Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 фев. 2009, 12:02 ч.

Парациклични овулации

 • 2 614
 • 4
 •   1
Отговори
 • offshore & overseas
 • Мнения: 2 991
Наскоро попаднах на този термин и се разрових за повече информация, но за жалост такава липсва (дори да има, е твърде оскъдна). Реших, че може би тук ще мога да събера инфо от първа ръка (тоест от момичета, които са лично запознати с явлението).

Естествено, не ми трябват определения, защото и аз самата знам, че става дума за повече от една фертилна овулация на цикъл. Дори открих, че при едно канадско проучване 10 % от изследваните жени на възраст от 18 до 40 години произвеждат по 2 зрели яйцеклетки/цикъл.

И така, на някой случвало ли се е? Какви са признаците? Как се установява? (Лично аз няколко пъти на цикъл имам прозрачната белтъкообразна цервикална слуз, но това едва ли е достатъчно условие, понеже кърмя и знам, че е нормално яйчниците ми да се държат странно.)

Това е споменатото канадско изследване, а намерих и една pay-per-view статия, но мъжо ми е дръпнал кредитната карта и не мога да платя, за да я видя. Може би довечера. Twisted Evil

Добавям и една дискусия във форум, отново на английски, за съжаление.

# 1
 • Мнения: 2 435
Чувала съм за такъв случай, гинекологът ми го разказа веднъж. Семейство с репродуктивни проблеми. Правят инвитро, идва време за теста - отрицателен. Цикълът не идва - пак отрицателен тест /кръвен/. По-късно жената се оказва бременна, точно заради такава късна овулация. Само, че не попитах, дали има връзка със стимулацията при инвитро. Може и това да е била причината при нея. Thinking

# 2
 • Мнения: 453
Добре, де двуяйчните близанци не се ли дължат именно на повече от един фоликул в месеца на забременяване ...

# 3
 • offshore & overseas
 • Мнения: 2 991
Добре, де двуяйчните близанци не се ли дължат именно на повече от един фоликул в месеца на забременяване ...
Да, де, да. Ама това става по-рядко, отколокото по принцип се среща явлението парациклична овулация, защото ако щат и сто да се отделят, нормално се опложда и имплантира една яйцеклетка.
Ето, какво пише в бг-мамма за това:
"Как се зачеват двуяйчни близнаци [като рецепта звучи]
Двуяйчните близнаци, както показва названието, произлизат от две яйцеклетки.
При някои жени може да настъпи многократна овулация. Две или повече яйцеклетки се отделят почти едновременно. Това може да стане от единия или от двата яйчника. Най често две яйцеклетки съзряват едновременно в една и съща фоликула (плодно мехурче). Причините за многократната овулация могат да бъдат различни и все още не са напълно изяснени. При всички случаи и наследственият фактор оказва влияние, но най-голямо внимание следва да се отреди на въздействието на средата. Основание за това дава преди всичко фактът, че ражданията с ДЯБ през последните години намаляват, а също така, че случаите на бременност с няколко деца се увеличават рязко след прилагането на специална хормонална терапия.
Когато се оплодят две яйцеклетки, процесът на транспортиране през маточните тръби и имплантация в лигавицата на матката продължава. Двата зародиша обикновено се имплантират на различни места в матката, развиват се след това разделени един от друг чрез собствени плодни обвивки и се хранят от различни плаценти.
Много рядко се срещат изключения от това нормално развитие на ДЯБ. Но при ДЯБ в майчината утроба то може да протече при условия, типични за ЕЯБ: двете плаценти и хорионите могат да се сраснат, ако двата зародиша се имплантират близо един до друг.
ДЯБ са обикновени братя и сестри, те произхождат от две различни майчини яйцеклетки, оплодени от две различни бащини полови клетки и следователно - от две различни зиготи.
Трябва да обърнем внимание върху още две особености при създаването на ДЯБ. Не е изключено ДЯБ генетично да са само полубратя или сестри. Това може да се случи, когато двете яйцеклетки се оплождат от полови клетки на различни полови партньори. Узряването на яйцеклетките може да стане в различни дни, както и половите сношения с двама различни мъже могат да се осъществят в съвсем кратък интервал."
Много рядко се среща и друг случай: оплождането на две яйцеклетки от различни менструални цикли. [Представям си да не беше рядко Laughing] Обикновено след оплождането и имплантацията на зародиша узряването на другото яйце се възпрепятства по хормонален път (чрез прогестерона в жълтото тяло). Ако този задържащ механизъм не функционира, би могло да се стигне до овулация и евентуално ново оплождане. Втората бременност се прибавя към първата. Има достатъчно данни за такива случаи.
Освен това единият близнак върви много по-напред от другия в своето развитие, което допуска, но не доказва по безспорен начин едно по-късно оплождане.

# 4
 • Мнения: 365
Добре, де двуяйчните близанци не се ли дължат именно на повече от един фоликул в месеца на забременяване ...
Peace Peace Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт