr. Green
Иначе за другите неща, предполагам, можеш да пуснеш жалба. Най-добре се организирайте повечко съседи и пуснете колективна жалба, тогава ще имате повече шанс да ви обърнат внимание.

# 3
 • Мнения: 1 188
Здравей!Когато аз и сестра ми живяхме на квартира в друг град,над нас положението беше още по-лошо-жена с доказана шизофрения,което разбрахме в последствие от познатите лекари на сестра ми /лекар е/,ние се оплакахме на полицията.Подавахме сигнали и посред нощ и по всяко време,защото тя беше нарушител на обществения ред.Пускаше музика по всяко време на деня и на високи децибели,в 2-3 часа посред нощ.Ако нямаше музика,се показваше на прозореца и чукаше с нещо по нашия и се започваше:"Изруди малоумни,курви /с извинение/,Господ да ви убие,кой ви докара.Мръсни идиоти,мафия,убийте ги".И това беше ако не всеки ден,през ден.Идваше до напата врата и лепеше бележки със същото или още по-гаднои съдържание/аз ги бях запазила за пред полицията/.Когато няколко пъти полицаите й звъняха да разговарят с нея,тя не излизаше.А като си тръгнат,започваше още повече да лудее и беснее.Търпяхме 2 години и се изнесохме от самия град,не заради нея,но беше голямо облекчение.Един ден,още докато бяхме там,тя блъскаше по вратата и сестра ми отваря,а аз съм в друга стая и чувам какй казва да се дръпне и да я пита защо сме й спрели водата и започва да кълне/това й беше редовния лаф за водата/.Беше голям кошмар и за двете ни и много се радвам,че нямаме достъп до нея.Дано да са я прибрали да се лекува.Последно не е желаела да си пие лекарствата.Близки май наблизо нямаше.
Полицият не ни помогна,а я дебнеха няколко месеца.Дано при вас положението се оправи с помощта на полицаите.Бъдете настоятелни и трябва да я хванете в момент на криза.

# 4
 • Мнения: 3 090
Отвратително !
Аз не разбрах луда ли е наистина и звъняли ли сте в полицията .
Сигурно от там ще ви дадат  информация какво трябва да правите.
Успех!

# 5
 • Мнения: 307
Ами луда е, доказана шизофреничка, но не си пие лекарствата.
Полиция няма смисъл да викаме, защото тя не отваря, а те не смеят да влязат, защото има брава на вратата й. Всъщност нашата квартална знае за случая, но дори и тя, въпреки, че е полицай, я е страх да припари в дома на лудата ни съседка.
Съседката ни е влизала няколко пъти за по малко в психиатрия, но като започне да си пие лекарствата и се пооправя, и я пускат.

# 6
 • Мнения: 323
Сама ли живее тази жена? Има ли кой да се грижи за нея? Хората с психически проблеми стават все повече, трудно е да се общува с тях, трябва много търпение и добра дума. Опитай да бъдеш малко по-толерантна, не показвай страха си, усмихни се, когато се срещнеш с въпросната съседка. Иначе юредически ти нищо не може да направиш. Ако има близки роднини, те биха могли да поискат от съда да постави лицето под запрещение, но това не виждам как би могло да ви помогне.

# 7
 • Мнения: 2 944
Ами луда е, доказана шизофреничка, но не си пие лекарствата.
....
Подайте жалба до прокурора да извърши проверка на случая. Не твърдете в жалбата, че е болна, опишете само, как се държи и с какво ви застрашава. В случай, че страда от психично заболяване и е опасна за околните и/или себе си, ще последва производство по принудително настаняване на лечение в психиатрична клиника за около три месеца /ще реши съда/. Няма как по друг начин да ви се помогне.
ПП Това не е производство за поставяне под пълно запрещение, а такова по Закона за здравето.

# 8
 • София
 • Мнения: 41 216
Добре де, като е с доказана шизофрения не трябва ли де е в лудница???

# 9
 • Мнения: 1 404
За съжаление липсата на пари в тези институции (психиатриите), оставиха навън уж "по-леките" случаи...
Това, за което говориш е наистина кошмарно. Обърнете се в общината, нали сега издадоха нов закон за междусъседските отношения...

# 10
 • Мнения: 2 944
Добре де, като е с доказана шизофрения не трябва ли де е в лудница???


Не - има много болни от психични заболявания, които приемат предписаните им лекарства, през по-голяма част от времето са в ремисия и живеят в домашна обстановка. Психиатричните болници са за тези, на които състоянието се влоши - независимо дали отиват доброволно или принудително. Снощи в новинарския блок имаше репортаж за тромавата процедура по настаняване на психично болни - беше във връзка с убийството на двете дечица. За съжаление казаното е самата истина -  жалба до прокурора, полицейска проверка, предложение до съда, насрочване на заседание, изготвяне на психиатрична експертиза на болния и ако наистина представлява опасност за околните или себе си - едва тогава се настанява на лечение. Дори и да е болен, ако само си говори несвързано - не се лекува по принудителен начин.

# 11
 • София
 • Мнения: 41 216
Това е гадно....
като няма кой да сегрижи за нея и за редовния прием на лекарствата и след като няколко пъти са я взимали и виждат, че тя системно отказва поддържащото я в нормална кондиция лечение, според мен е редно да е в болница....

la estrella - наистина ви съчуствам....но така като гледам май няма много какво да направите...освен да си смените жилището....

# 12
 • София
 • Мнения: 204
Пусни жалба до общината,с копие до столична община Peace
Можеш да го направиш и през интернет.
От личен опит знам,че действа.
Успех Hug

# 13
 • Мнения: 307

la estrella - наистина ви съчуствам....но така като гледам май няма много какво да направите...освен да си смените жилището....

Благодаря ти, честно казано и аз обмислям този вариант, но ме спира факта, че скоро си го ремонтирахме и пооправихме по наш вкус /мъжа ми сам прави ремонта и се изгърби няколко месеца/, а пък и факта, че си е наш апартамента, а нямаме пари за друго жилище. Но няма да ви занимавам с нашите финансови проблеми.

Благодаря ви за вниманието  Hug, не знам какво ще правя. Ще опитам с жалби, пък дано стане нещо, макар че не вярвам особено. И дано разрешим въпроса преди лудите в блока ни да станат две.  hahaha ooooh!

# 14
 • Мнения: 485
Чл. 155. На задължително настаняване и лечение подлежат лицата по чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или застрашава сериозно здравето им.


Чл. 156. (1) Задължителното настаняване и лечение на лицата по чл. 155 се постановява с решение от районния съд по настоящия адрес на лицето, а в случаите по чл. 154 - от районния съд по местонахождението на лечебното заведение.
(2) Задължителното лечение се осъществява в лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ и психиатрични диспансери, в психиатрични отделения или клиники на многопрофилните болници и в лечебни заведения за специализирана психиатрична извънболнична помощ.


Чл. 157. Задължителното настаняване и лечение може да бъде поискано от прокурора, а в случаите на чл. 154, ал. 3 - и от ръководителя на лечебното заведение.


Чл. 158. (1) Съдът изпраща преписи от искането за задължително настаняване и лечение на лицето, чието настаняване ще се разглежда. Лицето може в 7-дневен срок да направи възражение и да посочи доказателства.
(2) Съдът разглежда делото в открито заседание с участието на лицето в 14-дневен срок от постъпване на искането.
(3) Когато е дадено разрешение от районния съдия по реда на чл. 154, ал. 2, съдът разглежда делото незабавно, като в този случай ал. 1 не се прилага. Преписите се връчват в съдебното заседание, а ръководителят на лечебното заведение осигурява явяването на лицето.
(4) Участието на психиатър, защитник и прокурор е задължително.
(5) Лицето, чието настаняване се иска, трябва да бъде разпитано лично и ако възникне необходимост, се довежда принудително. Когато здравословното състояние на лицето не позволява да се яви в съдебното заседание, съдът е длъжен да придобие непосредствено впечатление за неговото състояние.


Чл. 159. (1) Съдът назначава съдебно-психиатрична експертиза, когато установи, че е налице някое от обстоятелствата по чл. 155 и след изслушване на психиатър относно вероятното наличие на психично разстройство на лицето. Съдът определя формата на провеждане на експертизата - амбулаторна или стационарна.
(2) Съдът определя лечебното заведение и вещото лице за провеждане на експертизата, както и срока за извършването й, който не може да е по-дълъг от 14 дни, и насрочва следващото заседание по делото, което се провежда не по-късно от 48 часа след завършване на експертизата.
(3) Ако срокът, определен за извършване на експертизата, се окаже недостатъчен, по изключение съдът може в открито заседание да го удължи еднократно, но с не повече от 10 дни. В този случай съдът отлага със същия срок и насроченото заседание по ал. 2.
(4) Ако съдът установи, че не са налице обстоятелствата по чл. 155 или не се установи след изслушване на психиатър наличие на психично разстройство на лицето, съдът прекратява делото.


Чл. 160. (1) Съдебно-психиатричните експертизи се провеждат по ред, определен с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието.
(2) По време на провеждането на експертизата не се провежда лечение, освен при спешни състояния или след изразено информирано съгласие от лицето.
(3) Едновременно с експертизата вещото лице дава становище за способността на лицето да изразява информирано съгласие за лечение, предлага лечение за конкретното заболяване и препоръчва лечебни заведения, в които то може да се проведе.


Чл. 161. (1) Определението на съда за прекратяване на делото или за назначаване на експертизата подлежи на обжалване с частна жалба или протест в тридневен срок. Обжалването спира провеждането на експертизата освен ако съдът постанови друго.
(2) Окръжният съд се произнася в открито заседание. Неявяването на лицето без уважителни причини не е пречка за разглеждане на делото.


Чл. 162. (1) След като изслуша лицето относно заключението на съдебно-психиатричната експертиза, съдът се произнася по делото с решение въз основа на събраните доказателства.
(2) С решението съдът се произнася по необходимостта от задължително настаняване, определя лечебното заведение, както и наличието или липсата на способност на лицето за изразяване на информирано съгласие. Съдът определя срока на настаняването и лечението, както и формата на лечението - амбулаторно или стационарно.
(3) Когато приеме липса на способност на лицето, съдът постановява задължително лечение и назначава лице от кръга на близките на болния, което да изразява информирано съгласие за лечението. При конфликт на интереси или при липса на близки съдът назначава представител на общинската служба по здравеопазване или определено от кмета на общината лице по седалището на лечебното заведение, което да изразява информирано съгласие за лечението на лицето.


Чл. 163. (1) Решението на съда може да се обжалва от заинтересованите лица в 7-дневен срок от постановяването му. Окръжният съд се произнася в 7-дневен срок с решение, което не подлежи на обжалване.
(2) Обжалването на решението за задължително настаняване и лечение спира неговото изпълнение, освен ако първата или въззивната инстанция постанови друго.


Чл. 164. (1) Задължителното лечение се прекратява с изтичането на срока, за който е постановено, или с решение на районния съд по местонахождението на лечебното заведение.
(2) На всеки три месеца въз основа на представената от лечебното заведение съдебно-психиатрична експертиза районният съд по местонахождението на заведението служебно се произнася с решение за прекратяване на задължителното настаняване и лечение или за продължаване на задължителното настаняване и лечение по реда на чл. 158, 159, 160 и 161.
(3) При отпадане на предпоставките за задължително настаняване и лечение, преди да е изтекъл определеният срок, задължителното настаняване и лечение могат да бъдат прекратени от съда по искане на лицето, прокурора или ръководителя на лечебното заведение.

Това ти е нормативната уредба по Закона за здравето. По-горе Хърмаяни ти е описала накратко процедурата. Успех ти пожелавам.

Общи условия

Активация на акаунт